A mi Józsefvárosunk

630. Helló röfik!

2017. május 07. - Amijo

"Mindig sok bajjal járt az állatok beszállítása a vágóhídra, a sertések már a kapuban megérezték a vér szagát, és vagdalkoztak, nem voltak hajlandók lejönni a teherautó platójáról, […] Józsinak kellett valamilyen megoldást kitalálnia. […] Mikor a teherautó megérkezett a vágóhídra, Józsi öntudatosan feltartott fejjel elsőnek futott le a platóról, […] Példája szinte hipnotizáló erővel hatott a többiekre, minden ellenállás nélkül hagyták magukat a böllérkés alá terelni.”

orban_bozsinene.jpg

A fenti idézet Moldova György 1978-ban megjelent A beszélő disznó című szatírájából való. Valamiért egyfolytában ez jár a fejemben*, biztos a cím miatt. De hogy térjünk a tárgyra: a miniszterek nagybecsű elnöke a napokban tök véletlenül Nagygécen járt, ahol spontánul meglátogatta Bözsi nénit és jól el is beszélgetett vele. (Tegnap került fel az eseményről beszámoló videó Orbán Viktor fb-oldalára, gondolom már mindenki látta.) Visszatérve Bözsi nénihez meg a beszélgetéshez, engem ez a rész nyűgözött le, leginkább:

Bözsi néni: Ha megengedné, annyit szeretnék csak mondani, hogy azt szeretném, ha minden évben lenne miniszterelnök-választás, én minden évben Orbán Viktorra szavaznék. Azt kérdezi a lányom: hát miért, anyu? Azért, mert mikor a választás jön, kicsit mindig emelnek a nyugdíjon.
Orbán Viktor: És szoktam emelni?
Bözsi néni: Persze!
Orbán: Na jól van.
Bözsi néni: Hála Istennek! Most jó volt az az 1,6 is.
Orbán: Tessék! Meg küldtem ilyen utalványt is, emlékszik rá?
Bözsi néni: Igen, tízezer. Megkaptuk, meg!
Orbán: És majd az év végén, hogyha úgy vannak a számok, akkor emelek megint. Novemberben.
Bözsi néni: Jaj, hát a Gyurcsány mit csinált? Elvette a 13-at.
Orbán: Az elvette.
Bözsi néni: De minek kell ő ide? Ó, Istenem!

Szoktam. Küldtem. Emelek.
Orbán Magyarországa három szóban és három percben.

És annyira nem futja a kicsinyes, szarrágó tempójából, hogy kijavítsa a hölgyet: igaz, hogy Gyurcsány a patás ördög, de kivételesen nem ő vette el a 13. havi nyugdíjat, ellenben Orbán Viktornak hívják azt a szélhámost, aki 14. havi nyugdíjat is ígért már sok minden más mellett. A 13. havi nyugdíj a Bajnai-féle válságkezelő célzatú megszorítások idején szűnt meg, igaz, hogy akkor került be a rendszerbe a nyugdíjprémium is, amely most lehetővé teszi a disznók látványától felcsillanó szemű, nőügyekkel nem foglalkozó személyiségzavarnak, hogy választások előtt kiszórjon egy szép kis – voksolásra motiváló – summát. A Bözsi néniknek. (Kolozsvári Szalonna)

*Bözsi néni még megmutogatta az állatait is a vendégnek. Na helló, röfik! – köszönt Orbán Viktor a disznóknak, akikről megállapította, hogy nagyon okos állatok. És tényleg. Tegnap volt különben 161 éve, hogy megszületett Sigmund Freud.

***

Nagygéc a Wikipédián: Az 1980-as népszámlálásra az egy évtizeddel korábbi lakosságnak csupán töredéke, 22 fő maradt a faluban. 1981-ben a település adminisztratív önállósága is megszűnt, területét Csengersimához csatolták. 2011-ben a falu öt házában 10 fő élt. Jelen- leg 6 lakosa van – de se vezetékes víz, se csatorna, se gáz. Nincs vasút, nincs busz. Viszont van nekik Emlékparkjuk 562 millió forintból, Uniós forrásból. Ennek az ötletadó gazdája Bayer Zsolt volt. (Vastagbőr / Átlátszó)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr212486635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása