A mi Józsefvárosunk

979. Van-e "alkotmányos puccs"?

2020. március 21. - Amijo

"Van egy rendes katonai tervünk a védekezésre" (Orbán Viktor)

Az "alkotmányos puccs" fogalmát a modern közbeszédbe Mesterházy Attila vezette be 2011. március 15-én. Ezt a jelzős szerkezetet sokan átvették tőle (egyebek közt a Le Monde is), mások sokan meg derűsen kacarásztak a fából vaskarika típusú fogalmi ellentmondáson.

virus_katonak2020-2.jpg

Miheztartás végett utánanéztem pár helyen, mi is a puccs amúgy tudományosan. Mert hát a köznapi szóhasználatban jóformán bármi lehet puccs — sértett hiúságukban sokan még teljesen szabályszerű és demokratikus leváltásukat is annak nevezik.

A releváns forrásokban a puccs visszatérő eleme a hatalom erőszakos átvétele — abban a pillanatban, hogy ezt elfogadjuk, a szószerkezet valóban ellentmondásossá válik. A legtömörebb és legérthetőbb megfogalmazást a wikin olvastam, eképpen:

A puccs... szinonimájaként a magyar nyelvben gyakran használatos az államcsíny kifejezés. A két fogalom közt azonban több eltérés van, emiatt nem összekeverendőek. Az államcsíny (franciául coup d'État) során a hatalomátvételt a politikai elit egy része hajtja végre a rendelkezésére álló politikai eszközökkel, vagyis alkotmányos eszközökkel felszámolja az alkotmányosságot és magához ragadja a hatalmat. Az államcsíny is antidemokratikus hatalomátvétel, mégis előfordulhat, hogy szélesebb néptömeg támogatását élvezi, és a hatalom megszerzése után népszavazással legitimálják a hatalmat. A puccs ettől eltérően a nép által rendszerint nem támogatott és semmilyen formában nem legitim.

Tehát ha Erdogan katonákat vezényel a stratégiai pontokra, majd kisajátítja a tömeg- tájékoztatást, az ügyészséget, az alkotmánybíróságot és a végrehajtó hatalom minden más demokratikus ellensúlyát egészen a tisztiorvosig és a társadalomtudományi kutató- intézetekig, akkor a világ egy emberként kiált államcsínyt, és mélységesen felháborodik.

Ha valaki kisajátítja a tömegtájékoztatást, az ügyészséget, az alkotmánybíróságot és a végrehajtó hatalom minden más demokratikus ellensúlyát egészen a tisztiorvosig és a társadalomtudományi kutatóintézetekig, majd katonákat vezényel a stratégiai pontokra, akkor a világ észre sem veszi.

Fontos a sorrend.

Fügedi Ubul

P.s.: Benyújtották a felhatalmazási törvényt, a kormány erre az évre kiiktatná a parla- mentet, hogy rendeletekkel irányítson (négyötöd kellene hozzá, hogy hétfőn átmenjen). Hogy a veszélyhelyzet mikor szűnik meg, azt a kormány állapíthatná meg.

Olyan pártra, amely ezt elfogadja, én nem szavazok. Soha. Azt ugye látjuk, hogy a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetnek" máig sincs vége annak dacára, hogy bevándorlókat tömegesen (kb. évi 50 ezret) egyedül maga kormány telepít le kis hazánkban.

***

Bónusz: Magyarország kormánya fenntart néhány kiadványt (a Magyar Televíziót, egy másik tévét, honlapokat, nyomtatott termékeket), amelyek ezekben a napokban jelentős figyelmet szenteltek egy különös felvetésnek. Annak, hogy börtönbe kellene zárni újság- írókat. Azokat, akik problémákról is írnak a vészhelyzetet okozó járvány kezeléséről szóló cikkeikben. Kérdéseiket rémhírterjesztésnek minősítik, munkatársainkat pellengérre állítják. (via 444.hu)

5 évet is kaphat, aki valótlanságokkal akadályozza a járvány elleni védekezés eredményességét – írja az Index is. Azt meg hogy mi a valótlanság vagy „rémhír”, azt ők döntik el.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9215541298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pásztörperc 2020.03.21. 18:08:15

Nemcsak azokat csuknák le, akik valótlanságokat állítanak. Azokat is, akik valós tényeket mutatnak be, de úgy, hogy az a "védekezés" irányítói számára kedvezőtlen.

Ilyen valós tény például, hogy a "védekezés" nevében páncélautókat és géppisztolyos katonákat vezényeltek a közterületekre. Ugyanilyen valós tény, hogy a ágyúval már verébre se érdemes lőni, a vírus ellen pedig egyáltalán nem használ se a géppuska, se a géppisztoly (amit hivatalosan gépkarabélynak hívnak). Aki ezt a két tényt egymás mellé állítva közli, az kedvezőtlen színben tünteti fel (azaz akadályozza) a "védekezőket" (tehát a kormányt, az operatív törzset és az immár 11 akciócsoportot).

A tv. elfogadása után az ilyen ember akár már egyből mehet is a börtönbe.
süti beállítások módosítása