A mi Józsefvárosunk

958. Csak hogy értsük

2020. január 18. - Amijo

Pár szó a min. elnök tegnapi, a gyöngyöspatai roma gyerekek iskolai szegregációjának kapcsán a Kossuth Rádióban elejtett mondatához, miszerint: "…van egy határ, amit a magyar sohasem fog átlépni, vagy sohasem érzi úgy, hogy azt szabad átlépni, s ez pedig az a határ, hogyha pénzt adunk a semmiért.”

orban_mtva.jpg

A kárpótlás nem azért jár ezeknek a gyerekeknek, mert cigányok. Azért jár, mert nem kaptak meg egy sor olyan szolgáltatást, amelyeket az állam elvben minden iskolásnak garantál. Ez a bizonyos "garancia" annyit tesz, hogy ha ezeket a szolgáltatásokat — tök mindegy, hogy miért — a gyerekek mégsem kapják meg az államtól, akkor nevezett állam ezért kárpótolja őket. Ez a szolgáltatás pénzbeli megváltása, amire miniszter- elnökünknek (aki jogvégzett ember, még ha nem is dolgozott tanult szakmájában egy percet se) illene tanulmányaiból emlékeznie.

Azoknak jár a pénz, akik nem kapták meg azt a fél tucat dolgot (pl. uszodalátogatást és úszásoktatást) amit a többiek igen. Teljesen függetlenül attól, hogy cigányok-e — attól is, hogy a magyar emberek szeretik-e a cigányokat és kiváltképp attól, hogy Orbán Viktor dolgozott-e valaha. Az a pénz (az Orbán-kormány által beterjesztett és a fideszes par- lamenti többség által elfogadott tv. értelmében) nekik JÁR — bármennyire is irígykedik Orbán Viktor amiatt, hogy egyszer az életben nem ő kap pénzt a költségvetésből.

Fügedi Ubul

***

Mint ismert, Orbán Viktor a sajtótájékoztatónak nevezett performanszán a gyöngyös- patai szegregációs perről mondott véleményt, melyben a Debreceni Ítélőtábla kimondta, hogy az államnak összesen 99 millió forintos kártérítést kell fizetnie, amiért a Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2017 között származásuk alapján különítettek el roma és nem roma gyerekeket. (via Magyar Narancs)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3415415122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása