A mi Józsefvárosunk

472. Szigony utca (1)

2016. január 25. - Amijo

"… mert erre még a lenyúláson kívül semmihez sem értő nyikhajok is képesek.” 

A napokban tette fel CBFM a fészbukra azt a levelet, melyet egy Szigony utcai lakó juttatott el hozzá. Ebből megtudható, hogy már megint utcát akar átnevezni Józsefváros vezetése. Ezúttal a Szigony utcát, kerületünk egyik legtöbb embernek otthont adó utcáját. Merthogy egy ingatlanfejlesztő ezt javasolja (sic!). Így aztán az alpolgármester és a helyi képviselő (Egry Attila és Vörös Tamás) jól megkérdezi a lakosságot – derül ki az említett levélből.

kocsis_kozter.jpg

Csakhát ugye, van egy kis bibi: a Szigony utcát* hivatalosan 1874-ben nevezték el, József- város egyik legrégibb utcája, a kerület kialakulása óta viseli a nevét, így védett utcanévnek minősül. És elvileg így az elnevezése nem változtatható meg. Így aztán az utca átnevezését nagyon nem tartanám indokoltnak (hogy roppant finoman fejeztem ki magam), hiszen Józsefvárosban több olyan utcát találni, amely ennél kevésbé jellegzetes elnevezéssel bír.

Természetesen Simonyi Károllyal semmi probléma, munkássága bizonyára megérdemli az elismerést, de úgy gondolom, ennek nem ez az átnevezés lenne a legjobb módja. És persze az sem mellékes, hogy mindez – az utca átnevezése esetén – mennyi babrával és nyűggel járna az ott lakó többezer embernek; az összes személyi okmányukat le kell cserélni, amely nem egy egyszerű feladat. Még úgy sem, hogy már itt vannak nekünk a csodás (muhaha!) kormányablakok is.

*Az 1800 körül keletkezett utca korai elnevezése Szeglet utca (Winkel Gasse) volt. A XIX. század közepén már Horgony utcaként (Anker Gasse) ismert, 1874-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsa hivatalosan Szigony utcának nevezte el, mely a Baross utcától húzódik át a fél Józsefvároson, egészen le az Üllői útig. A Baross utca felé eső – meglepően széles – szakasz egy terv torzója maradt. Több mint harmincegynehány évvel ezelőtt készült egy olyan koncepció, amely egy körút kialakításával számolt a Rákóczi úttól az Üllői útig. E szerint a Szigony utca lakótelepen futó szakaszának szélességében vágták volna át Józsefvárost. A széles út megépítése végül elakadt, mint ahogyan a lakótelep építése is félbemaradt.

***

Most a „védett nevű” utcák „ideologikus átnevezésénél” tartunk, mert erre még a lenyú- láson kívül semmihez sem értő nyikhajok is képesek. De biztosak lehettek benne: életünk egyre újabb és újabb elemeit alakítják át annak érdekében, hogy tekintélytisztelőbbekké tegyenek, állampolgárból alattvalóvá silányítsanak minket (ők már régen azok). Kerül, amibe kerül – és akkor szót se ejtettünk az olyan „szimbolikus” gesztusokról, mint Budapest zászlajának megváltoztatása stb. stb. - Fügedi Ubul: Nevet (2)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr428310872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása