A mi Józsefvárosunk

Bontandó bérházakról IX. [256.]

Karácsony Sándor utca 17., 20. és 24.

2022. augusztus 06. - Amijo

Miközben sokan épp azon tűnődnek, hogy mostantól esznek vagy világítanak, térjünk vissza Józsefváros módosításokkal elfogadott vagyongazdálkodási terve szerint már bontandónak ítélt önkormányzati bérházakhoz. Most három Karácsony Sándor utcai házzal folytatjuk a felsorolást, hogy legalább ennyi maradjon utánuk...

*

Karácsony Sándor utca 17. (Hrsz.: 35338)

1875 körül épült földszintes, lakóház. Déry Attila a kerület házairól írt monográfiájában nem írja, ki építtette és kivel, de Höfner Ferenc szabómester végrendeletében 1879-ben Kapeller Lőrincre hagyta az ingatlant, így elég nagy a valószínűsége, hogy Höfner volt az építtető. 1903-ban aztán a házat a közeli Karpfenstein utca 14-ben lakó Hertlein Lipót mészárosmester vásárolta meg és bővíttette az udvar felé.

karacsony_s17-1.jpg

karacsony_s17-2.jpg

A terv szerint a magasföldszintes ház bontandó, annak ellenére, hogy az elmúlt években részleges javítások (esőcsatorna, kémény) történtek.

Karácsony Sándor utca 20. (Hrsz.: 35449)

1880 körül épült földszintes lakóház, az építtető Hechst József majoros (Milchmeier) volt, tőle 1887-ben Neufeld Lipótné Winternitz Katalin lókereskedő vásárolta meg az ingatlant. Az 1920-as években itt a működött az Ungár-féle sofőriskola, amely Magyarország legré- gebbi sofőriskolája volt…

karacsony_s20--1.jpg

karacsony_s20-2.jpg

A ház bontása jelenleg kérdéses, mert bár különleges építészeti értéket nem képvisel, homlokzata harmonikusan, arányosan szerkesztett. Igényes, téglabetétes vakolatkeretes nyílászárókkal kialakított. (Megj.: ugyanakkor felmerült a lábszomszédos Lujza u. 19. számmal való együttes kezelése ingatlanfejlesztési szempontból.)

Karácsony Sándor utca 24. (Hrsz.: 35451)

1889-ben Lay Lajos megrendelésére Schestauber János tervezte és építette földszintes lakóház. 1940 körül átépítették és az udvar felé kibővítették. Bontása – városképi szem- pontok miatt – szintén kérdéses, annak ellenére, hogy különleges építészeti értéket nem képvisel és állapota mára erősen leromlott, felújítása pedig gazdaságtalan.

karacsony24-1_1.jpg

karacsony24-2_1.jpg

(Megj.: a hírek szerint nem bontják. Felújítják és tanoda lesz belőle.)

Innen folytatjuk majd a Kisfuvaros utcai házakkal. További szép estét.

LaMa

*

A Vagyongazdálkodási terv központi eleme a bérház- és bérlakásfejlesztési program. Szintén ez a terv rögzítette a 130 db önkormányzati bérházzal, és az önkormányzati tulajdonú üres telkekkel kapcsolatos közép (2022-2024) és hosszú távú (2025-2029) elképzeléseket. Kijelölte a bontandó, a felújítandó, a funkcióváltásra javasolt, az épületszerkezeti felújítást nem igénylő bérházak körét. (via jozsefvaros.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3317902355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása