A mi Józsefvárosunk

869. Festett falak (2)

2019. április 22. - Amijo

Tavasz, húsvét hétfő, locsolkodás – így csak röviden egy kis színes a Szigony utcából: a Színes Város csoport a Szigony utca 10. szám alatti társasház oldalát egy mintegy 600 négyzetméteres tűzfal-festménnyel tette színesebbé. A kép a Tűzfalfestési Pályázat keretei között valósult meg, amelynek részeként szigetelték is a falfelületet. További tűzfalfestések várhatók még idén a Szigony, valamint a Baross, a Német, a Tolnai Lajos és a Leonardo da Vinci utcákban is – írja még az önkormányzati oldal.

tuzfal2019-1.jpg

A falfelület műszaki állapotának és a hőszigetelő képességének javítására, valamint a falfestésre az önkormányzat több mint 20 millió forintot biztosított a lakóház számára. (Fotó: Baranyai Attila / Józsefváros újság)

Színes. Nem az én ízlésem szerint való – de színes. Reménykedjünk, hogy házak tűzfalai újulnak meg - még ha rajzfilm, ill. népmesei motívumokkal is. Szigetelik, megfestik a falat – és ha szerencsénk van, még szép is lesz.

A szomszédos Erzsébetvárosban már 2013 óta fut hasonló program – szép is, jó is – de. Mert ugye mindig van egy „de”. Ilyen „de” például, hogy az Orczy-, Magdolna- vagy a Szigony-negyedben uralkodó siralmas (szánalmas?) állapotokon a legszebb tűzfalkép sem segít. Maximum csak elfed. De majd meglátjuk.

LaMa

P.s.: Aztán ha a továbbiakban nem épp panelról van/lesz szó, hanem egy-egy elhanyagolt régi épületről – ahol roskadófélben van a ház, s hámlik le a vakolat – az senkit ne zavarjon. Majd csak lesz azzal is valami. (Nálunk pl. most épp kapualj-felújítás lesz – arra kapott pénzt a ház – miközben rohad a pince, s egerekkel teli az egész omladozó, lassan széthulló épület. De lesz szép kapulaljunk…)

***

A VII. kerületben egy Neopaint nevű profi csapat az önkormányzattal közösen végezte a Tűzfalrehab-programot. A falfestések témáit a Neopaint találta ki, ezeket egyeztették az önkormányzattal és a házzal. A tervezést is ők csinálták, amit később a főépítész iroda engedélyezett (amennyiben elfogadta). A költségek úgy oszlottak meg, hogy az állványo- zás, alapozás, festés költségét az önkormányzat állta, a festéket egy szponzoráló cég adta. Néhány elkészült, erzsébetvárosi kép 2013/14. évi árai: Akácfa utca 54. (nettó 1.850.000 HUF az önkormányzat része), Király utca 11. (1.350.000 HUF), Rumbach Sebestyén utca 10., itt két kép van, a nagyméretű 6:3-as 4.850.000 HUF, a Sissy kép 1.850.000 HUF. A Madách gimnázium udvarán a szemközti társasház fala (5.550.000 HUF) és a Wesselényi utca 30. (1.250 HUF).

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7614780026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koszorumagdolna 2019.04.22. 19:25:31

Én ezt igencsak remek kezdeményezésnek tartom, bár a cikkből nem derül ki világosan, hogy az önkori mekkora részt vállal ebből a buliból.(Az erzsébetvárosi híradás ugyanerről már jóval informatívabb, e tekintetben is.)

Nos,talán nyilvánvaló egyébként, hogy ez is a civil vagy ha tetszik, a lakossági bevonás egy sajátos formája, mely - a városkép-javító funkcióján túl - akaratlanul is a "van közöm hozzá" érzést erősíti az emberekben, ami úgy hiányzik a mai, magyar "néplélekből," mint - mondjuk - zajos, feldúlt bérházainkból a rég feledett, békés nyugalom. Jó lenne még hallani további részleteket is erről a projektről!

Pyrrhus 2019.04.23. 16:34:11

Egy kicsit alaposabban meg kellene nézni a festmény alatt és környékén a falat, annak burkolását, vakolását, simaságát.

Kontármunka.
Dimbes, dombos, göröngyös.

Nem a festmény ellen szóltam, hanem amire rákerült.
süti beállítások módosítása