A mi Józsefvárosunk

4. Volt egyszer egy szoci-fogi

2013. március 18. - ReveszM

05.jpgJózsefvárosban  2006-ig működött önkormányzati intézményként a Józsefvárosi Szociális Foglalkoztató. Megváltozott munkaképességűeknek olyan feladatokat, munkát kerestek, amelyet az intézmény műhelyeiben lehetett elvégezni, természetesen rövidített munkaidőben. Emellett az egyéb józsefvárosi intézmények karbantartási munkáit is a szociális foglalkoztató megváltozott munkaképességű szakemberei végezték.

2005-ben változtak a jogszabályok, a munkahelyeket az új előírásoknak megfelelően kellett alkalmassá tenni a munkavégzésre. Ez volt a feltétele annak, hogy az intézmény a foglalkoztatáshoz állami normatív támogatást kaphasson. Eközben az intézmény vezetői egyre nehezebben tudtak megrendeléseket, munkát szerezni az ott foglalkoztatottaknak, akiknek emiatt csökkent a fizetésük.

Az önkormányzat úgy döntött, hogy megszünteti az önkormányzati intézményt, és pályázatot ír ki a feladat elvégzésére. A pályázat nyertese a Védőháló-Paks Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft lett, velük kötött az önkormányzat határozatlan idejű együttműködési szerződést. Ebben a megállapodásban a Kft. nem csak azt vállalta, hogy az átvett két telephelyet (Baross u. 84, Kálvária tér 19.) átalakítja, és  megszerzi a működéshez szükséges rehabilitációs tanúsítványt, ezzel biztosítva, az  állami támogatást, de azt is, hogy 2007. január 1-től  az alkalmazottakat továbbfoglalkoztatja, és munkát teremt számukra úgy, hogy három éven keresztül évente tizenöttel növeli a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak számát, akiknek 90%-a józsefvárosi illetőségű.

kalvaria_t19.jpg

Kálvária tér 19.

A  megállapodás része volt az is, hogy a foglalkoztatás bővítéséhez az önkormányzat évente csökkenő mértékű támogatást ad, 2007-ben 60, 2008-ban 40 millió forintot. 2008-ban már 62 alkalmazottja volt a cégnek, tevékenységüket a busás haszonnal kecsegtető selyemvirág készítéssel is bővítették. A támogatás feltételeként a kft-nek évente be kellett számolnia az előző évi tevékenységükről, a vállalásaik teljesítéséről. Látszólag szépen ment minden a maga útján, csak halk aggódások hallatszottak, hogy vajon mi lesz, amikor megszűnik az önkormányzati támogatás.

S lám, amint az önkormányzati támogatás megszűnt, megszűnt a beszámolási kötelezettség is, tevékenységükről csak az ott dolgozóktól érkeztek ilyen-olyan információk.

2011 nyarán aztán jött az előre sejtett rossz hír: a kft elküldte a dolgozóit. Kértem az önkormányzatot, ellenőrizzék a hírt, és amennyiben igaz, az önkormányzat bontsa fel a szerződést, és keressen új megoldást a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. A kérés süket fülekre talált, illetve annyit lehetett megtudni, hogy 2011 nyarán a kft tevékenységét megszüntette, a cég elérhetetlenné vált. Búcsúzóul ugyan még küldtek egy ügyvédet, aki az önkormányzattól elmaradt haszon címén próbált meg sok-sok pénzt kicsikarni, de erről sincs hír azóta, mintha elült volna a követelés.

baross84.jpg

Baross utca 84.

Mára a Baross utcai volt telephelyük a közoktatási intézmények kiszolgálását végző intézmény telephelye, a kft. leadott autóit a JVSZ kapta meg, a Kálvária téri ingatlant pedig egy pszichiátriai betegekkel foglalkozó alapítvány vette bérbe. A hírek szerint a kft alkalmazottai közül néhányan Balaton környéki wellness és egészségközpontokban tevékenykednek. És a megváltozott munkaképességűek, akikért mindez létrejött, velük mi lett?

Elvétve néhányuknak sikerült egy hasonló intézményben munkát találni, de valóban csak néhánynak.

Miért nem próbál az önkormányzat új intézményt létrehozni?

A jogszabályok szerint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása nem kötelező önkormányzati feladat. A velük való foglalkozás a munkaügyi kirendeltségek dolga. "Nincsen rá pénz” – és ezzel manapság sok minden le van tudva…

Révész Márta
Józsefváros, Corvin negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr405140545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása