A mi Józsefvárosunk

58. Szellemházak

2013. október 11. - Amijo

07.jpgJózsefváros peremén, a Hungária körút mentén járunk, pontosan a Százados úton. Egykor nyomortelep volt itt, melyet a XX. század elején sikeresen felszámoltak, az itt lakók helyére honvédségi dolgozók települtek. Ekkor ezt a környéket temető, vasút és laktanyák választották el a várostól. Kerepes dűlő, vagy ahogy egykor hívták Kerepesi temetődűlő 1949 óta tartozik a VIII. kerülethez.  

A környék egyik legnagyobb problémája a környező főútvonalak által  generált szennyezés. Ez a szennyezettség sokrétű, óriási probléma a levegő szennyezettsége, az állandó zaj, rezonancia, amelyben emberek kénytelenek felnevelni a gyermekeiket.

kerepesi.jpg

A terület három főbb közlekedési útvonal szegélyezi, de a Hungária körút mentén található a legtöbb lakóház. A város egyik legfőbb közlekedési útján a Hungária körútnál élni, nem lehet könnyű. Elviselni a forgalmat, a zajt, amikor már nem tudsz aludni, ha szellőztetni próbálsz a lakás  tele lesz porral, előbb utóbb mindenki elgondolkodna, hogy akar-e így tovább élni. Ez lehet az oka annak hogy a Hungária körút tele van üres parlagon heverő házakkal  hiszen az egykor ott élőknek nem sok  esélyük volt eladni a lakásaikat, inkább albérletbe menekültek, mint hogy tűrjék ezeket a körülményeket. És amíg üresen állnak ezek a szellemházak addig bárki betörhet oda, a kutya se venné észre és egyre csak értéktelenednek el, mert senki se akar ilyen helyen házat venni.

A házak főként több emeletesek, ezért nincs értelme a zajvédelmi falról gondolkodni. Egy megoldás lehetne a problémára, ha a Hungária körút forgalmát csillapítva több sávosra bővítenénk az M0 körgyűrűt, akkor sokkal több ember használná  Hungária körút helyett. Néhány évvel ezelőtt sikerült a kamionokat ráterelni az  M0-ra, ezzel az itt lakók életminősége kicsit javult, a probléma kissé mérséklődőt.  

A Hungária körúton azonban még mindig túl nagy a forgalom, gyakran alakulnak ki dugók, ami az autósoknak sem kellemes. Hiszen azért épült meg a Hungária körút, hogy gyorsabb legyen a haladás a városban. Ha megvalósulna  az M0-ás többsávosításával a forgalom csökkentése, az autósok is jól járnának és talán az emberek is végre normálisabb körülmények között élhetnének, az elmenekültek pedig akár vissza is költözhetnének lakásaikba.

Remélem, egyszer eljön az a nap, amikor a Hungária körúton lévő épületek  nem csak üresen álló szellemházak lesznek.

Pocsai  Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr415563021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása