A mi Józsefvárosunk

364. Felkészül: a HIV (1)

2015. május 06. - Amijo

04.jpgAz elmúlt három évben közel kétszeresére nőtt a hepatitis C vírussal fertőzött drogfogyasztók száma Budapesten – derül ki a TASZ birtokába került adatokból. Bizonyosságot nyert, hogy nem puszta riogatás a tűcserék korlátozása kapcsán járványveszélyről beszélni, mint Kocsis Máté állítja, hanem kegyetlen valóság – írja a TASZ a közleményében. (További részletek erről itt olvashatóak.)

A nyolcadik kerületi önkormányzat 2014-ben záratta be a Kékpont tűcsere-központját, a képviselők részéről akkor olyan ostoba érvek hangzottak el, mint hogy a drogambulanciá- val foglalkozó alapítvány programja az anyagozást segíti, illetve hogy a kerület 80 ezer polgárának érdeke áll szemben 1600 drogos érdekével.

A Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum jelenlegi elnöke, dr. Ferencz Orsolya persze rögtön reagált a TASZ fenti közleményére, és az sem zavarta, hogy neki tökéletesen sikerült félreértelmezni* a TASZ által közölt adatokat.

ferenczorsolya2.jpg

Szerinte ugyanis Sárosi Péter – minden korábbi állításával ellentétben – végre elismerte, hogy önmagában a tűcsere program nem működött, és bebizonyosodott, hogy a program nem szolgálta még az érintettek érdekét sem, mivel a hepatitis C-vel fertőződött drog- fogyasztók száma éppen akkor duplázódott meg, amikor a tűcsere programot folytatták. Ferenczi szerint a TASZ öngólt rúgott, hogy publikálta a fenti számokat, és – megint csak szerinte – az általa vezetett Kábítószerügyi Egyeztető Fórum most tényleg jól működik.

“Célunk, hogy a drogbetegek végre valódi segítséget és ellátást kapjanak, valódi esélyt a gyógyulásra és rehabilitációra. Emellett a nem drogfüggő lakosság egészséghez való jogát is megvédjük” – írja. Csak éppen a közleményében egyetlen egy szóval sem tér ki arra, hogy a megnövekedett hepatits C fertőzötteknek hogyan is segítene, és mit tesz az általa vezetett KEF azért, hogy ne növekedjen tovább a megbetegedések száma.

Ennyit tehát a tűcsere-program beszüntetéséről. Fertőzésre felkészül: a HIV.

* A TASZ közleményéből ugyanis egyértelműen kiderül, hogy a hepatitis terjedésével párhuzamosan drámaian visszaesett a kiosztott steril tűk száma.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr927435646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása