A mi Józsefvárosunk

Induljunk közösen? Ugyan már! [416.]

Ettől még a főispán is kedvet kapott.

2024. április 15. - Amijo

Az MSZP megfúrná a józsefvárosi ellenzéki szövetséget,
mert Pikóék nem kérnek az embereikből. (Telex

Míg a szomszédban lecsendesedni látszik (pillanatnyilag) az ellenzéki egymásnak feszülés, nálunk a nemzetközi helyzet fokozódik, megy tovább a csirke-játék (chicken game) — egyik fél sem hajlandó engedni és félrerántani a kormányt.  Ha minden így megy tovább, sírás-rívás, köntösök megtépkedése, láncok csörgetése lesz a vége.

mszp_kepviselok.jpg

Korábban, a koalíciós egyeztetések során az MSZP nem tudta megvédeni a 2019-ben megnyert körzeteit, az ellenzéki összefogásban érdekeltnek nevezett pártok másnak adnák a szoc. párt által akkor megnyert három körzetből kettőt*. Ez nagyon nem tetszik a helyi szervezetnek, és belengették, amennyiben nem születik egy nekik is tetsző meg- állapodás, külön indulnak mind a 12 körzetben.

Látva ezt a csirke-harcot, Sára Botond is kedvet kapott az induláshoz, így a korábban emlegetett Szilágyi Demeter helyett már hivatalosan is ő lesz a Fidesz polgármester- jelöltje a kerületben. (Megj.: már csak az lenne az igazi, ha az MSZP saját polgámestert is jelölne, annak ellenére, hogy korábban támogatásukról biztosították Pikót...)

*Az MSZP-nek jelenleg négy önkományzati képviselője van, Veres Gábor kerületi elnök ugyan nem indult a 2019-es választáson, de a kompenzációs lista első helyéről bekerült a testületbe.

*

A Telex információi szerint a letárgyalt választási megállapodás úgy néz ki, hogy Pikó András dönthetett négy jelöltről, akik a civilek, azaz a C8 és a Szikra Mozgalom jelöltjei lesznek. A maradék helyekről a Momentum és a DK állapodott meg egymással, egyaránt négy-négy jelöltet indíthatnak, amiből egy helyet a DK később átengedett a Párbeszéd- nek. Pikó András pedig felajánlotta az MSZP-nek, hogy a civilek számára fenntartott négy képviselőjelölti helyből egyet átenged nekik. Ennek értelmében a 10. sz. választókerület- ben Camara-Bereczki Ferenc Miklóst indítaná az ellenzék.

Előválasztás? Piha! [415.]

Mégsem lesz előválasztás Zuglóban,
a Szikra beállt a momentumos Rózsa András mögé. (444.hu

Zuglóban Horváth Csaba MSZP-s polgármester úgy döntött, nem vesz részt a tervezett ellenzéki előválasztáson. Ezután fontosabb ellenfelei úgy döntöttek, hogy akkor azt nem érdemes megtartani, és a Momentum inkább szövetkezett a Szikra mozgalommal.

horvath_csaba2024.jpg

Fotó: Németh Dániel / 444

A "kisebbik Csaba" döntése érthető: a "keresztapjának" tartott és hatalmas pénzekből kampányoló Tóth Csaba egy közvéleménykutatás után irtóztató vereség elől lépett vissza a 2022-es előválasztás kampányának hajrájában. Most Horváth rendelt egy kerületi kutatást, és a hírek szerint nem sokkal áll jobban, mint két éve Tóth.

A dolog attól válik izgalmassá, hogy a köz véleményét nem hajlandó nyilvánosságra hozni. Márpedig ha azt polgármesterként rendelte, akkor ez kutya kötelessége lenne — hadd tudjuk meg, mire adta a pénzünket!

Fügedi Ubul

Nem tetszik a rendszer 2. [414.]

Bármely "alapvető jelentőségű vállalkozás" államosítható lesz.

Új versenytörvény készül, a GVH ezután belenyúlhatna
nagyvállalatok tulajdonviszonyaiba is. (Telex)

Ha "fennáll annak közvetlen veszélye, hogy nem tud eleget tenni kötelezettségeinek" — a tervezet nem határozza meg, hogy ezt ki és minek az alapján állapítja meg. Az AJV-vé minősítéshez a Gazdasági Versenyhivatalnak vizsgálnia kell egy sor szempontot, de ezek- hez nem kívánnak határértékeket vagy súlyokat megállapítani — sőt, azt sem írnák elő, hogy a vizsgálat(ok) eredményét egyáltalán figyelembe kell-e vennie annak, aki dönt.

gvh2024.jpg

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke érkezik egy sajtótájékoztatóra 2023. február 14-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Hab a tortán:

Az igazságügyi tárca látszólag betartotta a társadalmi vitára bocsátás uniós követelmé- nyét: március 14-én kitette a honlapjára a szöveget és 22-ig várta az észrevételeket. Az ünnepek miatt ez valójában csak 4 munkanap volt — egy olyan, forradalmian új jogsza- bályra, amely teljesen újraírja az évszázados magyar versenyjogot. Várom a tízperces online társadalmi vitákat 23:50-tól 24:00-ig.

Stb.

Fügedi Ubul

P.s.: 2012-ben írtam meg, hogy az akkor még új kormány gazdaságpolitikája 1.) az államosításon és 2.) a hatósági árakon alapul majd. Nos?

Nem kaptak ajánlatot [413.]

Március legvégén adta hírül az Index, hogy nagyon nem tetszik a valaha szebb napokat látott MSZP-nek, hogy az ellenzéki összefogásban hátrébb sorolnák két pesti kerületben is. Ezért a 2019-ben megszerzett pozícióik megtartása érdekében most akár érdekesnek is nevezhető manőverezésbe kezdtek. (Fotó: Index)

mszp2024.jpg

Az egyik a szomszédos Erzsébetváros*, a másik meg Józsefváros. Itt nálunk a koalíciós egyeztetések során nem tudták megvédeni a 2019-ben nyert körzeteiket. Pikó András ugyanis inkább támaszkodna a Szikra Mozgalomra és a C8 civil szervezetre, ezért egyes körzetekben ők kapnák meg az indulás lehetőségét. Így ha nem születik megállapodás április 20-ig, a szocialisták külön indulnak.

Az MSZP budapesti elnöke, Horváth Csaba az Indexnek azt mondta, hogy folynak a tárgyalások, de egyelőre nem kaptak ajánlatot az MSZP helyi képviselői. Szerinte „ezt nem Pikónak kellene eldöntenie, hanem a józsefvárosiaknak. Ha ők megválasztották ezeket a képviselőket, de nem elégedettek a munkájukkal (…) akkor majd ezt ki is fejezik. (Megj.: a fenti logika alapján akkor nincs izgulnivalója az MSZP-nek, mert ez fordítva is igaz. Ha a józsefvárosiak elégedettek velük, így is, úgy is megválasztják őket, nem? Mind a hármat...)

*A cikk erzsébetvárosi részéhez: „… a kerület korábbi – hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és magánokirat-hamisítás miatt hosszabb időt börtönben töltő – szocialista polgármestere, Hun- vald György is bejelentkezett a júniusi választásra.” Nos, Ambrus Balázs cikkében bizonyos tényeket khmm… elnagyolt. 2023-ban ugyanis a Kúria megsemmisítette az összes, Hun- wald (akkor még Hunvald) Györgyöt elmarasztaló összes korábbi ítéletet, és kimondta: törvénysértések sora történt. A „hosszabb időt börtönben töltő” is biceg kissé, helyesen ez úgy hangzott volna, hogy „hosszú ideig előzetesben tartott” — Hunwald ugyanis egyetlen napot sem töltött börtönben sem a felsorolt, sem egyéb bűncselekmények miatt. Neve- zett bűncselekmények VÁDJA miatt ült, méghozzá azért, mert az ügyészség ragaszkodott ehhez — hogy meg ne szökjön, össze ne beszéljen képzelt bűntársaival stb.

*

Friss hír: megszületett a megállapodás a józsefvárosi választási szövetségről. Azok a jelölő szervezetek, akik részt vettek a tárgyalásokon, közösen indulnak a 2024-es önkor- mányzati választáson, polgármester-jelöltjük pedig Pikó András. Jelölő szervezetek: C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület, Demokratikus Koalíció, LMP, Momentum Mozgalom, Párbeszéd és a Szikra Mozgalom.

Húsvét 2024. [412.]

Ragyogón süt a nap. Húsvét vasárnapja van. Békés húsvéti ünnepet mindenkinek!

husvet2024a.jpg

Tegnapelőtt Nagypéntekkel kezdetét vette a húsvét, ám idén se Jézusról meg a feltámadásról szól az ünnep. Pedig a keresztény egyházak tanítása szerint a húsvét Jézus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Emlékeztetnék azonban arra, hogy Jézus idején is azt tekintették (kiáltották ki) bűnösnek, aki elégedetlen volt a hatalommal és kritizálta azt, vagy épp aki a társadalom peremére szorult…

A legmacsóbb országok [411.]

Orbanisztán működése.

Jemen, Vanuatu, Magyarország, ilyesmik: alig pár ország van az egész világon,
ahol nincs nő a kormányban. (444.hu)

Azzal, hogy egy bravúros csapással sikerült a politikai felső vezetésből mind a két nőt kiebrugdalni, hazánk végre bekerült az igazán macsó országok szűk élcsapatába.

macso_orszag.jpg

Örményország és Nauru kiválásával a férfiak és nők társadalmi szerepeit szigorúan megkülönböztető gendergyakorlatnak mindössze öt bajnoka maradt:

  • Azerbajdzsán,
  • Szaúd-Arábia,
  • Jemen,
  • Pápua Új-Guinea és

Hozzájuk zárkóztunk fel hatodiknak. Magyarország előre megy!

Fügedi Ubul

Vitézy bejelentkezett [410.]

Több hónapos lebegtetés után lépett porondra Vitézy Dávid. (Népszava)

Hosszas vacillálás után Vitézy Dávid (az Orbán-kormány egykori államtitkára) pár napja bejelentette, hogy az LMP jelöltjeként mégiscsak indulni kíván a június 9-i választáson a főpolgármesteri posztért. Pöpec!

vitezy_david2024.jpg

Ezzel újabb kihívója lett Karácsony Gergelynek, vele már ötre emelkedett a főpolgár- mester-aspiránsok száma: A pillanatnyi állás szerint Karácsony Gergely főpolgármester mellett a Fidesz-KDNP jelöltjeként Szentkirályi Alexandra, az LMP által megtámogatva Vitézy Dávid, a jobbikos Brenner Koloman és a Ti Hazánkos Grundtner András méretteti meg magát a címért.

A Republikon legújabb elemzésében Karácsony Gergely és Vitézy Dávid szavazótáborának pártpolitikai összetételét vizsgálta. Karácsony szavazói tábora a baloldali-liberális ellenzéki pártok támogatóiból adódik össze, míg Vitézy szavazóinak legnagyobb része Fidesz-KDNP szavazó. A volt államtitkár csak minimálisan képes felvenni ellenzéki szavazókat, és az LMP támogatását sem tudja egyöntetűen maga mögött. (A teljes elemzés a Republikon oldalán olvasható.)

A sehonnai senki [409.]

Március 15. margójára.

Nagylélekzetű elemzésében azt írja Horváth András, hogy az új csillag Magyar Péternek nincs egyetlen önálló gondolata, egyetlen önálló javaslata. Bár a rendszer belső köreiből érkezik, nem mond se a NER-ről, se annak meghaladásáról semmi olyasmit, amit a hagyományosan "ellenzéki" politikusok ne mantráznának évek óta. No, igen — ismeri föl — "Aranyszabály: nem mindegy, hogy ki mondja!"

magyar_peter2024.jpg

Nagyon igaz, és pont ez Magyar P. sikerének titka: az önmagukat hagyományosan ellenzékinek (és jellemzően nem pl. baloldalinak vagy konzervatívnak stb.) nevező politikusok mostanra annyira elhiteltelenedtek, hogy még egy teljesen senki is lehet náluk népszerűbb, ha teljesen kívülről jön. Ezért a NER-en kívüli választók sorra próbál- gatják a jelentkezőket Vona G.-tól Magyar P.-ig és majd tovább: minden választás előtt elénk fognak lökni egy-egy hamis messiást, és mi mindig be fogunk dőlni nekik — mert az olyan kényelmes.

MP az MZP-jelenség ismétlése: jön egy ősfideszes, aki azt mondja, hogy ugyanazt csinálná, mint a mostaniak, csak nem lopna — és ennyi elég ahhoz, hogy mögé seregeljen mindenki, aki nem ősfideszes. Egyetlen szavazatot se fog elvenni Magyarbasitól — de ahhoz elég lehet, hogy pl. a Kutyapárt ne jusson be az EP-be.

Fügedi Ubul

Nemzetbiztonsági kerékkötő [408.]

Egyedi törvények.

Biró Marcell miatt írta át a törvényt Orbán Viktor. 
Veszélyhelyzet is van, nemzetbiztonsági főtanácsadó is kell. (24.hu

Biró Marcell Magyarbasi új balkeze. Jogkörei — hát nem semmi! A kormányfő "az ő útján" láthat el bármilyen rendészeti és idegenrendészeti, kül- és belpolitikai, nemzetbiztonsági, katasztrófavédelmi, bűnüldöző ás bűnmegelőző, büntetésvégrehajtó "és egyéb" rendé- szeti szakpolitikai feladatot (úgy tűnik, Pintér S. csillaga leáldozóban).

biro_marcell.jpg

Koordinálja a min.elnök nemzetbiztonsági, hon- és rendvédelmi tevékenységét (Rogán azonnal átszervezte a titkosszolgálatokat). Emellett Rogántól átkerül hozzá a nemzet- biztonsági információk áramlásának és a kormányzat ilyen döntéseinek elemzése stb.

Magyarbasi távollétében ő vezeti a Védelmi Tanács üléseit. (Ez — ne tévedjek! — üres formalizmusnak tűnik.)

Önállóan dönthet a kibertérből érkező támadás megszakításához szükséges intézkedé- sekről (remélem, sürgősen felvesz néhány embert, hogy 1–1,5 év alatt magyarázzák el neki az alapokat). "Bizonyos esetekben" ugyancsak önállóan dönt Magyarország bizton- ságát, honvédelmi érdekeit, szövetséges kötelességeit sértő ill. fenyegető rendszerekkel szembeni "katonai kibertéri műveleti fellépésről" is.

Beosztottainak fizetését szabadon állapíthatja meg.

Fügedi Ubul

Hsz., L. A.: "A faszinak konkrétan 0 nemzetbiztonsági tapasztalata van. Nála még a vadőr is kompetensebb lenne." A Wikipédia ezt kellőképp dokumentálja.

Viccország II. [407.]

Bürokrácia, te csodás!

Ha késve is, utólag utána olvastam, hogy mit, hogyan kell(ene) intézni, milyen hivatali engedélyek beszerzése kell(ene) ahhoz, hogy egy régi, életveszélyes gáz-vízmelegítőt új, energiatakarékos és biztonságos készülékre cserélhessen az egyszerű állampolgár. Nos, a helyzet elkeserítő: szinte lehetetlen lett egy egyszerű gáz vízmelegítő cseréje.

burokracia.jpg

Az alaptörténet: tavaly nyáron cseréltettük le a régi, ezeréves FÉG átfolyós gáz víz- melegítőt egy új, ugyanolyan teljesítményű Vaillant-ra — minden más változtatás nélkül. Azaz: FÉG le, Vaillant fel – a rémtörténet részleteit lásd. előző poszt. Amiből kiderül, hogy a helyzet nemcsak elkeserítő, hanem szinte reménytelen is; ellehetetlenítették az egysze- rű megoldást.

Alapállásban (vázlatosan) ugyanis ezekre lenne szükség — még egy ilyen egyszerűnek tűnő cseréhez is:

  1. Gázterv (a gáztervező megtervezi a cserét, nem kevés pénzért – akkor is, ha semmiféle változtatás nem történt a gázvezetéken).
  2. A Gázműveknek le kell adni a terveket, jóvá kell hagyatni (ezért is fizetni kell).
  3. A kéményseprőknél előzetes és utólagos ellenőrzés (szintén semmi változatás nem volt, de akkor is.)
  4. Jöhet a gázszerelő szakember, aki lecseréli a régit az újra és beüzemeli azt.

Mindezek megszerzése hónapokig eltarthat. Ha viszont mindezt utólag, már a készülék cseréje után akarjuk megtenni, akkor nagyon nehéz és költséges az egész, és korántsem biztos, hogy egyáltalán engedélyezik. És persze addig is jönnek a felszólítások, fenyege- tések (katasztrófavédelem, tűzoltóság, kéményseprők, önkormányzat, stb.)

Mindezt csak azért, ha valakinek lenne pénze, kedve és idege egy ilyen cseréhez.

Megj.: Azért az jó lenne, ha nem a katasztrófát védenék, hanem a lakosság érdekeit. Pl. levelezés helyett, ha kijönne egy szakember, hogy megnézze (bevizsgálja) rendben működik-e az új készülék, és ha minden rendben, akkor jónapot. Gondolom én. De nem.

süti beállítások módosítása