A mi Józsefvárosunk

380. Lakásozó testületi ülés

2015. június 07. - akoskomassy

01.jpgA nyíltan tagadott óvoda-összevonással körítve

Csütörtökön tartotta Józsefváros képviselőtestülete idei 1. rendes ülését. Legalábbis formálisan. Az SZMSZ szerint ugyanis a rendes ülés időpontja minden hónap első csütörtöke, de idén még eddig egyetlen ülés sem volt a hónap első csütörtökén, így de jure ez volt az első rendes 2015-ben.

A két legvitatottabb kérdés a lakbérrendelet módosítása és az önkormányzati intézmények átalakítása volt. A lakbérrendelet módosításával emelte a többség a piaci lakbér mértékét és szűkítették a szociális lakbérre történő jogosultság elérhetőségét. A lakbérrendelet kapcsán kifejtettem, hogy a most előterjesztett módosítások nem vezetnek sehova, nem tükröznek semmilyen politikai koncepció, és ráadásul még a lakbérrendszer fennálló hamisságait sem orvosolják. Így nem foglalkoztak azzal a problémával, hogy miközben a középső lakbérkategóriába tartozik a bérlők túlnyomó többsége, a költség- elvűnek nevezett lakbér a bérlakások többségében nem költségelvű.

Amikor felvetettem – bizottsági és képviselőtestületi ülésen egyaránt, hogy a lakbérrend- szer ésszerűsítése fontos feladat lenne, de nem ilyen hányaveti lépésekkel, hanem stratégia szempontok végiggondolása után úgy átalakítani a lakbérrendszert, hogy például a külön- böző jogcímek ténylegesen azt a célt szolgálják, amelyekért tartalmuk alapján kialakításra kerültek. Így például fontos, hogy a költségelvű lakbér ténylegesen fedezze az önkormány- zati bérlakások mindegyike esetében a fenntartás költségét, de ennek fontos feltétele, hogy a szociális lakbér valóban Józsefváros minden olyan polgára számára elérhető – jelképes összegű – lakbér legyen, aki a valóban költségelvű lakbért nem tudja kifizetni.

kt20150604.jpg

Ehhez viszont sokkal szélesebb körben kell a jelenleginél hozzáférhetővé tenni a szociális lakbért, amelyhez annak a teljes normatív feltételrendszerét újra kell szabályozni, a szociális lakbérjogosultságot a lehető legmagasabb jövedelmi/megélhetési küszöbbel kell megállapítani. A piaci lakbérnek szerintem amúgy csak abban az esetben van létjogosultsága, ha egy önkormányzat teljes egészében önfenntartó bérlakás-rendszert kíván működtetni. Ha ez a cél, akkor meg lehet próbálni a piaci lakbérrel kiadott lakások hasznából előállítani a szociális lakbér és a fenntartási költségek különbözetét, de az a meggyőződésem, hogy ez a legtöbb magyarországi településen ma nem reális cél, Józsefvárosban pedig a következő néhány évtizedben bizonyosan nem lesz az.

Ennek megfelelően a lakáspolitika, ezen belül különösen az önkormányzati bérlakás állomány célja az, hogy a kerület minden polgárának emberséges lakhatásáról jövedelmi viszonyainak megfelelően gondoskodjon.

Na, a június 4-i lakbérügyi előterjesztésnek ehhez valódi köze nem volt, ezért éreztem a teljhatalmi gőg egy újabb megnyilvánulásának, amikor felvetésemre válaszul csak személyeskedést kaptam, és egy olyan könnyed politikusi félmondatot, hogy az idén még lesz helye a lakáskoncepcióról szóló vitának is.

Bocsánat, a teljességhez hozzátartozik, hogy a Kisfalu javasolta az ötévenkénti bérlakás-koncepció döntés előkészítéséből az alábbi két mondatot törölni (a rendelet 3.§-a), amely meghagyására tettem javaslatot, s ezt a polgármester előterjesztőként befogadta:

"Az üres és a várhatóan megüresedő lakásállományról bérbeadó szervezet köteles a Képviselő-testületet tájékoztatni. A tájékoztatóban a lakásállomány övezet, alapterület, komfortfokozat, szobaszám és műszaki állapot szerinti összetételét és a hasznosítási javaslatot számszerűsítve kell szerepeltetni, valamint meg kell határozni az Önkormányzatra kötelező, vagy a döntésétől függő elhelyezési feladatokat is.”

Ugye ezen adatok nélkül elég nehéz a bérlakás koncepcióról döntést hozni, ezt végül a polgármester is belátta. Ennyit sikerült hozzányúlni, az előterjesztés többi részét a testületi többség megszavazta.

Az önkormányzati intézmények átalakításánál a JIK kivégzése és az óvoda-összevonás – amiről minden fideszes tizenháromszor elmondta, hogy nem lesz – volt a napirend tárgya. A JIK bezárása nem fog maradandó nyomot hagyni Józsefváros életében, mint ahogy maga az Intézményműködtető Központ sem tette, az óvodáknál pedig csupán csak reménykedni lehet abban, hogy a mindenáron áterőltetett polgármesteri akarat nem fogja gyengíteni, rontani a kerületi óvodák minőségét, működési színvonalát. Az egyetlen kérdés, ami nyitott maradt, hogy ki lesz az egyesített óvodák vezetője. Rajta sok múlhat az óvodák jövőjével kapcsolatban.

Számos más napirendi pont közül most kettőt emelek ki. A Magdolna Negyed Program III. aktuális döntési csomagja talán az utolsó volt, amely részeként még MNP-III-as források felhasználásáról dönthettünk és kiemelkedően fontosnak tartottam, hogy végül a szoft-programok megvalósítására is többé-kevésbé sor került, így a 99-es busz kísérleti projekt is megvalósul. A napirendi pont kapcsán adtam tájékoztatót a Képviselőtestület részére az Európai Bizottság 2. Cities konferenciájáról, amelyen a Rév8 munkatársaival közösen képviseltem a kerületet, s ahol a Magdolna Negyed Program példaértékű, kiemelt szociális városrehabilitációs programként különös figyelmet és elismerést kapott.

A társasházi felújítások érdemi támogatásáért végzett ügyszolgálatunk lassan, de biztosan eredményre vezetett. Mint tudható, a képviselőtestület májusi ülésén a tavalyi költségvetés zárszámadásának elfogadása és a pénzmaradvány megállapítása kapcsán kijelölt a marad- ványból mintegy 500 millió forintot társasházi felújítások támogatására. Ugyanezen az ülésen a KT elfogadott egy várhatóan átlátható társasház-felújítási pályázati rendszert, s az előkészítő folyamat zárásaként június 4-én sor került a pályázati rendszer üzemeltetéséért és a döntéselőkészítésért felelő társasházi pályázati munkacsoport újjáalakítására, amely ezúttal képviselőkből áll.

A munkacsoport tagjai két fideszes és egy ellenzéki, azaz Dudás Istvánné, Gondos Judit és én lettem. Remélem hamarosan kézzel fogható eredményekről adhatok hírt társasházi felújítások terén.

Komássy Ákos

* Az ülésről készült videót itt lehet megnézni az Önkormányzati TV oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr17524518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodis.lajos 2015.06.07. 22:07:39

Vélemény, kérdés? Nekem van, de ne csak én legyek itt. Párttag, szimpatizáns, kritikus olvasó, aki netán reagálna?

bizottsagiirnok 2015.06.08. 09:58:24

Öndefiníció nélkül ugyan, de kérdésem az van, például hogy konkrétan mi is az a 99-es busz projekt, amit a Rév8 csinál, mert ez az előterjesztésből nem derül ki. Szintén érdekelne, jól értem-e, hogy a rendőrségnek pluszforrást biztosít a módosítás, illetve hogy néhány programelemnél a közbeszerzést megkerülve (idő hiányára hivatkozva) a saját intézményt (Kesztyűgyár) bízza meg a testület.

A munkacsoport-tagok díjazásáról lehet tudni valamit? Meg arról, hogy az önkormányzati tulajdonú házak felújításának kérdése is hozzájuk tartozik-e, ugyanis a polgármester eléggé maszatolt egy korábbi ülésen a témában.

komassy · http://www.komassy.hu 2015.06.08. 22:12:23

A 99-es busz projekt az tk. egy kísérleti szakasz kezdetén lévő munka, ahol szociális munkások bevonsásával, buszvezetők és rendőrök képzésével, valamint a busz útvonala (a megállók) környezetének javításával a viharvert buszjárat élhetővé/komfortosan használhatóvá tételén dolgoznak. Ha a kísérleti projekt jól sikerül, akkor ez van annyira formabontó társadalmi feszültségkezelés, hogy ennek még talán egy nagyobb nagyságrendű folytatása is megvalósítható fejlesztési forrásokból. De ezt majd meglátjuk, ha lement a kísérleti.

A közbeszerzés átlépésére sajnos több ponton szükség van, mert az MNP-III finanszírozási zárása nagyon közel van, és ami fejlesztési pénzt arra elnyert a kerület, azt vagy addig felhasználja, vagy elbukja. Ma pont a szociális lakhatási technikai segítségnyújtás közbeszerzés kapcsán én vetettem fel, miután a 44 családból a fele azért eshet el a segítségnyújtástól, mert senki nem pályázott a két alkategóriából az egyikre, hogy ha kell és jogszerű, akkor lépjenek át a közbeszerzésen, mert a lényeg az, hogy a segítségnyújtás mind a 44 családhoz mindenképpen eljusson.

A munkacsoport tagjai havi bruttó 150 ezer forintot kapnak, ezt a rendeletbe írták. Az önkormányzati bérházakkal az a helyzet, hogy elméletileg, ha jól emlékszem nincsenek kizárva a pályázatból, de Kocsis azt fejtette ki, hogy miután a bérházfelújítás önkormányzati vagyongyarapodással jár, arra lesznek msá állami források. Hogy mikor és mennyi, azt persze nem tudjuk, de ebből egyenesen következik, hogy a teljesen bérházak nem indulnak ezeken a pályázatokon, nincs rá vezetői akarat.

bizottsagiirnok 2015.06.09. 06:12:51

Buszvezetők és rendőrök képzése, meg "kísérleti szakasz kezdete" egy rétestésztaként nyúló megvalósítás utolsó utáni fázisában, ez azért jó, mert konkrétan semmit nem lehet érteni alatta. A nagyobb nagyságrendű fejlesztés reménye (képezzünk még több sofőrt és rendőrt?) értelmezhetőbbé teszi a döntéshozók és a Rév8 számára, mi meg majd pompásan buszozunk a kiokosított sofőrökkel. Nekem olyan egyszerűen, lépésről lépésre kellene elmagyarázni, hogy az emlékeim szerint hétmilliónyi költség mit is fedez.(Mondjuk ez a kisprojekt nem nagyon tér el a korábbi tervezésektől, sőt, itt legalább valaki más viszonylagos rendszerességgel működteti a buszt, tehát az alapok elég stabilak.)

Közbeszerzés: Nehezen érthető ez az érvelés, meg totál ellene megy a szubszidiaritás elvének. Lehet, hogy máshol van a baj, nem csak a fránya nempályázóknál, ahogy a megoldás sem biztos, hogy a berkeken belül (önkormányzati intézmények) található.

A felújításnál jól értem, hogy egy "talánforrás" polgármesteri informális belengetése elegendő arra, hogy az önkormányzat a saját vagyonával, a lakásai komfortosításával akkor ne foglalkozzon, amikor minden korábbinál több pénzt szán társasház-felújításra? És hogy ez az ellenzéki munkacsoport-tag számára könnyen elfogadható, mert nincs rá "vezetői akarat"?

Közben eszembe jutott még egy kérdés, talán jó helyre címzem az MNPIII. ügyében tájékozott képviselőhöz: A korábban nagy hírveréssel bejelentett, megfórumoztatott bérlői kisokos elkészült? Ha igen, hol lehet megnézni? Ha nem, mikor lesz olvasható. Ha semmit nem tudni róla, legalább az érdekelne, melyik szervezet a felelős érte, mennyiért vállalta (és volt-e közbeszerzés, vagy sem:-)).

Köszönöm.

bodis.lajos 2015.06.11. 19:54:59

@komassy:

Komássy Ákos egy körig bírta, hogy kérdezik? Amit ír, jóval több kérdést felvet, mint amennyit megválaszol. De hogyan kérdezzen tovább az ember, amikor az eddigi ellentmondásokkal sem bír a képviselő?

(És válasz helyett már jön az újabb poszt, a civil poszt megosztása.)

Előkerül a képviselő, és folytathatjuk? Esetleg volna más aktivistája a pártnak, akit érdekelnék az önkormányzat legnagyobb pénzszerző projektjének ügyei? Egyáltalán, van tagja, aki bármilyen közügyben aktivitást fejt ki?

Amijo 2015.06.11. 21:26:40

Miért gond a "civil poszt" megosztása?
Attól, hogy felraktuk (mert fontosnak tartjuk) még lehet a kommentekbe válaszolni, írni, stb... Nem?

bodis.lajos 2015.06.11. 22:57:26

@Amijo: Dehogy gond, önmagában öröm. Csak hát annál nagyobb a kontraszt a párt megmaradt képviselője mondanivalójának ritkaságával és magyarázat nélkül maradó ellentmondásaival.

komassy · http://www.komassy.hu 2015.06.12. 07:19:35

@bizottsagiirnok:

99-es busz kísérleti projekt: a Rév8 kidolgozott egy lehetséges megoldást a 99-es busz problémájára, aminek a lényege, hogy javítják a busz útvonalának környezetét, jobb karban lévő, akadálymentes buszok járnak (persze ez BKK és csak részben teljesült), és felkészítik a buszvezetőket és a buszokon járőröző rendőröket a konfliktusok megfelelő kezelésére, esetleg megelőzésére. Igen, csak az MNPIII végére jött össze és csak kísérleti szakaszban van, de ha hosszabb távon eredményes, szerintem az is a kerület érdekét szolgálja.

közbeszerzés: persze, hogy nem a nempályázókkal van a baj, hanem a csapnivaló közbesz tanácsadóval, a pocsék hatályos szabályozással és az azt rosszul alkalmazó hivatallal. Ettől még az MNPIII forrásfelhasználási határideje lejár és ha aközött kell választani, hogy csinálja meg az önkormányzat valamelyik szerve közepes minőségben a jelentkező nélküli szociális technikai segítségnyújtás, vagy ússzon el az erre elnyert forrás a határidő miatt akkor én is az előbbit választom.

Felújítás: nem, félreértjük egymást. Én csak ismertettem a helyzetet. Évek óta tépem a számat KT üléseken amiatt, h a legrosszabb állapotban az önk. bérházak vannak a kerület lakóházaiból. Ha a tulajdonos nem akarja, akkor a Kisfalu a bérházak nevében nem fog pályázni, a tulajdonos első embere pedig más forrásból akarja ezt finanszírozni, amiről ennél többet én ma még nem tudok. Csupán ezt a hozzáállást ismertettem.

Bérlői kisokos: tudtommal nem készült el, csak az elképzelésig jutott.

bizottsagiirnok 2015.06.12. 11:37:14

@komassy:

Köszönöm, sajnos elképzelni sem tudom, hogy (a negyedet érintő 4 megálló közötti úton, vagy akár a szintén problémásnak gondolt népszínházi végállomásig) hogyan kezel konfliktust a sofőr, vagy a felszálló és buszozó rendőr, bármilyen képzésen is esett át. Valóban elérhetetlen a neten egy rövid mit-miért-hogyan anyag erről, és csak a kísérleti szakaszról lehet írni, aminek hosszabb távú eredményeit (mik is azok) várjuk? Ha van ilyen kis írás, jó lenne látni.

Közbeszerzés: Értem, bár nem értek vele egyet, ugyanis ez a saját intézményi rendszert (ideértve a közbesz. tanácsadót, hivatalt, no meg a szociálist is) nem ösztönzi jó munkára, az meg kevés, hogy „ha már van pénz, költsük el”. A lakó/bérlő nem jár jól, egy ilyen egyedi döntés akkor lenne elfogadható, ha a rendszerkorrekciós lépések is mellette lennének. Egyébként az ezt támogatók a rossz működést jutalmazzák.

Felújítás: Van infó arról, az önkormányzati házak milyen állapotban vannak, meg a lakások komfortfokozatáról, és így tovább? És némiképp konkrétabb bármi annál, hogy „majd adnak rá pénzt”? Aztán azzal is gond van ám, hogy májusban előkerül félmilliárd, amit gyorsan pályáztatunk, miközben egy felelős társasház megtakarít, lakástarékozik, szóval több évre TERVEZ. Ez meg mindennek ellentmond, mondjuk lehetne évekre bontani, prioritásokat meghatározni, és akár az önkormányzati épületeket sem kizárni. De ehhez döntéshozói akaratra, koncepcióra lenne szükség. Akár ellenzékire.

Bérlői kisokos: Ki az illetékes elvtárs? És közbeszerzésen nyerte el eme nemes feladatot?:-) (Nem tűnik úgy, hogy ezen programelem rossz sorsának van némi köze a közbeszerzéses ponthoz írottakhoz?)

bodis.lajos 2015.06.17. 18:46:52

@bizottsagiirnok: @komassy: @Amijo:

Tévedtem, mert Komássy Ákos nem egy, hanem két körig bírta érvvel. Kocsis Máté is általában két körig bírja. Kár, mert a felvetéseink a programok minőségét, értelmét érintő, valódi kérdések, gondolkodni- és munkálkodnivalók lehetnének a vezetésnek. De nincs kivel megbeszélni a hivatalos Józsefváros részéről, nyilvánosan nem érdekel senkit onnan.

Tudom, sem Kocsis Máténak, sem Komássy Ákosnak nem vagyunk célcsoport, így felesleges, hogy érdekeljék őket a programok - pénzköltés - minőségével kapcsolatos észrevételek. A helyi szocpártnak is több tagja van, mint az a 4-5 fő, aki itt időnként életjelet mutat. Igaz, őket mind nem érdekli a nyilvános közélet.

Hát így vagyunk. Itt a nyár, biztos fognak nyaralni, mint tavaly, a borzalmas bérházfelújítások okozta káosz közepette. Mint akkor most sincs különösebb tennivaló: Máté lényegében elégedett Ákossal, Ákos lényegében elégedett Mátéval. Fejlődünk, elégedettek magukkal.

bizottsagiirnok 2015.06.18. 07:48:41

@bodis.lajos:

Épp tegnap gondoltam rá, hogy ide írjam-e, a látszat ellenére nem mantrázom a kérdéseket, csak épp nem kapok rájuk választ. (A buszosra megszerethetem magam, ha tudom, mikor is lesz a projekt: felszállhatok, vagánykodhatok, aztán tesztelhetem a képzett sofőrt, rendőrt. De az ezeket megszavazó képviselőknek úgy tűnik, gőzük sincs, mire nyomkodják a gombokat. Meg érdeklődésük sincs.)

Mindenre van két mondat, ugyanaz, szükség esetén esetleg duplázva. Aztán megállunk, szusszanunk egyet, és abban bízunk kipipálhatjuk ezt is.

Azért nem szoktam kérdezni, mert időtlen idők óta ez megy, néha mégis elvesztem a fejem, aztán minden gyorsan visszabillen a helyi normális, "mi közöd ehhez" eszmerendszerbe.

bodis.lajos 2015.06.21. 00:17:12

@komassy: @bizottsagiirnok:

Vajon miért, hogy a vitatkozni nem tudó, a képviselői munkát igénylő, megoldandó problémák iránt szalmaláng-érdeklődésű elnök-képviselőnek az utóbbi időben sürgős közlendői támadtak?

Méghozzá nulla gyakorlati jelentőségű eseményekről, melyek funkciója leginkább az lehet, hogy Kocsis Máté kiállítási tárgyaként szolgál: íme, van a polgármesternek egy saját ellenzékije, aki önmaga szerint "a legveszélyesebb kihívója".

Félreértés ne essék, ez nem a Kocsis Máté kritikája, ő politizálhat akárhogy, ez Komássy Ákosról szól: egy ellenzéki pártvezető ne pózoljon kiállításon, kísérgessen repi vendégeket ide-oda, ha amúgy lényegében nem csinál semmit. Főleg olyat nem, ami a polgármesternek nem tetszik. Miközben az egyik legjobban fizetett képviselőt, és egészen biztosan a legjobban fizetett ellenzéki képviselőt csináltak belőle.

Itt az elmúlt hetek termése, ha "ajtónálló" feladatot kap, akkor villámgyorsan tudósít:

Komássy Ákos with György Soós and 3 others at Magyar Nemzeti Múzeum
15 mins ·
Koronázási palástot szemlélünk Shanghai Changning kerület delegációjával a Múzeumok Éjszakáján.

Komássy Ákos with Sántha Péterné and 2 others at Múzeum Kávéház & Étterem
1 min ·
Shanghai Changning kerületét fogadtuk Józsefváros önkormányzata nevében... a testvérvárosi jövő alakul.

Komássy Ákos was at Square-Brussels Meeting Centre.
June 2 at 3:19pm · iOS ·
Íme a kiállításunk. Közben a gondoskodó városról, a szociális rehabilitációról, Európa esélyegyenlőség ügyben viselt felelősségéről folyik odabent a szó... — at Square-Brussels Meeting Centre.

Komássy Ákos
June 2 at 6:11am ·
Irány Brüsszel: a Bizottság Cities konferenciája. Bemutatjuk a Magdolna Negyed Program eddigi tapasztalatait... no meg persze gyűjtjük a hasonló hasznos példákat. Józsefvárosért, Józsefvárosnak.

bodis.lajos 2015.06.26. 20:26:52

Miután az elnök-képviselő a hétvégéjét protokolláris programokon asszisztálással töltötte, a héten tartott képviselő-testületi ülésen nem vett részt, ugyanaznap nyaralási fotók jelentek meg a facebookján. A képviselő-testület egyébként alapvető jelentőségű kérdésekben döntött, majd több mint két hónapos szünetet tart.

Igaz, a főszezonon kívüli nyaralás bizonyára olcsóbb, és ellenzéki politikusnak idén már kevesebbet lehet kapni tanácsadásért, mint tavaly, a választás évében.

Van bármi, amire józsefvárosi szocialista büszke lehet? Az elnök-képviselő szégyen?

bizottsagiirnok 2015.07.02. 07:26:38

Sosem lesz válasz, a kerületi szoci elnök a kispadról is le tudja szarni a kerületieket.

Vigye el messzire a 99-es busz, legalább lenne haszna a kísérleti projektnek:-)

bodis.lajos 2015.07.02. 17:18:11

@bizottsagiirnok: @komassy:

El kell tartanod Komássy Ákost és csapatát, amíg kihalásos alapon országos tényezők lesznek az addigra kiürülő Szocialista Pártban.

Amely pártból kerületileg a blogszerkesztő, ritkán CBFM posztjai látszanak (valaki azt mondta, a párt fizet érte a blogszerkesztőnek, de mindegy is, dolgozni kell vele, még ha nem is saját anyag), és tudható, hogy Komássy Ákos bankszámlájára csekély megszakítással érkezik az kisebbségben lévő képviselők között mindig kiemelkedően magasnak számító plusz juttatás, a többség által megszavazott tanácsadói szerződések után.

Blog és tanácsadói szerződés: Molnár György távozása után ez látszik a pártból. Az elnök havonta egyszer körmondatokat mond, ha nem éppen nyaral munkaidőben, a lakosok elől bujkál, ha elkapják, két körig bírja mondatpanelekkel. Ezt egy fideszes képviselő is produkálja.

Ha pedig a szocialistáknál volna még élet, csak emiatt a testületi ülés alatt nyaralási húzás miatt is összehívnának egy rendkívüli döntéshozó fórumot, és úgy vágnák ki Komássy Ákost, hogy vissza se kelljen néznie. Érdekes lenne, független képviselőként kellene-e Kocsis Máténak társasházi pénzosztó bizottságba és delegációkat kísérgetni.

Ha valamit gondol egyáltalán Komássy Ákos, szerintem a kerületi politika végleg ejtve. Tudja, hogy saját erőből nem lesz tényező a pártjában, ezért befogadta a Bacsó utcai irodába azokat a fiatalokat (összesen talán 20-25 főt, akik közül 6-8-an tűnnek aktívabbnak), akik együtt akarnak majd országos tényezők lenni, ha felettük kihalnak. Ami azt jelenti, hogy a 2-3 vezetőjük lesz valaki a pártban.

Komássy Ákos, gondolom, egy EU-parlamenti listán szeretne helyet magának, abból a mondjuk 2 főből, aki legközelebb bejut a pártból. Szerintem nem lesz meg neki, de te, bizottsagiirnok büszkén gondolhatsz arra - a kerület más lakosaival együtt -, hogy a hátadon akar ide mászni.

bizottsagiirnok 2015.07.18. 08:13:40

Komássy Ákos legutóbbi itteni jelenése óta eltelt egy hónap, a blogján utoljára tavaly júliusban írt Kiss Péter halála apropóján, előtte néhány héttel kerületi ügyről. Azóta semmit. Szaporodnak a kérdő tekintetek, mit csinál vajon az önkormányzati pénzéért.

bodis.lajos 2015.07.20. 12:33:52

Lenyűgöző látni, hogy egy az országot valaha vezető pártból egy fővárosi kerületből már csak egyedül egy blogszerkesztő fejt ki látható tevékenységet. A párt aktivitása a helyi ügyekben csak néhány "bloggert" érdekel, az elnök-képviselőt és a ki tudja, papíron hány párttagot sem érdekli a közélet. Már Kocsis Mátét sem érdeklik a szocialisták, az előző ülésről a szocialista képviselő egyszerűen lelépett nyaralni, az előző ülésen megdicsérte őt Kocsis Máté, hogy passzív.

bizottsagiirnok 2015.08.02. 09:06:51

Immáron egy éve nem tart semmi kerületi történést annyira fontosnak a szociképviselő, hogy a blogján említést tegyen róla. Helyette ide írogat kicsit összevissza, karácsony, nőnap megemlítve, időnként a testületi ülések is. De ennek mi az értelme?

Egyáltalán, a (bármilyen, most épp szocialista) képviselőségnek így mi az értelme, esetleg haszna? Írhatna erről egy szép kerek posztot. Ide vagy oda, mindegy.

putyi8 2015.08.04. 13:37:49

Ha nem a jobb oldal portálját olvasom hol találom a baloldalt s manapság mit jelent a baloldal ----ma már kétségeim vannak-mert miért ne érdekelne na nem a kozponti vezetés által meghirdetett adományakciok -hanem keruleti dolgok,dontések -hiszen itt élek.Megfelelő tájékoztatás NINCS vélemény annál inkább sincs. Pl: mindig mindig Magdolna Negyed ----most a 99-es busz melyre rengeteg felnott utastol kulonbozo vélemények irodtak de nem erre voltak kiváncsiak hanem gyermek rajzokra stb.pedig ha elolvasnák mit irtak az utasok abbol lehetne igazi 99-es buszjárat csimbum nélkul.Kisokos -abbamaradt pedig jo pár otletet adtunk hosszu szunet mert kozben az volt a fontos milyen legyen ujbol a Mátyás tér----majd talán osszel amikor elfogytak a pr rendezvények,mert most fozoverseny, kozosségfejlesztő rendezvények csak egy baj van az Orczy Negyedre senki nem veti szemét mert egy szemét ami erre van s ezen még a Ludovika szépulése sem segit mégha látokorunkben is van---aztán itt van más is intézmények átalakulása talán az onkormányzati bérloket is jo lenne tájékoztatni hátha az ÉPKAR kocsiját várják.Augusztus 20-ával vége lesz a nyárnak utána jonnek a kellemes napok hátha megjon a kedve azoknak akiknek kotelessége lenne a keruletrol irni---elolvasnánk ha lenne

bodis.lajos 2015.08.05. 12:28:33

Legalább tucatszor kérdem: hol van Komássy Ákos képviselő-elnök, és hol van ennek a pártnak a többi helyi vezetője, amikor feladat van?

A helyi MSZP elzárkózása a lakosság és a problémák elől, a közpolitikai munka és felelősségvállalás kommunikációval való helyettesítése, a tükörképe annak, amit a helyi FIDESZ csinál.

Az ellenzéki képviselői szerep el nem látása, miközben Komássy Ákos magát "a polgármester legveszélyesebb kihívójaként" igényel magának és pártjának pozíciót és többletjövedelmet, olyan szolgálatot tesz Kocsis Máténak, amit kevesen tudnak tenni neki a polgármester saját pártjából is.

Én is nagyon kíváncsi vagyok a képviselő-elnök mondanivalójára a politizálás értelméről, azután, hogy egy éve nekrológot írt Kiss Péterről.

koszorumagdolna 2015.08.11. 14:13:45

@putyi8: Tényleg elég sokszor került itt szóba a Magdolna-negyed, s valóban nem ártana, ha más negyedek problémái is jobban napvilágra kerülnének ezeken az oldalakon. De a Bérlői Kisokoshoz vagy a 99-es buszprojekthez hasonló, semmi konkrét problémát meg nem oldó, csiricsáré parasztvakítások nemcsak a Magdolnát érintik, hanem minden, főképp kelet-józsefvárosi negyedet is.

Az MNP-ben most sorra kerülő Orczy-negyednek pedig különösen fontos lenne levonni az előző programok súlyos mulasztásainak tanulságait, hisz nektek is meg kéne érteni, hogy szakszerű szociális program nélkül semmiféle "városrehabilitáció" nem létezik, mert akkor az egész MNP-t rá lehetne bízni egy belevaló pallérra. Ahogy különben - mélyen hiszem ezt - mindenki jobban is járt volna, ha egy, az építkezéshez és az épületben való funkcionális lakhatásoz egy valóban értő, józan mesterembernek s nem egy szemfényvesztő kóklernek a kezébe került volna az egész program.

Ezt különben így csinálják a boldogabb nyugaton, ahol persze szintén gazdagodnak a közpénzből a tűzhöz közeliek. A különbség mindössze annyi, hogy valódi szakemberek csinálják, s főképp hogy mindig csak annyit lopnak a projektre utalt pénzből, hogy annak működőképessége, funkcionális folytathatósága ne szenvedjen csorbát.

Arányérzék! Ez a "nyugati kultúra" egyik, ha nem a legfőbb titka! S persze nem azt mondom, h pl. Azerbajdzsántól nem lehet semmit se tanulni. A baj inkábbb az, hogy az a kevés, amit lehet és érdemes, azt mi már rég tudjuk...

putyi8 2015.08.11. 17:45:22

@bodis.lajos: @koszorumagdolna: Koszonom a választ.Már nem tartom fontosnak hogy az Mszp-nek mennyi a szavazata mert NEM tesznek érte semmit de nem tesznek semmit azokért a régi szavazokért sem akik egyértelmuen a baloldalt választották -tudták mi a helyzet a Bacsoban hogy maradt a fiatalok gárdája akik legalább 20 évre beágyazták magukat mintha gyoztek volna a kiválasztott teruletukon --de annak reményében választottak mégis hogy legyen a képviselo testulet osszetétele nem ilyen arányban hanem igenis hangot a másik félnek is akiknek talán lenne más gondolata és dontéshozatalnál legyen szava ------ami számomra a legfontosabb -----de vegye a fáradságot nemcsak Komássy hanem a bekerult de minek Ő tudja másik baloldalinak nevezett személyrol is vélemény -----ott van de hangja NINCS véleménye NINCS ----szégyen --a választok nevében akik biztak benne is -------de minek --Az Orczy negyedre visszatérve igenis sokkal de sokkal jobban hangot adni a lakosság véleményének mert oda jutunk ahogy az MNP I-II III jutott ----kedves Alfoldi Gyurinak uzenem mi mondjuk -mi gondolkodunk---mi tetténk a dolgunkat -----Hallgassa meg és vegye komolyan -épitse be mert mi lakunk ITT

bodis.lajos 2015.08.11. 23:34:25

@putyi8: 20 évre beágyazták magukat, hová? Miből látszik, hogy van MSZP nevű párt a kerületben? (Országosan éppen az az ötletük, hogy romba döntik a nyugdíjrendszert, mert az talán hoz majd szavazatot az öntudatlan választóktól). Nyilván az is kérdés: miből látszik, hogy DK nevű párt van a kerületben? (Országosan erre könnyű a válasz, a vezető neve elég annyira, amennyit ér az egész.)

putyi8 2015.08.12. 20:50:53

@bodis.lajos: Lajos egyetértek veled ----nyugdij :én a javaslattal csak abban az esetben értek egyet ha olyan munkakorben dolgozik a férfi mely egészségileg ártalmas-és 14 éves kora ota dolgozik és nem biztos hogy megéri a 67 évet
kulonben egy gazdaságnak az a jo ha minnél tobben dolgoznak --------igenis lenne kereslet és kinálat is van de nem ugy hogy az Ut a munka világába vagy más pr ami most is van hogy szerencsételeneknek munkát igértek és eu-s pénz eltunt---csináltak egy szerződést munka nincs felelős egyenlőre nincs -szegényeknek semmi kereseti lehetőség most nincs -ez borzalom
süti beállítások módosítása