A mi Józsefvárosunk

Múltidéző: augusztus 20. [30.]

2020. augusztus 20. - Amijo

Augusztus huszadika van, az alkotmány, az új kenyér, az államalapítás, stb. ünnepe – mikor minek nevezték. Parádé, tűzijáték most nincs, van viszont egy 1978-as csodaszép fotó a Fortepanról. A képen a pesti alsó rakparton felállított dísztribün látható az augusztus 20-án rendezett vízi- és légiparadé közben. A fényképezőgépet tartó, furán hunyorgó egyenruhás férfi Czinege Lajos honvédelmi miniszter, aki 1960 és 1984 között töltötte be ezt a posztot. (Megj.: Aki elég idős, még emlékezhet a vezérezredes elvtársra, nekem például többször is a „honvéd elvtárs” megtisztelő címet adományozta.)

aug20_1978.jpg

Czinegétől jobbra harmadik, kockás inges férfi Mihail T. Kalasnyikov, a legendás szovjet fegyvertervező, aki díszvendégként vett részt a parádén. Pontosabban: annak megtekintésén. (Ismeretlen fotográfus képe a Magyar Honvédelmi Szövetség archívumából.)

Juszt László még évekkel ezelőtt osztotta meg az alábbi szép történetet a Néphadsereg pénzeit, eszközeit, állományát legendásan „szabadon kezelő” honvédelmi miniszterről:

Amikor “Czinege elvtárs” felépíttette a honvédséggel rózsadombi házát (ma ez már egy “piti kis viskó”), akkor a szóbeszéd szerint a házavatón – hívatlanul – megjelent Kádár János. A hangulat lefagyott. Kádár körbenézett, majd így szólt:
- Gratulálok Czinge elvtárs, hogy sikerült megépítenie a mindenkori honvédelmi miniszter házát – majd letette a pezsgős poharat, s távozott.

Ez eddig szóbeszéd. De az tény, hogy amikor Czinege távozott a kormányból, akkor ebből a házból kiköltöztették egy honvédségi lakótelepi lakásba.

Aztán ha jól emlékszem, 1987-ben nyugállományba helyezték, majd egy évvel később már Leányfalun egy kétszintes villában tengette életét, egészen 1998-ben bekövetkezett haláláig.

*

Mivel a mai jajdeszép ünnepi beszédekkel nagyon nem szerettem volna foglakozni, gondoltam, „nosztalgiázzunk” egy kicsit az ünnepinek nevezett hangulat okán. Hát nosztalgiáztunk. Már csak azért is, mert lassan megint ugyanott tartunk, ahol ’78-ban voltunk. A mai „czinegék” is szorgosan hordják haza – most már nem csak a hadsereg – hanem a köz teljes vagyonát. Épülnek is megint szépen az ilyen-olyan villák, kastélyok.

További szép estét mindenkinek.

P.s.: Tudja valaki fejből, csak úgy kapásból hogy jelenleg pl. ki a honvédelmi miniszter? Csak kérdem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6516171696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása