A mi Józsefvárosunk

A norvég pénz [140.]

Mert mi ilyen gazdag ország vagyunk.

2021. augusztus 05. - Amijo

Norvégia szerint Magyarország lecsúszott a támogatásról, míg a magyar kormány azt állítja, ilyen forgatókönyv nem létezik: felvázoljuk a patthelyzet jogi hátterét. (24.hu

A kormány (na jó, Orbán) inkább lemondott 77 milliárd forintról, mert szerintük teljesen elfogadhatatlan, hogy független szakmai alapon kell a pénz egy kis részét elosztani, azaz a 77 milliárdból 4 milliárdot nem ők ellenőriztek volna. (Megj.: A maradék 73 milliárdról a különböző minisztériumok rendelkezhettek. Volna.)

norveg_alap.jpg

A kormány Soros-szervezetekről beszél (milyen meglepő!), nem hajlandó elfogadni Norvégia „diktátumát”, és jogi lépéseket tesz – jelentették be pár napja. A norvégokat viszont ez nem hatotta meg, lezárták az ügyet: közölték, hogy nincs további alkudozás, a támogatás végérvényesen elveszett. Ez felzárkóztatásra, ösztöndíjakra, társadalmilag fontos tevékenységet végző civil szervezetek támogatására ment volna. Hát most már nagyon úgy néz ki, hogy nem megy.

Egyszerűsítsük le a dolgot (…). Képzeljük el, hogy a gazdag rokon segíteni akar a szegényen és pénzt ajánl neki. Kiköti azonban, hogy a pénzt csak a gyerekei táplálására, fejlődésük elősegítésére fordíthatja. Nem költheti magára, italra, cigire szórakozásra. Erre a szegény rokon felháborodottan tiltakozik és bírósággal fenyegetőzik. A Fidesz rezsim pontosan ez utóbbit teszi. (via Kaltenbach Jenő)

Summa summarum, kormányék most azon vannak kiakadvava, hogy a teljes összeg alig huszadára (mondom még egyszer: huszadára!) független lebonyolító apparátust kértek a donor országok. Micsoda skandalum, ki hallott már ilyet?! Akkor nem is kell a pénz!

Mert mi ilyen gazdag és büszke ország vagyunk.

P.s.: Megjegyzendő, hogy a kormány már sok éve terjeszt hazugságokat a Norvég Alapról. Ahogy most is.

*

Bonyolult, precedens nélküli jogi helyzet állt elő július 21-e után, amikor is hivatalossá vált, hogy a magyar kormány nem tudott megállapodni Norvégia, Izland és Liechtenstein (a donor országok) képviselőivel arról, hogy Magyarországon ki legyen az úgynevezett Norvég Alap-támogatások civil lebonyolítója. A támogatás okáról, a vita hátteréről ebben a cikkben írt bővebben a 24.hu.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5316650978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása