A mi Józsefvárosunk

Psota-ház: elkezdték bontani [167.]

2021. október 23. - Amijo

A múlt héten elkezdték lebontani Psota-házat a Tömő és a Szigony utca sarkán; erről a Corvin-negyed fb-oldala számolt be pár napja (a felső fotó is tőlük van). A háromszintes épület mögött – innen jóval korábban elbontották a rossz állapotú házakat – jól láthatóan már épül a Corvin Innovation Campus. A Tömő utca 23/A helyére – mint korábban írtuk – a Psota Irén emlékpark és irodaház kerül.

psota_haz.jpg

Akkoriban igencsak nehezményeztük, hogy miért kell ezt a régi házat (is) lebontani, miért nem próbáljuk megőrizni múltunk, és kerület múltjának egy-egy darabkáját. Magáról a házról akkor csak annyit sikerült kiderítenünk (azon kívül, hogy itt lakott Psota Irén), hogy valamikor az 1900-as évek elején épült, de még a tervezőjéről, ill. az építőjéről sem őrzött meg semmilyen adatot a Fővárosi Levéltár. Mostanra kiderült, hogy nem véletlenül.

Hermann György, terület önkormányzati képviselője ezt írta a Facebook-on a házról:

A Tömő utca 23/a-t 1887-ben építették eredetileg, egyszintes épületnek, ehhez megfelelő alapozással, majd 1936-ban bővítették még további két emelettel, azonban az alapozás megerősítése nélkül, ezáltal olyan terhelésnek kitéve az eredeti tartószerkezetet, hogy azt a jóval későbbi utólagos vasalással is csak átmenetileg lehetett megmenteni. A rondellaszerű középső lépcsőház pedig egy még későbbi hozzáépítés, szerkezetileg szintén különálló, instabil.

Egyszóval akármennyire is szép volt az épület, szerkezetileg soha nem volt rendesen megerősítve, ennek következtében pedig mostanra olyan statikai problémák keletkeztek benne, amiknek a következtében azonnal bontandóvá vált (Az például, hogy a Szigony utcai hátsó szárny támfala eddig nem dőlt le, kisebb csoda, az alatt ugyanis egyáltalán nem volt alapozás, 2 m mélységben csak egymásra hányt szemét és törmelék volt alatta. Voltak, és még vannak is olyan épületek a körzetben, amelyeknek a megmentése sokkal indokoltabb (lett volna).

tomo23a2.jpg

Azaz, a fentiek tükrében az épület elbontása – tetszik, nem tetszik – igencsak indokoltnak látszik. Nincs siránkozás, nincs könnyek hullatása, ingek tépése – valóban csak a bontásra volt jó. A ház tehát nyomtalanul eltűnik, története véget ért, csak pár kép marad utána.

Mi meg ismét okosabbak lettünk, még ha kissé megkésve is.

LaMa

*

A két Tömő utcai házat még 2019 nyarán adta el a Futurealnak az előző önkormányzati vezetés, akik itt építik fel a Corvin-sétány folytatását. A Psota-házban 35 lakás volt (ebből 19 lakott) az eladás idején, a szomszédos (már lebontott) földszintes 23/B-ben pedig a 8 lakásból 4 volt lakott. Az eladásról szóló előterjesztés szerint a két épületért a becsérték szerint legalább 431 millió forint bevételre számított az önkormányzat, amiből 293 millió forintot terveztek be a lakók elhelyezésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9216733796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása