A mi Józsefvárosunk

476. Virág nyílott 11.

2016. február 05. - Amijo

03.jpgTegnap, febrár 4-én egyáltalán nem meglepő módon csütörtök és testületi ülés volt, Virág Tamás meg – mindannyiónk örömére – újfent „élőt” közvetített a 8ker fb-oldalán a jónépnek. Nekünk szokás szerint bejött a műsor (arról nem is beszélve, hogy más még nem írt erről, se sokat, se keveset), így aztán itt és most megosztanánk azt a Nyájas Olvasóval. Aki még nem olvasta az eredeti helyén, most és itt megteheti.

Megj.: lentebb Virág Tamás többször is ajánlja a testületi ülésről készült videót, itt lehet megnézni – tényleg tanulságos. És nem egyszer kimondottan rémisztő, ill. szánalmas…

Virág Tamás - 2016. február 4. 8.59

Napfényes jó reggelt kívánunk! 9-kor kezdődik a testületi ülés, itt vagyunk, közvetítjük, amíg bírjuk. (Mindez persze nem helyettesíti az élő videó-adást meg a később olvasható jegyzőkönyvet.)

9:11 Tévedtünk, nem kezdődik 9-kor, még gyülekezik a nép, beszélget, felkészül. A polgi-alpolgik termen kívül.

9:25 Még mindig semmi.

9:28 Kezdünk. Létszámellenőrzés, napirendi javaslat, következő ülés tervezett időpontja márc. 3., a sürgősségit befogadták, napirend elfogadva. Zárt ülés jön.

10:40 Visszajöhetünk, de szünet jön. Időbeosztásilag nem túl hatékony. Mondjuk, ha a végén lenne a zárt ülés, az ezer hivatalnok, stb. elmehetne a dolgára.

10:54 Folytatjuk, ezer dolog ki lett osztva a helyszínen az idei költségvetés-ügyben, Egry Attila szóban kiegészít: minden időben megtörtént, konzervatív tervezés volt, fő szempont a működés jó színvonalú biztosítása. A korábban önként vállalt feladatokat tovább viszik. Működés 14,5, felhalmozási bevétel 3,5 milliárd. Ez kisebb, mint a tavalyi a befejezett uniós programok miatt. Adóbevételek 6,9 milliárd (ötszázmillióval több, mint tavaly), tervezett maradvány 1,4 milliárd, de ez minden bizonnyal nőni fog a tavalyi zárás során. Működési többlettel terveztek (455 millió), ezt is beruházásra fordítják. Idén befejeződik a Corvin fejlesztése, a most erre fordított félmilliárdot később másra lehet fordítani. A társasházi pályázatok is folytatódnak (500 millió), a Százados úti óvoda is megújul 300 millióból.

A polgi a vita megnyitása előtt két módosítást jelent be, mindkettő a képviselők különböző csoportjainak pluszdíjazása (okosváros és társasház). Jakabfy Tamás szól hozzá, a húszmilliós Lokál újság-hirdetést kifogásolja, meg a Bárka Színház teljes kihagyását, valamint az évek óta meglévő költségek tervezését hiányolja, illetve a családok átmeneti otthonának létrehozását firtatja. Egry Attila válasza: a Bárka átadása folyamatban van, utána lehet gondolkodni a feladat/funkció újjáépítéséről, egyúttal jelzi, hogy a Turay Ida Színház már itt van, jól működik, stb. A kérdezett tételeket betervezték, a közétkeztetési költségek emelése is szerepel. Családok átmenet otthona: nincs betervezve, kiszerződtek a szolgáltatásra, és üzemeltetnek krízislakásokat. Sára Botond: 14 millió van két lakás felújítására, és 21 millió 7 lakásra. Az első kettő családok számára lesz.

Erőss Gábor: Az uniós források kiesése miatt a mérlegfőösszeget kérdezi, és az új forrásmegosztási rend következményeit, valamint a szociális támogatások tervezését (a tavalyi keretet nem merítették ki, most még kevesebb lenne). (Szerk. megjegyzés: Ma nagyon működik a kakukk, hirtelen fontos lett az idő múlása. Mintha egy tavaszi erdőben ülnék.) Kéri az önkéntesen vállalt moratórium bevezetését a helyiségek és lakások eladására. Egry Attila válaszol: lehet még uniós forrás, szükség esetén tervezzük, a fővárosi forrásmegosztás bevétele nem lett kevesebb idén, sőt nőtt is az összeg. A segélyezésre fordított összeg csökkentését a néhány segély járási hivatalhoz kerülése indokolja, de a forráshiány nem lehet oka az önkormányzati feladat ellátásának. Ingatlangazdálkodást tartana jónak, ésszerűnek és követendőnek.

Komássy Ákos először gratulál a hivatalnak az egyensúlyos költségvetés összerakása miatt. Kicsit lakbérezik ő is, a társasházakra többet költene, forrást is megjelölt (palotanegyedi - Trefort - értékesítés), és a Bárkát is szeretné tovább, a Turayra fordított pénz egy részét nekik adná. Családok átmeneti otthonát is szeretne, a városmarketingre szánt összeget (4 év alatt százmillió) költené erre. Egry Attila szerint a Turay pénzét "nem lehet elvenni", az csak átfolyik a kerületen, a Trefort-értékesítés nettó megmaradó értéke félmilliárdnyi, ez megy társasházi pályázatra. A városmarketinges pénz a korábbi újsághirdetésre szánt összeg, fejti ki Egry.

Simon György: az életmentő pontnak nappal is működnie kellene nulla fok alatt, erre a polgármester válaszol, szerinte nincs erre szükség, és kicsit szidja megint a hajléktalan-ellátókat, újat nem mond. Ezek után Jakabfy Tamás is gratulál a hivatalnak, majd BKV-finanszírozásra, illetve az emiatti forrásmegosztási változásra kérdez, meg a közbeszerzési szabályzatra (a saját cégek nem eszerint működnek). A polgármester a sok hölgy miatt nem mond el mindent, amit gondol, de azért válaszol néhány kérdésre: A BKV még eszdéesz-szocialista maradvány, de rengeteg jó dolog történt, ezeket hosszan sorolja. (Neki nem énekel a kakukk.) Mészár Erika aljegyző és Sára Botond részletezi a közbeszerzési választ. A polgi után az alpolgit is elöntötte a közbeszerzési pulykaméreg, kioktatta Jakabfyt, rövid párbaj után folytatjuk. Pintér Attila is gratulál (most már ezúton én is) a hivatalnak, egyúttal a bérleti díjtartozások nagy összegét kifogásolja, ő is hajléktalanozik "az ellátók élősködnek, fenntartják a látványhajléktalanságot". Erőss Gábor az oktatási célú kiadásokra kérdez rá, Jakabfy ismét BKV-zik. Kocsis lezárja a vitát (még mindig zabos), szavaztat, a többség elfogadja a költségvetést.

Erőss Gábor ügyrendben kért, de csak későn kapott szót, javaslata így partvonalra került.

12:10 Tavalyi költségvetés módosítása, kérdés nélkül a többség elfogadja.

12:11 Jakabfy Tamás ügyrendi kérdésben kér szót, majd tovább csörtézik BKV-ügyben, ezt persze Kocsis sem hagyja szó nélkül. Ciki-csata.

12:12 Köz-tér javaslat, kérdés nélkül egyhangúlag elfogadva.

5 perc szünet

12:28 Folytatjuk, Smart City munkacsoport megalakítása, a polgi az ülésvezetést átadja, és elmegy. Levezető Sára Botond, Soós György bizottsági elnök tesz javaslatokat, gyorsan felsorol ezer nevet, elnöknek Ferencz Orsolyát, tagnak Vörös Tamást, és még sokan másokat (Jakabfy Tamás, aki a 150 000 Ft-os díjazásról itt le is mond), a társasháziba is sokakat. Nekem úgy tűnik, a tervezett 3 tag helyett több lett a Smart City bizottságban, meg bővült a másik is (Erőss Gáborral biztosan, talán mással is) . Komássy átmegy a Smart Citybe, erről hosszan beszél, Erőss is arról, hogy miért vállalja, Simon György is, aki örül az új bizottságnak. Ezennel talán minden ellenzéki képviselő felkerült a pluszfeladat/pluszpénz listára. A díjazások is változtak, az elnök bruttó 200 000 Ft-ot kap. A többség megszavazta a módosított javaslatot.

12:41 Tömő u. 16. elidegenítése: Sára az értékbecslőnél magasabb árat javasol meghatározni. Jakabfy szerint a két értékbecslés annyira eltérő, hogy javasolja egy harmadik elkészítését. Komássy legalább fél évvel elcsúsztatná az értékesítést, mert a környezet fejlődése növelné az árat. Némi tanácstalanság után Kaiser József értelmezi az eddigi értékbecsléseket, és egyetért az alpogármester javaslatával. Komássy emelne, Kaiser meg nem. Sára végül a korábbi irányárra emeli a javaslatát. Elfogadta a többség.

12:58 Lakásrendelet korábbi szigorításának módosítása (a folyamatban lévő kilakoltatási ügyek elbírálása): Erőss Gábor kér módosítást: kapjanak a lakók egyértelmű tájékoztatást a változásról, az alkotmányellenesség meg legyen egyértelműen kiszedve a rendeletből. Sára Botond: sosem volt alkotmányellenes a rendelet, a tájékoztatásnál a közvetlen megkeresést tartja jónak, nem az újságot, mert nem érdekel ez minden józsefvárosit. A rendeletmódosítás szerint minden érintettel fel kell venni a kapcsolatot, mindenkinek meg kell vizsgálni az ügyét. Erőss javaslatát nem tudja értelmezni, azt nem támogatja. Erőss erősködik, az alpolgi mellett Gondos Judit is helyre rakja, hosszan elemzi a szegények viselkedését. A javaslatot a többség elfogadta.

13:11 JÓKÉSZ-döntések: pótkézbesítéssel is jött anyag. Erőss szerint zöldfelületcsökkenésről is döntenek, ezt az építészi iroda cáfolja. Egyhangúlag elfogadták.

13:13 Szobor, emléktábla: több pontot visszavont az előterjesztő (így az egész totál érthetetlen itt ülve), Sántha Péterné pontosít: a szoborra vonatkozó részt visszavonta, az emléktáblákat fenntartja (így végre értem). Szobor legközelebb lesz, mert több pénz kell egy komoly szobor állításához. Egyhangúlag elfogadták

13:17 Intézményvezetői pályázatok kiírásáról szóló javaslat: Pintér Attila javasolja, hogy 5 helyett 3 évre írják ki. Sára Botond előterjesztőként ezt befogadja. Komássy szerint az 5 év is indokolt lenne, javasolja a nyelvvizsga meglétének felvételét a feltételek közé. Sára Botond: nem kötelező, de előnyt jelenthet. (Kaiser megint bedobja magát, nem írom le, de akit érdekel, nézze majd meg a videót, érdemes.) Vörös Tamás is a nem-kötelező nyelvvizsga mellett érvel. Egyhangúlag elfogadták

13:27 Költségvetési szervek alapítói okiratainak módosítása: Kérdés nélkül a többség elfogadja

13:27 Kötelező betelepítési kvóta elleni kiállásról szóló polgármesteri javaslat, amihez érkezett egy módosító Pintér Attilától. Komássy: a kerületi önkormányzatnak sem kompetenciája, sem feladata nincs ebben az ügyben. Sára szerint meg van, mert mi volt itt a nyáron. Simon György sem érti, miért van szükség erre az egészre. Sára: a migránskérdés az emberek biztonságáról szól. A kvótarendszer arról szól, hogy nincsenek itt, de visszajöhetnek. Nem menekültekről van szó, hanem gazdasági bevándorlókról. (És még számos furcsaság, tessék majd videón nézni, én ezt a sok bullshitet nem terjesztem.) Erőss Gábor: az emberek biztonságát az egészségügyi megszorítások veszélyeztetik, nem ez. Itt megszólítja a körünkben ülő Vas Imre fideszes országgyűlési képviselőt, de Sára gyorsan visszafogja Erőss lovait, először sikeresen, aztán már kevésbé. Sára is folytatja, Vörös Tamás meg jónak tartja az önkormányzati támogatást a kormányzat felé, nem mellesleg meg színvonaltalannak Erőss Gábort.

Jakabfynak a migránsozással van gondja, és szerinte Pintér Attila módosítója nemzetközi szerződésbe ütközik. Sára jön, kihagyom. Gondos Judit is fel van háborodva, és ő tudja, mit engedhet meg a "jóérzésű magyar ember", meg hogy "ezek honfoglalók akarnak lenni", és sok egyebet, de nem segítek neki tovább a sületlenségei terjesztésében. Pintér is hosszasan részletezi, mit csinálnak "ezek a migránsok", ennek legszebb pontja, hogy szerinte a migránsok majd a ballib oldalra szavaznak, ezért szeretik őket az oda tartozó politikusok. Szilágyi Demeter is ekézi azt, aki nem tudja támogatni ezt a javaslatot. Többen felszólalnak, tiszta menekültügyi konferenciává váltunk, ahol arról van szó, másoknak mi a dolguk. Na, szavazzunk, menjünk tovább, ez itt egy kultúrordenáré helyzet.

A migránskonferencia közben átalakult migránsmédiamúltidéző konferenciává, ahol folyton szól a kakukk, de ez nem érdekel senkit. És itt van Putyin, Soros, minden, ami a bábszínházhoz kell. (Felmondok, többet nem jövök ide, ha képviselő mikrofonba beszél a teremben, ez Kaiser alatt jutott eszembe.) Éljen Pintér Attila, aki a vita lezárását javasolja, így csak két gyors további felszólalás jön. Jakabfy sietett, Erőss folytatta a korábbiakat (Sára szerint "hülyeségeket beszél"), Szavazás, először a két módosítóról, mindkettőt elutasította a többség, a javaslatot meg elfogadta. Több mint egy óra ment ezzel el.

14:28 Átruházott hatáskörökben hozott döntésekről beszámoló, kérdés nincs, egyhangúlag elfogadva.

14:29 Bizottságok tavalyi munkájáról beszámoló, kérdés nincs, a többség elfogadta.

14:29 Beszámoló a nemzetiségi önkormányzatokkal kapcsolatos döntésekről: Pintér Attila kérdez, kap gyors választ, Jakabfy is kérdez, pl. a nemzetiségek napjának nagyobb támogatását hiányolja. Az előterjesztést egyhangúlag elfogadták.

14:32 Beszámoló a hivatal tavalyi tevékenységéről: Erőss Gábor köszöni az anyagot, és kérdez néhányat (pl. a korábbiaknál kilencszer több környezettanulmány készült), aljegyző sorban válaszol. A javaslatot a többség elfogadja.

14:45 Ülésvezető Egry Attila lesz, Sára Botond el. Igazgatási szünet, polgármesteri szabadság-terv: egyhangúlag elfogadva.

14:46: Szociális lakbérről szóló tájékoztatásról szóló előterjesztés: Erőss Gábor előterjesztő kéri (ügyrendi), hogy Bolba Márta evangélikus lelkész felszólalhasson. A képviselők többsége ezt elutasította, így Jakabfy jött, kéri a tájékoztató olvasóbarátabbá tételét. Erőss méltatlankodik, hogy nem adtak szót Bolba Mártának (aki reggel 9 óta ül itt, és – ez már az én magánvéleményem – hallgatja mindazt, ami nem biztos, hogy jót tesz neki), majd az előterjesztést részletezi. Érvei szerint a szociális szempontok mellett a bevételi oldalon is jobban jár az önkormányzat.

Kaiser József jön, szerinte nem igaz, hogy nem tudják a lakók, milyen lehetőségeik vannak, ebben hazudik Erőss és a Közöd Civil Társaság is. Ő azt tapasztalta, a vagyonkezelő "kézről kézre adja a bajban jelentkező polgárt", nem is érti, mi az előterjesztés értelme. Szerinte egyre több lakos tudja kifizetni a lakbérét. Ő is tájékoztatja a polgárokat arról, hogy mik a lehetőségei. Pesti Yvett (vagyonkezelő vezetője) szerint a szociális rászorultság személyesen egyeztetendő kérdés, a tájékoztató levéllel nincs megoldva a probléma. Szerinte mindenhol elérhető a szükséges tájékoztatás a szociális lakbérről való jogosultságról. A konkrét levél is több sebből vérzik, ráadásul többmilliós költségbe verné a céget. Különben is a személyes ügyintézés a lényeg, az ügyfelet "mindenki tárt karokkal várja, és segít neki".

Erőss szerint a személyes tájékoztatás emlegetett eredményességét nem veszélyeztetné a most tervezett levél. Egry Attila sem támogatja az előterjesztést, illetve szerinte azért nem kapott szót Bolba Márta, mert Erőss felvezetése "nagyon szegényes volt, ráadásul öntől, aki igen hosszan szokott beszélni". Erőss elmondja, hogy a levelet korábban minden képviselő megkapta, az alpolgármester asszonynál is járt az aláíró, ezért nem gondolta, hogy hosszabban kell erről beszélnie. Amennyiben félreértés volt, ügyrendi kérését újra felteszi. Egry visszakérdez, kissé furcsa párbeszéd alakul ki kettőjük között, többek között arról, melyik képviselő kit és mit ismer. Kaiser is ügyrendi vitában kér szót, szerinte az messze vezet, hogy egy döntés után újra döntsenek (Szerk: mondjuk ebben igaza van). Az aljegyző szerint az SZMSZ nem tiltja, hogy többször szavazzanak a képviselők egy kérdésben. Új szavazás, újra elutasította a többség a kérést. Ahogy magát a javaslatot is.

15:09 SZMSZ-módosítás, kérdés nélkül egyhgangúlag elfogadva

15:11 Energia- és vízfogyasztásról szóló tájékoztató, Jakabfy előterjesztése: egyhangúlag elfogadva

15:12 tájékoztatók

15:12 Képviselői kérdések, Erőss Gábor kezd: Tolnai Lajos utcai iskolából a szülők nem kaptak választ a jegyzőnek küldött több hónapos levélre, illetve egy lakossági panasz kezelésében kér segítséget, majd Sántha Péterné alpolgármestert kérdezi egy korábbi ügyben, amiben választ ígért jan. 15-ig. És még sok mást is, de elvesztettem a fonalat. A kérdések egy részére írásban kap választ, más részére szóban: Sántha Péterné válaszol, Sára Botondnál van az ügy, aki azt ígérte, méltányosan fognak eljárni. Ez talán hosszadalmas lesz, de "tökéletesen egyetértünk, és kárpótolni fogjuk az ott élőket". A közszolgálati lakásokról Pesti Yvett tájékoztat, még minden folyamatban van. Jakabfy Tamás a Szigony utca átnevezése ügyében kérdez, Egry szerint még semmi sem dőlt el.

15:26 végre vége

***

Azoknak, akik eddig még nem hallottak róla: Józsefváros vezetése fontolgatja a Szigony utca átnevezését, az alpolgármester és az önkormányzati képviselő ezzel kapcsolatos levele itt olvasható. Mi tiltakozunk a Szigony utca átnevezése ellen! Csatlakozzon csoportunkhoz! (Tiltakozunk a Szigony utca átnevezése ellen! fb-csoport)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr88363098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása