A mi Józsefvárosunk

674. Élet a Diószegiben

2017. szeptember 16. - Amijo

„Harminc éve ígérik, hogy felújítják az utcát, de erre valahogy megint nem lett pénz.” 

Már ha életnek lehet ezt nevezni. Többször írtunk mi is a Diószegi utcáról*, most a Magyar Narancs látogatott el a környékre, Szira Péter írta meg az ott tapasztaltakat. Ezzel megint jött egy aktuális (de mindenképp jogos) rácsodálkozás az itteni állapotokra, miközben évtizedek óta ez megy a Diószegi utcában. És ezt mindenki pontosan – a kerületvezetés is – tudja. Csak épp – mint annyi más, hasonló probléma a környéken – nagy ívben senkit sem érdekel, magasról tesznek rá.

Tessék feltétlenül elolvasni a fentebb belinkelt Narancs cikket, de most szólok, nem vidám, nagyon nem, de hát mitől is lenne az…

A Diószeghy és a Korányi sarkára – éppen a drogelosztóként működő társasházzal szemközt – deponált mobil rendőrkonténerből akkor sem dugják ki a fejüket a járőrök, amikor az utca túloldalán húsvágó bárddal fenyegetik egymást az érdekellentétbe keveredett felek. Egy vézna, de inas festő-mázoló iparos és egy helyi lakos vitája a 22-es számú ház előtt sebesen oda konkludál, hogy az iparos benyúl a leharcolt Suzuki vezetőülése mellé, és kikap egy ijesztően nagy bárdot. Anyák, feleségek, barátok, barátnők, gyerekek sikoltoznak, üvöltenek, sírnak. Pénz, barátság, bátorság és gyengeség, hirtelen minden kikerül a placcra. Lehet válogatni a cigány- gyűlölet alaptoposzaiból. És egyre nő az érdeklődők száma is, csupán a rendőrkonténer ajtaja marad zárva.

Mindennapok, amelyek évek óta így köszöntenek ránk itt az Orczy-negyedben (de mondhatnám a Magdolnát is, a cikk akár ott is íródhatott volna). Tehetetlen – vagy csak érdektelen – önkormányzat, látható szegénység és nyomor, lopások, verekedések, drogtanyák, önkényes lakásfoglalók, mocskos közutak, naponta szétvert és összeszart kapualjak a Diószegi, Dugonics, Kőris, Orczy vagy épp a Sárkány utcában.

És ez mind, mind a miénk, csak a miénk…

*A XVIII. század végén kialakult külterületi utca, mely a Kálvária tér sarkánál kezdődik és az Orczy út és az Elnök utca találkozásánál ér véget. Reformkori neve Ó, vagy Régi utca (Alt Gasse), 1840 körül Örömvölgy utca (Frauen Thal Gasse); ezt a nevet 1874-ben a Fővá- rosi Közmunkák Tanácsa (F.K.T.) hivatalosan is rögzítette. 1945-ben Farkas István utca, 1953 óta Diószegi Sámuel utca. (Írják Diószeghynek is, csak épp úgy helytelen, a magyar füvésztudomány jeles képviselője ennél azért több figyelmet érdemelne…) Lakóházainak döntő többsége még az 1800-as évek végéről maradt itt, és ez látszik állapotukon is.

P.s.: Némi kiegészítésként még megemlíteném, hogy korábban, 2015 nyarán írtunk itt a blogon a Diószegi utca Kőris és a Csobánc utca közé eső „disztingváltabb” részéről és az ott uralkodó elképesztő állapotokról. És már akkor szóvá tettük, hogy a kerület kedves veze- tője, dr. Kocsis Máté esetleg bővíthetné a környékről – és a mi mindennapjainkról – meglévő, ámde sekélynek tűnő ismereteit. Arról nem is beszélve, hogy cikkben szereplő igazán gázos részt talán ha egyszer tüntette ki megtisztelő jelenlétével a polgármester úr (meg a többi tótumfaktum), akkor, amikor olyan öt éve átadták a bádogrendőrséget…

LaMa

***

A területet ma már hivatalosan Orczy-negyedként tartják nyilván. Sok az önkormányzati tulajdonú lakás, így sok az önkényes lakásfoglalók ellen alkalmazott totális elfalazás is. Az épületek többsége minimum százéves, védettséget egyik sem élvez. A VIII. kerület évtize- dek óta tartó rehabilitációjában eddig eléggé lemaradt ez a terület. A tavaly beindított Ludovika-projekt – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedése az egykori Ludovika Akadémia és az Orczy-kert területén nagyjából 30 milliárd forinttal terheli meg a költség- vetést – azonban felgyorsíthatja a városrész rehabilitációját. Az önkormányzat ígéretet tett rá, hogy megpályáz 2 milliárd forintnyi uniós támogatást. Az összeg 70 %-át szociális, társadalmi, bűnmegelőzési és gazdaságélénkítési programokra lehetne felhasználni, a fennmaradó részt pedig építkezésre. Három pilléren nyugszik majd a pályázat: lakhatás, foglalkoztatás és gazdaságélénkítés, valamint bűnmegelőzés. A 2016-ban beígért pályázat- ról a kerület honlapja, a jozsefvaros.hu még mindig konzekvensen jövő időben beszél. (Magyar Narancs)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6712868476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

putyi8 2017.10.22. 16:49:12

Itt marad a következő Polgármesternek hadd kinlodjon vele Ő-mi pedig csak várunk és várunk !!!!!!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása