A mi Józsefvárosunk

Trapéz [179.]

2021. december 03. - Amijo

A visszaépülő Honvéd Főparancsnokság helyett
túlméretezett szörny születhet a Várban. (24.hu / Vincze Miklós) 

Visszaépítjük, hogy helyreállítsuk az eredeti arculatot, csak egészen más funkcióval. Ehhez megnöveljük vízszintesen és függőlegesen, hogy hirdessük, mennyivel nagyobbak vagyunk, mint eleink. Ezután már csak az ornamentikát kell lecserélni a korszerűség okán. De ettől persze még visszaépítés lesz.

honved_var1.jpg

A képen az látható, milyen homlokzatot neveznek ebben a rendszerben "modernnek" — ez ugyebár még véletlenül sem "historizáló", amilyen a túloldalt épülend.

Mi tagadás, tervnek elég látvány(os). (A tervet a Budai Polgári Közösség tekinthette meg; a Vároldalért Egyesület tagjait és az újságírót nem engedték be.)

Fügedi Ubul

P.s.: Nem azzal van a baj, hogy milyen önmagában; az ún. historizáló stílus (pl. Vajdahunyadvár) nekem is bejön. Azzal van a baj, hogy ez a monstrum úgy lóg ki környezetéből, mint egy bepólyált lábujj.

*

A bepólyált lábujjak (Irving Stone: Michelangelo c. életrajza alapján)

1483 nyarán Giovanni Tornabuoni bankár megbízta Domenico Ghirlandaiót a firenzei Santa Maria Novella templom középső kápolnájának (Cappella Tornabuoni) kifestésével; a freskókon Szűz Mária és Keresztelő szent János életének jeleneteit kellett megörökí- tenie. A mester két mellékalak kidolgozását tanítványára, a kis Michelangelóra bízta, ám nagyon elégedetlen volt az eredménnyel.
— Lehet, hogy ezek az alakok jobbak, mint bármely másik a képen, de úgy lógnak ki közülük, mint a bepólyált lábujjak. Elütnek a műhely stílusától, és ezzel rontják az egész színvonalát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3416773234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása