A mi Józsefvárosunk

Emberek vannak, egyenlő jogokkal [62.]

2020. november 28. - Amijo

Animációs film mutatja be, miért nehezebb a roma gyerekek
élete Magyarországon (Qubit

A Rosa Parks alapítvány hatperces filmje szemléletesen elmagyarázza, miért szenvednek hátrányt a romák a mai napig az oktatásban, a lakhatásban, a foglalkoztatásban és az egészségügyi ellátásban, és miért élnek sokkal sokkal nagyobb arányban mélyszegénységben, mint nem roma honfitársaik. Ajánlom mindenki figyelmébe.

roma_szegregacio.jpg

Minden hierarchia igazságtalan*, és az alapvető emberi jogok megcsúfolása, bármire is hivatkozzanak, amikor egy ilyen hierarchiát jogosnak gondolnak vagy intézményesen is érvényesítenek.

Ha egy nem-romát egy roma, egy fehérbőrűt egy színesbőrű, egy őslakost egy bevándorló, egy izraelit egy palesztin fölé helyezünk, akkor azzal igazságtalanságot gondolunk és mondunk, az ilyen hierarchiára alapozott törvények és intézmények elvileg nem lehetnek mások, mint igazságtalanok.

Emberek vannak, egyenlő jogokkal. Minden más az igazságosság megcsúfolása.

Marosán Bence Péter

*Attól, hogy nem írtam le kifejezetten is, a kontextusból a napnál is világosabban ki kellett, hogy derüljön, hogy az etnikai, vallási, nemzeti, kulturális, társadalmi pozíció stb. háttér szerinti "társadalmi" hierarchiára gondolok ebben az összefüggésben és egyik társadalmi rétegnek a másik alá való rendelésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9816306300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása