A mi Józsefvárosunk

396. Vihar után (1)

2015. július 13. - Amijo

06.jpgÉs nagyon úgy néz ki, hogy: vihar előtt. Merthogy a múlt hét szerdai nagy vihar után most megint felhőszakadást, viharos szélet és jégesőt jósolnak a meteorológusok, a legfrissebb hírek szerint már több megyére adtak ki figyelmeztetést. Visszatérve a szerdai viharra, amely itt a kerületben is elég rendesen pusztított: másnap, csütörtökön csináltam egy pár képet a romokról/nyomokról, ezeket – kissé késve – most tudtuk felrakni, íme.

(Remélhetőleg a mostani előrejelzés után nem fogunk hasonló képeket látni...)

v_baross1.jpg

Baross utca

v_dio1.jpg

Diószegi Sámuel utca

v_dugo1.jpg

v_dugo2.jpg

v_dugo3.jpg

Dugonics utca

v_illes1.jpg

Illés utca

v_kalvaria1.jpg

v_kalvaria2.jpg

Kálvária utca

v_magdolna1.jpg

v_magdolna2.jpg

Magdolna utca

v_losonczi.jpg

... és végül: Losonci tér

Széljegyzet: ez utóbbi felírat – a vihartól függetlenül – állhatna akár a kerület határán is (a „Józsefváros újjáépül” nagysikerű táblácskák ellenére).

Körmendi Gábor Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr787622518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ultimahora1 2015.07.13. 20:23:17

Azt írod cikked zárásaként: "remélhetőleg a mostani előrejelzés után nem fogunk hasonló képeket látni..."
Hát - legalábbis ami az önkormányzati kezelésben lévő objektumokat illeti - ez a remény, bizony eléggé megalapozatlan! E házak lakói ugyanis - többségükben bérlők lévén - úgy gondolják, hogy a keletkezett károk elhárítása (hacsak személyes életterüket nem zavarja) nemcsak hogy nem tartozik a feladataik közé, de azok felmérése és a vagyonkezelő felé történő bejelentése sem az ő feladatuk.

S annyi bizonyos, hogy ilyen irányú kötelezettségük, valóban nincs is. S miután a vagyonkezelő nem folytat a rábízott objektumokban az épített állaggal kapcsolatosan sem megelőző, sem rendszeres, szinten tartó/helyreállító tevékenységet,valójában fogalma sincs, sem a legutóbbi vihar okozta károkról, s persze a más jellegű, mindennapi üzemmenettel összefüggő különféle meghibásodásokról sem.

Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy az ez irányú lakossági bejelentésekre sem reagálnak, bár azok - lévén bejelentőik minden ez irányú felelősségtől mentesek, és infóik nemegyszer vaklárma-szintűek - semmiképp nem pótolhatják a szak- és tervszerű állagmegóvási tevékenységet.

Így talán nem túlozunk, ha azt állítjuk, h kissé abszurd egy több száz lakásból álló, többségében százéves épített állag megóvását "lakossági bejelentésekre" alapozni. S - ahogy fotóid is bizonyítják ezt - a lehullott vagy épp lógó vakolatdadarabok, vezetékek és betört ablakok - legalábbis a ök-i bérházakban - még most is háborítatlanul ott díszelegnek mindenütt. És például a megrongálódott tetőt, vagy épp a beázott üres és befalazott lakásokat, vajon ki és mikor szemlézi szakértő alapossággal? (És a természetes elhasználódás vagy elavulás okozta, többnyire láthatatlan, de alattomos veszélyekkel terhes amortizációs tényezőkről, most ne is beszéljünk.)

Nos, különben erről(is) szólt a nemrég fölényesen félrevetett bérleményi jogviszony-rendezési tervezetünk, melyet csak azzal a feltétellel fogadtak volna el, ha végrehajtását ugyanazok végezhetik, akik ezt a pusztító szisztéma felszámolását eddig is foggal-körömmel megakadályozták.Félreértés ne essék: ugyanazokról beszélek, akik ezt - "elmúlnyolcév" ide vagy oda - 2010 előtt is, már évekig zavartalanul tették. És ez az egész komplex problémakörnek csak az épített állaggal kapcsolatos része. Ám ezekben a "bérleményekben" - mármint azokban amelyek nem állnak üresen, vagy épp befalazva - bizony, emberek is laknak. És szakasztott olyan körülmények között, mint amilyet a kívül-belül viharvert hajlékaik képe mutat. És most csak tűnődhetünk, ám valójában fogalmunk sincs, hogy mi jöhet még egy minden pillanatban kitörni készülő "vihar után"...
süti beállítások módosítása