A Heinrich Udvarról 5. [16.]

2020. július 07. - Amijo

Jóestét. Úgy néz ki, hogy elhalasztják a műemléki védelmét részben elvesztett Heinrich Udvar bontását. Még május elején jött a hír, hogy a két utcára néző (Üllői út és Mária utca) épületegyüttes utcáról nem látható, raktárakat rejtett részéről a kormány egy rendelettel eltűntette a műemléki védettséget, így a középrész bontása után elindulhat az ide tervezett gigaberuházás – egy 117 szobás hotel, ill. 218 Airbnb-lakás építése.

heinrich_map.jpg

A környék lakóinak véleménye minderről Itt látható/hallható.

A Józsefváros újság szerint azonban idén nyáron – a járvány kiváltotta gazdasági helyzet- re hivatkozva – biztosan nem kezdődik meg a bontás, annak ellenére, hogy a beruházók május végén megkapták az építési és bontási engedélyt is. A lap szerint 2019 őszén sze- mélycsere volt a beruházó cégnél, de továbbra is a régi tulaj tárgyal a tervezett lakossági fórum érintettjeivel – így az új vezető „kinevezése” csak egy gyenge próbálkozás, hogy a kormányközeli szálakat elrejtsék valamennyire.

Jó hír, hogy a beruházó újragondolja a Heinrich-udvar átépítésének tervét, így idén nyáron nem fogják elkezdeni a bontást. Mi továbbra is azon leszünk, hogy a kormány által kiemelt nemzetgazdasági beruházássá tett építkezés újratervezése során vegyék figyelembe az érintett józsefvárosi lakosok érdekeit és a helyi városfejlesztési szempontokat. (…) Hogy miért fontos a helyi érdekek figyelembe vétele, azt ebben a videóban Rádai Dániel, Józsefváros alpolgármestere és Orosz Anna, a XI. kerület alpolgármestere mutatja be konkrét példákon keresztül. (via Pikó András)

További szép estét, és reménykedjünk. Állítólag a remény hal meg utoljára...

LaMa

***

Az épületegyüttes mindhárom elemét az 53/2011. (VIII. 25.) NEFMI rendelet nyilvánította védetté, ami kiterjedt az udvari földszintes szárnyakra is. Tavaly decemberben az épület védettségét váratlanul megszüntették – majd jött a kormányrendelet. Ezzel lehetővé teszik, hogy a beruházások eltérjenek a  hatályos településrendezési előírásoktól vagy az OTÉK (országos településrendezési és építési követelmények) szabályaitól. A Heinrich Udvar rehabilitációját a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. végzi el, úgy hogy az ingatlanon lévő épületet elbontja, helyére pedig egy többfunkciós (lakó, szállodai, irodai, vendéglátói, kereskedelmi) épületegyüttest húz fel.

Szemek forgatása, fogak csikorgatása [15.]

Szép estét! És még mindig a kerületi közétkeztetésről. Előző posztunk óta kiderült, hogy a rendkívüli sürgősséggel leszerződtetett cég – a Közbeszerzési Döntőbizottság által szintén megbüntetett – Eurest Étteremüzemeltető Kft. bedobta a törölközőt. Így aztán közétkeztetési szolgáltató nélkül maradt kerület.

piko5_2.jpg

Jelenleg a kerületiek közétkeztetését Józsefvárosi Egyesített Bölcsődékkel közösen próbálja megoldani az önkormányzat; egy kerületi bölcsőde főzőkonyhájából igyekeznek ellátni az érintett 600-650 óvodást, iskolást és idős embert. Pikó minderről ezt írta még a Facebook-oldalán:

Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, de a célunk a kerület megszabadítása a korrupciótól. A választási programunkban azt ígértük, hogy a józsefvárosiak nyernek azon, hogy ha megszabadítjuk őket a lakókat megkárosító rendszerektől. Minket ettől eltántorítani nem lehet.

Az utóbbi napokban számos téves, illetve tudatosan félrevezető információ jelent meg a józsefvárosi közétkeztetéssel, illetve a Közbeszerzési Döntőbizottság önkormányzatra vonatkozó döntésével kapcsolatban. Ezzel szemben a tények:

1. A kerületiek közétkeztetése biztosított. Vannak kapacitásaink arra, hogy átmenetileg házon belül lássuk el a feladatot.

2. Az eredeti terveinknek megfelelően új közbeszerzési eljáráson, átlátható módon választjuk ki az új közétkeztetőt. A közbeszerzés kiírásáról a mai napon döntés született. Ez tisztességes, olcsó, minőségi közétkeztetést hoz a kerületieknek.

3. Az önkormányzat korábbi fideszes vezetése által kötött, jelentősen túlárazott közétkeztetési szerződés felmondása még az 50 millió forintos büntetést beleszámítva is 120 millió forint megtakarítást jelent az önkormányzatnak. Mivel azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság döntésével kapcsolatban jogorvoslattal fogunk élni, bízunk abban, hogy az 50 millió forintos büntetést is sikerül visszaperelnünk.

4. A Közbeszerzési Döntőbizottság döntése valójában nem támasztja alá a Fidesz alapvető állításait az ügyben, és nem cáfolja a jelenlegi önkormányzati vezetés főbb állításait. A Közbeszerzési Döntőbizottság nem vette figyelembe a 2019-ben kötött szerződés közbeszerzési törvénybe ütköző voltát, sem azt, hogy az önkormányzat a jogsértő állapotot nem kívánta tovább fenntartani. Figyelmen kívül hagyja a döntés az Európai Bizottság tájékoztató közleményét a pandémiás időszakra, (ahogyan magát a járványügyi helyzetet is) amely kifejezetten kéri a miénkhez hasonló eljárásokat a működőképesség fenntartása érdekében. A KD tehát sok lényeges szempontot egyszerűn figyelmen kívül hagyott, de még így sem tudta a Fidesz azon alapvető állítását alátámasztani, hogy az önkormányzat közbeszerzés nélkül döntött. Valójában elismerték, hogy közbeszerzési eljárás zajlott, annak csupán a módját vitatták.

5. A Közbeszerzési Döntőbizottság érvelése részben azon alapul, hogy hiába volt a politikai váltás, a jelenlegi önkormányzat jogfolytonos az előzővel, így nem mondhatjuk egy szerződésre, hogy érvénytelen, ha egyszer mi írtuk alá, még akkor sem, ha az jogilag indokolt. Ezt az érvelést nem fogadjuk el, mert ez egy politikai hatalomváltás után is megakadályozná a magánpénzzé alakított közpénzek közösség javára történő visszaszerzését. Valójában ugyanis ez az oka annak a kétségbeesett kapálózásnak, amit a Fidesz és az általa korábban monopolhelyzetbe hozott közétkeztető cég produkál az új önkormányzati vezetés intézkedéseivel szemben.

6. Értjük, hogy közétkeztetési piac politikai vámszedői nagyon dühösek, de a józsefvárosi önkormányzatot ez nem tántorítja el attól, hogy törvényes, jobb és olcsóbb szolgáltatást kapjanak a kerületiek.

Nos, itt tart jelenleg a kerületi közétkeztetés körül kavart vagdalkozás. Mindenesetre egy már most biztos: minden szempontból kezd kicsit drága lenni a kerületnek a józsefváro- siakért egyfolytában élőhaló Fidesz-frakció szemeinek forgatása, fogainak csikorgatása.

LaMa

P.s.: A régi szolgáltató a kormányhivatalhoz fordult, mert szerinte Pikó a veszélyhelyzetben jogszerűen nem érvényteleníthette szerződésüket. Ha a kormányhivatal megállapítja, hogy a polgármester hatáskör hiányában döntött, akkor a döntést hatályon kívül helyezi. Közben a kerületet 50 milliós bírsággal sújtotta a Közbeszerzési Hivatal a megüresedett közétkeztetésre kiírt közbeszerzés miatt. A vizsgálat folyik. (Megj.: a kormányhivatalt most az a Sára Botond vezeti, aki a Klassz Menza Kft. határozatlan idejű szerződését még polgármesterként aláírta. Gondolom, elfogulatlanul fogja saját korábbi szerződését vizsgálni az expolgármester…)

***

Kitartanak az igazuk mellett. Közleménye szerint az önkormányzat jogszerűnek tartja a szolgáltató kiválasztására lefolytatott eljárást, és jogorvoslatot keres a döntőbizottság határozata ellen. A helyhatóság szerint az átmeneti kerületi közétkeztetési szerződésre azért volt szükség, mert bebizonyosodott, hogy a korábbi érvénytelen. "Az eddiginél olcsóbb, jobb... és törvényes szolgáltatást kívánunk biztosítani." (via Napi.hu)

Ez így egy kicsit drága [14.]

Jelzésértékű, hogy melyik ellenzéki polgármesterrel,
melyik kerület lakóival viselkedik így a Fidesz. (Ceglédi Zoltán)

Még a hónap legelején írtuk, hogy Pikó András kirúgta az éves szinten mintegy 700 millióért – rossz minőségben, sok panasszal – dolgozó Klassz Menza Kft. közétkeztetési céget. Bónusz, hogy a súlyos minőségi problémák mellett a Fidesz hozta cég visszaélve a járványhelyzettel, bezsarolta az önkormányzatot, még nagymértékű áremelést is akart. Emiatt aztán Pikó és az önkormányzat közétkeztetési szolgáltatás ellátására – a kirúgott cég helyett – átmenetileg az Eurest Étteremüzemeltető Kft.-vel kötött szerződést.

piko2019tunt.jpg

Megj.: az Eurest 266 millió forint értékig vállalta az óvodák, iskolák, az idősotthonok és a szociális intézmények közétkeztetésének biztosítását – ez nagyjából a közétkeztetés eddigi éves költségének harmada.

Most a Közbeszerzési Döntőbizottság többszörösen jogsértőnek találta ezt a szerződést, és ötvenmillió forint bírságot szabott ki az önkormányzatra. Fellebbezni nem lehet , max polgári bíróságon lehet megtámadni, ám ettől függetlenül a büntetést 15 napon belül be kell fizetni.

Az Index azt írja, hogy valójában egy átmeneti megbízásról volt szó, amíg az önkormányzat nem zárja le a még kiírás előtt lévő új közbeszerzési pályázatát a közétkeztetésről. 2015-ben ugyanis a még fideszes vezetés alatt álló önkormányzat közétkeztetési pályázatán a Pensio Kft. nyert, amely 2019 augusztusában – két hónappal az önkormányzati választások előtt – üzletág átruházással a megbízást a Klassz Menza Kft.-nek adta át. A szerződés ekkor már indokolatlan módon, határozatlan időre szólt.

Az önkormányzat a tervek szerint jogi úton jelzi a határozattal szembeni fenntartásait, és várhatóan bírósághoz fordul. Az Eurest-féle megbízás miatt a Fidesz józsefvárosi frakciója fordult a Közbeszerzési Hatósághoz, melynek nevében hozott most határozatot a Közbe- szerzési Döntőbizottság. És persze most azonnal büntetett is a független meg derékig pártatlan hatóság. A Fidesz-frakció fel- és bejelentése nyomán.

Ennyi.

P.s.: Tiszta röhej, hogy a helyi Fidesz eddig is minden szirér-szarér feljelentette Pikót, ha csak megtörölte az orrát, máris veszélyhelyzettel való visszaélést kiáltoztak, meg hogy jaj, mimmeghalunk. Most is, csak ez így egy kicsit drága. Nem, nem nekik, hanem nekünk, itt élőknek. Tényleg nem tudnak sem nyerni, sem veszíteni tisztességesen.

***

A Józsefvárosi Önkormányzat fenntartja, hogy jogszerűnek tekinti saját eljárását és keresi a döntőbizottság határozatával szembeni jogorvoslat lehetőségét. Emlékeztetőül: az átmeneti közétkeztetési szerződésre azért volt szükség, mert bebizonyosodott, hogy érvénytelen a korábbi kerületi közétkeztetési szerződés. A célunk a zavartalan működtetés az új közbeszerzési eljárás lefolytatásáig, melynek eredményeként az eddiginél olcsóbb, jobb minőségű és törvényes szolgáltatást kívánunk biztosítani. (via Pikó András polgármester)

"Olcsó" és ügyes [13.]

Nyilvánosságra hozta a Fővárosi Önkormányzat azokat a szerződéseket, amelyekből megtudhatjuk, mire (főleg tesztekre és maszkokra) költöttek el kb. 800 millió forintot a koronavírus ellen. Ennek alapján a Hír TV azzal vádolta meg az önkormányzatot, hogy túlárazott eszközöket és szolgáltatásokat vett egykor szocialista hátterű társaságoktól. Karácsony erre azzal válaszolt, hogy a járvány idején nehéz volt olyan gazdasági szereplőket találni, akik nem irreálisan drágán szállítottak.

koronavirus_wizzair.jpg

Az operatív törzs, azaz a kormány viszont egészségügyi üzletkötők helyett "fürkészeket és portyázókat" küldött ki a világ minden részére. Azért, hogy beszerezzék a 8000 lélegeztető gépet, amelyek helyett nem kis részben alvássegítő gépezeteket vásároltak (elvégre se a fürkész, se a portyázó nem tudja, mi a kettő között a különbség, és ez nem is meglepő).

Vettek tehát 300 milliárdért (a Budapesten kifogásolt összeg csaknem négyszázszorosá- ért) összesen 16 ezer darabot — amelyek közül egyet se kellett használni; a kórházakban elég gép volt (a csúcs az volt, amikor 80 koronavírusos beteget kellett lélegeztetni).

Április közepéig vettek Kínából jóval több mint hatmillió maszkot és hárommillió gumi- kesztyűt. Ezek közül sok annyira alkalmatlan volt, hogy az operatív törzs el is rendelte megsemmisítésüket. Aztán folytatták: Izgalmas számháború a kormány, Szijjártó és az operatív törzs közt maszkokról, kesztyűkről és repülőkről.

Mindezek eredményeként:

  1. A kormány által vásárolt maszkokból és kesztyűkből (nem tudjuk, összesen hány darabból) valamennyit kiszállítottak (késve, de most nem erről van szó) a kórházakba, és ott használták is őket. A többi nagy raktárakban áll; a lakosságot az önkormányzatok látták el.
  2. A kormány nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen eszközből hányat vásárolt és mennyiért.
  3. A Hír TV a kormány beszerzésein semmi rugódzni valót nem talált.

Fügedi Ubul

P.s.: Ez meg ahonnan a címet vettem: Lord – Olcsó és ügyes (1993)

***

Müller Cecília a kórházakkal fizettetné ki a „felesleges” teszteket. A tisztifőorvos arra figyelmeztette a kórházakat, hogy ha egy kórházból sok minta érkezik, akkor vizsgálatot rendelnek el. (24.hu)

Morális fölény, mi?! [12.]

"Jobboldali újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent.”
(Gulyás Gergely,
 2019.02.14.)

Ugye tetszenek még emlékezni arra, hogy az önkormányzati választás után, még tavaly novemberben az egykor szebb (na jó, sokkal szebb) napokat látott, Origo rámozdult Pikó Andrásra és faék egyszerűséggel azzal vádolta meg, hogy Józsefváros frissen választott vezetőjeként első dolga volt megemelni saját fizetését. Ami így egyszerűen – hazugság.

piko_testuleti2019.jpg

Mivel a polgármesteri bért (is) törvény rögzíti*, Pikó feljelentést tett, és sajtópert indított a portál ellen. Amit most első fokon meg is nyert. A kerület polgármestere fb-oldalán szá- molt be az eseményről, és a döntés hátterét is ismertette. 

Amikor az Origo nevű fideszes propagandagyár néhány hónappal eze- lőtt azt írta, hogy polgármesterként első dolgom volt, hogy megemeltem a saját fizetésemet, természetesen sajtó-helyreigazítási pert indítottam. A múlt héten ezt a pert első fokon megnyertem, az ítélet nem jogerős.

Újabb hazugságról bizonyosodott be, hogy semmilyen alapja nem volt. A polgármesternek járó illetmény és költségtérítés összege törvényi úton került rögzítésre, amely összeg kötött, azt megemelni sem a polgármester, sem a képviselő-testület nem jogosult.

Hát kérem szépen, itt tartunk ma. További szép estét mindenkinek.

*A 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól, amely azt is kimondja, hogy: 71. § (2) A megyei jogú város polgármestere, a fővárosi kerületi önkormányzat polgármestere megbízatásának időtartamára havonta illetményre jogosult, amelynek összege 997 200 forint.

***

A kormánymédia tavaly összesen 80 esetben veszített 158 sajtó-helyreigazítási perből. A legtöbb per (33) az Origo ellen indult, ezekből a portál el is veszített 25-öt, négy esetben részben, a többiben teljesen helyt adott a bíróság a keresetnek. (via Magyar Hang, 2020. február 6.)

A Heinrich Udvarról 4. [11.]

És akkor most negyedszer is Heinrich Udvarban tervezett gigaberuházásról; a körzet képviselője, Sátly Balázs és a környék lakói mondják el a véleményüket. Az erről készült videó a képre kattintva (is) megnézhető. Tanulságos.

heinrich_video1.jpg

Az UNESCO Világörökség Bizottsága megkereste a magyar kormányt és magyarázatot vár az ügyben. Az épületben lakók és civilek petíciót indítottak, mert szerintük az örökségvédelmi szempontokat és a helyi lakók érdekeit figyelmen kívül hagyták, amikor a beruházást engedélyezték.

Minderről két hete ezt írta az Index: A látványtervek alapján nem véletlenül vették le a műemléki védettséget a Henirich Udvar belső részéről, ami brutális sűrűségű beépítést kap. Az Átlátszó szerkesztőségéhez azóta eljutott a védett épületre vonatkozó bontási engedély, amit a kerület korábbi polgármestere, azóta kormánymegbízott Sára Botond nevében adtak ki. A kormány június 4-én a műemlékvédelmi szabályok további lazításáról nyújtott be törvényjavaslatot.

Szakmai vélemények szerint a törvénymódosítás célja megkönnyíteni, hogy az eddig védett épületek a nagyobb profit érdekében ráépítések, kiegészítések hozzáadásával a beruházók által könnyebben átalakíthatóak legyenek.

LaMa

***

Az épületegyüttes mindhárom elemét az 53/2011. (VIII. 25.) NEFMI rendelet nyilvánította védetté, ami kiterjedt az udvari földszintes szárnyakra is. Tavaly decemberben az épület védettségét váratlanul megszüntették – majd jött a kormányrendelet. Ezzel lehetővé teszik, hogy a beruházások eltérjenek a  hatályos településrendezési előírásoktól vagy az OTÉK (országos településrendezési és építési követelmények) szabályaitól. A Heinrich Udvar rehabilitációját a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. végzi el, úgy hogy az ingatlanon lévő épületet elbontja, helyére pedig egy többfunkciós (lakó, szállodai, irodai, vendéglátói, kereskedelmi) épületegyüttest húz fel.

Pont került a végére [10.]

A Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) is megállapította, hogy Józsefváros polgármestere és kampánycsapata nem követett el választási csalást. A vizsgálat lezárultáról Pikó András számolt be Facebook-oldalán.

piko2020-3.jpg

Csak röviden az előzményekről: még tavaly szeptember elején a kerületi választási iroda feljelentést tett választási csalás gyanújával Pikóék ellen, miután az akkor még ellenzéki jelöltet a közismerten elfogulatlan Magyar Nemzet egy fotó alapján választási csalással, jogtalan adatgyűjtéssel vádolta meg. Ugyanaznap délután Kocsis Máté, a kerület exe erre a cikkre hivatkozva visszalépésre szólította fel Pikó Andrást és az összes ellenzéki jelöltet, merthogy szerinte „csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készülnek a válasz- tásra”. (Meg is volt annak a sajátos bája, ahogy a Kubatov-listákból kinőtt Kocsis toporzékolva vádolta az ellenzéket csalással, tiltott adatgyűjtéssel és Illegális adatbázis-építéssel…)

És bár szeptember közepén a Fővárosi Választási Bizottság egyhangúan megállapította, hogy a nyolcadik kerületi választási iroda csupán két, feltételezéseken alapuló újságcikk miatt még nem mondhatta volna ki, hogy jogsértést követett el Pikó stábja, a rendőrség házkutatást tartott Pikó kampányirodájánál; a szerv házkutatott, kihallgatott, lefoglalt. Aztán: semmi. Így a Budapesti Rendőrfőkapitányság októberben (másfél héttel az önk. választás előtt) bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.

Azonban még itt sem volt vége, mert a jegyző (az akkori) vezette Helyi Választási Iroda nem nyugodott, és kérvényezték a rendőrségi vizsgálat folytatását, mert szerintük nem kellő körültekintéssel vizsgálódtak. Novemberben aztán a hatóságok ezt is elutasították. Most maga a NAIH is hasonló indokkal szüntette meg a nyomozást, ezzel végérvényesen pont került az ügy végére.

Számunkra ez a történet rengeteg emberi fájdalmat okozott, és higgyék el, senkinek sem kívánom, hogy ilyen rágalomhadjáraton kelljen keresztülmennie. (…) A hatalom félelmet akart kelteni bennünk és mindenkiben, aki politizálásra adná a fejét. Ennek éppen az ellenkezőjét érték el: nekünk és támogatóinknak erőt és bátorságot adott mindaz, ami történt. (via Pikó András)

Van egy álmom... [9.]

... arról az időről, amikor Magyarbasi vereséget szenved egy választáson, és át kell adnia a hatalmat (értelemszerűen nem a mostani "kihívóinak", hanem annak átvételére alkalmasoknak).

nepliget_stadion.jpg

Ebben az álomban a frissiben megalakuló országgyűlés az összes ilyen gigászi sportberuházást egyedi törvénnyel Orbán Viktor tulajdonába adja. Egyúttal kötelezi őt, hogy azokat rendeltetésszerűen és hiánytalanul, tervezett, illetve eredeti funkciójuknak megfelelően üzemeltesse úgy, hogy eközben állaguk nem romolhat.

Amikor idáig jutok az álomban, elmosolyodom, és a másik oldalamra fordulok. Talán még egy-két nyálcsepp is kicsordul a szám sarkán...

Fügedi Ubul

P.s.: Mérvadó közgazdák szerint kb. az éves GDP (nem a költségvetés!) 2 %-át lophatja el. 20–30 év alatt ez azért nem semmi.

***

Százmilliárdos csarnok épül, de még nem tudni, hogy néz majd ki. Már jól látszanak Európa egyik legnagyobb sportcsarnokának pillérei a Fradi-stadionnal szemben, a Népli- getnél. (via Index)

Az új Házirendről [8.]

Kissé késve ugyan, de az alábbiakban itt is közzé teszem azt a levelet, amit Pikó András polgármestertől kaptunk az önkormányzati bérlakásokban bevezetendő új Házirendre vonatkozó, először az április 28-i online fogadóórára beküldött kérdésünkre.

dioszegi2016-2.jpg

Itt mondanám el, hogy mi, önkormányzati bérlők nagyra értékeljük azt a munkát, amiben a mostani önkormányzat – majd 30 év ezirányú mulasztását pótolni szándékozva – egy, a mai követelményeknek megfelelő, korszerű szociális- és jogelveken nyugvó SZMSZ-re alapozott Házirend kimunkálásába fogott.

(Megjegyezném, hogy – tudomásom szerint – a Házirendek kifüggesztése folyamatban van, s várhatólag napokon belül, minden bérházban kifüggesztésre kerül.)

Íme a június 1-én érkezett polgármesteri válaszlevél:

Válasz online fogadóórára érkezett kérdésre
Pikó András, jún. 1. 8:59

Tisztelt Budaházy Gusztáv, köszönöm a kérdését, melyet az online fogadóóra kezdetén megválaszoltam. Összegezve:

Az alábbi menetrend szerint szeretnénk eljárni ebben az önkormányzati tulajdonú házak házirendjeinek kérdésében:

0) a JGK elkezdte a házirend felülvizsgálatát - május
1) kikerülnek a házirendek a házakba - május
2) kérünk a lakóktól véleményt írásban (on- és offline) - június
3) tartunk tematikus fórumot - július
4) módosítjuk a házirendet a beérkezett javaslatok alapján – augusztus

Üdvözlettel: Pikó András polgármester

Budaházy Gusztáv

P.s.: Folyamatban van a bérlői fórum szervezése, melyen mindenki elmondhatja a panaszát, s nemcsak a házirenddel kapcsolatban, hanem szélesebb körűen is; a bérházak általános élet- és lakhatási viszonyaival kapcsolatban is, melyeknek a házirend csak egyik, bár nagyon fontos eleme.

Itt semmi nem számít [7.]

És akár törik, vagy szakad, ők akkor is átverik azt, amit kitaláltak. A Természettudományi Múzeum — nem mellékesen Magyarország legnagyobb közgyűjteménye — Budapestről Debrecenbe történő költözéséről még január végén beszélt Palkovics László, ő akkor azt mondta, az az év végéig levezényelhető. (A múzeum költöztetéséről titkos, úgynevezett 2-es típusú – vagyis 2000-es sorszámú – határozatot hozott akkor a kormány.)

termeszettudomanyi2_1.jpg

A költözés ellen a múzeumi szakma és Budapest vezetése is tiltakozott, és vagy ennek, vagy valami másnak a hatására egy kis ideig úgy nézett ki, hogy változás történhetett a kormány terveiben. Ugyanis Fürjes Balázs, a főváros és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Twitteren jelentette be, hogy csak akkor költözik az intézmény, ha már megvan a végleges helye:

A Természettudományi Múzeum marad a Ludovika épületében, a megújított Orczy-park mellett. Nem költözik átmeneti helyre, szabadon látogatható. Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor költözik. 

A végleges hely nincs, Fürjes szava meg lópikulát sem ér (se a Twitteren, se élőben), az ötletgazdák és gyakorló elmebetegek, élen Palkoviccsal nem tettek le a múzeum Pestről való kipaterolásáról. Palkovics — újra elővéve régi agymenését — az RTL Klub Híradójá- nak azt mondta:

Az hogy Magyarországon minden Budapesten legyen, sehol nincs megírva. Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, és azt gondolom, hogy egy természettudományi múzeum kedvéért többen le fognak ide jönni.

Tehát a kormány döntött, minden más lényegtelen, a Természettudományi Múzeum megy az ország egyik „legfőbb városába”. Csak épp azt nem tudni továbbra sem, hogy pontosan hol lesz Debrecenben a múzeum új épülete, vagy egyáltalán, hogy mi vár a jövőben a gyűjteményre. Úgy látszik, itt már tényleg semmi nem számít.

Példaként meg lebegjen a szemünk előtt a Közlekedési Múzeum lerombolása és azóta is meglévő nemléte.

P.s.: Palkovics szerint a múzeum kedvéért többen el fognak látogatni a városba. A város miatt viszont talán kevesebben a múzeumba, tesszük hozzá. (24.hu)

***

Kell a hely a közszolgálat nevét megcsúfoló egyetemnek. Ezért "át kell alakítani" — a gyakorlatban le kell rombolni és újra kell építeni Magyarország egyetlen, eleve termé- szettudományi múzeumnak tervezett és épített épületegyüttesét. Ez éppen a speciális tervezés miatt egyetemi oktatásra közvetlenül alkalmatlan. (...) Az egyetlen "jó" hír, hogy a leendő múzeumnak való telket (talán) már kinézték Debrecenben — jóformán csak meg kell venni. Végül is fideszes önkormányzatot ennél közvetlenebbül pénzelni már művészet lenne. (via Fügedi Ubul)