A mi Józsefvárosunk

2. Demokrácia és konstruktív ellenzékiség

2013. március 11. - molnarGy

07.jpgPár ismerőst arra kértem, határozza meg röviden, mit jelent a demokrácia. A többségnek azonnal iskolai tanulmányai ugrottak be, a demokrácia a nép uralma. Vicces változatban a nép önuralma. Volt, aki azt mondta, hogy a többség uralma, esetleg árnyaltabban, olyan rendszer, ahol szabad választások vannak.

Az én kedvenc meghatározásom Adam Michnik, magyarul 2011-ben megjelent, Szemben az árral című, ragyogó könyvéből származik: „A demokrácia nem csupán a szabad választásokat jelenti, noha szabad választások nélkül elképzelhetetlen. A demokrácia állandó párbeszédet jelent, az értékekről és megvalósításuk módozatairól folytatott vitát. Ez a vita egyben a múltról és a történelmi igazságról is szól – az igazság keresésének szabadságáról gondoskodik.” (A gondolat eredetije, a demokrácia nem más, mint viták révén való kormányzás, persze sokkal régebbi, de ebbe most nem mennék bele.)

 Ha ezt a meghatározást vesszük alapul, akkor a mai Magyarországon már alig-alig beszélhetünk demokráciáról. Szellemesen fogalmazott a szombati, Az Alkotmány nem játék! tüntetés egyik legjobb szónoka Mércse Pál, A Város Mindenkié aktivistája: „A Fidesz a rendszerváltás idején azt hirdette: hallgass a szívedre – ebből mára csak a hallgass parancsa maradt."

tuntetes-az-alkotmany-nem-jatek.jpg

De a párbeszédtől és vitától való viszolygás egyáltalán nem csak a mai magyar jobboldalra jellemző. Számtalanszor hallottam magukat demokratának tartó (vagy, a lelkükbe nem látok, magukat annak mondó) emberektől, hogy minek az a sok szócséplés, nem kell annyit vitatkozni, legyen már vége az ülésnek, döntsünk végre!; miért kell folyton kritizálni?; miért nem vagy képes elfogadni az, és ide valamelyik éppen aktuális vezető tisztségviselő neve helyettesíthető be, véleményét? Az igazság keresése, micsoda értelmiségi ostobaság, gondolják nem kevesen. Nem kell keresni az igazságot, hiszen mi már birtokában vagyunk, gondolkodni legfeljebb azon kell, azon se sokáig, hogy akinek a miénktől eltér a véleménye az hülye, ellenség, vagy áruló.

Ez a hozzáállás szorosan összefügg azzal, hogy mit tartunk az ellenzéki politizálás lényegének. Az ellenzékiség egyik lehetősége, hogy mindent tagadunk, amit a kormányon lévők mondanak. Ők a gonosz megtestesítői, eltávolításuk szent cél, a cél pedig szentesíti az eszközt. Ezt a politikát követte a Fidesz az emúttnyócévben és látszólag sikeresek voltak. Sikeresek, mert egyetlen olyan ésszerű kétharmados döntést sem engedtek át, ami az ország javát szolgálta volna, ezzel végleg impotenciára kárhoztatva az amúgy sem túl hatékony kormányzást. De ez a siker csak látszólagos, mert kevés dologgal árthattak volna jobban a magyar demokrácia fejlődésének.

Az ellenzékiség másik lehetősége, ha semmi olyant nem bírálunk, amit mi is ugyanígy csinálnánk, ha hatalmon lennénk. Ezt a magatartást nevezem konstruktív ellenzékiségnek, önkormányzati képviselőként annak idején ezt igyekeztem követni. És ez az a magatartás, amit sokan, magukat demokratának tartók, gyávaságnak, megalkuvásnak, árulásnak tartanak. Pedig szerintem nagyobb szellemi bátorság kell hozzá, mint a mindent tagadáshoz. Nagy hátránya persze, hogy sokkal több munkával is jár, hiszen végig kell gondolni hozzá, hogy tényleg, mit is csinálnánk, ha hatalmon lennénk.

A politikai ellenfél szellemes mocskolásával persze hatalmas népszerűséget lehet elérni azok körében, akik akár esik, akár fúj, úgyis ránk szavaznak. De biztos vagyok abban, hogy új híveket szerezni a valódi demokráciának csak értelmes érveléssel és konstruktív vitával lehet. Ebben a szellemben próbálunk majd írni önkormányzati ügyeinkről.

Molnár György
Józsefváros, Csarnok negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr395128771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása