A mi Józsefvárosunk

969. Takaré-kosság

2020. február 20. - Amijo

Nincs elég pénz a legfontosabb digitális adatbázis finanszírozására, kutatók tízezrei és felsőoktatási hallgatók százezrei veszítik el ingyenes hozzáférésüket. (HVG)

Én ugye nyugdíjas vagyok, és már csak úgy kb. 50 szakcikket olvasok el évente. Ha meg nem férek hozzá ahhoz, amihez éppen szeretnék, hát nem. Annyi minden érdekes van még a világon...

palkovics2020.jpg

De aki aktívan dolgozik, annak ez a hozzáférés kell. Különben irdatlan pénzekből évente negyvenszer felfedezhetjük a spanyolviaszt, a világ meg röhög, hogy még azokat a tényeket, összefüggéseket se ismerjük, amelyeket odaki' már gimnáziumban tanítanak.

Csodálatos dolog megspórolni egy ilyen előfizetést és megfinanszírozni évente több tucat ismétlő jellegű kutatást. A hatékonyságnak ezt a kurucos értelmezését utoljára a '80-as évek elején tapasztaltam — az évtized végén már hozzáfértünk mindenhez, ami kellett (és az "eredmények" jó részét felváltották a hivatkozások).

Ne tessenek csodálkozni, ha fiatal kutatóink nem jönnek haza. Mármint azok, akik új dolgokat szeretnének kutatni.

Fügedi Ubul

***

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) folyamatosan bővülő adatbázisában jelenleg 26 millió 79 ezer 240 oldal található digitalizált formában.  Az adatbázisban tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava érhető el, kereshető formában. Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program költségvetése idén már nem biztosítja a finanszírozását.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3215483414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása