A mi Józsefvárosunk

974. Angolkert

2020. március 06. - Amijo

Hónapok óta üresen pusztul a Liget-projekt százmilliós pavilonja - írja a Magyar Narancs. A Liget Zrt. látnivalóan nagy ambíciókkal alakítja át az egykori közparkot. A megtévesztésül Néprajzi Múzeumnak elkeresztelt konferenciaközpont és vendéglátóhely tetejére olyan izét terveznek, amit nem átallanak "barokk kertnek" nevezni. Ezt másképp franciakertnek hívjuk, és nagyon nem olyan, mint ami az ívelt tetőn lesz. Pontosabban, tekinthetjük ezt valami modernizált és elfajzott változatnak, de akkor a "barokk" név végképp disszonáns.

angolkert.jpg

Úgy tűnik, az Állatkert és a Szecska közötti részt viszont angolkertnek képzelik el — mindenesetre annak van egy olyan, ugyancsak elfajzott változata, amelybe műromokat telepítenek. Van ilyen a Margitszigeten, egy kisebb és igen ocsmány romocska a Kreml falának támasztva és még számos egyéb helyen is — a képen látható pl. Tatán.

Mivel a műromok építésének mikéntje alighanem feledésbe merült, létrehozásuk módjá- ra azt a sajátos megoldást választották, hogy újszerű épületeket húznak fel, majd hagyják őket lerohadni. Ha az építő elég pocsék munkát végez (mifelénk ennek hagyománya van), akkor — amint a mellékelt cikkben láthatjuk — két-három év elegendő egy afféle köztes állapot kialakulásához. Ezek után ha még két-három évig hagyjuk őket tobzódni, akár össze is jöhet egy autentikus rom. Nem éppen mű, de ez a látvány szempontjából mellékes.

Fügedi Ubul

***

Baán László igazgató 2017-ben azt mondta, ideje eltüntetni a fabódés lufiárusokat, fel kell számolni a Ligethez méltatlan állapotokat. Ehhez képest a százmillió forintért felhúzott épület hónapok óta üresen áll. A pavilont a Városliget Zrt. tartja fenn, a Magyar Narancs meg is kérdezte, kinek a felelőssége az épület leromlása, és mi a tervük vele, de nem kaptak választ. (444.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6315507716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása