A mi Józsefvárosunk

789. Kidobott, halott pénz

2018. augusztus 26. - Amijo

Olvasom, hogy a Kesztyűgyár pályázott a Belügyminisztériumnál és nyert is 10,45 millió forintot. A pályázat témája a bűnmegelőzés, és az Orczy negyed egyik legproblémásabb területét, a Diószegi Sámuel utca 18–28. szám alatti épületegyüttest érinti.

dio1828.jpg

"A projekt elsődleges célja a területen élő 7–16 éves korú gyermekek és fiatalok részére célirányos és problémaközpontú szabadidős, fejlesztő és prevenciós programok biztosí- tása" – írja az önkormányzat oldala. Közösen főznének, kertészkednének, kirándulnának, sportolnának és vetélkednének. Hogy mindezek a bárhol, bármikor elsüthető poénok programok miképpen szüntetik meg – vagy legalább is csökkentik – a Diószegi utca leg- keményebb házaiban a drogozást, drogelosztást, van sejtésem.

Lám, lám, a szintén nem kevés pénzből létrehozott és működtetett, a Diószegi és a Korányi sarkára – éppen a drogelosztóként működő házzal szemben – nagy csinnadratta közepet- te, jó hat éve kipakolt, minden helyi bajt megoldó bádogrendőrség is milyen jól bevált.

Ja, nem.

Csak hogy lássuk, melyek azok a házak, amelyekben a fenti program főzéssel, kertészke- déssel és kirándulással akar bűnmegelőzni:

Kézzel fogható szegénység és nyomor, lopások, verekedések, drogelosztók, önkényes lakásfoglalók, szétrohadó önkormányzati lakások – ez tanyázik évtizedek óta a Diószegi utca ezen házaiban a Sárkány és a Kőris utca között.

Tartok tőle, hogy ez a tízmillió is halott, ablakon kidobott pénz lesz.

LaMa

***

A területet ma már hivatalosan Orczy-negyedként tartják nyilván. Sok az önkormányzati tulajdonú lakás, így sok az önkényes lakásfoglalók ellen alkalmazott totális elfalazás is. Az épületek többsége minimum százéves, védettséget egyik sem élvez. A VIII. kerület évtize- dek óta tartó rehabilitációjában eddig eléggé lemaradt ez a terület. (...) Az önkormányzat ígéretet tett rá, hogy megpályáz 2 milliárd forintnyi uniós támogatást. Az összeg 70 %-át szociális, társadalmi, bűnmegelőzési és gazdaságélénkítési programokra lehetne felhasz- nálni, a fennmaradó részt pedig építkezésre. Három pilléren nyugszik majd a pályázat: lakhatás, foglalkoztatás és gazdaságélénkítés, valamint bűnmegelőzés. (via M. Narancs)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4414203769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása