A mi Józsefvárosunk

15 éve indult az MNP [5.]

2020. június 04. - Amijo

Mint a 15 éve indult Magdolna Program I. négy házának egyik szervezője nagy reményekkel várom az új program kibontakozását. Azt is a Rév8 szervezte, nagyjából ugyanezekkel a szereplőkkel, s a célkitűzéseik is ugyanezek voltak. És én most azt javasolnám a Program minden résztvevőjének – a Rév 8-nak s a rehabilitációs munkába bevont, lakossági képviselőknek egyaránt – hogy tegyenek egy tanulmányi kirándulásnak is nevezhető látogatást a volt programházakban, s vonják le azokat a tanulságokat, amik a Programban eltelt 10-15 év során fölgyülemlettek.

danko7.jpg

Dankó utca 7.

Igen, a Dankó u. 7, Erdélyi u. 4. (Bauer. S. u.) Karácsony S. u. 22. Szigetvári, u. 4. mai, épített állaga s élet- és lakhatási körülményei sokatmondóan szólnak a Modellkísérleti Városrehabilitációs Programban elért eredményekről, s ha még össze is hasonlítjuk őket a hasonló adottságú, a rehabilitációból kimaradt önkoris házakkal, hát igencsak meglepő eredményekre jutunk.

Annyit viszont már most, minden összevetés előtt elmondhatunk, hogy a Program fő, szociális célkitűzésének – a bérleményi jogviszony-rendezésnek és az azt követő, valódi házfelügyeleti rendszer kialakításának – elmulasztása végzetes következményekkel járt a sok EU-s milliárddal "rehabilitált" programházakra nézve. És persze, érdemes lenne megvizsgálni az épített állag megóvásában tett intézkedéseket is, amiről – miután az EU se kérte számon – az önkormányzat is megfeledkezni látszik.

Igen, felújítani és ésszerű városrehabilitációs programot csinálni, de nem megfeledkezni arról, hogy az előző MNP-ket nemcsak külföldi kritikusai nevezték "Patyomkin Program- nak", hanem a ma hatalomra került, helyi ellenzék is. És ha még azt is hozzáteszem, hogy a Programban résztvevő lakosság túlnyomó része se volt erről sokkal jobb véleménnyel, akkor teljesnek mondható az "illetékességi kör".

Avagy – többek között – tessenek csak megkérdezni pl, a Magdolna u. 12-ből, épp a felújítást követő állapotok elől hanyatt-homlok menekülni kényszerülő lakókat, akiknek nemcsak a lakásaik sínylették meg a "rehabot", de az ott kialakult, horrorisztikus élet- és lakhatási körülményekből is végképp elegük lett.

És hát nem kell messzire menni, hogy állításaim valódiságáról meggyőződjenek; csak meg kell kérdezniük a mostani, demokratikus vezetés meghatározó emberei közül azokat, akik akkor se fogták be "pörös szájukat", sőt, némelyikük igencsak tiszteletre méltó, föltáró munkával leplezte le az akkori Programok hiányosságait.

Engem – de valszeg az érintett lakosságot is – nagyon is megnyugtatna, ha "vigyázó szemüket" rajta tartanák a mostani Programokon is.

Budaházy Gusztáv

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1115740080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

putyi8 2020.06.13. 20:00:17

Teljesen egyetértek Gusztival. Ami számomra mostanában nagyon izgat az hogy évekkel ezelőtt az urbanista fiatalok hosszas tanulmányozás után olyan "megálló"-kat terveztek amik szerintük e a környék lakónak nagyon megfelel. Amikor rehabilitációról beszélünk ne felejtsük el ezeket mert szégyene a kerületnek hogy a 99-es busz vonalán egyetlenegy normális megálló van az Orczy út egyik oldalán. A küllem a használhatóság mind számit mert emberek vagyunk és használatra képes dolgokat szeretünk-szeretnénk.Ezek nem fórum témák hanem megvalósitások aminek örülnénk !Ugyanilyen fontos a Korányi u. és a Kőris u. hepehupás állapotának rendbetétele-állapotuk egyre romlik !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

koszorumagdolna 2020.06.16. 01:40:28

@putyi8: Igen, ezek a táblák megütközést s mi több közröhejt váltottak ki a kerületbeliekből s az idelátogatókból egyaránt. Ezzel kapcsolatban csak annyit most, hogy a Rév8, aki nemcsak a sok, lakossági kifogással kísért programot vezette, de ezeket a vicctáblákat is kihelyezte, megint visszanyerte "régi, megérdemelt jogait" az önkorinál.
süti beállítások módosítása