A mi Józsefvárosunk

A tudomány rabságáról [203.]

Demokratikus intézmények.

2022. február 03. - Amijo

2015. március 1. óta van nekünk Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetünk (OGYÉI), amely nevétől eltérően egy alapvetően államigazgatási szerv. Szakmai (gyógyszerészeti) tevékenységének lényege, hogy adatokat gyűjt és értékel. Ennek megfelelően az Intézet legutóbbi 35 közleménye között nincs egy olyan sem, amely valamely tudományos eredményről számolna be, viszont van egy arról, hogy a Magyarországon forgalmazott homeopátiás készítményeket egyszerűsített eljárással "ellenőrzik" (ennek lényege, hogy azok semmiféle hatását nem kell igazolni), meg egy másik arról, hogy "Ismét álhírt gyártott Hadházy Ákos az oltással kapcsolatban" (ebben a rejtélyes okból Sputniknak nevezett Szputnyik vakcina engedélyezéséről van szó).

favipiravir.jpg

Igazgatója dr. Szentiványi Mátyás, aki nem gyógyszerész, hanem orvos, de erős hatóságról álmodik. Tesz is ennek érdekében. Most például rémhírterjesztés bűntettének gyanúja miatt feljelentette azon cikkek íróit, amelyekben "a favipiravir hatóanyagú gyógy- szerek hatásosságát kérdőjelezik meg". A hatóság szerint ezek "a koronavírus járvány elleni védekezés eredményességét is akadályozhatják, és alkalmasak lehetnek arra, hogy a betegek bizalma a gyógyszerekben és a gyógyszer által kiváltott gyógyhatásban megrendüljön".

A favipiravir koronavírus elleni gyógyhatását az ég adta világon semmivel nem támasz- tották alá (bizony, nehéz is lenne). Miért is tennék? Elvégre ők a hatóság. Kijelentik, és ezzel pont.

Apró, de karakteres példája ez a rendszer kiteljesedésének. Leni Riefenstahl jut eszembe, aki az 1934-es náci pártkongresszusról készült filmjének "Az akarat diadala" címet adta. Mi most még megtapasztaljuk, hogy az ügyészség befogadja vagy kiröhögi-e a feljelen- tést — majd előbbi esetben még azt is, hogy a bíróság felmenti vagy elítéli-e az úgymond rémhírterjesztőket. Ezeket a fontos adatokat begyűjtve mi is értékelhetjük, hogy mosta- nára mennyire közelítettünk az 1934-es német állapotokhoz. Egyelőre annyi látszik, hogy szándék, az van rá.

Fügedi Ubul

*

Az OGYÉI természetesen pontosan tudja, hogy a feljelentésének semmi értelme (merem legalábbis remélni, hogy valójában nem gondolják, hogy a tudományos konszenzus ismertetése "rémhírterjesztés"!), és el fogják utasítani, de nekik ez mindegy, mert a célt, a bilincs meglengetését, azt, hogy büntetőeljárás súlyával rettentsék el a kutatókat a véleményük elmondásától, elérik. (Ferenci Tamás: Gondolatok a favipiravir hatásosságáról, és a tudományos véleménynyilvánítás szabadságáról)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8217138266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása