A mi Józsefvárosunk

Sunnyogás [124.]

A tiltakozás jele nem a távolmaradás.

2021. június 15. - Amijo

A szavazás, illetve nem szavazás különböző módjai a vélemények lehetséges típusainak felelnek meg — legalábbis arra találták ki őket. Elkorcsosuló demokráciákban ezek ere- deti jelentése elhalványul, némelyikük önálló jelentése meg is szűnik. Ez egy természetes evolúciós folyamat, ami az élővilágban is rendszeres; így például a laposférgek szerve- zete testüreges őseikéből másodlagosan egyszerűsödött le. (Törvényszerűen gyakori az ilyesmi a parazitáknál.)

sargentini1.jpg

Az alapvető magatartások:

  1. A döntést nem tartjuk fontosnak: nem veszünk részt a szavazásban.

Ha fontosnak tartjuk, részt veszünk.

  1. A döntést fontosnak tartjuk, de nem tudjuk, melyik a helyes álláspont (nem értünk hozzá, nincs elég információnk, egyik fél se tudott meggyőzni, illetve úgy gondoljuk, hogy a részkérdések egyik felében az egyik, másik felében inkább a másik állásponttal értünk egyet; személyes érintettségünk miatt vagy más etikai okból nem tartjuk helyesnek, hogy részt vegyünk a döntésben stb. — többnyire egy egész csokor efféle szempont egyszerre): részt veszünk a szavazásban, de tartózkodunk a döntéstől.
  2. A döntést fontosnak tartjuk, és alapvetően egyetértünk az előterjesztővel: igennel szavazunk.
  3. A döntést fontosnak tartjuk, és alapvetően nem értünk egyet az előterjesztővel: nemmel szavazunk.

A magyar demokrácia elkorcsosulásának markáns jele a tartózkodás önálló jelentésének megszűnése. Amint a Sargentini-jelentés elfogadása utáni magyar tiltakozás mutatja, képvisellőink jó része mostanra már azt hiszi, hogy a tartózkodás valójában egy "nem" szavazat. A működő demokráciákból érkezettek meg eleinte meg se értették, mi ez a pampogás — hiszen mindenki tudja, mi is az a tartózkodás, nemde? Hát olyannyira nem, hogy kis hazánkban elterjedt ennek "gyönge nem" meghatározása is.

Ez azt jelenti, hogy jogilag pont olyan, mint egy "nem" szavazat, de a képvisellő hivat- kozhat arra, hogy ő egyáltalán nem szavazott nemmel: ő tartózkodott. Döntéshozatalunk "magyaros" rendjének lényege a sunnyogás.

A nagy magyar sunnyogás másik eszköze a távolmaradás erodálása. Most pl. az ún. ellenzéki pártok képvisellőinek képéről nem sül le a bőr, amikor azt, hogy nem szavaznak a Fudan és homofóbtörvény ("első melegtörvény") ellen, a "tiltakozás jelének" próbálják beállítani.

Lószart. Aki egy fontos kérdésben nem ért egyet az előterjesztővel, az bemegy, név szerinti szavazást kér, és amikor hozzá érnek a sorban, hát feláll, és úgy harsogja, hogy "NEM!!!" A tiltakozás jele nem a távolmaradás, hanem az ökölbe szorítva felemelt kéz. A távolmaradás a sunnyogás jele.

Fügedi Ubul

P.s.: Így néz ki egy tiltakozás: Az Amerikai Nagykövetség közleménye.

*

A parlamentben úgy vitáztak a melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezet- ről, mintha a melegellenes részek nem is lennének benne. (via Telex)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7716594718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása