A mi Józsefvárosunk

313. Teleki tér 10.

2015. január 29. - LaMaa

06.jpgÉs akkor most következzék egy újabb Teleki téri ház, amely listánk szerint szintén idén volt 100 éves. A Dobozi utca (Dobozi u. 1.) és a Teleki tér sarkán álló ötemeletes, premodern bérházat a Schlosser-család építtette 1914/15-ben. Pontosabban: az első terveken a Schlosser-család az építtető, a módosított terveken azonban már Wellisch Sándor és Wellisch Gyula építészek szerepelnek, valószínűleg a ház terveit is ők készítették el.

Hogy a ház felépülte előtt mi állt a telken, nem tudni, ugyanis erre nézvést semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár.

teleki10-1.jpg

A ház történetéhez tartozik, hogy a szegényebb zsidók által egykor sűrűn lakott Teleki téren (húsznál is több imaház működött a környéken fénykorukban) volt egykoron az Antiszemita Párt egyik gyülekezőhelye is, a szomszédos Kaiser Mihály híres-hírhedt korcsmájában. (Helyén ma egy 1991-ben épült bérház áll a Lujza utca sarkán.) 1944 őszén a Teleki tér 10. sz. alatt nyilasház működött, ide vagy a tér szomszédos házaiba hurcolták a razziák során elfogottakat. A piaci árusok szervezetének székhelyénél, a közeli Zsibárus házban (Lujza utca - Magdolna utca - Dobozi utca sarkán) fegyveres ellenállás fogadta 1944. október 15-én a nyilasokat, azonban a támadókkal szemben esélytelenek voltak.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr187124991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása