A mi Józsefvárosunk

Búcsú a Psota-háztól [169.]

2021. október 30. - Amijo

És akkor most utoljára a könyék képét eddig meghatározó, a Szigony és a Tömő utca sarkán álló sárga házról: a korábbi, bő egy hete készült fotón még alig lehetett látni, hogy elkezdték bontani, mára azonban ez megváltozott, a háromszintes épület tetőszerkezetét már le-, nyílászáróit pedig kiszedték. Kézzel fogható az elmúlás szaga – hogy egy jókora képzavarral éljek. Búcsúzóul itt van még pár kép a ház bontásáról…

psota_haz2.jpg

psota_haz3.jpg

psota_haz4.jpg

(Fotók: Staffenberger Kálmán fb-oldala, 2021/10/29 délután)

Ennyi volt, ennek a háznak is véget ért a története. Volt, nincs, helyére és a már lebontott szomszédja helyére a Psota-emlékpark és irodaház kerül a Corvin-sétány folytatásaként.

P.s.: A most nyomtalanul eltűnő házról Déry Attila a kerület épületeiről írt monográfiájá- ban csak annyit mond, hogy 1936-ban épült. Hermann György önkormányzati képviselő fb-bejegyzéséből azonban kiderült, hogy ez csak az emeletráépítés ideje, eredetileg (mint a környék legtöbb háza) egyszintes iparosházként épült 1887-ben – ezt a házat bővítették aztán 1936-ban még további két emelettel, de az alapozás megerősítése nélkül.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1116741042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása