"Nagyobb látogatói élmény" [3.]

2020. május 29. - Amijo

Bár a kormány épp lenyúlja az önkormányzatok főbb bevételeit, azért mi ne feledkezzünk meg a városligeti gányolásukról se... Hátborzongató kádári strandbüféstílusban építették át az egyik Feszl-pavilont a Városligetben Újabb fordulat a Városligetet évek óta elcsúfító elátkozott pavilonok ügyében: az egyik pavilont egy kommunizmus-korabeli balatoni büfébódé stílusában alakították át – írja a 444.hu. Ilyenre:

liget_pavilon1.jpg

liget_pavilon2.jpg

Kész, passz. Ezek a magyar nyelv szavai, csak a szótári jelentésük ellentétes. De fogadjunk, hogy akik nem látják a képeket, azok közül sokan simán el is hiszik. Fejlett Fidesz-tudatúak még a képeket látva is.

Fügedi Ubul

P.s.: Furcsa levélben magyarázzák, miért pusztul a Városliget Zrt. százmilliós pavilonja. (444.hu) – Fokozatosan, de határozottan alakítják (elfuserált) vendéglátó hellyé a Ligetet. Dupla buli, egyrészt megépíteni a múzeumnak álcázott kocsmákat, másrészt üzemeltetni azokat. Nos, ez utóbbi lehet, hogy nem olyan nagy üzlet: legalábbis a Feszl-pavilonok sorsa mintha erre utalna. Egy vidéki talponálló lett belőle.

***

Nézzétek mit gányoltak az egyik Feszl-pavilonból. Emlékeztek, hogy adták el anno ezeket az építményeket? A Liget-projekt zászlóshajója, ékszerdoboz, visszaadja az Állatkerti körút pompáját. Két év alatt ez lett a pompából. Egy pultos kocsma elképesztő kivitelben. Gyorgyevics Benedek 2017-ben azt nyilatkozta: "Ez a kicsi, de szimbolikus beruházás mutat- ja, hogy milyen minőségben képzeljük el az egész park rekonstrukcióját." Annyit mondhatunk csak erre, kösz, de inkább ne nyúljatok semmihez! (via Városliget, fotó: Zimborás Gábor)

Kákánbuki [2.]

"Halász, vadász, madarász üres tarisznyában kotorász…"
(Benedek Elek: Kákánbuki)

A csepeli gourmand után most a hétvégén Cibakháza híres szülötte, Halász János frakció szóvivő is színpadra lépett, hogy még véletlenül se maradjon agymosás nélkül a nemzet. Szombaton, egy az MTI-hez eljuttatott videóval megzente a népnek, hogy szerinte most, a járvány idején mi a különbség a baloldal és a kormány válságkezelése között. Kiemelte, hogy "Józsefvárosban Pikó András elvette a kerületi egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók lakását". (Megj.: mindezt annak tudatában mondta bele a kamerába, hogy a kormány nemrég több mint egymilliárdot elvont a kerülettől…)

halasz_janos2020.jpg

Halász szerint: a baloldal zsigerből megszorít, kirúg, adót emel és csökkenti a fizetéseket a válságban, a kormány azonban épp az ellenkezőjét csinálja; támogatja a munkahelyek megőrzését, újakat teremt, adót csökkent és bértámogatást ad.

Pikó fb-bejegyzése mindehhez:

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője hazudott, amikor az MTI-hez május 23-án eljuttatott nyilatkozatában azt állította, hogy „Józsefvárosban Pikó András elvette a kerületi egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók lakását”.

Ez a kijelentés minden alapot nélkülöz. A kerületben üres, nem lakott, senkinek sem odaítélt lakások átminősítéséről született döntés, amivel a cél éppen az, hogy az önkormányzat igazságos lakáspályázatokat tudjon kiírni a veszélyhelyzet visszavonását követően. Senki sem vett el a rendőröktől, tűzoltóktól vagy az egészségügyi dolgozóktól lehetőséget. Egyetlen ilyen eset sem történt. A józsefvárosi önkormányzati vezetés célja a Fidesz évtizedes helyi és országos kormányzása által okozott lakhatási válság enyhítése. 2010 és 2019 között 13 milliárd forint értékben adott el kerületi ingatlanokat a fideszes önkormányzati vezetés.

Ugyanakkor számos, jól dokumentáltan aggályos döntés történt önkormány- zati lakások kapcsán, így például Kocsis Máté bizalmasa, Danada-Rimán Edina volt jegyző harmadáron vehette meg bérlakását az akkor ugyancsak fideszes vezetésű Erzsébetvárosban. Jelenleg pedig a fideszes kormány 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési támogatást elvont a kerülettől a járvány elleni védekezésre hivatkozva. Ebből a pénzből 620 millió forintot 107 önkor- mányzati bérlakás felújítására használtunk volna fel 47 józsefvárosi házban.

Ezek után nem meglepő, hogy a Fidesz megpróbál terelni és a felelősségét hárítani, de épp ez az álságos hazudozás vezetett a bukásukhoz a tavalyi önkormányzati választáson is. Az új önkormányzati vezetés az igazságtalan fideszes gyakorlatok felszámolására és az igazságos lakáspályázatok kiírására kapott felhatalmazást, és ennek megfelelően jár el.

Hát ennyit erről. További szép estét mindenkinek.

***

Bónusz:  A miniszterek elnöke a péntek reggeli bratyizós-macsós rádiós interjújában  azt mondta, hogy a költségvetésnek a munkahelyteremtést kell szolgálnia: „hogy ha kell, holnap reggeltől 100 ezer közfoglalkoztatottat tudunk felvenni” – és megismételte, hogy 200 ezres keretről van szó, és további 3 ezer olyan emberre számítanak, akik katonának állnak. Mert nálunk még választani is lehet: közmunka 45 ezerét, vagy tartalékos katonaság százért. Mert a kormány támogatja a munkahelyek megőrzését, és újakat is teremt. Ja, közmunkahelyeket.

A hét képe [1.]

Ami kihagyhatatlan. Németh Szilárd, hazánk legismertebb pacal- és birkafejzabáló birkózóbajnoka – mellékesen a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára – ismét alkotott egy nagyot. Megirigyelve a Monthy Pyton sikereit, csütörtökön egy speciálisan berendezett szobában pózolt büszkén a honvédelem napja alkalmából. A lentebb látható módon. Én próbálok nem röhögni ezen a csodás kompozíción, de nem sikerült…

nemeth_szilard_monty.jpg

Mindenesetre aláírás is van hozzá: „Közösen köszöntötte a magyar katonákat a Magyar Honvédelem Napja alkalmából Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.” (A fotó eredetileg a honvédelem.hu portálon jelent meg.)

Ami biztos, vérfagyasztó, amit látunk. Főleg azért, mert volt idő, amikor azt hittük, hogy ez már elmúlt, mert soha többé nem fordulhat elő, hogy az ész vigyázban áll a szervilizmussal elegy ostobaság előtt. Nem lesz olyan többé Magyarországon, hogy a belügyminiszter irányítja az egészségügyet, a külügyminiszter fürkészei és portyázói szerzik be a lélegeztetőgépeknek eladott horkolásgátló berendezéseket, miközben a miniszterelnök arról beszél a rádióban, hogy az egészségügyért felelős miniszternek – Kásler Miklósról van szó – történelmi érdemei vannak. (via Hirklikk/ Föld S. Péter)

További vidám hétvégét mindenkinek!

P.s.: Hm. Kéne még egy szittya lovasíjász meg egy fickó állatbőrben, kőbaltával. Vera szerint +1 birodalmi rohamosztagos, sugárvédő páncélban. Akkor mindkét oldalra jutna 3 biodíszlet. (Fügedi Ubul)

***

Szolgálati közlemény: Ez lett (volna) az ezredik posztunk, így aztán változtattunk a sorszámozáson, amely most így ezennel újraindul a fentebb látható módon. (a Szerk.)

999. Nem kell ide felhatalmazás

Közel 600 milliárd forint veszítette el a közpénz-jellegét. Közalkalmazotti státuszok szűntek meg. És olyan megfigyelési törvény született, ami még az adatvédelmi biztos szerint is aggasztó.

Csak vegzálják miatta az embert szerte Európában. Vissza is adja a hónap végén. Végülis mi a francnak? Kiválóan megy a bolt anélkül is...

parlament2020_kocsis.jpg

Azoknak, akik netán elfelejtették volna, mikről is van szó, a vasútról (hétszázezer millió) éppen ez alatt itt van Szabó Zoli kiváló összefoglalója 3 évvel ezelőttről. Az esedékes magánalapítvány feltápolásáról (hatszázezer millió) ITT olvashattok.

Elképesztő tempóban szórják el a pénzünket. Gyorsabban, mint ahogy befizetjük. Ezért aztán az ellenzékben és az első években még annyira kárhoztatott államadósság nő.

Ha megnézzük, a magánalapítvány közel annyit kap, mint amennyibe a teljes vasútvonal kerül. Ha figyelembe vesszük az efféle építkezések szokásos túlárazását (pláne, hogy a megbízást eleve "Mészáros Tiborcznak" írták ki), akkor bizony még többet is. Mi meg csak adjuk a pénzt a nagylelkű ajándékozónak, a határon túli magyarok pedig szavaznak is rá, jóformán egy tömbben. Ki van ez találva, kérem.

Fügedi Ubul

***

A gazdaságvédelmi milliárdokból a Mészáros Lőrinc részvételével zajló Budapest–Belgrád vasútvonal felé is hullott. Két nap alatt 166 milliárd forintot költött el a kormány a gazda- ságvédelmi alapból különféle, ahogy a Népszava fogalmaz, vitatható célokra. Ez a pénz a teljes alap 12,2 százalékát jelenti. (HVG)

998. No még egyszer

Kocsis Máté szerint a felújításoknak nem most van itt az ideje,
a legtöbb fideszes városban ezt másképp gondolják (Mérce)

De tényleg már csak röviden: másfél hete derült ki, hogy a kormány kifosztotta a kerületi önkormányzatot a járvány elleni védekezésre hivatkozva. Ezt aztán dr. Kocsis többször, több helyen indokolta (?), miközben a kerület jelenlegi vezetésére mutogatva, őket – és elsősorban Pikót – hibáztatta a kialakult helyzetért.

testuleti2020-2.jpg

Józsefváros jelenlegi polgármestere pontokba szedve röviden reagált a választókerület o.gy. képviselőjének állításaira:

  • Nem igaz Kocsis Máté azon állítása, hogy az önkormányzat ne tett volna lépéseket a fejlesztési források lehívására.

A valóság ezzel szemben az, hogy dokumentumokkal igazolható, hogy az önkormányzatnak kellett sürgetnie az illetékes Belügyminisztériumot. A kormány késlekedése miatt február 21-ig el sem volt indítható a folyamat. 

  • Nem igaz Kocsis Máté azon állítása, hogy a kerület nem számolt a Józsefváros számára már korábban megítélt központi költségvetési forrásokkal.

A központi költségvetési tételek részletesen szerepelnek az elfogadott kerületi költségvetés bevezetőjében, annak 6. oldalán. 

  • Nem igaz, hogy Kocsis Mátét nem kereste a kerület vezetése.

Józsefváros polgármestereként március 25-én küldtem neki hivatalos levelet, amelyben, mint a kerület országgyűlési képviselőjét partnerségre kértem a józsefvárosiak érdekében. 

