A mi Józsefvárosunk

A roma holokauszt emléknapjára [139.]

2021. augusztus 02. - Amijo

Ma volt a roma holokauszt – a porajmos – nemzetközi emléknapja. Ma 77 éve, 1944. augusztus 2-án számolták fel a nácik az auschwitz-birkenaui cigánytábort, és másnap virradóra több mint háromezer cigány embert öltek meg a haláltáborban. A nácik által meggyilkolt mintegy félmillió cigány közül 23 ezren haltak meg Auschwitzban.

roma_holocaust2.jpg

Bernáth Gábor, Brassói Vivien, Orsós Julianna: Ha szaladok, agyonlőnek ha megállok agyonvernek. Az európai roma holokauszt. (Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Budapest, 2015.)

A holokauszt egy olyan folyamat vége volt, amely verbális agresszióval kezdődött, és gázkamrában végződött. Ezért ragadok meg minden alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet a gyűlöletkeltés veszélyeire. (Fahidi Éva, 2020. augusztus 2.)

Emlékezzünk, és soha ne engedjünk a gyűlöletnek!

*

Fahidi Éva idén lesz 96 éves. Az írónő és holokauszt túlélő, a roma holokauszt szemtanúja a mai napig aktívan dolgozik azon, hogy a náci Németország rémtettei minél szélesebb körben ismertek legyenek. Az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborba 1944-ben deportálták családjával. A lengyelországi táborban tartották fogva akkor is, amikor augusztus 2-án 3000 magyarországi cigányt öltek meg a SS tagjai. A 168-nak elmondta, mit halott azon az estén. (via 168 óra)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6416647512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása