A mi Józsefvárosunk

Mert ők mertek nagyot álmodni [105.]

És eltapsoltak 200 millió közpénzt a semmire.

2021. április 15. - Amijo

Újabb, minden égi-földi jóval kecsegtető nagy álomról derült ki, hogy csak álom – vagy ha úgy tetszik – szimpla kampányfogás, lufi volt. Gondolom mindenki emlékszik még arra, hogy 2019 nyarán (az őszi választás előtt) Sára Botondék tízmedencés, 500 főt befogadni képes strand- és gyógyfürdőt álmodtak élményfürdővel, szaunával és gyermekrészleggel a volt józsefvárosi pályaudvar területére. (Ugyanide 2013-ban még sport- és szabadidő- központot ígértek, annak 2015 októberére kellett volna elkészülnie. De nem készült el: a nagyívűen összeálmodott, csaknem ötmilliárdos beruházásból nem lett semmi.)

strandfurdo.jpg

A strand ötlete először 2017 őszén röppent fel (a tervezett beruházásról részletesebben itt lehetett olvasni), Kocsis Máté akkoriban egy fás, ligetes, három-négy-öt medencés strandot képzelt a Sorsok Háza mögötti területre. Ez később kicsit megnőtt – merjünk még nagyobbat álmodni! – és lett belőle egy kibővített strand, minden széppel, jóval – lásd fentebb a poszt elején.

Az újabb, de már a Sára Botond neve fémjelezte projekt előkészítésre aztán azonmód 200 millió forintot rendelt kormány*, és egy pillanatig tényleg úgy nézett ki, hogy nem csak a szokásos, választás előtti beetetésről van szó, hanem valóban történik valami ezen az elátkozott területen.

Hát nem történt. A fúrásokat ugyan a 200 milliós állami céltámogatásból elvégezték – találtak is gyógyvizet – de mivel a projekt semmilyen módon sem volt előkészítve, rögtön hamvába is holt. A terület most az állami vagyonkezelőé, és csak annyit tudni, hogy kiemelt kormányprogramként az MTK számára létesítenek majd a terület egy részén sporttelepet. Majd. Valamikor.

Pikó András erről – többek közt – ezt írta a Facebook-on a napokban:

A Budapesti Fejlesztési Központtal folyamatosan egyeztetünk a területet érintő fejlesztések kapcsán, de nem ők a döntéshozók, és ahogy mi sem vagyunk, ők sincsenek a döntéshozatalba bevonva. Így nem tudjuk, hogy a tulajdonosnak milyen szándéka van a területtel.

Mivel a gyógyfürdő esetében látványterveken kívül semmilyen műszaki és üzemeltetési terv nem készült, nem tudjuk, hogy milyen tartalommal lehetne megépíteni és gazdaságosan hogyan lehetne üzemeltetni a Ganz teleppel szemben és a Sorsok Háza mögött. Én attól tartok, hogy csak a teljes környék komplex fejlesztése esetén lenne ennek realitása.

Ennyi. De legalább mertek nagyot álmodni. Vagy ha úgy tetszik: ismét mertek egy nagyot kamuzni, hátha bejön. Hát nem jött be.

*A Kormány az Áht. 33. § (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva 200 000 000 forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el, a  Józsefvárosi strand- és gyógyfürdő beruházás előkészítésének támogatása érdekében (..) .a felelős pénzügyminiszter felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a 2. pont szerinti forrás felhasználása érdekében támogatói okiratot bocsásson ki a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. részére az elszámolási kötelezettség kikötésével, a fel nem használt támogatási összeg tekintetében visszafizetési kötelezettséggel, a 2. pontban nyújtott forrás terhére. (Magyar Közlöny)

*

Józsefváros költségvetése 2021. Átláthatóság, részvételiség, igazságosság – ezek azok a számunkra fontos értékek, amik a Józsefvárosi Önkormányzat munkáját meghatározzák. Ezért természetes számunkra, hogy a 2021 februárjában elkészült költségvetés közért- hető bemutatását célul tűztük ki: ezt szolgálja ez a K-Monitor munkatársaival közösen kialakított interaktív oldal is. Próbálják ki Önök is! Fontos számunkra a véleményük, ezért köszönjük, ha megosztják velünk azt az oldal alján található kérdőív kitöltésével. (via Pikó András polgármester fb-oldal)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr616502682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása