A mi Józsefvárosunk

118. Beszerzés vagy szerzés?

2014. március 12. - SziliBalazs

04.jpgA választás napján – nagyon helyesen – az Önkormányzat étkezést biztosít a szavazatszámláló bizottságok tagjai számára, valamint a helyszínre történő megérkezését, és hazajutását személyszállítással oldja meg. A feladatok ellátására, a megfelelő cégek kiválasztása érdekében az Önkormányzat beszerzési eljárást írt ki, a legolcsóbb ajánlati ár elfogadásának elvével.

A helyszíni kiosztású közbeszerzésekkel foglalkozó előterjesztések után valódi felüdülést jelentett, hogy a hétfői bizottsági ülést megelőzően, már pénteken letölthettük az előterjesztést. A pozitívumok sora itt véget is ért.

Reggeli és ebéd biztosítására és szállítására 3 ajánlat érkezett, ezek közül a legmagasabb árat ajánló PENSIO Kft. lett a győztes. A valamivel olcsóbb árat kínáló cég nem küldött másolati példányt, ezért a szabályoknak megfelelően érvénytelen lett a pályázata. A legkedvezőbb árat ajánló cég, (reggeli 889 Ft, ebéd 1524 Ft) mindent beküldött, amit kellett. Ők plusz feladatot kaptak a hivataltól, hiánypótlásként – bár ilyen adatszolgáltatás nem szerepelt a beszerzési kiírásban – részletes kimutatást kellett küldeniük arról, hogy a zsemlekenő néni (vagy bácsi) munkadíjára kalkulált összeg, megfelel-e a garantált bérminimum megállapításáról szóló Kormányrendelet előírásainak. A PENSIO-nak nem kell igazolni, ők rabszolgákkal is dolgoztathatnak…

szendvics1.jpg

A legolcsóbb cég nem küldött kimutatást, így ők is érvénytelenítve lettek. Kíváncsi vagyok, ha küldenek, és ebbe sem lehetett volna belekötni, akkor arról is kér igazolást a hivatal, hogy nem lopott alapanyaggal kalkuláltak az ár számításánál?

A PENSIO reggelire és ebédre egyaránt 1427 Ft-os ajánlattal győzött. A szavazat számlálók menüje:

Reggeli:

  • 1 db (min. 20 cm) bagettes szendvics (sonka" sajt, salátalevél, zöldség)
  • 1 db Sport XL szelet (42 g)
  • 1 db Milka Wafplini (alpesi tejcsokoládéval töltött ostya 31 g)
  • 1 db alma

Ebéd:

  • 1 db (min. 12 cm átmérőjű) zsemlés szendvics (szárnyas fasírt saláta, zöldség)
  • 1 db (min. l2 cm átmérőjű) zsemlés szendvics (szárnyas rántott hús, saláta, zöldség)
  • 1 db meggyes rétes
  • 1 db túrós rétes
  • 1 db körte

A szállítás címe a Polgármesteri Hivatal, tehát nem kell 62 címre szállítani. 700 darabszámos megrendelés esetén két bagettért, csokival és almával, nem annyira alacsony a 889 Ft-os ár, hogy munkabércsalásra kellene gondolni, inkább az a probléma, hogy a „megfelelő” cégnek aláígértek, és valamit ki kellett találni…

A TAXI-s beszerzés még érdekesebb volt.

Bírálati szempont volt az agglomeráción kívüli tarifa, amit FKGY rendelet szabályoz, attól eltérni nem lehet. Az egyetlen érdemi szempont, a telefonos rendelésre történő kiérkezés vállalt ideje. A laikus azt gondolná, minél kevesebb időt vállal agy cég, annál biztosabb, hogy nyer. Persze a laikus rosszul tudja! A győztes nem a legkedvezőbb ajánlattevő, hanem a Főtaxi. A hivatal, valamennyi Főtaxinál kedvezőbb időt vállaló pályázatot javasolta érvénytelennek tekinteni, mert a tapasztalatuk alapján a vállalt idők nem teljesíthetők. Mindez, 1, 2, 4 perces vállalásokra (előre tudott fuvarokról van szó).

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet, ha azt vállalja egy taxis cég, hogy a célhelyek mellett parkol, és így teljesíti az egy perces vállalást, az volt a válasz, hogy nem életszerű. Aha, a taxik nem szoktak várakozni. Hajnali 5-kor, és éjjel annyi megrendelésük van az alaposan megemelt tarifájukkal, hogy nem tudnak várni a tuti megrendelésre. Kreatív okfejtés volt Aljegyző Asszonytól, hogy tűzesetkor a tűzoltó autók átlagos kiérkezési ideje 5 perc, pedig villogó fényük is van, ami a taxinak nincsen, így az 5 perc alatti vállalások nem teljesíthetőek. (Ha a tűzesetek is ennyire előre tervezhetőek Budapesten, akkor nagy a baj!) Mindez nem a Dumaszínházban, hanem Józsefváros Önkormányzatának Városgazdálkodási Bizottságán hangzott el!

A Főtaxi tutira ment. 5-7 percet vállalt. Az összes pályázat megismerése után kaptak hiánypótló felszólítást, hogy egyértelműen adják meg a vállalt időintervallumot. 7 percre vállalták, gyanítom, ha lett volna 6 perces ajánlat más cégtől, akkor 5 percet jelöltek volna meg. Egyébként irreális vállalást tenni nem kifizetődő, hiszen három perces késésen túl, nem számíthatnak fel fuvardíjat. Ha valaki rosszul méri fel a lehetőségeit, akkor ingyen dolgozik, tehát az ilyen ajánlatok érvénytelenítése kifejezetten pazarlás a Hivatal részéről.

Mindkét esetben sportnyelven szólva, papírforma eredmény született, igaz, nem sportszerű körülmények között.

Szili Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr635855761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wuff enough! 2014.03.14. 13:54:12

A Józsefvárosi Önkormányzat elfogadta a Közbeszerzési Etikai Kódexet? Mert a kódex is, a törvény is előírja, hogy mi a teendő, ha sérült a pályázók esélyegyenlősége .
süti beállítások módosítása