A mi Józsefvárosunk

843. Történéseim (12)

2019. február 03. - Amijo

A munkásosztály itala 
Csinovnyikok rémuralma sorozat 

Cseterki Lajos (1921–1983) szorgalmas apparátcsik volt az elmúlt rendszerben, és ebbéli minőségében sikerült magát egészen az Elnöki Tanács titkárának posztjáig felküzdenie (felnyalnia, nem kívánt törlendő). Amint erről a mellékletet olvasva meggyőződhettek, sajátos körülmények között lőtt egy világrekorder őzet. Egyéb érdemleges tettéről nem tudunk; bizonyára ezért is lehetett Miskolc díszpolgára.

konyak2.jpg

Történetünk szempontjából ennek különösebb jelentősége nincs (mivel az nem Skócia nyugati, hanem Írország keleti partjain játszódik) — leszámítva azt, hogy ő volt Cseterki Imre apukája. Az ifjú Imre velem egyidőben felvételezett Moszkvába, csak ő a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetébe (IMO). Ott képezték a magyar diplomatákat és újságírókat, tehát igen felkapott hely volt, jóval több mint hússzoros túljelentkezéssel. Az embereket a maxi- mális (20) ponttal ÉS protekcióval vették fel. Meg Cseterki Imrét a maga 12 pontjával.

A magyar diákok egyenlősdijét szigorú szabályok védték. Senki se kaphatott az ösztöndíjá- hoz "kiegészítést" - pontosabban: évente (azaz nem szemeszterenként) egyszer küldhettek szüleink száz rubelt. A legtöbben persze igyekeztek ezt farmernadrágok, hanglemezek ("bítovaja múzika") és kacsintós pénztárcák eladásával kiegészíteni, de a nagyságrend ez volt.

Cseterki Imike pillanatok alatt vált az éjszakai élet királyává: neki mindig volt pénze. Hetente kétszer taxiba ült, kivitette magát Seholamotyó repülőtérre, és kezet fogott az érkező MALÉV-gép pilótájával. Amikor pedig a kezét visszavette, volt benne egy százas. Egyesek azért kissé egyenlőbbek, ugyi.

Hazatérve is apuka nyomdokaiba lépett, mint vadász. De túl is tett rajta, mint vadászati szakíró, természetfotós, a fegyvertv. módosításának egyik kidolgozója stb. Arra, hogy miből is élt, az interneten csak a kurucinfo utal — ennek alapján feltételezhetjük, hogy a rendszerváltás előtt a III. Főcsoportfőnökségen (valószínűleg a hírszerzőknél) dolgozha- tott. A rendszerváltáskor tehát bizonyára nyugdíjba ment; lehetett ideje nagyvadakat fotózni.

2017-ben hunyt el, nyugodjék békében.

- Mi a munkásosztály itala?
- A munkásosztály itala a konyak, amit kiválasztott képviselői útján fogyaszt el. 

Fügedi Ubul

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4314606138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása