A mi Józsefvárosunk

18. Kátyúk

2013. április 29. - SziliBalazs

04.jpgKátyúk az utakon, kátyúk a működésben - Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság

Múlt hét hétfőn tárgyalta a Bizottság a kártérítési igényeket. Az Asztalos Sándor utcában egymást érik a kátyúk, az útburkolatok helyreállítása Önkormányzati feladat.

A JVSZ azonnal intézkedett, no nem az aszfaltozást végezte el, hanem kihelyezett sebességcsökkentő közlekedési táblákat. A kátyúzás hatékonyabb a táblázásnál, és bár a JVSZ-nek rendelkezésére áll minden eszköz a kátyúzási munkálatok elvégzéséhez, Ács Péter pályázatában szerepelt is, hogy szükségesnek tartja, hogy ez évben a tavalyinál nagyobb mennyiségben végezzen a JVSZ kátyúzást, ennek ellenére a józsefvárosi utak helyreállítását nem ők végzik, de erről később.

acs201303d.jpg

A gidres-gödrös útszakasz okozott néhány tengelytörést, így szép sorjában érkeztek a félmilliós kártérítési igények. Ezeket a károkat, - mivel az Önkormányzat felelőssége, s az Önkormányzat rendelkezik biztosítással, - a Biztosító fizeti, amennyiben az Önkormányzat rendezi a károsultanként 50 000 Ft önrészt. A JVSZ vezető - jó rendőrként – kizárólag azokban az esetekben javasolta az önrész kifizetését, amikor a szerencsétlenül járt sofőr rendőrségi jegyzőkönyvet tudott felmutatni. Szóvá tettem, hogy a biztosító kárfelmérése szerint a káreset akkor is bekövetkezhet, ha a sebességkorlátozást betartja az autós, ezért igazságtalannak tartom, a rendőrségi jegyzőkönyv meglététől tenni függővé az önrész- fizetést, különös tekintettel arra, hogy amíg az Önkormányzat 50 000 Ft-ot spórol, addig ennek tízszeresét „veszi ki” a károsult zsebéből, hiszen önrész híján a biztosító nem fizet.

A végső döntés szerencsére az lett, hogy aki a sebességkorlátozást betartotta, akkor is hozzájut a biztosítási pénzhez, ha nem rendelkezik rendőrségi jegyzőkönyvvel. 

A JVSZ elégséges kátyúzási kapacitása ellenére, Józsefvárosban 22 utca aszfaltjavítása történik közbeszerzéssel, és az sem jelent gondot, hogy ez, nem szerepel a közbeszerzési tervben. Aljegyző Asszony szerint a terv azért terv, hogy ha kell, változtatni lehessen rajta. Így hát tudomásul vesszük, hogy mint a BKV menetrendben, a közbeszerzési tervben is „az adatok csak tájékoztató jellegűek”.

testuleti301303c.jpg

Azonban az Önkormányzat Közbeszerzési szabályzata nem terv, mégis sikerült az útjavítás közbeszerzési kiírásával két helyen is megsérteni. A Bíráló Bizottságnak a hónap első felében tudomására kell hozni, hogy mikor, milyen témájú közbeszerzési kiírás tervezet kerül eléjük. Ez a közbeszerzés, nem csak a Közbeszerzési tervből, hanem a Bíráló Bizottsági értesítésből is kimaradt. (Nyilván előre nem tudható, váratlan helyzet az, hogy útjavításra van szükség Józsefvárosban). A közbeszerzés dokumentációját kedden kapták meg a Bíráló Bizottság tagjai, akik számára a véleményezéshez a közbeszerzési szabályzat 3 munkanapot biztosít. Amennyiben a pénteken összeülnek és bírálnak, akkor a szabályzatot sem sérti meg az Önkormányzat és a Közbeszerzés előterjesztése is rendben bekerülhet a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság hétfői rendes ülésére.

Mint tudjuk, vannak a FIDESZ-nél a szabályok betartásánál magasabb rendű szempontok. Ilyen a hagyománytisztelet. Az előterjesztés pénteken elkészült, márpedig nálunk hagyomány, hogy a közbeszerzés előterjesztéseit helyszíni kiosztásban kapjuk meg! A megoldás, a hagyományok ápolására, a pénteki rendkívüli bizottsági ülés összehívása! Így, persze a bíráló bizottságnak a három nap helyett csak kettő állt rendelkezésére és csütörtökön kellett véleményezni az anyagot. Erre a kapkodásra nem tudok semmi józan indokot, ha csak nem ama bizonyos hagyománytiszteletet.

Szili Balázs - Józsefváros, Magdolna negyed  

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr685252810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása