A mi Józsefvárosunk

522. Testületi nyár… (2)

2016. június 17. - Amijo

S akkor eljött a képviselő-testületi nyár… - Beszámoló a Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. június 2-ai üléséről

Második fejezet

Az óvodai hivatalos létszámhatárok mindössze 12 fővel kerülnek átlépésre a kerületben, ami a kötelező óvodáztatás 3 éves korra történő leszállítása kapcsán meglepően alacsony (Nincs olyan óvodai csoport, ahol 2-nél több gyermekkel lépnék át a törvényi 25 fős limitet. Tekintettel arra, hogy egy óvodai csoportban aránylag ritkán jelenik meg egyszerre az összes gyermek, ez a létszámtöbblet nem kritikus.). Amiről nem tudunk, az a kérdés, hogy hány törvénysértő kimaradásra kerül sor a kerületi intézményekből. Egyszer majd bizonyára ezt is felmérik…

testuleti2016-1.jpg

A háziorvosi életpályamodell elindítása egy fontos lépés, bár meggyőződésem, hogy nem sikerült elég nagyvonalúan kitalálni. A probléma lényege az, hogy Józsefvárosban huzamosabb ideje fogynak a háziorvosok, ráadásul az átlagéletkor 60 év felett van, így várható, hogy az aktív háziorvosok hamarosan még jóval kevesebben lesznek. A kerületi háziorvosi munkakörnyezetet érdemben rontja a túlterheltség – amely megint elsősorban létszámproblémára vezethető vissza –, a lakosság rossz egészségi állapota és persze Józsefváros „vonzereje” is. Ezen a háziorvosokkal folytatott konzultáció alapján az életpályamodell például új korszerű műszerekkel, szolgálati lakásokkal, rendelő-felújításokkal próbál javítani. A Polgármesteri Hivatal persze azért is visszafogott, mert mégiscsak magánkézben lévő üzleti tevékenységről van szó, még ha nem is fűszerboltokról. A társadalmi probléma megoldására viszont ez a csekély felszereltségű modell aligha jelent majd megoldást.

Az eljárási hibák sorozata persze megint folytatódott, mert sikerült az előterjesztőnek belevarrnia egy friss palotanegyedi háziorvos szolgálati lakásjuttatását ugyanebbe az előterjesztésbe, holott a két ügy rendeltetésszerűen teljesen különálló döntést és előterjesztést tett volna indokolttá.

Alapítvány egyedi támogatása címszó alatt Sántháné alpolgármester mellesleg áthajtott a testületen Böjte Csabának százezer forint zsebpénzt elektromos zongoravásárlásra. A pártlojalitást takaró körítés az előterjesztésben olvasható…

Az SZMSZ módosítás megint egy adag jogászi papírmunkába csomagolt „hatékonyságnövelés” marketinggel narrált döntéscsomag volt, az egyetlen szerintem fontos változás a városfejlesztés átszervezésének a befejezése volt, azaz, hogy főépítész irodája önálló egységként végleg megszabadult a kerületfejlesztéssel kapcsolatos feladatoktól, bár ezek gondozását év eleje óta már amúgy is teljes egészében a Rév 8 végzi.

A fenyítőjogszabály, a borzasztóan rosszul címzett, a közterületek rendbetételét célzó rendelet lesz még a jövőben is vita tárgya, bár valójában csak a helyszíni bírság és a közigazgatási bírság kiszabásának körülményeit és szabályait helyezte egy – aránylag egyszerű – rendszerbe. Lehet jó eszköz arra, hogy Józsefváros utcái civilizáltabbá váljanak, de az, hogy csak erre használják, vagy a „fenyítés” kéretlen eszközévé is válik e rendelet a gyakorlat, a jogalkalmazás következménye lesz.

Az ülés végén feltettem négy kérdést, háromra írásban kapok választ. Utolsó kérdésem a Vajda Péter utca – Bláthy Ottó utca sarkán fekvő elhagyatott egyházi telek (és ingatlan) sorsáról, rendezéséről szólt, amelyre a polgármester azt válaszolta szóban, hogy az evangélikus egyházé, ő folyton próbál egyeztetni velük, de eladni nem akarják, pénzük viszont nincs a rendbetételre, úgyhogy egyelőre marad az a pici dzsumbuj a bölcsöde és az iskola között. Másik három kérdésem röviden:

  1. Miután a TÉR-KÖZ pályázaton beterjesztett módosító indítványomat arra hivatkozva szavazták le, hogy más forrásból kerül sor a Corvin-negyed sétányon kívüli utcáinak felújítására, így megkérdeztem, hogy e feladatok megoldása miből várható.
  2. A bérlakás ellenőrzésről és annak eredményéről részletes tájékoztatást kértem, mert a legutóbbi kérdésemre (amelyet a fekete albérletek felderítése kapcsán tettem fel) egy kicsit lerázó jellegű választ kaptam, a fennálló jogi helyzetről.
  3. A tavaszi kéményellenőrzések nyomán megkérdeztem, hogy mikor és hogyan tervezi a JGK az önkormányzati bérházak azon kéményeit felújítani, ahol ezt az ellenőrök szükségesnek találták.

E három kérdésre az írott választ még várom.

A városbizottságban és a Smart City Munkacsoportban folytatjuk az önkormányzati munkát, képviselő-testület legközelebb alighanem szeptemberben lesz.

Komássy Ákos, önkormányzati képviselő

***

Kedden különben lezajlott az Orczy-kerti fakivágásokkal kapcsolatos fórum. (És ahogy Virág Tamás beszámolóját olvasom a 8ker fb-oldalán, történt mindez a megszokott, lakosságot felsőbbrendűen lenéző, lekezelő módon.) És hogy el ne feledjem: elindult az mszp8 új honlapja is, lehet kérdezni, üzenni, kapcsolatot felvenni – szóval van minden, mi szem-szájnak ingere! Arról nem is beszélve, hogy így most már hivatalosan is megjelent: új elnöke van a kerületi szoci szervezetnek. A honlap tájékoztatása szerint bő másfél hónapja, 2016. április 27-én tisztújító küldöttgyűlést tartott az MSZP Józsefvárosi Szervezete, és a küldöttek Veres Gábort az MSZP Választmányának elnökhelyettesét választották meg a Józsefvárosi Szocialisták élére 2 éves mandátummal. Akit pedig esetleg érdekel az új elnök személye – addig is, amíg a honlapra felkerül az életrajza, vagy valami – itt olvasható ez, a 168 órán 2014 tavaszán megjelent riport. Vagy itt van ez a Népszabiról: Veres Gábor 13+1.  (Akinek frissebbje van, szóljon…)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr168818094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása