A mi Józsefvárosunk

Mi a teve? [405.]

Orbanisztán hétköznapjai.

2024. március 02. - Amijo

Egy Balog Zoltán-idézetet véstek kőbe Luther és Kálvin szobra mellé. (Index

Ez bizony anno nem tűnt fel. De azért így utólag is elég botrányos, nemde?

Sashalom és Rákosszentmihály határán 2017. október 30-án avatták fel és Reformátorok terének nevezték el Közép-Európa legnagyobb reformáció-emlékhelyét, kilátóval. A tér közepén Luther Márton, Kálvin János és Bocskai István szobra áll egy gömb alakú mini szökőkút körül. A szoborcsoport avató beszédét az akkor még miniszter Balog Zoltán (korábban a Magyarországi Németajkú Református Egyházközség választott lelkésze) mondta.

balog_idezet.jpg

Az ünnepség után a szoborcsoportot készítő R. Törley Mária döntése alapján az avató beszéd egy részletét a kút kávájába vésték, hogy ez jelenítse meg az érdeklődők számára a reformáció lényegét:

"Tartsd meg a hitet, újítsd meg és erősítsd meg a hitet, és akkor ez a hit megtart téged" — érinthették meg lelkünket Balog veretes szavai, akkor még a nagy gondolkodó neve nélkül. A bölcsesség kimondójának nevével csak egy évvel később egészítették ki a kompozíciót — miután Balog lemondott a miniszterkedésről és képviselői mandátu- máról, hogy inkább püspök legyen. (Bár a romaügyi miniszterelnöki biztos posztját megtartotta. Biztos, ami biztos. Két fizetés több, mint egy.)

A Momentum XVI. kerületi szervezete már 2018-ban tiltakozott az ellen, hogy "egy regnáló miniszter szavait kőbe véssék".

No de most aztán a képviselők (a fideszesek is) egyhangúan felkérték a polgármestert, hogy Hollai Gábor indítványát továbbítsa a Reformátok terét építtető alapítványnak. Érdekes. Mi változott?

Egy munkacsoportot is szeretnének létrehozni. Nem tudni ugyan, hogy mi lenne a csoport munkája, ha felirat sorsáról az alapítványnak kell döntenie, azt azonban gyorsan felsorolták, hogy a csoportban a polgármester mellett a frakciók egy-egy tagja, valamint a kerületi lelkészek foglalnának helyet.

P.s.: Pártállami viccek.

— Mi a teve?
— A teve olyan ló, amit egy bizottság tervezett.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1618344635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása