A mi Józsefvárosunk

500. Faírtók

2016. április 15. - LaMaa

Ötszázadik posztnak jó lett volna valami vidám, ünnepi, de nem, nem az lett. Merthogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusához tartozó Orczy-kertben a már eddig kivágott 131 fa mellett most újabb száznegyvenötöt vágnak ki – derült ki a nyilvánosságra került engedélyekből, amikre Jakabfy Tamás még kedden  hívta fel a figyelmet blogjában.

orczyfak-1.jpg

orczyfak-2.jpg

"A séma most is ugyanaz: egy kormányzat alá rendelt szervezet beruházását a kormány kiemelt beruházássá nyilvánítja, így a hatóság már nem az önkormányzat, hanem a kormányhivatal lesz, tehát a kormány magától kéri az engedélyt. Amikor megkapta, akkor öt nap kifüggesztés után fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajthatóvá válik. " – írja Jakabfy, aki minderről egy nyilvános hirdetményből szerzett tudomást.

orczyfak-3.jpg

orczyfak-5.jpg

Ráadásul ugyanaz az V. kerületi kormányhivatal jár el az ügyben, amely korábban már a Kossuth téren, a Városligetben és most itt is hozzájárult a fairtáshoz, az ügyintéző pedig ugyanaz a Kosztyu Anikó, akinek a neve a korábbi ügyiratokon is szerepelt.

orczyfak-6.jpg

orczyfak-8.jpg

Az építkezés jelenleg a park hátsó, Diószegi utca felőli részében, kerítéssel és kordonnal lezárt területén folyik, ahol régen a buszgarázs volt, de annál jóval nagyobb területen. Az Index kérdésére az egyetem azt közölte, hogy egy új oktatási épületet, a Rendészettudo- mányi Kar speciális képzési központját, valamint egy olyan sportközpontot építenek, amely nem is a park, hanem a lakosság elől évtizedek óta elzárt rész fáit vágják ki.

orczyfak-7.jpg

orczyfak-4.jpg

Én meg, mint afféle kíváncsi (és naiv) kerületi lakos, ma kimentem megnézni, hogy végül is mi történik, meg hogyan történik – és persze fényképezni is szerettem volna. Belülről, közelről. De valamiért nagyon nem akartak beengedni (nem is engedtek) az érintett terü- letre, így aztán csak kívülről, körbejárva az Orczy út - Diószegi utca - Karácsony Sándor utca határolta területet, ittott belesve sikerült csak pár képet készíteni.

Végül is, ha jobban belegondolok, nekünk, akik itt lakunk és élünk, mi a sz@r közünk lenne/van ahhoz, hogy a nagyurak, mikor és miért írtják a fákat, vagy hogy egyáltalán mit művelnek a kerületben?! Persze, mindannyiunk – és külön Semjén Zsolt – legnagyobb örömére. (Szerk.: több képet, nagyobb méretben feltettük az fb-oldalunkra is.)

LaMa

***

Az Orczy-kert fáinak megvédéséért Jakabfy Tamásék polgári engedetlenséget hírdetnek, a Facebookon folyamatos riadóláncot, szombat délutánra meg pikniket szerveznek. További információ itt érhető el. (Az önkormányzat mélyen hallgat az ügyről, előbb ugyan cikket írt az Orczy park szép múltjáról, meg hogy "növekszik a zöldterület, és építenek egy új, multifunkcionális sportközpontot uszodával, lőtérrel és kültéri sportpályákkal, továbbá készül egy négyezer diák befogadására alkalmas új oktatási épület", majd hihetetlen gyorsasággal eltüntette azt - via Virág Tamás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr688630384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása