A mi Józsefvárosunk

A hülyék nyelve 2. [438.]

„Intenzitása eszkalálódik”

2024. július 22. - Amijo

Von der Leyen beleállt Orbánba az Európai Parlament előtt. (24.hu

Haza- és EU-áruló miniszterelnökünk közzétette agresszorpárti ún. békemissziójának (appeasement) tanulságait. Egyebek közt úgy véli, hogy a közeljövőben a katonai konfliktus intenzitása „radikálisan eszkalálódik”.

bekemisszio1.jpg

Nos, hát amint erre mi, akiknek nem hármasunk volt fizikából, még emléxünk, az inten- zitás lehet kicsi vagy nagy és ennek megfelelően nőhet vagy csökkenhet. Eszkalálódni, azaz fokozódni, kiterjedni nem az intenzitás tud, hanem maga a konfliktus. Nehéz ám ellenállni annak a csábításnak, hogy az ember két latin kifejezést is bezsúfoljon egy mondatba!

No de hát aki nem tud latinosul, ne beszéljen latinosul…

Fügedi Ubul

Lesz nagy meglepetés! [436.]

Amikor a Fideszt ki akarták zárni az Európai Néppártból, Magyarbasi gyorsan kiléptette onnan rajongóit, akik így pártcsalád nélkül maradtak. Ezután még két frakcióval próbál- kozhattak, a Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerekkel (ECR) és a francia Marine Le Pen irányította Identitás és Demokráciával (ID).

orban_eu2024.jpg

  1. Orbán decemberben bejelentette, hogy a Fidesz tárgyal az ECR képviselőcsoportjával, mert ahhoz kíván csatlakozni. Ezután a szövetség több tagja sietett leszögezni, a Fidesz felvételét alapvetően a magyarok oroszpártisága (a világ normális részén ezt tekintik háborúpártiságnak) miatt mereven ellenzik.
  2. A folyamat lezárásaként június 24-én Rómában felkereste az olasz miniszterelnököt, és amikor megkérdezte, fölveszik-e, Meloni leszögezte, hogy erről szó sem lehet
  3. Ezzel kiderült, hogy Magyarországnak immár biztosan nem jut érdemleges pozíció az EU (azaz „Brüsszel”) elfoglalni kívánt testülepeiben, és Magyarbasit ez mélyen felháborítja.
  4. Nyomban e kudarcos találkozó után az ECR felvette tagjai közé a magyarellenességéről elhíresült Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR, 5 európai képviselő). A mélyen indignált Kocsis Máté ezután sértetten kijelentette, hogy a Fidesz soha nem lenne olyan szövetség tagja, amelyben az AUR is ott lehet (az előkészítő szakaszban, amíg mindkét társaság csak puhatolózott, ez nem volt probléma).
  5. Amikor újságírók az ECR-t kérdezték erről a konfliktusról, Nicola Procaccini társelnök leszögezte, hogy erről nincs mit beszélni, mert a Fidesz (a párt) soha nem is kérte felvételét. Nincs is értelme ilyesmit kérni, amíg a belépni szándékozók ki nem nyilvánítják, „hogy támogatják Ukrajna honvédő harcát”.
  6. Június 30-án Orbán Viktor Bécsben új pártszövetséget alapított Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, hat képviselő) elnökével és Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel. Ennek érdekében Babis pártja (ANO, hét képviselő) kilépett az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) európai pártcsoportból és annak frakciójából.
  7. Gyorsan bejelentette belépését a portugál Chega! (Elég!) párt (2 képviselő)
  8. Rövid távon nem csatlakozik a német szélsőjobbot összefogó AfD, de fontolgatja, hogy idővel esetleg átlép — mármint, ha a Patrióták lesznek annyian, hogy saját képviselőcsoportot alapíthatnak. (Közben flörtölnek az Ő Hazájukkal is.)
  9. A diadal lázában égő Deutsch Tompika frakcióvezető gyorsan kijelentette, hogy ez nem lehet probléma. Egy héten belül és jelentősen túllépik mindkét küszöböt (23 képviselő 7 országból).
  10. Ugyancsak magabiztosnak mutatkozott főnöke és ifjúkori barátja is. — Az új szövetség „hihetetlen tempóban nő”. A Chega! után hamarosan egy olasz párt is csatlakozik hozzájuk, és nagyon gyorsan az övék lesz a harmadik, majd a második legnagyobb képviselőcsoport Brüsszelben. Méghozzá a legnagyobb jobboldali frakció — amiből egyértelmű, hogy a Néppártot már nem tekinti annak. „Még négy-öt nap, és sokan meg fognak lepődni!” Alakuló ülésük július 8-án lesz — jelentette be Magyarbasi.
  11. Híresztelések szerint megpróbálták magukhoz édesgetni a Néppartból a Szlovén Demokrata Pártot (SDS), ők azonban úgy döntöttek, hogy maradnak. Igazán nagy dobás a lengyel Jog és Igazságosság (PiS, 27 képviselő) átcsábítása lett volna az ECR-ből. Látszólag ennek előkészületeként a PiS kérte, hogy az első EP-ülés előtt ne július 4-ig, hanem 8-ig regisztrálhassanak a csoportok.
  12. Villámgyorsan kiderült azonban, hogy a PiS-nek esze ágában sincs átigazolni, és csak azért kacérkodtak a Patriótákkal, hogy az ECR-ben több pozíciót zsarolhassanak ki maguknak.
  13. Kiderült, hogy a „valószínűleg csatlakozó” olasz párt a Salvini-féle Liga. Ők tényleg szeretnének belépni, de nem teszik, amíg nem látnak garanciát arra, hogy összejön a frakcióalakításhoz kellő számú tagpárt.

Mert ha nem, akkor bizony tényleg lesz nagy meglepetés!

Fügedi Ubul

Az MSZP Magyarországon világhírű [435.]

 Kunhalmi Ágnes szerint külföldön a csodájára járnak
az MSZP eredményeinek. (24.hu

Az MSZP jóformán utolsó góca, a főváros 23 kerületéből nyolcban elárulta az ellenzéki összefogást, és ezzel sorozatosan játszott át mandátumokat a Fidesznek. (A XIV. kerületben pl. a 14 egyéni helyből 4-et vittek el egyenletes, 30,05–32,35 % közötti teljesítménnyel). Egyetlen képviselőt sem küld az EP-be, mert maradékszavazatait (azt a néhányat) ellenszolgáltatás nélkül a DK-nak ajándékozta.

kunhalmi2019b.jpg

Ezért aztán Kunhalmi Ágnes szerint:

  • Szerte Európából többen a csodájára járnak annak, hogy az MSZP-nek még van szavazóbázisa (pár tízezer fő) és parlamenti frakciója (amit a nagy összeomlás előtt, 2022-ben hozott össze).
  • A szavazók azt a veszekedést-marakodást büntették meg, amit ’22 után „az ellenzéki pártok csináltak” (valahogy kimaradt a mondatból az, hogy („politizálás helyett”).
  • Egyedül ő dönti el, hogy a megsemmisítő vereség után részt vesz-e az MSZP „újragondolásában” (értsd: a tagságnak és munkája értékelésének ehhez semmi köze). Majd időben tájékoztat a döntéséről mindenkit.

A nagy képességű politikus asszony szerint azért ilyen feltételekkel álltak össze a DK-val, mert úgy számoltak, hogy szövetségüknek legalább hat mandátuma lesz. Ezért lett a kö- zös listán csak ötödik Tüttő Kata. Azt, hogy ha úgyis bejutnak hatan, akkor miért Molnár Csaba lett a második, és miért nem a protokoll-listán jóval előbbre rangsorolandó (és fotogénebb) Tüttő, valahogy elmulasztotta kifejteni. Erőteljesen kárhoztatta azokat, akik nem álltak be Gyurcsány háta mögé, hanem „a különutas politikát hirdették” — ezért ezek nem is jutottak mandátumhoz. Nem úgy, mint például az MSZP, amely nem próbált meg önálló arculatot mutatni, és így nem jutott mandátumhoz. Az mégis más.

Fügedi Ubul

Helyünk a világban II. [434.]

„Kifinomult, mint minden jogi döntés, de működik.”

Az EU-nak elege lett,
semmibe vesznek egy magyar vétót. (444.hu

Az Unióban (először? egyedül?) a mi miniszterelnökünk tette a jog alappillérévé a jogkerülő magatartást, amit „kreatív jogalkotásnak” nevezett el. Az érdekérvényesítés két alapelveként az árukapcsolást és a vétóval zsarolást vezette be, és ezeket mostanra már minden partnerünk nagyon megunta.

borell2024.jpg

Az Unióhoz hasonlóan nagy és ráadásul a konszenzust preferáló szervezet nagyon lassan mozdul. Mostanra született meg az ugyancsak idézőjelben „jogállami” válasz: a kreatív jogalkalmazás. Ügyesen kiderítették, hogy Magyarország a vétózni kívánt ügy egy előzményénél tartózkodott — márpedig a tartózkodás jogállamban a minden ízében téves NER-es értelmezéstől eltérően nem „gyenge, illetve udvarias nem” (ez a fogalom önmagában is bornírt hülyeség), hanem annak kinyilvánítása, hogy ebben a döntésben nem kívánunk részt venni. Márpedig akkor nem is vétózhatunk, nemdebár?

Az EU úgy döntött, kisebb kár a jogrendszer alapjainak rongálása, mint a többi 26 ország döntéseinek vétózgatása. Nagy pofon ez a jogelméletnek és egyúttal bizony, a mi kis vezérünket újra- és újraválasztó Magyarországnak is. Számíthatunk arra, hogy a tagor- szágok és kisebb-nagyobb csoportjaik ezentúl keresni fogják az alkalmat arra, hogy jól megrugdossanak — minden különösebb cél nélkül, pusztán az élvezet kedvéért.

Megdöbbentően gyorsan jutottunk el idáig — és mindig van lejjebb.

(A képen Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.)

Fügedi Ubul

Előzmény: Sunnyogás A szavazás, illetve nem szavazás különböző módjai a vélemények lehetséges típusainak felelnek meg — legalábbis arra találták ki őket.

Mi lesz veled MSZP? [433.]

Rosszkedvünk nyara MoZsóval tetőzött.

Telex: Az MSZP él, élt és élni fog – interjú Molnár Zsolttal. 

Utoljára a kerületi roncsderbiről: az MSZP egyetlen, épp hogy megszerzett listás helyért tett kockára mindent azzal, hogy ráindultak a független, de ellenzéki összefogással 2019-ben megválasztott polgármesterre, és annak jelöltjeire.

molnar_zsolt2024a.jpg

Igaz, utólag — már az eredmény ismeretében — azt állítja Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója a Telexnek adott interjújában, hogy tudták, ez nem veszélyezteti Pikóék győzelmét. Egyúttal ugyanitt beszólt a szomszédos Ferencvárosban elsöprő győzelmet arató Baranyi Krisztinának is. És közölte azt is, nem, nem merült fel az MSZP vezetésében, hogy a választási eredmény után lemondjanak. „A pánikszerű lemondások sok kárt tudnak okozni, jön a nyár, széteshet a párt.”

Tényleg, miért kéne bárkinek is lemondania? Jön a nyár, tessék szépen elmenni nyaralni, és őszig — a tisztújításig — felejteni. Nehogy szétessen a párt.

P.s.: Ezeken a helyeken (VI., VIII., IX. kerület) ezek a pártok (MSZP, DK) szavazóik számsze- rű többségét elvesztették. Naiv tévedés azt gondolni, hogy ez csak egyszeri eset volt. Ha valaha is vissza akarják szerezni őket, azon sokat és rokonszenvesen kell dolgozni. (via Fügedi Ubul)

*

Az önkormányzati választáson a külön indult MSZP átlagban 4,77 százalékot ért el a ke- rületben, amit Szili-Darók Ildikó úgy kommentált, hogy „… ez egy nagyon szép eredmény. Nem gondoltuk, hogy evk.-t nyerünk, persze reméltük, de reális esély nem volt rá. Töredék- szavazatokra hajtottunk, azok voltak a fókuszba helyezve, és ezek be is váltották a hozzájuk fűzött reményeinket.” Az az átkozott fókuszba helyezés, az!

Választási visszanéző II. [432.]

Kettészakadt a kerület.

A Józsefváros Újság is összeállított egy „visszanézőt” az önkormányzati választás kerületi adataiból  tanulságos és elgondolkoztató. A szerző részletesen végigvette a választó- kerületi és szavazóköri adatokat, hol ki milyen arányban nyert, illetve veszített, egyúttal rámutat némely alapvető (és elkeserítő, ám érthető) összefüggésre is.

terkep2024a.jpg

Érdekesség, hogy Sára Botond inkább azokban a körzetekben tudott nyerni, amelyek szegényebb részei a kerületnek, az egyre jobb módú környékeken inkább szavaztak Pikó Andrásra. Ugyancsak elmondható az is, hogy a hátrányosabb helyzetű környékeken a részvételi arány is alacsonyabb volt. És látni összefüggést a két eredmény közt, azaz ahol kisebb arányú volt a részvétel, ott általánosságban elmondható, hogy népszerűbb volt a főispán, mint a polgármester. (via Józsefváros)

Tessék elolvasni a lap cikkét, ott a térkép is interaktív!

P.s.: Szili-Darók Ildikó mérleget vont. Az önkormányzati választáson a külön indult MSZP átlagban 4,77 százalékot ért el, amit Szili-Darók Ildikó úgy kommentált, hogy „ez egy nagyon szép eredmény. Nem gondoltuk, hogy evk.-t nyerünk, persze reméltük, de reális esély nem volt rá. Töredékszavazatokra hajtottunk, azok voltak a fókuszba helyezve, és ezek be is váltották a hozzájuk fűzött reményeinket.”

Választási visszanéző I. [431.]

Eltaktikázták: több önkormányzatból szinte eltűnnek a régi ellenzéki pártok,
és ezt maguknak köszönhetik. (Telex

Négy napja volt az önkormányzati választás, melyen a Pikó-féle ellenzéki/civil szövetség mellett (ellen?) az MSZP saját polgármesterjelölttel és 11 képviselőjelölttel külön indult a kerületben. A józsefvárosi szocialisták ugyanis ragaszkodtak ahhoz, hogy a 2019-ben győztes három jelöltjük mindegyike elindulhasson a választáson, Pikóék azonban csak 1 szoci képviselő munkájával voltak elégedettek, az ő indulását tartották elfogadhatónak.

mszp_kulon2024.jpg

Veres Gábor kerületi MSZP-elnök szerint „Az MSZP-nek vannak támogatói, vannak szavazói, és vannak olyan emberek Józsefvárosban, akik kifejezetten baloldali politikára vágynak" —, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy nem indulnak el a választáson, mert akkor tömegek maradnak képviselet nélkül. Az MSZP közleménye szerint az utolsó pillanatig kivártak, mert bíztak abban, „hogy végül győz a józan ész, és Pikó András nem akarja kiszo- rítani a már bizonyított, sikeres, egyéni győztes politikusokat a testületből”.

Nézzük az eredményt, kiemelve a kettő, sikeresnek nevezett politikust:

Polgármester-jelölt: Szili-Darók Ildikó 444 szavazat (1,69%)

  1. : Lenkey Petrosz 87 szavazat (3,86%)
  2. : Veres Gábor 80 szavazat (3,63%)
  3. : Szűcs Sebestyén Roland 78 szavazat (3,56%)
  4. : Stettner István 71 szavazat (3,67%)
  5. : Szili Anna 112 szavazat (5,39%)
  6. : Kalló István 93 szavazat (5,51%)
  7. : Mezei Boldizsár 107 szavazat (4,48%)
  8. : Czeglédy Ádám 182 szavazat (8,10%)
  9. : Szili-Darók Ildikó 135 szavazat (6,36%)
  10. : az MSZP itt nem indított jelöltet.
  11. : Lovasi Gábor 45 szavazat (1,98%)
  12. : Gyenge Béla 128 szavazat (5,27%)

Végül, ha éppen csak hogy, de sikerült 1, azaz egy listás helyet szerezni (80-100 szavaza- ton múlt) ezzel a külön indulással*—, pont annyit, amennyit az erőviszonyoknak megfelelően Pikóék javasoltak.

*Gyanakvásra ad okot, hogy ezzel valakik nem a közösség érdekeit képviselték, nem győzni akartak, hanem csak túlélni — méghozzá egy listás hellyel. (Megj.: Ha valaki győz a körzetében, ő a képviselő, pont. A listás hellyel meg lehet variálni, ott őszre akár a 3. is bekerülhet a testületbe, ha az előtte levő kettő visszalép, pl. egészségügyi-, családi-, stb. okok miatt…)

P.s.: A polgármester-választást Pikó András nyerte. Az őt támogató szövetség 12 egyéni választókerületből 9-ben nyert, FIDESZ-KDNP kettőben, egyben pedig egy (kényszer) füg- getlen jelölt győzött.  A testületbe rajtuk kívül listáról öt képviselő került be.

*

Tervezgettem ide egy förmedvényt arról, hogy egy sor fővárosi kerületben az önmagukat baloldalinak nevező pártok téves önértékelése és pofátlan arroganciája mennyi kárt oko- zott a választáson. A legtöbb esetben nem sokat, mivel a választók pontosan érzékelték, kik vernek szét nagy együttműködéseket abban a reményben, hogy így eggyel több saját képvisellőt juttathatnak be. Nem jött be nekik: minden ilyen helyen megsemmisítő vere- séget szenvedtek. No, ennek megírásától megkímélt Nagy Bálint a Telexen: köszönet neki! (via Fügedi Ubul)

Pikó ismét győzött [430.]

Pikó legyőzte a főispánt. 
Pedig az eddigi szocialista alpolgármester is elindult ellene. (444.hu

Pikó András megőrizte polgármesteri székét, végig vezetve, a szavazatok majdnem 49 százalékéval nyert, több mint 1100 szavazattal megelőzve Sára Botondot, a Fidesz-KDNP jelöltjét. Többsége lesz az önkormányzatban is, ugyanis tíz körzetben a Pikó-jelöltek nyertek, míg a Fidesz-KDNP jelöltjei csak kettőben.

piko2024.jpg

Így — már a kompenzációs listát is figyelembe véve — a képviselőtestületbe a C8-Momentum-DK-P-Szikra-LMP 10, a Fidesz-KDNP 6, és az MSZP 1 képviselőt küldhet. (Megj.: az eredmény még nem jogerős.)

Választás 2024. [429.]

Önkormányzati, európai parlamenti (EP) és nemzetiségi választás.
Választásra jogosultak száma a kerületben: 49 626 

Kimagasló szavazási kedv, rekord részvétel a 11 órás adatok szerint: országosan a szavazásra jogosultak 22,89 százaléka, 1 802 332 fő járult az urnákhoz. Budapesten a választásra jogosult 1 millió 343 ezer választópolgárból 21,98 százalék (295 259 választó) adta le szavazatát. A kerületben jóval alacsonyabb ez az arány, 11 órakor csak 14,08%. (Folyamatosan frissülünk...)

valaszt2024-1.jpg

  • 13 óráig országosan 33,14% szavazott. Budapesten pedig már 34,58 százaléknyian voksoltak, Ez minden korábbi EP- és önkormányzati választásnál magasabb részvételi arány jelenleg. A kerületben eddig a választópolgárok 24,78%-a voksolt.
  • Megérkezett a 15 órás jelentés is, eszerint a választópolgárok 42,04%-a (3 310 686 szavazó) jelent meg eddig a szavazókörökben. Budapesten 43,6%-os a részvétel, ez még mindig országos átlag feletti. A kerületben 32.79% szavazott.
  • A választásra jogosultak 50,69 százaléka szavazott 17 óráig. A fővárosi választási részvétel az országos átlagnál magasabb, 51,64 százalék. Nálunk a kerületben 39.47% szavazott.
  • 18:30-ig országosan a választópolgárok 56,09%-a, Budapesten pedig 57,56%-a voksolt. Itt nálunk a kerületben a választók 44,20%-a szavazott.

  • 19 órakor hivatalosan is lezárták az urnákat, mostantól már senki sem tudja leadni a voksát. Míg az önkormányzati választás eredményeinek közlésére már este 8 órától számítani lehet, addig az EP választás eredményeire este 11-ig kell várni.

*

Éjfél előtt pár perccel 90%-os feldolgozottságnál Pikó András vezet (49,30%) Sára Botond (44,03%) előtt.

süti beállítások módosítása