Én már sok mindent láttam a politikában, de az, hogy egy országgyűlési képviselő csont nélkül engedi, hogy a kerületében élőktől elvegyenek 1,3 milliárd forintot, majd ugyanazon a héten kiharcolja ezt a rengeteg pénzt az általa vezetett kézilabda szövetségnek, az azért rendesen megfekszi a gyomrát az embernek. (via Csárdi Antal)

P.s.: Csak hogy tisztában legyünk azzal, hogy dr. Kocsis szerint mi a fontos, illetve, hogy minek van itt az ideje, ha már vészhelyzet, meg átcsoportosítás:

A Kocsis Máté vezette Magyar Kézilabda Szövetség "2020. évi szakmai programjának és a hosszú távú sportágfejlesztési stratégiájára" 1 380 000 000 forintot ad a kormány, a határon túli magyar kézilabdasport fejlesztési feladatainak támogatására pedig 300 milliót.

További szép estét mindenkinek.

***

A volt polgármester nem beszél világosan, amikor a "lehívás" körülményeiről szól, s az egész megnyilatkozásból – miszerint amúgy "helyesen cselekedett a kormány" – csak úgy süt az álszent, alig leplezett káröröm, amit Józsefváros újabb megrövidítése felett érez országgyűlési képviselőnk. (via Budaházy Gusztáv)

997. Pártállami kis sértett

Az alábbi írást először Pikó András polgármester oldalán tettem közzé, a Pálinkás Balázs kabinetvezető írására válaszolva.

Igen, a volt polgármester nem beszél világosan, amikor a "lehívás" körülményeiről szól, s az egész megnyilatkozásból – miszerint amúgy "helyesen cselekedett a kormány" – csak úgy süt az álszent, alig leplezett káröröm, amit Józsefváros újabb megrövidítése felett érez országgyűlési képviselőnk.

kocsis_2020-1.jpg

Én egyébként, mint egyszerű polgár, inkább csak a saját környezetemben szerzett tapasztalatok által tudom megítélni volt kerületvezetőnk állításainak igazságtartalmát, s csak azt tudom, hogy pl. az általuk katasztrofális helyzetbe hozott bérlakásállomány fölmérésére megszavazott 100 millás összeget minden aggály nélkül eltapsolták a választási kampányukra, s hogy az EU-s milliárdokból "látványprojektté" züllesztett Magdolna Program objektumainak karbantartására, állagmegóvására egy fillért se költöttek.

És sorolhatnám még hosszan a pártpropagandistává avanzsált, volt polgármester "érdemeit", de most inkább azt kérdezném, hogy Józsefváros két "legfontosabb embere",

A POLGÁRMESTER ÉS A KERÜLET ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐJE HAJLANDÓ LENNE-E EGY NYILVÁNOS BESZÉLGETÉSBEN TISZTÁZNI A TÖRTÉNTEKET,

melyek az ATV tegnapi interjújának fényében csak még homályosabbá váltak. Kocsis Máté szemfényvesztő, "itt a piros, hol a piros" játékait ugyanis mi, kerületi polgárok eléggé jól ismerjük, s mi amúgy se igen kérdezhetünk tőle semmit, hisz még a "farvizén se enged hajózni". Értsd: nem válaszol nekünk, de még az oldaláról is kitiltotta a neki nem tetsző, "okvetetlenkedő kérdezőket"

Budaházy Gusztáv

***

Kocsis Máté tegnap Simon András vendége volt az Egyenes beszédben. El kell ismernem: óriásit alakított! Ki ne hinné el, hogy nem szokott személyeskedni. Már a megjelenése is nagyszerű volt: szerényen, csendesen ült az asztalnál – az első pillanattól látszott, hogy az ellenzék által gyalázatos módon üldözött embert alakít. Ki ne hinné el neki, hogy mindenkinek előre köszön, mindent megtett és megtesz Józsefvárosért és az országért. Ki ne hinné el, hogy nem szokott személyeskedni: a legnagyobb tisztelettel említette mindig Pikó Andrást vagy Karácsony Gergelyt. Minden szava hiteles volt, efelől senkinek kétsége sem lehet..! (Városi Kurír)

996. A Heinrich Udvarról (3)

Az épületegyüttes mindhárom elemét az 53/2011. (VIII. 25.) NEFMI rendelet nyilvánította védetté, ami kiterjedt az udvari földszintes szárnyakra is. Tavaly decemberben az épület védettségét váratlanul megszüntették – majd jött a kormányrendelet.

Igen, megint. Mert ne menjük olyan gyorsan tovább a Heinrich Udvar be- és átépítése mellett. Hogy “nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás” lett egy hotel. Igen, egy hotel! Amely minden magyarnak fontos, Budapestnek, a budapestieknek és a józsefvárosiaknak meg aztán pláne! Főleg az után, hogy a kormány – járvány elleni védekezésre hivatkozva – egy laza csuklómozdulattal lenyúlta a kerület fejlesztési pénzeit.

heinrich_udvar2.jpg

Az előzményekről ITT meg ITT lehet olvasni, most a napokban pedig az Átlátszó is szentelt egy hosszabb írást annak, hogy a 130 éves épület műemléki védettségét hogyan szüntették meg; mert szálloda épül bele/helyette. Jókora. Csak egy-két részt emelnénk ki a Horn Gabriella cikkéből, a többit érdemes elolvasni az eredeti helyén. Tanulságos, na.

Az épületre vonatkozó műemlékvédelmi korlátozásokat váratlanul szüntették meg tavaly decemberben, a 19/2019. (XII. 20.) MvM rendelettel, a terveket pedig a tavaly őszi önkormányzati választások után, még az új önkormányzati testület felállása előtt tartott tervtanácsi (helyi építési ügyeket véleményező szakmai fórum) ülésen hagyták jóvá.

Az Átlátszónak neve elhallgatását kérve nyilatkozó szakértő szerint jogellenesen szüntették meg az épület műemléki státuszát:

Ezt a védelem megszüntetési esetkört arra találták ki, ha egy épületet nem műemléki okból nyilvánítottak műemlékké, hanem például politikai megfontolásból. Ilyenek voltak a 1989 előtti munkásmozgalmi emlékek, amiknek többnyire nem volt építészeti értékük, ezért a védettségüket a rendszerváltás után meg is szüntették. A Heinrich-udvar nyilván nem ilyen. Itt csókos befektető kérésére, jogellenesen szüntették meg a műemléki státuszt. És ez már a többedik ilyen eset volt, hiszen ugyanez történt a Radetzky-laktanyánál is, szintén befektetőknek való kedvezés céljából. Egyik esetben sem készült az örökségvédelmi törvényben előírt törlési dokumentáció, ahogy egyik esetben sem folytattak le az előírások- nak megfelelő törlési eljárást sem. Csupán egyik napról a másikra kimondták a védelem megszűntét.

Azért lehetett szükség a projektet minden önkormányzati szabály alól mentesítve nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvání- tására, mert az időközben ellenzékivé vált Józsefvárosi Önkormányzat már nem támogatta a beruházást, és akadt még egy-két helyi önkor- mányzati előírás, amit a tervek nem tudtak teljesíteni, és a közterület használati szerződést is meg kellett volna kötni az önkormányzattal, de az húzódozott ettől. Így nem kaphatott volna építési engedélyt a terv.

Az Átlátszó információi szerint egy olyan, főként szállodai, kisebb részt lakó-funkciójú együttest akar itt megvalósítani a befektető, ami az udvari szárnyak teljes bontásával jár, az udvar helyére pedig hatalmas belső szárnyakat emelnének.

Ma Magyarországon már szinte semmi nem garantálja a műemlék épületek védelmét e befektetői érdekkel szemben

– így foglalta össze egy forrásunk a történetet.

Mit lehet mindehhez hozzá tenni? Nem sokat. Műemlékeink lassan nem maradnak, de a csókosoknak lesznek szállodáik, kastélyaik meg egyebeik. Hányinger ez az egész.

P.s.: A Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt-ben 2019. szeptemberig az egyik tulajdonos az a Szabó Zoltán volt, akiről korábban a Magyar Narancs 2018-ban azt írta, hogy egykor Varga Mihály pénzügyminiszter kollégiumi szobatársa volt. Mert vannak ugye véletlenek.

***

A kerületnek ezen a részén tavaly szigorodtak a beépíthetőségi szabályok, de a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. ingatlan-projektjének valahogy sikerült még az új szabályo- zás érvénybe lépése előtt beadnia a terveket. Korábban műemlékvédelmi szempontok miatt egyszer már elkaszálta a Miniszterelnökség a védett épület részleges bontásával és újraépítésével megvalósítandó beruházást. Most már nem.

995. Fontos és fontatlan dolgok

A kerület polgármestere csütörtökön váratlanul levelet kapott a Belügyminisztériumtól. Azt írták: a kormány 1,125 milliárd forint fejlesztési támogatást zabrál el csoportosít át a kerülettől a járvány elleni védekezésre hivatkozva. (Megj.: Ez a kerület teljes, fejlesztésre szánt kerete. Nemrég az ugyancsak ellenzéki vezetésű Ferencvárostól vettek el 400 millió forintot, természetesen ott is a járványra hivatkozva.)

piko5_1.jpg

A kormány korábban már döntött arról, hogy elvonja az önkormányzatoktól a gépjárműadóból befolyó bevételüket (ez összesen 34 milliárd forint) a járványhelyzetre hivatkozva, továbbá a parkolást is ingyenessé tették. Eközben a járványellenes védekezéshez, az idősek szociális ellátásához nem kaptak központi kormányzati támogatást az önkormányzatok.

Az elvont támogatás a következő fejlesztéseket érinti:

  • 200 millió forint – bölcsőde- és óvodafejlesztés,
  • 150 millió forint – a Horváth Mihály tér fejlesztése,
  • 60 millió forint – a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztése,
  • 95 millió forint – közbiztonsági fejlesztések,
  • 620 millió forint – önkormányzati bérlakásfejlesztések.

Pikó András szerint az elvonás egyetlen értelmezhető indoka a politikai bosszúvágy. Egy- úttal felidézi, hogy a kerület o.gy. képviselője, Kocsis Máté pár napja még azt nyilatkozta, hogy mindent meg fog tenni a józsefvárosi fejlesztési pénzekért költségvetési tárgyalásai során.

Mára kiderült, hogy Kocsis Máté hazudott, amikor április 25-én azt írta: „a kerület fejlesztési forrásaiért pedig mindent meg fogok tenni”. A józsefvá- rosiaktól több mint 1 milliárd forintot elvonó belügyminisztériumi levélben ugyanis leírták: a korábban már megítélt fejlesztési pénzek elvételéről április 20-án megszületett a kormányzati döntés. Kocsis Máténak már tudnia kellett erről, amikor azt hazudta a józsefvárosiak szemébe, hogy „mindent megtesz”, illetve, hogy a központi költségvetés előkészítő tárgyalásai „csak a következő hetekben” kezdődnek.

Nem egyszerűen arról van tehát szó, hogy Kocsis Máté alkalmatlan országgyűlési képviselője Józsefvárosnak, aki nem jól lobbizott a kerületéért, hanem arról, hogy öt nappal a fejlesztési pénzekről való döntés megszületése után a rezzenéstelen arccal hazudta, hogy azokért lobbizni fog. Kocsis Máté a Fideszt képviseli, nem a józsefvárosiakat, ezért kell lemondania.

Értetlenül áll a kerületi Fidesz Józsefváros elégedetlensége előtt. „A járvány elleni védekezésben összefogásra van szükség, ez most nem a politikai csetepaték ideje” – reagáltak Pikó András neheztelésére. (via 168 óra)

Miközben Rogán minisztériuma bő hatmilliárddal dobja meg a kormány kedvenc reklám- cégeit. Gondolom szintén az összefogás és a közös áldozatvállalás jegyében. Mert ugye vannak fontos és fontatlan dolgok. Márpedig a kormányt fényező plakátoknál nincs és nem is lehet fontosabb semmi.

P.s.: Nem is tudom, mi lenne velünk, ha dr. Kocsis nem tenne meg mindent a kerületért. Éjt nappallá téve.

***

Mai nemvidám: Egy józsefvárosi férfi átlagosan 7,6 évvel korábban hal meg, mint egy budapesti, de különösen rossz a helyzet a kerület szegregátumszerű utcáiban, ahol nem- csak az otthoni munka, de a házi karantén is megoldhatatlan. Józsefváros társadalmi-gazdasági szempontból leghátrányosabb kerületrésze, a Magdolna-negyed rendelkezik még egy sajátossággal: itt a legnagyobb azoknak az aránya, akik úgy halnak meg, hogy arról a háziorvos nem is értesül. (via Qubit)

994. A Heinrich Udvarról (2)

A NER üzleti köreinek kedvez a kormány egyik új rendelete. Ezzel a lehetővé teszik, hogy a beruházások eltérjenek a  hatályos településrendezési előírásoktól vagy az OTÉK (országos településrendezési és építési követelmények) szabályaitól. A Heinrich udvar rehabilitációját a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. végzi el, úgy hogy az ingatlanon lévő épületet elbontja, helyére pedig egy többfunkciós (lakó, szállodai, irodai, vendéglátói, kereskedelmi) épületegyüttest húz fel. (Pesti Hírlap)

heinrich_map.jpg

Az előző posztban már szó esett a Heinrich Udvar két házáról. A „vasudvar” raktárairól – melyek az 1948-as államosítás után még évtizedekig eredeti funkciójukban szolgáltak – nem annyira, Pedig.maga az épületegyüttes gyakorlatilag egy átjáróház, jókora udvarral, amely – a mostani kormányrendelet és a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság 2019. szeptemberi előterjesztése szerint – minden bizonnyal beépítésre kerül. (Eredetileg ipari célokat szolgált, anno ezekben a vöröstéglás udvari épületekben raktározták az árukat, a közelmúltig sok műhely illetve kis üzlet működött bennük.)

heinrich_udvar.jpg

A rendszerváltás után egy spanyol befektető vette meg az épületegyüttest, és már akkor szállodát tervezett ide. Szinte nem is maradt volna semmi belőle, csak néhány homlokzat. (A HVG szerint a Heinrich Udvar még 2017-ben is spanyol tulajdonban állt.) Az építkezés eddig ugyan elmaradt, de a helyükön a mostani tervek szerint is ötszintes, 117 szobás szálloda lesz és 218, döntően airbnb-lakás. És az sem biztos, hogy az utcai épületek udvar felé benyúló (Lásd.: fentebb a Google Earth képét) szárnyai megmaradnak. Láttunk már rossz példákat, például ITT, a József körúton…

Mindenesetre a Heinrich és Fiai vaskereskedésének épületegyüttese most még áll, aztán majd kiderül, hogy mi lesz belőle. És az is kiderül, mi marad meg a kerület utcáiból és házaiból pár év múlva…

heinrich_r.jpg

Bónuszként itt van még egy régi fotó a házról a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyűjteményéből. Klösz György képe a Heinrich-udvarról valamikor 1893-1895 között készült; az Üllői út 30. szám alatti ház még épülőfélben, a 34. szám alatt meg még az eredetileg itt álló egyemeletes ház és cukrászda látható. Ennek helyén épült fel 1909 és 1910 között a mai is meglévő négyemeletes lakóház.

LaMa

993. A Heinrich Udvarról (1)

A NER üzleti köreinek kedvez a kormány egyik új rendelete. Ezzel a lehetővé teszik, hogy a beruházások eltérjenek a  hatályos településrendezési előírásoktól vagy az OTÉK (országos településrendezési és építési követelmények) szabályaitól. A Heinrich udvar rehabilitációját a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. végzi el, úgy hogy az ingatlanon lévő épületet elbontja, helyére pedig egy többfunkciós (lakó, szállodai, irodai, vendéglátói, kereskedelmi) épületegyüttest húz fel. (Pesti Hírlap)

heinrich1.jpg

Sátly Balázs (a józsefvárosi LMP elnöke, a 2. választókerület önkormányzati képviselője) a következőket írta minap Facebook-oldalán:

Tegnap váratlanul megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette a Heinrich udvar területére tervezett ingatlanfejlesztést, amely egy 117 szobás hotelt és 218, döntően airbnb-zésre alkalmas lakás építését tartalmazza.

Ezzel a Kormány gyakorlatilag vörös szőnyeget terít az udvar beépítése elé. Külön érdekesség, hogy tavaly még a Miniszterelnökség nem járult hozzá a műemléknek minősülő épületrészek elbontásához és újra felépítéséhez, de ez most már nem akadály, mivel valakinek rendkívül fontos volt, hogy ez a hotel felépüljön. Teljesen nonszensz, hogy egy belvárosi hotel felépítése kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű, vagy egyáltalán közérdekű.

Csak pár sor a Heinrich Udvarról:

Amikor a jómódú Heinrich-cég Józsefvárosba költözött, a régi császári és királyi honvéd- ség szekerészeti laktanya helyén az L-alakú telken felépíttették új székházukat; előbb az Üllői út 32. szám alatti eklektikus bérházat a jó nevű Hubert és Móry iroda tervei szerint, majd a Mária utcai fronton (Mária utca 54.) az áru tárolására szolgáló vöröstéglás ipari épületet 1912-1913-ban Sándy Gyula tervei szerint. Ezeket pedig keramittal borított, az ügyleteknek, illetve a szállítók kocsijainak fogadására szolgáló íves udvar köti össze.

heinrich2.jpg

"Heinrich A. és Fiai Rt.” – olvasható a széles kocsibejáró fölött. Ma már semmit sem mond mindez, pedig hatvan évvel ezelőtt még fogalom volt a Heinrich-cég. Voltaképp evidenciának volt tekinthető a vasárú nagykereskedelem terén, olyan koronázatlan uralkodónak, amely még azt is megengedhette magának, hogy a telefonkönyvekben reklámszöveg nélkül szerepeljen. A lakó- és irodaház, akárcsak ez a Mária utcai raktárépület egészen 1948-ig eredeti funkciójában működött. (A Vasért névadója – érdemes elolvasni az egykori Népszabadság archívumában…)

heinrich4.jpg

Az 1970-es években az Üllői úti részen a Vasért Vállalat boltja és központja működött. A felújított épület homlokzatán "Heinrich-udvar” felirat olvasható a négy szobor felett. Heinrichékre ma már csak a felirat és a homlokzat kereskedelmet szimbolizáló négy figurája emlékeztet. Még.

P.s: Az ingatlanon meglévő épület elbontásra kerül, erről tanúskodik a Városgazdál- kodási és Pénzügyi Bizottság 2019. szeptember 23-i előterjesztése. Bár az épület helyi műemlék védettséget élvez, ez korántsem olyan erős védelem, mint az országos. (Az meg hogy jelenleg mennyit ér az ilyen-olyan védelem, arra itt van példaként dr. Kocsis emlékezetes tisztviselőtelepi házelbontása…)

***

És ha már NER-rel kezdtük, itt van még ez is a végire, csak hogy örüljünk. Úgy mindany- nyian. Derékig a karanténban. – Ötmilliárdért várják a turisztikai tanácsokat az Orbán Ráhelhez kötődő állami cégek – írta meg a napokban a 444.hu. "Tanácsadás a koronavírus okozta károk mérséklésére” címmel jelent meg egy ötmilliárd forintos, turisztikai témájú közbeszerzési kiírás, amiről meg Hadházy Ákos írt, szintén a Facebookon.