A mi Józsefvárosunk

37. Sötét szoba sarkában 1.

2013. július 10. - SziliBalazs

05.jpg... klaviatúra mögé bújva. Két és fél milliós kedvezmény egy józsefvárosi trafiknak – törvényesen.

Június 5-én döntött Józsefváros Képviselő Testülete arról, hogy a dohányboltok üzlethelyiség bérlése az italboltokhoz hasonlóan a legmagasabb bérleti díj kategóriába tartozzon a jövőben.

Ugyanebben a határozatában döntött arról, hogy a két éve üresen álló üzlethelyiségek bérleti díját nem a forgalmi értékből, hanem annak 50 %-os mértékéből kell számolni. A határozatot hatálybalépése előtt felfüggesztette Polgármester Úr, az önkormányzati törvényre hivatkozva, amely kimondja:„Amennyiben a polgármester a Képviselő Testület döntését a helyi önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, kezdeményezheti az ismételt tárgyalást.”

trafik3.jpg

Trafikmutyi: az iskolapélda - Fotó: Fazekas István

A szóbeli indoklás szerint, a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság hatáskörét csorbítja, ha az 50 %-os akciós bérleti díj automatikus. A Bizottságnak jár a mérlegelés lehetősége, azoknál az épületeknél, amelyek pl. a Magdolna negyed III programban felújításra kerülnek, ezáltal a bennük lévő helyiségek vonzóbbá válnak.

Június 19-i Testületi ülésen a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság hatáskörére vonatkozó módosításokkal ismét elfogadásra került a határozat. Arra kevéssé lehetett számítani, hogy a két Testületi ülés között elkészülnek a felújítások és érkezik olyan kérelem, amely miatt a Bizottság, mérlegelésre kényszerül. Annak nagyobb volt a valószínűsége, hogy lesz Dohányboltos helyiség bérlési kérelem, amit a határozat felfüggesztése miatt nem az új, szigorúbb feltételek alapján kell elbírálni. Ezt az MSZP8 fórumon és "amijozsefvarosunk” blogon meg is írtam.

Várakozásommal ellentétben nem volt Dohányboltos helyiségbérleti kérelem a két Testületi ülés között. Ezen felbuzdulva a Képviselő Testületen az új alpolgármester egy kirohanást intézett a témában megjelent írásaim kapcsán. A monológ fénypontja az alábbi mondat volt: „Aljas indokból, politikai nyereségvágyból elkövetett hazudozás, amellyel félrevezeti Józsefváros jóhiszemű lakosságát”

A helyzet magyarázatára két lehetséges alternatíva volt.

  1. Józsefváros egy üdítő oázis Magyarország trafik-mutyis sivatagában.
  2. A nyilvános kritika miatt mégsem merték meglépni a trafiktámogatás ilyen átlátszó módját, és egyéb megoldást kerestek.

Érdekes lehetne, hogy egy közvélemény kutatás a témában, melyik verziót, hányan tartják valósnak.

A Testületi tobzódás után érkezett a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottsághoz a Melandrijon Bt. kérelme, akik egy 91 m2-es helyiséget szerettek volna dohányboltként bérelni. Ennek a Képviselő Testületi döntés szerint 277 000 Ft lenne a havi bérleti díja. A Bt., az előző bérlő jogutódja. Jogutóddal, azonos feltételekkel kell bérleti szerződést kötni, mint az előddel, kivéve, ha valamilyen jogszabályváltozás miatt a jogutód nem jogosult olyan kedvezményre, amelyet elődje igénybe vehetett. Az előző bérlő az akkori szabályoknak megfelelően 88 000 Ft-ot havi bérleti díjat fizetett. Az üzlethelyiségek bérbeadása eddig minden esetben a Képviselő Testületi döntésben szereplő bérleti díj kategória alapján történt, kivéve, ha ennél magasabb ajánlata volt a bérlőnek. A dohánybolt esetében hiába változott a Képviselő Testületi döntés, hiába került a Dohánybolt a legmagasabb kategóriába, mivel a Testületi döntés nem jogszabály, ezért jogutód bérlőre nem vonatkozik. A Dohánybolt 88 000 Ft-ot fizet  Az Önkormányzat vesztesége évi 2,3 millió Ft.

Az ügylet teljesen törvényes. Akár csak a lakáspályázat volt.

Szili Balázs - Józsefváros, Magdolna

***

A cím titka: Kocsis Máté a június testületi ülésen nemtetszésének adott hangot Szili Balázs szoci-fórumos - és az itteni blogos - bejegyzéseivel kapcsolatban. Miszerint: ő „nem szereti az olyan embereket, akik sötét szoba sarkában, klaviatúra mögé bújva, mindenféléket írogatnak..."

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr615401011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása