A mi Józsefvárosunk

614. Kampányidőszaki kamumesék 14.

2017. március 23. - Amijo

Miközben a szánalmas becsületkeresztes ki(nem)tüntetésnek újabb részletei kerültek napvilágra – tessék elolvasni, mondjuk a 444.hu-n – térjünk vissza a kerület kevésbé szerencsés részének már-már megszokott (?) cseppet sem szívmelengető történéseihez…

***

Kampányidőszaki kamumesék – Bókay Bóklászó

Most hogy felépült a NOKIA új székháza a SkyParkban, és az Önkormányzat lekommuni- kálta az újabb irodaház-komplexum megépítését a Corvin Sétány keleti végében, eddig soha nem látott tempóban indultak meg a közterületi rekonstrukciók is a környéken. Sára Botond alpolgármester a Vay Ádám utca 2016/12/19-én történt avatásán arról beszélt, hogy már 2016 decemberében megtörténik a Tömő utca felújítása, egészen az Illés utcáig – mely 2017 elején be is fejeződik, de a Tömő utca valójában nyomokban sem tartalmaz megkezdett rekonstrukciót… pedig Március Idusa is elmúlt. Ezzel szemben a Szigony utcának a Práter és a Jázmin utca között, hónapok óta tartó felújítása mellett megindult a Bókay utca felújítása, mégpedig teljes hosszában, az Üllői út és a Práter utca között.

kamumes14_szigony.jpg

Persze a Szegregátumnak* megint csak a negatív hatások jutottak-jutnak abból, hogy „Józsefváros Újjáépül”. Például a környéket vastagon beterítő porszennyezés, mely forrása a Leonardo-Práter-Szigony-Tömő utcák közötti építési beruházások; a legkirívóbb példája pedig a Bókay utca 43. sz. alatti ház szakszerűtlen volt. Az is beszédes, hogy az „építésigazgatás” csak azután volt hajlandó megmozdulni, és „intézkedni” (?), mikor kellemetlenül sajtónyilvános lett e porszennyezés – de akkor is csak a Bókay 43. esetében csináltak úgy, mintha intézkednének. A lényeg, hogy erőltetett ütemben haladjanak azon beruházások, melyek a „Józsefváros Újjáépül” keretében a Magasabb Társadalmi Státuszúak, a Felsőbbrendűek számára készül és kiszolgálja a regnáló Rezsim különböző érdekeit – „a helyi lakosság pedig dögöljön meg”.

A Bókay utca felújítása kapcsán látható a képviselőtestületi többség egyik „jellemzője”, hogy mikor ki vagy mi a fontos és a lényeges számukra. Amíg „csak” a SOTE Gyermek- klinika és az Országos Koraszülött Centrumnak volt fontos az, hogy a Bókay utca járható legyen, addig az Önkormányzat számára nem volt fontos a Bókay utca felújítása, legalább is a Tömő utca és az Üllői út között. Most, hogy a SkyParkkal színre lépett a NOKIA, egyből fontossá vált a képviselőtestületi többségnek a Bókay utca teljes hosszának felújítása, mert az Üllői útról a Bókay utcán át lehet megközelíteni a NOKIA Központját. Gondolom a NOKIA előtt úgy voltak a Bókay állapotával, hogy egyrészt a koraszülöttek nem potenciális szavazók, másrészt „a helyi lakosság pedig dögöljön meg”. Ahogy senkit nem érdekelt az, hogy a terület nyugati részén négy napig nem volt közvilágítás sem, vagy az, hogy előzetes értesítés nélkül az itt élők egy részét több mint 18 órára kizárják a vízszolgáltatásból.

kamumes14terkep_kicsi.jpg

Ide kattintva a térkép nagyobb méretben megnézhető.

De a Szegregátum nyugati részének nemcsak porszennyezés jutott, hanem a parkolóhelyek tömeges elvesztése is.

A Leonardo-Tömő-Szigony-Práter utcák közötti építkezésekkel, a Bókay és Szigony utcai lezárásokkal tömegével szűntek meg a parkolóhelyek, mégpedig hetekre-hónapokra. És nagyon sok parkolóhely véglegesen is meg fog szűnni, mert a NOKIA Székház előtti útszakasz mindegyike „tűzoltósági felvonulási terület” lesz, ahol tilos lesz a parkolás. És ugyanígy „tűzoltósági felvonulási terület” lesz a Leonardo utca a Práter és a Tömő utca között – akárcsak a Skypark déli irodaház-komplexum előtti útszakaszok a Szigony és a Tömő utcákban. Így az érintett területről kiszorult helyben lakó autótulajdonosok kénytelenek máshol parkolóhelyet keresni, akárcsak a SOTE itt lévő klinikáira, különösen a Gyermekklinikára érkezők – és a térképet elnézve ránézésre szerintem bőven több mint másfélszáz parkolóhely szűnt meg.

Elhiszem, hogy a Corvin Sétány csilivili házaiba beköltözött Magasabb Társadalmi Státu- szúakat és Felsőbbrendűeket hidegen hagyja a problémakör, mert ők megengedhették maguknak, hogy parkolóhelyet vásároljanak házaik terem- és mélygarázsaiba. De kerület ezen részének lakossága egyáltalán nem olyan társadalmi státuszú, mely a képviselők többségének oly kedves szokott lenni, és nem tud a meglepetés erejével hatni az, hogy ha a testületi többség semmibe és senkinek tekinti a helyi lakosságot. Olyan szinten veszi sem- mibe az Önkormányzat az érintetteket, hogy a környéken zajló dolgokról még csak nem is kommunikál a helyiekkel – így a lakosok csak akkor tudnak meg valamit vagy bármit bármiről (pl. útlezárásokról, a forgalmi rend változásairól), ha azok már bekövetkeztek.

Szegregátum nyugati részén a parkolási helyzet kritikussá vált, de az Önkormányzatot, a képviselőtestületi többséget, valamint Kocsis Mátét látványosan nem érdekli – akárcsak a terület képviselőjeként Soós Györgyöt sem. Ezt példázza, hogy Kocsis Máté a legutóbbi jobbágymeghallgatáson azt kommunikálta, hogy parkolási problémák nincsenek Józsefvárosban; másrészt a területen lévő két nagy, önkormányzati tulajdonban lévő telekcsoport egyikét sem volt hajlandó megnyitni az érintett terület autótulajdonosai számára a kritikussá vált parkolási gondok átmeneti enyhítése-megoldása érdekében. Az egyik ilyen telekcsoport hét házhely üres telekcsoportja a Szigony és a Balassa utca között – és ezt a hét házhelynyi területet az Önkormányzat a NOKIA rendelkezésére bocsátotta azért, hogy a NOKIA parkolási gondjain enyhítsen.

kamumes14_nokia.jpg

Tetszik érteni – ugye? Az érintett helyi lakosság parkolási gondjainak enyhítését az Önkormányzat és Kocsis Máté nem tekinti feladatának – de a NOKIA parkolási gondjainak megoldása érdekében az önkormányzati telkek használatát átengedi. A területen lévő másik, három házhelynyi telekcsoport – ami a Tömő u. 15, Apáthy u 4. és Apáthy u. 6. – két telkét havi hatszámjegyű összegért bérbeadta a képviselőtestületi többség a Corvin Sétányt építő cég egyikének; az Apáthy 6. számú telek pedig jelenleg sittlerakatként üzemel. Amikor ez utóbbira lepakolták a Cordia újabb társasházainak építésekor kitermelt földet és építési törmeléket, azt állították, hogy egy hónap múlva elviszik az odahordott matériát – ennek már több mint fél éve!

Amikor pl. a Palota-negyedben lévő Horánszky és Mária utca teljes lezárásával történő felújítása történt, akkor az érintett helyben lakó autótulajdonosok számára megnyitott üres telket az Önkormányzat a parkolási gondok átmeneti megoldása érdekében – akárcsak akkor, amikor pl. a Futó utca teljes lezárással történt felújítása volt. Most hogy az efféle lezárások és korlátozások a Szegregátum lakosságát érintik –pláne úgy, hogy napról napra egyre több a lezárt terület, és egyre kevesebb a rendelkezésre álló parkolóhelyek száma –, szóba nem került önkormányzati telek megnyitása.

„Köszönöm” Józsefvárosi FIDESZ, „köszönöm” Kocsis Máté, „köszönöm” Soós György.

Frigyesmester

*Szegregátum: szegénytelep, nyomortanya, gettó. Városok, falvak szélein kialakult szegények, etnikai kisebbségek által lakott terület. Szegregátumnak nevezem Józsefváros azon részét, mely a Corvin Sétánytól keletre, a lakóteleptől és a Polgárok Házától délre, a Tisztviselőteleptől nyugatra, valamint a Ludovika és a SOTE Külső Klinikák tömbjeitől északra van. Területi apartheidpolitikának nevezem azt, amikor egy településen belül az adott településrészre tendenciózusan minden tekintetben kevesebb forrás jut, mind fejlesztés, beruházás, fenntartás, településüzemeltetés és szociális ellátások tekintetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7712364549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása