A mi Józsefvárosunk

787. Ünnep és kerítés

2018. augusztus 20. - Amijo

"… ez nem magyarázható semmiféle veszéllyel, semmiféle keresztény vagy európai erkölccsel; ez maga a gonoszság.” (Jámbor András) 

A déli határnál, mindenfajta jogot, emberséget leszarva figyelmen kívül hagyva, a magyar kormány embereket éheztet, akiknek csak annyi a bűne, hogy más országból származnak, és szeretnének Magyarországon élni. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) a menekültügyi jogszabályváltozás nyomán nemrég új, „bánásmódot” vezetett be az első fokon elutasított nagykorú menedékkérőkkel szemben: nem adnak nekik enni. A Szent István-féle felelős, befogadó nyitottság szellemében. (Minderről az Index számolt be.)

kerites_ff.jpg

Karinthy Ferenc: A kerítés

Kirándulni mentünk, iskolás gyerekek, s egy kerítés mögül hatalmas, foltos vizsla mordult-ugatott ránk. Magas, erős drótkerítés volt, teljes biztonságban érezhettük magunkat. Visszaugattunk hát a kutyára, mi is morogtunk, rúgtuk a kerítést. A vizsla ínyét mutatva vicsorgott, őrjöngött, nyála csurgott, rémítő csaholással neki-nekiug- rott a hálónak, szaladt mellettünk vérben forgó szemmel, amerre nevetve elvonul- tunk.

Aztán egyszerre véget ért a kerítés, semerre sem folytatódott. Azóta nem uszítok senkit. Minden kerítés véget ér egyszer.

... és ahogy a kerítés megszűnik – tapasztalatból mondom ezt – a kutyák megszűnnek vicsorogni, és behúzott farokkal s lesunyt fülekkel kotródnak a vackukra. És még szerencséjük van, ha nem ütik agyon őket. (via BG)

Szép Magyarország, édes hazánk! – énekelik az István, a királyban. Aha. Szép. Meg ember- séges. Mert ez egy ilyen csodás, keresztény ország. Éljen augusztus húsz, az új kenyér, az államalapítás, az Alkotmány és a kerítés ünnepe!

Kellemes tűzijátékot mindenkinek!

Camara-Bereczki (CBFM), Magdolna-negyed

P.s.: A kormány szerint Szent István csak viccelt, amikor az idegenek befogadásáról beszélt, nehogy már bárki is komolyan vegye!

UPDATE 2018. augusztus. 20. 23:11: Iványi Gábort nem engedték be ételt vinni az éheztetett menekülteknek. Engedélyt kértek tőle, ennek hiányában nem engedték be ételt osztani. Végül Szabadkán, egy szerbiai szervezetnek adták a segélycsomagokat. (HVG)

***

István király fiához, Imre herceghez intézett intelmét, a vendégek befogadásáról és gyámolításáról: "A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. … Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod. Hogy ez ne legyen, naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák." (Szent István király intelmei Imre herceghez - részlet)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1714191291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása