A mi Józsefvárosunk

575. Kampányidőszaki Kamumesék 7.

2016. november 26. - Amijo

Bókay Bukkanók
A héten történés volt a Bókay János utcában: a Tömő és a Práter utca között a macska- köves útburkolatot aszfaltburkolat váltotta fel. A filmen is megörökített látvány alapján hihetnénk azt, hogy itt bizony útfelújítás történt – valójában csak az 1867-es Kiegyezés előtt nem sokkal épült macskaköves útburkolatra ráborítottak egy kb. 3-5 centis aszfalt kopóréteget. A „fátylat rá” után szabadon „kopóréteget rá” esete történt. A felújításkor készült fotók itt szép nagy méretben is megtekinthetők, miáltal egyértelművé válik, hogy útfelújítás helyett csak egy borítás és terítés történt a tönkrement útszerkezetre – füg- getlenül attól, hogy mit vakított és vetített össze a kerületi lap.

kamu7-1a.jpg
A Bókay Bukkanóknak már bejáratott történetei és történelme van, a filmesített változatok elérhetők ezen az oldalon. Kvázi sajtónyilvánosságot először a 8ker blogon (Koraszülött) kapott a Bókay utca gyalázatos állapota. Érdemes végigolvasni dr. Szabó Gábor vonatkozó kommentjeit, az ezen posztot követő többi posztnál is… annak a dr. Szabó Gábornak, aki akkortájt épp Kocsis Máté legfőbb bizalmi embere volt. A Bókay utca felújításának ígérete már 2011-ben össze lett hazudozva, aztán minő meglepetés, rögtön 2012 elején egy stornós tollvonással kikerült az akkor volt józsefvárosi útfelújítási programból. Úgyhogy a Bókay utca gyalázatos állapotában semmi változás nem történt, viszont a youtube-n „Fricoenter- tainment”, vagyis a „Frico Entertainment Company” rendre beszámol a Bókay Bukkanók- ról és a szegregátumi* útviszonyokról és útiszonyokról.

Aztán 2016 novemberében megtörtént a „Nagy Terítés”, mely keretében útfelújításnak álcázott munkaként elfedték és betemették a macskaköveket és az alattuk meglévő, de teljesen tönkrement útszerkezetet is. Viszont ezzel a korrupció gyanúja és a gyanú korrupciója is új úton indult meg… mégpedig a Bókay János utcában.

kamu7-3.jpg

kamu7-2.jpg

Miért mondom ezt? Először is, mert a kerületi lap azt harangozta be az Útfelújítások a Corvin negyedben című írásában, hogy útfelújítás lesz, másrészt erre külső forrásokra pályázik az önkormányzat. Azaz, azon érintett szakaszok felújítására pályáznak – mely szakaszok a Nokia épületeinek, és a Corvin Tudáspark, a Corvin Sétány új épületeinek építési munkálatainak következtében mentek teljesen tönkre, így a kivitelezőnek és a beruházóknak kellene saját költségükön helyreállítani. (Ez, meg az önkormányzati lap czikkének álszentsége és rafkós hazudozása részletesebben kifejtésre kerültek itt, ebben a  blogbejegyzésben.)

A sztori korrupciós mátrixa valójában egy „időbeli elhatárolás” – mely időben és költségvi- selési elhatárolásban is megnyilvánul. Most, 2016 végén kreáltak egy Patyomkin-felújítást, egy aszfalborításos-elfedést, hogy látszata legyen egy úgymond helyreállításnak – mindezt a teljes, és szükséges útfelújítás költségeinek töredékéért. Nem lennék meglepve, ha az Önkormányzat 2016 évi költségvetési beszámolójában ez a két-három nap alatt (!) elvég- zett pár centis kopóréteg-borítás több tízmillás beruházási/felújítási tételként jelenne meg. Viszont már most felújításként, újjáépítésként lehet összehazudozni a macskakövekre felnyalt pár centis kopóréteget, amivel a kivitelező és a beruházó úgymond „letudta” a beruházása következményeiért szükséges helytállást és helyreállítási kötelezettségét.

kamu7-4.jpg

Aztán az idő múlása, mint „időbeli elhatárolás”, illetve a kopóréteggel borított útszakasz mindennapos használata zokszó nélkül meg fogja viselni a kopóréteg által takart, a szét- zilált macskaköves útburkolatot még összetartó útszerkezetet – mely pár év múlva jól látható úthibákhoz fog vezetni. Nem egy ilyen eset történt Budapesten és az ország számos településén. És amikor az „időbeli elhatárolás” általi jövőben előjönnek ezek az úthibák, akkor majd mostani beruházó, kivitelező, megrendelő és a kopóréteg-borítók mossák kezeiket, és a teljes – alapozás cseréjét is igénylő – útfelújítás költsége az Önkormányzat költségéből kell, hogy fedezve legyen. Mondjuk véletlenül épp a 2018-as kampányidő- szakban – amikor is a közterületi beruházások jól mutatnak a kampányfotókon.

Az már egy külön „élmény”, hogy a Bókay János utcának a Tömő utca és az Üllői út közötti részének felújításáról egy szó nincsen – legfeljebb csak Egry alpolgármester általi ígérge- tések összehazudozása a Képviselőtestület október 6.-i üléséről készült jegyzőkönyv 22. oldalán. Nem több, nem kevesebb – ennyi az annyi, vagyis a semmi. De legalább végre valaki – konkrétan Komássy Ákos – szóvá tette az adott környék úthálózatának gyalázatos és tűrhetetlen állapotát.

Eközben a Szegregátumnak* továbbra is marad a reménytelenség változatlanság és a változatlanság reménytelensége…

Frigyesmester

*Szegregátum: szegénytelep, nyomortanya, gettó. Városok, falvak szélein kialakult szegények, etnikai kisebbségek által lakott terület. Szegregátumnak nevezem Józsefváros azon részét, mely a Corvin Sétánytól keletre, a lakóteleptől és a Polgárok Házától délre, a Tisztviselőteleptől nyugatra, valamint a Ludovika és a SOTE Külső Klinikák tömbjeitől északra van. Területi apartheidpolitikának nevezem azt, amikor egy településen belül az adott településrészre tendenciózusan minden tekintetben kevesebb forrás jut, mind fejlesztés, beruházás, fenntartás, településüzemeltetés és szociális ellátások tekintetében.

***

December 20-án, kedden délután 4 és 6 óra között közmeghallgatást tart a képviselő-testület a polgármesteri hivatalban (III. emelet, 300-as terem). A közmeghall- gatáson bárki kérdezhet, ill. tehet javaslatot. Ezt jelezni kell az önkormányzat oldaláról letölthető felszólalási lapon melyet legkésőbb december 6-áig kell elküldeni a kozmeg- hallgatas@jozsefvaros.hu e-mail címre, de személyesen is le lehet adni a Polgármesteri Hivatal Támpontján vagy a Szervezési és Képviselői Irodán (VIII., Baross u. 63-67.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3412001224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása