969. Takaré-kosság

2020. február 20. - Amijo

Nincs elég pénz a legfontosabb digitális adatbázis finanszírozására, kutatók tízezrei és felsőoktatási hallgatók százezrei veszítik el ingyenes hozzáférésüket. (HVG)

Én ugye nyugdíjas vagyok, és már csak úgy kb. 50 szakcikket olvasok el évente. Ha meg nem férek hozzá ahhoz, amihez éppen szeretnék, hát nem. Annyi minden érdekes van még a világon...

palkovics2020.jpg

De aki aktívan dolgozik, annak ez a hozzáférés kell. Különben irdatlan pénzekből évente negyvenszer felfedezhetjük a spanyolviaszt, a világ meg röhög, hogy még azokat a tényeket, összefüggéseket se ismerjük, amelyeket odaki' már gimnáziumban tanítanak.

Csodálatos dolog megspórolni egy ilyen előfizetést és megfinanszírozni évente több tucat ismétlő jellegű kutatást. A hatékonyságnak ezt a kurucos értelmezését utoljára a '80-as évek elején tapasztaltam — az évtized végén már hozzáfértünk mindenhez, ami kellett (és az "eredmények" jó részét felváltották a hivatkozások).

Ne tessenek csodálkozni, ha fiatal kutatóink nem jönnek haza. Mármint azok, akik új dolgokat szeretnének kutatni.

Fügedi Ubul

***

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) folyamatosan bővülő adatbázisában jelenleg 26 millió 79 ezer 240 oldal található digitalizált formában.  Az adatbázisban tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava érhető el, kereshető formában. Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program költségvetése idén már nem biztosítja a finanszírozását.

968. Kissé félve kérdezném

Többek kérésére: a Józsefvárosi újságban megjelent cikkel kapcsolatban (Új körzeti megbízotti iroda a Csobánc utcában) írtam ezt az alábbi hozzászólást, amiről már az előző fórumon is kérdést tettünk föl, s erre várnánk végre egyértelmű választ…

kamera3.jpg

Hát persze, örülünk ennek a fejlődésnek, de csak azt kérdezném, amit már úgy majd 8 évvel ezelőtt is az akkori rendőrkapitánytól, hogy a 2010-ben, jónéhány önkormányzati bérházba telepített, belső kamerarendszer miért tök működésképtelen a mai napig?

Az akkori kapitány ugyanis még csak ezek létéről se tudott, s amikor 2013 áprilisában végre ráállt, hogy egy általunk szervezett lakossági fórumon beszámol erről, hát hiába vártuk, nem jött el. Előtte való nap ugyanis menesztették állásából.

Azóta többször is szóba került a kamukamerák ügye – legutóbb pl. már az új polgi által rendezett közösségi fogadóórán is – de csak nem akar erre a fránya ügy rejtélyére fény derülni. Úgyhogy most kissé félve kérdezném meg a kapitány urat: tud valami érdem- legeset mondani erről a 10 éve húzódó, rejtélyes ügyről?

Budaházy Gusztáv

967. Próbálom elhinni

Hogy mégiscsak Budapesten maradhat a Természettudományi Múzeum. Az Index szerint ugyanis változás történhetett a kormány terveiben, több forrásból is úgy értesültek, hogy a múzeumnak mégsem kell ideiglenes helyre költöznie. Ezt aztán szerdán Fürjes Balázs, a főváros és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Twitteren is megerősítette:

termeszettudomanyi2.jpg

A Természettudományi Múzeum marad a Ludovika épületében, a megújított Orczy-park mellett. Nem költözik átmeneti helyre, szabadon látogatható. Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor költözik. Legfeljebb évek múlva, és akkor is a költözés után azonnal nyit. — Fürjes Balázs (@BalazsFurjes) February 12, 2020

Próbálom elhinni, hogy marad(hat) a Természettudományi Múzeum. A megcsonkított Orczy-park mellett. Csak épp elég nehéz komolyan venni egy államtitkár (korábban az olimpiai pályázat nem éppen blöffmentes kormánybiztosa) twitteres bejelentését, miköz- ben suttyomban egy kormányhatározat született az intézmény kiköltöztetéséről.

A természettudomány egyébként is üldözendő. Azok, akik nem csak testnevelést és erkölcstant (meg némi szittyisztikát) tanulnak a középiskolában, még ki találhatnák röhögni a kormány spirituális elvonulási központját Dobogókőn (Matolcsyné Vajda Zita főigazgatóval "egyetemben"). Netán a hagyományos kínai orvoslás állami oktatását és a másodosztályú focisták kormányának egyéb menőzéseit. (Fügedi Ubul)

A helyzet – szokás szerint – kaotikus: az eredeti terv szerint a múzeum dolgozóinak az év végéig kellett volna kipakolniuk a Ludovika épületéből, egy isten tudja hol levő ideiglenes helyszínre, míg az új hely Debrecenben valamikor – talán 10 év múlva? – elkészül. Most meg – per pillanat – úgy néz ki, hogy lekerült a napirendről a költöztetés, csak épp nem tudni továbbra sem, hogy mi vár a jövőben a gyűjteményre. Szakmai értesülések szerint ugyanis semmi sem utal arra, hogy az ötletgazdák (és gyakorló elmebetegek) letettek volna arról, hogy a múzeumot Debrecenbe paterolják.

Merthogy még mindig kell a hely a közszolgálat nevét megcsúfoló egyetemnek.

***

Palkovics nagyot mondott? A Természettudományi Múzeum Budapestről Debrecenbe történő költözéséről még január végén beszélt Palkovics László miniszter, ő akkor azt mondta, az az év végéig levezényelhető. Egyébként is, más országokban sincs minden múzeum a fővárosban – tette még hozzá. (via HVG)

966. Házbúcsúztató

A József utca 14-et körülvevő négy-ötemeletes házak tűzfalaikkal szinte ráborulnak a kis udvarra. A vakolatlan téglák sok mindenről tudnának mesélni. Itt forgatták például 1973-ban Zsurzs Éva a Déry Tibor Felelet című könyve nyomán készült tévéfilmet. És éveken át itt működött a két autószerelő műhely, a Tausz és a Donkó – írja a Budapest Folyóirat a Facebook-oldalán. Napjainkban közepesen hangulatos OSB-lapok borítják az utcára néző ablakokat. Hamarosan érkeznek a markolók.

jozsef14-1_1.jpg

Még 1892-ben Gutwillig József tervezte és építette ezt a földszintes, egykoron raktárként működő egyudvaros házat az Első Budapesti Sörszállító Rt. megrendelésére – akkor még József utca 60-62. szám alatt. 1910-ben építették át lakóházzá, de ekkor már József utca 36. volt a cím, és ez maradt egészen 1942-ig.

jozsef14-2.jpg

A 2.446 m2 alapterületű ingatlant még 2017 nyarán – több más épülettel együtt – eladásra hirdette meg az önkormányzat. Ekkor az ingatlan értékét 500 millió forintra becsülték, ennyiért adta volna el a kerület. 2018 tavaszán aztán nyilvános, kétfordulós pályázatot hirdettek, majd ősszel a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. előterjesztésére a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság javaslatot tett pályázat eredményének megállapítására: a ház Corvin Udvar Kft. tulajdonába került, mindösszesen 407.950.000 Ft-ért.

jozsef14-3.jpg

Így aztán nemsokára ez a ház feledésbe merül, helyén meg – hacsak valami közbe nem jön – egy új, az utcaképet alaposan megváltoztató ház áll majd. (A képek 2013 tavaszán készültek.)

LaMa

965. Maratoni ülés volt (2)

Itt a hétvége, gondoltam nem árthat itt nálunk is – ha valaki esetleg hét közben nem követte az eseményeket – egy visszatekintés, azaz, egy némileg részletesebb tájékoztatás a január 30-i testületi ülésről. Kezdjük azzal, hogy az Önkormányzati TV-n már fent van – és meg is nézhető – az igencsak hosszúra nyúlt ülés felvétele; akinek van hozzá kedve; végignézheti az egészet. (Főleg a klímavédelmi intézkedési terv körül zajlott nagy vita.)

testulet2020-1.jpg

Többek közt ezekről döntöttek:

  • A klímavédelemről több mint két és fél órát vitáztak a képviselők, a Fidesz ifjúsági szervezetének aktivistái plüss méhecskét tettek a polgármester elé, utalva arra, hogy a kerületbe fedett buszmegállókat tervez a vezetés, ezek tetején pedig növények lennének. A Fidesz korábban erre reagálva azzal vádolta Pikóékat, hogy méhkasokat telepítenének a megállókba – ezt Pikóék cáfolták. A klímavédelmi javaslatcsomagot elfogadták. 
  • A Palota-negyedben kialakítanának egy idősklubot, de még nincs meg erre a hely, a Bródy Sándor u. 14. – Puskin u. 24. alatti társasházat ítélték jó helyszínnek, de ehhez kell a társasházi közgyűlés beleegyezése is. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ keres helyszínt addig, amíg a Puskin utcai ház közgyűlését össze nem hívják. 
  • A hajléktalanok ellen hozott „közösségi együttélés szabályairól szóló” 2018-as rendelet több pontját eltörölték, így már nem szabálysértés, ha valaki a saját autójában lakik, vagy ha egy lakóépület közös használatú terében alszik. 
  • Az önkormányzati telkek bérleti díját nyolcszorosára emelték.

– írja az ittlakunk.hu oldala. A testületi ülés napirendi pontjainak rövid kifejtése ITT olvasható, az órákon át tartó hosszas vitáról pedig ITT az önkormányzat honlapján.

P.s.: Viszont lekerült a napirendről a polgármester azon javaslata, amelyben Rimán Edina visszahívását kezdeményezte a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. felügyelőbizott- ságából. Az ügy előzménye, hogy e-mailek bizonyítják, Rimán Edina jegyzőként és a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a kampányidőszakban a Fidesz helyi politikusaival belefolyt a Józsefváros újság szerkesztésébe. Pikó ezért jelezte, hogy a volt jegyzőt visszahívják a JKN-ből. Az erről szóló előterjesztést be is nyújtotta, ám végül nem szavaztak róla, mert a polgármester indoklás nélkül visszavonta.

Bónusz: A képviselő-testület működése közérthetően (jozsefvaros.hu)

***

És akkor még egyszer, remélhetőleg utoljára a 65 év feletti józsefvárosi lakosok nyolcezer forintos egyszeri támogatásáról: Pénteki közleményében minden érintettet megnyugta- tott Pikó András; „Sikerült feldolgozni a beérkezett igényeket a 65 év felettieknek szánt 8000 forintos juttatással kapcsolatban, így a pénzügyi számfejtést is beleszámítva, február 15-ig mindenki megkapja az összeget”. (A támogatást még az előző vezetés ígérte meg a választási kampányban, de nem biztosították a gördülékeny és gyors intézkedéshez az adminisztratív és a pénzügyi feltételeket.)

964. Permanens fülkeforradalom

Miközben költöztetés címén szétverik a Természettudományi Múzeumot,
Kásler bejelentette, hogy elkészült a módosított Nemzeti alaptanterv
is.

Még mindig túl jól teljesítünk a PISA-teszteken. Továbbra is fenyeget annak veszélye, hogy (egyes) magyarok (esetleg) megértik a politikusok szövegeit. Ez ellen lépünk fel most a tőlünk megszokott határozottsággal. Ennek eszközeként a tanmenetben egyre nagyobb hangsúlyt, részt kap a "nemzeti alap".

kasler_nat.jpg

Így az ennek elsajátításához legfontosabb első három évben a 22 kötelező órából öt lesz a torna és egy a hit- vagy erkölcstan. Az összes többire marad 16. Idővel persze kiderül- het, hogy még ez is túl sok, és akkor új alaptanterv jöhet.

Alkottam egy új fogalmat erre: permanens fülkeforradalom. Következő lépéseként eset- leg megszüntethetjük a választás lehetőségét, és onnantól a szülők nem dönthetnék el, hogy gyermekük hívő legyen-e vagy erkölcsös. Vannak még elképzeléseim, és szívesen megosztanám őket az illetékes elvtársakkal.

Fügedi Ubul

Ajánlott irodalom:

***

Gyakorló elmebetegek állnak neki alaptantervet fabrikálni. Amely azon kívül, hogy nem nemzeti és nem alaptanterv, minden más tekintetben rendben van. ITT van néhány támpont a magyar nyelv és irodalom területén tervezett pusztítás értelmezéséhez. És akkor a többiről még nem is beszéltünk. Majd fogunk. (Kolozsvári Szalonna)

963. Szomszédunk a Gólya

A múlt hét közepén megnéztem a zöldre és vörösre festett pléhajtó mögött megbújó új Gólyát. Röviden az első benyomásról: a régi, beszélgetős romkocsmákra emlékeztet – a földszinten pult, használt bútorok, koncertre kialakított rész, stb., – akinek bejön ez a filing, az feltétlenül nézzen be hozzájuk. (Csak szólok, hogy délután 5-kor nyitnak, ennél korábban nem érdemes menni, mert akkor aztán ácsorgás van nyitásig…)

golya2020-3.jpg

A régi Gólya bezárása jó példa a városban zajló dzsentrifikációs és rehabilitációs folyamatokra. A Corvin negyed felépülésével sorra húzzák fel a modern lakóparkokat és irodaházakat a VIII. kerületben, aminek utolsó bástyája volt a presszó aprócska, több mint 100 éves épülete, ahol a Roncsfilmet forgatták 1992-ben. A házból költözniük kellett, így elbontották az utolsó túlélőt is a Práter-Tömő-Szigony Bermuda-háromszögben. (welovebudapest.com)

golya2020-4.jpg

(Fotók : Koncz Márton / WLB)

Tavaly ősszel az Orczy tértől alig egy ugrásnyira – a Ganz-gyár egykori trafóházában – az Orczy út 46-48. alatt nyílt meg az új Gólya Presszó. Akit érdekel, hogy a továbbiakban mit és hogyan képzelnek el itt az új helyen, az Orczy-negyedben, az feltétlenül olvassa el ezt a Mércén: Mit tehet egy kocsma a társadalomért?

Mindenféle tudást fontosnak tartunk, úgyhogy bárkit szívesen fogadunk, aki szeretne nálunk megvalósítani valamilyen projektet, ide hozná saját kezdeményezését, illetve szeretne bekapcsolódni már most működő projektekbe, vannak javaslatai programokkal kapcsolatban, és meg is szervezné őket! Célunk további szervezetekkel kapcsolatot építeni, közös projektekbe fogni velük, illetve teret biztosítani nekik rendezvényekre, programokra. Ezért is örülnénk, ha sok környékbelihez eljutna ez a cikk.

Olvasva a fentieket: talántán érdemes lenne a környék képviselőjének felvenni a kapcso- latot a Gólyával. Nem, nem azért, hogy így vagy úgy fel- és kihasználja őket, hanem hogy miben tud nekik – és persze ezáltal a környéknek is – segíteni.

***

Elstartolt a gyűjtés a tetőteraszért! A tetőterasszal rendelkező bárok, éttermek Budapesten általában elérhetetlen árú kínálattal és az átlagember számára elidegenítő arculattal működnek. A mi épületünk adottságainak köszönhetően könnyen ki tudnánk alakítani egy teret, ami rendelkezésére állna mindenki számára, aki betér hozzánk! Segíts minket pénzadománnyal, hogy egy még jobb helyet építhessünk nektek! (via Gólya)

962. Maratoni ülés volt (1)

Jóestét, jó estét – a szokottnál később, mert vártuk, egyre csak vártuk, hogy felkerüljön az Önkormányzati TV-re a szép hosszú, reggel 9-től tartó maratoni testületi ülés videója, de hiába, eddig még nincs sehol. Mindenesetre annyi biztos, hogy a napirenden szerepelt – többek közt – az előző polgármester 2019. évi szabadságának felhasználásáról szóló be- számoló, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. felügyelőbizottsági tagjának cseréje, a kormányhivatal által ingyenesen használt helyiségek jogviszonyának rendezése és a Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány alapító okiratának módosítása, stb.

piko_testuleti2019.jpg

Akit pedig ezek után érdekelnek a részletek, az a szokott helyén, az Önkormányzati TV-n nemsokára megnézheti az értünk most oly nagyon aggódók teljes esztrádműsorát. (Ami előre láthatóan nem lesz sem vidám, sem szórakoztató, viszont jó hosszúnak igérkezik.)

De hogy valami jóról is írjunk: A BKK már megterveztette az Orczy tér és környezetének – még 2018-ban Tarlós által meghirdetett – átépítését; jelenleg az engedélyezés szakaszában járnak. Ha ez megvan, közbeszerzést is ki kell írni. Nagyon remélem, hogy minél hamarabb megvalósul ez a megígért fővárosi fejlesztés! Ráférne a környékre végre. (via Camara-Bereczki Ferenc Miklós)

***

Más: A józsefvárosi polgármester a HVG cikkéből tudta meg, hogy a kerületében dolgozó óvónők körében olyan adatgyűjtés zajlik a nevében, amiben arról is nyilatkozni kell, hogy tagjai-e bármilyen civilszervezetnek. Pikó, aki deklaráltan civilként lett polgármester, minderről mit sem tudott, tudatos provokációt sejt, vizsgálatot indít. (via Hirklikk)

961. Értünk aggódnak

S nem ellenünk, ja: a romos bérlakások elárverezését kérte számon a Fidesz Pikóékon margójára. Merthogy a Fidesz helyi szervezete közleményt adott ki arról, hogy a kerület Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottságának január 23-i döntése nyomán az önkormányzati képviselők „első körben 8 lakást értékesítenek, de az idei évben összesen pedig mintegy 60 lakástól válnának meg.” És három hónap után a fideszes képviselők számon kérték Pikó ötéves programját meg a lakások elárverezését. Tegnap Pikó a Facebookon reagált minderre, ismét közzétéve választási programját.

sara_kocsis2.jpg

Közzéteszem ismét a választási programomat, azt az öt éves programot, aminek a teljesítésére felhatalmazást kértem a választóktól. Sokan próbálnak most mindenféle hazugságot a számba adni, ezért közzéteszem annak a kampánynyitó sajtótájékoztató- nak a videóját is, melyen a részletesebben beszéltem a nyilvánosság előtt a terveinkről. Én magam az egész kampány alatt kezdeményeztem a programvitát fideszes ellenfelem- mel, aki ez elől gyáván megfutamodott, sőt, azzal sem tisztelte meg a választóit, hogy a programját, ha volt neki egyáltalán, nyilvánosan közzé tegye. Úgy, ahogy én is tettem, és ahogy az elvárható egy demokratikus politikustól.

Az októberi csúfos veresége után a Fidesz most már bátran terjeszt valótlanságokat, álhíreket és orbitális sületlenségeket egyaránt – azt, hogy 1500 lakás azonnali kiutalását ígértem volna, azt hogy, a választási programommal ellentétes a használhatatlan és fenntarthatatlan önkormányzati tulajdonú lakások értékesítése vagy azt kozmikus méretű ostobaságot, hogy méhkasokat telepítünk a buszmegállókba.

Nézzük a valóság tényeit:

1.) Józsefvárosban az elmúlt évtizedben nem készült átfogó műszaki és jogi állapot- felmérés a saját tulajdonú lakásállományról. Ez minden felelős lakásgazdálkodás és lakáspolitika alapja – ennek látunk hozzá idén. Csak önmagában ez a munka egy évig fog tartani és több, mint 80 millió forintba fog kerülni, annyiba, mint amennyit egyet- len fideszes pártpolitikus ügyvéd zsebelt be politikai alapon az önkormányzatban ülő párttársaitól az elmúlt öt évben. Jellemző, hogy a lakásvagyon felmérésére a Fidesz is betervezett 120 millió forintot a 2019. évi költségvetésbe, de végül másra költötték a pénzt. A Fidesz a klientúra etetését tartotta fontosnak, mi a józsefvárosiak érdekeit, ezért végre felmérjük a lakásállományt, hogy helyes és felelős döntéseket hozzunk.

2.) A józsefvárosi vagyonkezelő oldalán a kampány alatt és azt követően is folyamatosan eltérő számokat közöltek arról, hány üresen álló lakása van az önkormányzatnak, volt, hogy 1100 volt ez a szám, volt, hogy 860 – a Fidesz alatt maguk sem tudták, mennyi volt pontosan, épp erre kell a lakásvagyon felmérése. A teljesen lakhatatlanná tett és gazdaságosan fel nem újítható lakások megtartása azért nem célszerű, mert nem tudjuk azokat a közösség pénzén olyan állapotba hozni, hogy azt leendő bérlőknek ajánlhassuk – ráadásul ezek után az évek óta üresen álló lakások valamint más önkormányzati helységek után évente többszázmilliós mértékben kell közös költséget fizetnünk, teljesen feleslegesen. Felelősen gazdálkodó önkormányzat megszabadul a semmiért költséget termelő használhatatlan lakásoktól és az így megtakarított pénzt a többi bérlakás rendbe tételére fordítja. Ezt fogjuk tenni.

3.) A Fidesz amióta hatalomra került Józsefvárosban egyetlen bérlakást sem épített. Felelőtlenül hagyta lerohadni a saját tulajdonú lakásállományát, amelynek a legjobbjait a saját klientúrájának utaltatta ki, szociális vagy szolgálati bérlakásként. Mi felújítani akarjuk a bérlakásaink arra alkalmas állományát. Mi építeni akarunk önkormányzati bérlakásokat, hogy növeljük azon önkormányzati otthonok számát, amelyekben józsefvárosi emberek lakhatnak. Mi szeretnénk az üresen álló magán- lakások tulajdonosait a lakásügynökség keretében garantáltan jó feltételek mellett érdekeltté tenni a lakásaik kiadásában, tehát a lakásválság enyhítésében. Mi a hátralékkezelési rendelet módosításával benn fogjuk tartani az embereket a lakásaikban, miközben érdekeltté tesszük őket a hátralékuk törlesztésében, ahelyett hogy utcára raknánk őket. Mi a lakáspályázati rendszer kinyitásával és igazságosabbá tételével lehetővé tesszük, hogy sokkal többen és igazságosabban pályázhassanak önkormányzati bérlakásra.

Ez a választási programom, ehhez tartom magamat.

Kérem, kérdezzék meg azokat, akik ettől eltérő hazugságokat tulajdonítanak nekem, akik 2 hónap után kérik számon 5 év programját, hogy mit tettek az elmúlt tíz évben az önkor- mányzati lakásvagyon felelős és a közösség számára előnyös használatáért, mi volt az oka, hogy még arra sem voltak képesek, hogy felmérjék ezt a vagyont, hol a programjuk, amit össze lehet vetni az enyémmel?

Segítsük őket abban, hogy a fideszes propaganda alternatív valóságából végre vissza- találjanak Józsefvárosba!

***

Az ominózus, az önkormányzat honlapján is szereplő, január 23-ra elkészített előterjesz- tésben valóban 8, félkomfortos vagy komfort nélküli, és a leírások alapján igen elavult, főként belső-józsefvárosi bérlakást bocsátanának a közeljövőben árverésre, amelyek az új önkormányzat által is fenntartott, de még Sára Botondék idejében hozott vagyongaz- dálkodási irányelvek értelmében részei annak a maximum 60 bérlakásnak, amelyeket az év során, 10 árverésen értékesíthet az önkormányzat. (via Mérce)

960. Egyébként is üldözendő

Legalább tíz évig nem lesz látogatható természettudományi közgyűjteménye Magyarországnak. A kormány titokban döntötte el, még az idén elköltöztetik a Természettudományi Múzeumot. (Index

Mert a "Ludovika" név jól hangzik. Kell a hely a közszolgálat nevét megcsúfoló egyetemnek. Ezért "át kell alakítani" — a gyakorlatban le kell rombolni és újra kell építeni Magyarország egyetlen, eleve természettudományi múzeumnak tervezett és épített épületegyüttesét. Ez éppen a speciális tervezés miatt egyetemi oktatásra közvetlenül alkalmatlan — talán a főfalak maradhatnak meg még egy-kettő.

termeszettudomanyi.jpg

Ugyanezért meg kellett csonkítani az Orczy-parkot. Ahogy a bürokrácia terjeszkedését elnézem, utána a Füvészkert következhet, aztán meg alighanem a Klinikák — úgyis túl sok nyugdíjat kell fizetni a magyaroknak, akik nem átallanak egyre tovább élni.

A természettudomány egyébként is üldözendő. Azok, akik nem csak testnevelést és erkölcstant (meg némi szittyisztikát) tanulnak a középiskolában, még ki találhatnák röhögni a kormány spirituális elvonulási központját Dobogókőn (Matolcsyné Vajda Zita főigazgatóval "egyetemben"). Netán a hagyományos kínai orvoslás állami oktatását és a másodosztályú focisták kormányának egyéb menőzéseit.

Mivel nem volt még olyan beruházása ennek a kormánynak, amely határidőre a tervezett kondíciókkal megépült volna, ez a bizonyos "tíz év" afféle eufémisztikus minimum. (Hm, ez névnek se rossz. Szinte hallom lelki füleimmel, ahogy kormányfőnk bejelenti a Szent Eufémia Természettudományi Múzeum megnyitását — és örvendezik azon, hogy annak koncepciójából sikerült kigyomlálni a kommunistáktól örökölt átkos darwinizmust). Min- denesetre ha még az én életemben megépül az új múzeum (ami nagyon bizonytalannak látszik), elutazom Debrecenbe, hogy megnézzem. Kezdődött ez a lerombolós dolog a Közlöködési Múzeummal; olyan kiállításunk sincs már mióta.

Az egyetlen "jó" hír, hogy a leendő múzeumnak való telket már kinézték Debrecenben — jóformán csak meg kell venni. Végül is fideszes önkormányzatot ennél közvetlenebbül pénzelni már művészet lenne.

Tippelhettek itt alant: melyik múzeum lesz a következő?

Fügedi Ubul

***

Tragikusan rossz döntésnek tartja Karácsony Gergely a Temészettudományi Múzeum elköltöztetését Debrecenbe, ami szerinte irtózatosan sok pénzbe kerül, és az egész gyűj- temény átköltöztetése valószínűleg nem is lehetséges. A főpolgármester a Népszavának azt nyilatkozta, hogy bízik abban, hogy a döntés még visszafordítható, és a gyűjtemény Budapesten maradhat, ezért már csütörtökön tárgyalásokat kezdeményeznek a kormány képviselőivel, hogy más budapesti helyszínt találjanak a múzeumnak.