A mi Józsefvárosunk

Tanuljatok meg sakkozni, pupákok! [126.]

2021. június 21. - Amijo

Pár megjegyzés a de facto melegellenes törvényhez. 

Szóval nálam jobban talán senki sem gyűlöli azt a tényt, hogy a Jobbik benne van az ellenzéki együttműködésben. A Jobbik szinte minden kérdésben a szöges ellentétét képviseli mindannak, amit én a világról gondolok. És kevesebben utálják nálam jobban azt a 2011-es választási törvényt, amely ezt a helyzetet kikényszerítette. Gondoltam, hogy ezt egy külön cikkben is megírom, de azután legyintettem.

sakk_1.jpg

Most azonban nem erről akarok írni, hanem a sakkról. Arról van ugyanis szó, hogy ezt a lépést – a pedofilellenes törvénytervezet melegellenes „eltérítését” – egy, a közepesnél egy hajszállal jobb sakkjátékos előre látta volna.

Most a Fideszben iszonyatos nagy sakkjátékosnak képzelik magukat (a Netflix széria, a „Vezércsel” szereplőit alapul véve páran a Fideszben minimum Vaszilij Borgovnak képzelik magukat – pedig legfeljebb Cullen szintjét képviselik [őt veri meg Harry Beltik a sorozat második részében]).

Pedig aki kicsit is konyít a sakkhoz, és aki ismeri a Fidesz múltját, a magyar politikai viszonyokat, annak számára ez egy több mint valószínű húzásként kellett volna, hogy megjelenjen, rögtön abban a pillanatban, hogy a Fidesz belengette a pedofilellenes törvényt. Annyira kiszámítható volt – hogy mondom, egy közepesnél egy parányival jobb sakkjátékos ásított volna, amikor előjöttek a pedofilellenes törvény ötletével, és rögtön nekiállt volna tervezni a válaszlépéseket, a melegellenes kiegészítésekkel ellátott tör- vényre, amelybe ráadásul az utolsó pillanatban rakják be a melegellenes kiegészítéseket; (mikor máskor? Majd egy hónappal korábban, mi, hogy az ellenzék jól fel tudjon készülni a válaszlépésekkel).

Mondom: az egész annyira végtelenül kiszámítható, sőt, unalmas volt. Ha az ellenzéki együttműködés meg tudja oldani ezt a problémát, akkor megérdemli, hogy kormányt alakítson.

Sőt, gondoltam, nem árt, ha szólok: a Fidesz egyik fő csapásiránya mostantól arra fog irányulni, hogy a Jobbikot leválasszák az ellenzéki együttműködésről, mivel ez az egyetlen formáció, amely veszélyt jelenthet rá. Sőt, talán arra is érdemes felkészülni, hogy ha az ellenzéki együttműködésnek sikerülne legyőznie a Fideszt, akkor a Fidesz ellenzékből

  1. pénzzel, a hatalom (pozíciók) ígéretével, zsarolással megpróbálja majd átvinni a Jobbikos képviselők egy részét magához,
  2. az általa kiépített gazdasági és kulturális hátországgal, valamint országos médiahálózattal ott fogja blokkolni az új hatalom működését, ahol csak tudja.

Tanulság: tanuljatok meg sakkozni, pupákok!

Marosán Bence Péter

Vissza a pénzt! [125.]

Jogtalanul kapott bírságot az ellenzéki Józsefváros. (Népszava

Megy a himihumi* a vihart kiváltó közétkeztetési közbeszerzés ügyében, hogy most végül is kinek adott igazat a bíróság. A sajtóban megjelent hírek szerint mindenkinek. Ami lássuk be, elég fura lenne. Egy azonban biztos, a kerület visszakapja a korábban kirótt 50 milliós bírságot. Azaz, ahogy azt idősebbek által roppant előnyösen ismert Satöbbi együttes dalolja: vissza a pénzt!

kozetkeztetes3.jpg

Ha valaki esetleg nem emlékezne: még 2020-ban az új, ellenzéki önkormányzati vezetés felbontotta a fideszesek által kötött finoman szólva is előnytelen közétkeztetési szerződést. A helyi Fidesz ezt nem hagyta szó nélkül, és sértődötten a Közbeszerzési Hatósághoz fordultak. A tetőtől talpig pártatlan Döntőbizottság pedig villámgyorsan megsemmisítette a kerület határozatát és 50 millás pénzbüntetést szabott ki. Na, ezt a döntést támadta meg az önkormányzat, amiben most ítélet született a bíróságon.

További szép estét.

*

*Ez meg itt a fentebb említett himihumi:

Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete szerint jogtalanul büntették meg az önkormányzatot a közétkeztetési ügyben. A Közbeszerzési Döntőbizottság döntésének jogosságát kezdettől vitatta az önkormányzat, ám még így is 100 milliót spórolt meg az új megállapodással – közölte az önkormányzat.

A Fővárosi Törvényszék az önkormányzat keresetét érdemben elutasította, és a Döntőbizottság jogsértést megállapító döntését törvényesnek minősítette. A Törvényszék csak és kizárólag az önkormányzat terhére kiszabott bírság és a szerződés semmisségét megállapító rendelkezés tekintetében rendelt el új eljárást az első, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás ügyében – közölte a Közbeszerzési Döntőbizottság.

Jó lenne írásban látni ezt az ítéletet...

Sunnyogás [124.]

A tiltakozás jele nem a távolmaradás.

A szavazás, illetve nem szavazás különböző módjai a vélemények lehetséges típusainak felelnek meg — legalábbis arra találták ki őket. Elkorcsosuló demokráciákban ezek ere- deti jelentése elhalványul, némelyikük önálló jelentése meg is szűnik. Ez egy természetes evolúciós folyamat, ami az élővilágban is rendszeres; így például a laposférgek szerve- zete testüreges őseikéből másodlagosan egyszerűsödött le. (Törvényszerűen gyakori az ilyesmi a parazitáknál.)

sargentini1.jpg

Az alapvető magatartások:

  1. A döntést nem tartjuk fontosnak: nem veszünk részt a szavazásban.

Ha fontosnak tartjuk, részt veszünk.

  1. A döntést fontosnak tartjuk, de nem tudjuk, melyik a helyes álláspont (nem értünk hozzá, nincs elég információnk, egyik fél se tudott meggyőzni, illetve úgy gondoljuk, hogy a részkérdések egyik felében az egyik, másik felében inkább a másik állásponttal értünk egyet; személyes érintettségünk miatt vagy más etikai okból nem tartjuk helyesnek, hogy részt vegyünk a döntésben stb. — többnyire egy egész csokor efféle szempont egyszerre): részt veszünk a szavazásban, de tartózkodunk a döntéstől.
  2. A döntést fontosnak tartjuk, és alapvetően egyetértünk az előterjesztővel: igennel szavazunk.
  3. A döntést fontosnak tartjuk, és alapvetően nem értünk egyet az előterjesztővel: nemmel szavazunk.

A magyar demokrácia elkorcsosulásának markáns jele a tartózkodás önálló jelentésének megszűnése. Amint a Sargentini-jelentés elfogadása utáni magyar tiltakozás mutatja, képvisellőink jó része mostanra már azt hiszi, hogy a tartózkodás valójában egy "nem" szavazat. A működő demokráciákból érkezettek meg eleinte meg se értették, mi ez a pampogás — hiszen mindenki tudja, mi is az a tartózkodás, nemde? Hát olyannyira nem, hogy kis hazánkban elterjedt ennek "gyönge nem" meghatározása is.

Ez azt jelenti, hogy jogilag pont olyan, mint egy "nem" szavazat, de a képvisellő hivat- kozhat arra, hogy ő egyáltalán nem szavazott nemmel: ő tartózkodott. Döntéshozatalunk "magyaros" rendjének lényege a sunnyogás.

A nagy magyar sunnyogás másik eszköze a távolmaradás erodálása. Most pl. az ún. ellenzéki pártok képvisellőinek képéről nem sül le a bőr, amikor azt, hogy nem szavaznak a Fudan és homofóbtörvény ("első melegtörvény") ellen, a "tiltakozás jelének" próbálják beállítani.

Lószart. Aki egy fontos kérdésben nem ért egyet az előterjesztővel, az bemegy, név szerinti szavazást kér, és amikor hozzá érnek a sorban, hát feláll, és úgy harsogja, hogy "NEM!!!" A tiltakozás jele nem a távolmaradás, hanem az ökölbe szorítva felemelt kéz. A távolmaradás a sunnyogás jele.

Fügedi Ubul

P.s.: Így néz ki egy tiltakozás: Az Amerikai Nagykövetség közleménye.

*

A parlamentben úgy vitáztak a melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezet- ről, mintha a melegellenes részek nem is lennének benne. (via Telex)

Népszarvazás a Fudan Egyetemről [123.]

Népszarvazás? Miről, tessék mondani?

Pont egy hete… Gulyás: „Támogatjuk, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.” (444.hu)

Ma kitöltöttem a Fudan Egyetemről szóló konzultáció kérdőívét. Hangot adtam azon véleményemnek, hogy örülnék, ha lenne itt Fudan Egyetem — no de ne a Diákváros helyén és ne a mi pénzünkből. Hazajöttem, és azt kellett látnom, hogy a roppant cizelláltan fogalmazó és legendásan üres... hm, tekintetű... Gulyás Gergely támogatna egy ilyen népszavazást — a jövő évi választás utáni eufória időszakára időzítve és szigorúan arról, hogy legyen-e Fudan Budapesten. (Figyelem: ez "magánvélemény", úgynevezett lufi!)

gulyas2021a.jpg

A mondanivaló egyértelmű: ha a bűnös város nem akarja, majd megépítjük Felcsúton vagy Debrecenben (esetleg Fehérvárott; a Vidit szereti a főnök). Emellett nehéz nem fenyegetésnek értelmezni, hogy Gulyás szerint még nem tudjuk, mennyibe fog kerülni. A kedvezőtlen hitelszerződést már aláírtuk, annyi pénzt mindenképp elverünk... De hátha olyan tervek készülnek, amelyek szerint az nem lesz elég?

Tehát: helyi voksolás csak arról, hogy a mindenképp a mi pénzünkből építendő Fudan Budapesten legyen-e.

Fügedi Ubul

P.s.: Orbán: lesz népszavazás a Fudan Egyetemről, de csak ha már készen lesznek a tervek - Riasztó ez a szellemi sivárság. egy hete kaptak Habonyéktól egy bekezdést, azóta csak ezt tudják ismételgetni egyetlen egyéni ötlet nélkül. Még a szóhasználat is azonos. Némelyik ha két különböző kérdést tesznek föl neki ugyanarról a témáról, hát kétszer ol- vassa fel a cetliről ugyanazt. Mármint ugyanazt a baromságot a közéleti vita feltételeiről (Milyen elképesztően hülyén hangzik ez olyan ember szájából, aki már egy évtizede nem vitatkozott senkivel semmiről!) A legriasztóbb pedig, hogy még eközben is pontosan tudjuk, hogy mindig van lejjebb.

*

Orbán délelőtt népszavazást ígért a Fudanról, délután a fideszesek átnyomtak két, a Fudant bebiztosító javaslatot - Minden ígéret ellenére a jövő héten már végszavaz- hatnak a Fudan Egyetemmel kapcsolatos két törvényjavaslatról, miután a kormánypárti többségű törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén támogatta az előterjesztéseket – írta meg a Népszava. Ez azért is furcsa, mert Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki kormányinfón azt mondta: még nincs döntés a Fudan ügyében, lesz népszavazás (bár az nem derült ki, hogy mikor), és a kormány el fogja fogadni a népakaratot. (via 24.hu)

Átépült, fákat ültettek [122.]

Még májusban írtuk, hogy átépül a Népszínház és a Kiss József utca torkolata, illetve megszűnik a Népszínház utcai horrorátkelő, ahol a gyalogosoknak a jó 30 méteres szakaszon mostanáig minden jelzés nélkül kellett megpróbálkozniuk az átjutással (vesszőfutással) a ki- és beforduló autók között.

nepszinhaz_kiss1.jpg

Akkoriban megígértük, hogy amint befejeződik az átépítés, elmegyünk megnézni (és persze fényképezni), hogy az életveszélyes kereszteződés előnyére vagy hátrányára változott e. Nos, pár napja arra jártunk: a Kiss József utca vége már merőlegessé vált, a felszabadult területre pedig – az ígéreteknek megfelelően – fákat ültettek.

nepszinhaz_kiss2.jpg

nepszinhaz_kiss3.jpg

Ilyen lett tehát. A szakaszokra bontott gyalogátkelő „működik”, a korábban hangoztatott kételyekkel szemben a fák (jelenleg) egyáltalán nem akadályozzák a kilátást a Népszínház utcára.

Nekünk bejött ez a fajta átépítés. Az meg már egy másik kérdés hogy a most ültetett fák megmaradnak-e, de reménykedjünk…

További szép estét mindenkinek.

LaMa

A közepes trükköktől a nagyok felé [121.]

Orbanisztán működése — sokadszor.

A közepes trükkök típusos képviselője a közvetítő cég. Ilyenek (voltak) Rogán Antal letelepedési kötvényeket áruló cégei, amelyek a magyar állammal fizettettek durva milliárdokat azért, hogy ukrán, orosz stb. bűnszövetkezeteket csábítsanak szép országunkba.

lelegezteto_beszerzes.jpg

Rövid, nagy felvirágzásukat hozta el a járvány. A vészhelyzetre hivatkozva tökéletesen fölösleges és a védekezésben soha nem is használt lélegeztetőgépeket vehettek meg, hogy aztán külön EU-s pénzt kérjenek ezek raktározására. A testvéri Szlovéniában a fele ennyiért beszerzett gépek vételét (megalapozottan) költségvetési csalássá minősítették — nálunk ez a példamutató járványvédelem hivatalos szimbóluma.

A rendszer működésének megértéséhez nem lényegtelen azt tudni, hogy ezeket az üzleteket a külön ezért létező külgazdasági (fél)minisztérium tárgyalta le. A kínai állam ismeretlen áron eladta a gépeket a "közvetítőknek", ők pedig az azidőben szokásos (más országok által fizetett) piaci ár öt–tízszereséért a magyar államnak.

Ennek eredményeként a korábban jelentéktelen cégecskék árbevétele egy év alatt mintegy két nagyságrendet nőtt — a profitjuk értelemszerűen jóval többet.

Nem értem ennek a rendszernek a működését. Látom, ahogy a lenyúlások meredeken nőnek. Érteni vélem, hogy ez valamiért a működés jellegzetességeiből adódik és szük- séges, de nem értem, hogy miért. A pár millárdos usque pár tucat milliárdos közepes trükkökről idén tértünk át a pár száz — pár ezer milliárdos nagy trükkökre, és innen már nincs tovább.

Az egykori államosítók teljesen kiüresítik és zsebre vágják az államot, és amikor nem marad több lenyúlni való, a rendszer összeomlik — úgy tippelem, kb. a 2030-as válasz- táson. Addigra a felvett pénzek már rég a Kajmán-szigeteken lesznek — azoknak pedig, akik az egyre mohóbbak után jönnek, itt marad a tömérdek adósság. Már az "apró trükkökhöz" is hiteleket kellett felvenni, a közepesekhez (a járványra hivatkozva) még inkább, a Paks-2, Fudan stb. nagy trükkjeihez pedig már kirívóan kedvezőtlen kamatok- kal. Paks-2-t 2031-ben kezdjük törleszteni.

Öregkoromra alighanem nagyon el fogok szegényedni.

Fügedi Ubul

 *

Tavaly tavasszal

Május 8-áig az RTL Klub összesítése szerint 425 darab lélegeztetőgépet ajándékoztunk el, ami 8 milliárd forintot érhetett. Jutott belőle a határon túli területekre (Kárpátaljára, Vaj- daságba, Felvidékre), Csehországba, Boszniába, Libanonba, Jordániába és Kirgizisztánba. Azóta adtunk még

Az is látszik, hogy ha az államnak, így az adófizetőknek óriási ráfizetés is volt a lélegez- tetőgép-beszerzés, vannak nagy nyertesei az óriásbevásárlásnak. Az Mfor nézte át a keleti beszerzésnél közvetítő magyar cégek éves mérlegeit.  (via 444.hu)

Nagy botrány volt [120.]

Édentől keletre.

A Gyurcsány-féle "ezer apró trükk" kormányának egyik legendás botránya volt az M6 ún. alternatív nyomvonalának ellehetetlenítése. Az Uvaterv a "hivatalos" változattól eltérően nem alagutakkal és hidakkal, hanem bevágásokkal és feltöltésekkel vezette volna át az utat a gerinceken, illetve völgyeken, és ettől — tessenek jól figyelni, nagy szám jön! — teljes hatmilliárd (a tervezők szerint 30 milliárd) forinttal olcsóbb lett volna a pálya.

autopalya_m6.jpg

A tervezetet azon az alapon kaszálták el, hogy egy szakaszon a pálya emelkedése 4,5 % lett volna, márpedig az elbírálás idején hatályos jog csak 4 %-ot engedett. Igaz ugyan, hogy addigra a parlament már elfogadta ennek 5 %-ra emelését, de ez csak 2008. jan. 1-én lépett hatályba. Igaz az is, hogy nemcsak az átadás lett volna jóval később, de eleve az építkezést is csak a köv. évben kezdték volna, ám ezek a dolgok a bírálókat nem hatották meg.

Talán csak a körösfői völgyhídé volt ennél nagyobb botrány; a kormányzati negyed előkészítésébe még összesen is kevesebb, mint egymilliárdot öltek. Mondom, ezek apró trükkök voltak.

Az eddigieken túl most éppen az Innovációs Minisztérium adott több mint 6 milliárd forintot a vadászati "világkiállításnak" nevezett pénztemető és felvezető eseményeinek szervezésére. A Petőfi-emlékévre 9 milliárdunk megy el. Az 1956-os emlékév (kormány- biztos: Schmidt Mária) 13,5 mrd. forintunkba fájt.

Igen, ezek már a közepes trükkök, a minőségi ugrás jelei.

De ha rá akarunk bukkanni ezekre a mínuszos hírekre, igencsak keresgélnünk kell őket. Időközben ugyanis átléptünk a nagy trükkök korába.

Fügedi Ubul

Különben nem kaptak volna enni [119.]

A nemzetközi gyermeknap alkalmából.

Az észak-koreai állami média szerint árván maradt gyerekek önként vállalkoztak, hogy bányában dolgozzanak (Telex

"Az észak-koreai állami média nagy ünnepélyesen arról számolt be, hogy árván maradt gyerekek önként vállalkoztak arra, hogy állami bányákban, gyárakban és ültetvényeken dolgozzanak. A KCNA állami hírügynökség szombaton 700 olyan gyerekről írt, akik gyárakban, ültetvényeken és erdőkben dolgoznak majd, míg csütörtökön sok olyanról, akik szénbányába kerültek, hogy „visszaadják legalább az egymilliomod részét annak a szeretetnek, amit a párt feléjük mutatott.”

foti_gyermekvaros.jpg

Eszerint a Koreai KP szeretetének már a puszta mutatása is legalább egymillió évnyi (de inkább több) munkát ér. Hááát... engem inkább utáljanak, ha kérhetném. Úgy tűnik, Észak-Koreában elég sok gyerek marad árván. Persze az is lehet, hogy az árva gyerekeket direkt importálják.

A kép a 2019-ben felszámolásra ítélt fóti gyermekváros egy részletét mutatja. Ha netán tudja valaki, hogy mi lett/lesz a gyerekekkel, hát érdekelne...

Fügedi Ubul

P.s.: Külön érdekes az a passzus, amely szerint nem fizetésért fognak robotolni, hanem azért, hogy ledolgozzák a kapott szeretetet stb.

*

Államtitok lett a fóti gyermekváros sorsa. Hiába próbált közérdekű adatigényléssel konkrétumokat megtudni a fóti Károlyi István Gyermekközpont tervezett megszünte- téséről Szél Bernadett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma elutasította az adatok kiadását – azokat ugyanis tíz évre titkosították. (via Népszava, 2019.03.30.)

Feláll valami rohadék [118.]

Idézzetek.

Müller Cecília: „Magyarországon nem volt ellátatlan beteg,
nem feküdt senki a kórházak folyosóin.” (24.hu

“Mindent örökítsetek meg, szedjétek össze a filmeket, szedjétek össze a tanúkat, mert egyszer eljön majd a nap, amikor feláll valami rohadék, és azt mondja, hogy mindez meg sem történt." (D. D. Eisenhower)

muller_katonak.jpg

Eljött az a nap.

Fügedi Ubul

P.s.: Ahogyan nézem elkezdődött a múlt tagadása, szépen sorban:

  • "Nem tudok mondani az elmúlt egy évben egy olyan körülményt sem, amit ne helyesen ítéltünk volna meg." (Kásler)
  • "Magyarországon nem volt ellátatlan beteg, nem feküdt senki a kórházak folyosóin." (Müller)
  • "Magyarország leginkább a gratulációkat szokta fogadni, hiszen a beoltottságot tekintve az uniós országok közül az első-második helyen van." (Orbán)

Nem véletlen, hogy nem engedtek be újságírókat, forgatócsoportokat a kórházakba és némították el az egészségügyi dolgozókat. (Dr. Kunetz Zsombor MBA)

*

Beálltak egy kamera elé, és rutinból, fejhangon tolták a napi propagandát: felolvasták a renitens polgárokkal szembeni rendőri intézkedések senkit nem érdeklő pontos számát, elhadarták a pórnép által megismerhető, fájdalmasan hiányos járványügyi adatokat, amiket már reggel nyilvánosságra hoztak, megdícsérték saját magukat és a kormányt, majd az előre beküldött újságírói kérdések közül kiválogatták azokat, amelyekre pozitívan lehet válaszolni, és megválaszolták őket. (via Kolozsvári Szalonna)

Tömő utca: már bontanak [117.]

Olvasom a Józsefváros újság oldalán, hogy már bontják is a 23/b szám alatti házat a Tömő utcában. A minapi képek tanúsága szerint a szomszédos Psota-ház még áll, de a tempót elnézve – már nem sokáig. (A tervek szerint a két bontandó ház helyére kerül majd a Corvin Campus irodaház előtti Psota Irén emlékpark.)

tomo23b-bontas.jpg

A házban 8 lakás volt, amelyből 2019 nyarán 4 lakás bérlő által lakott, egy lakásban pedig jogcím nélküli használó lakott. (3 db lakás üres volt.) Az épület 2020. december 4-én kapott bontási engedélyt.

A most nyomtalanul eltűnő – mára már igencsak rossz állapotú – az utcafronton nyereg- tetős, nyers téglahomlokzatú földszintes házról nem sokat tudni. Déry Attila a kerület épületeiről írt monográfiájában csak annyit mond róla, hogy az 1890-es években épült. Feltehetően iparosházként, csakúgy mint a környék több háza. Déry nem írja, ki építtette és kivel, de az 1898-as Budapest évkönyvének Czím és lakjegyzéke szerint a Tömő-utcza 23/b alatti ingatlan ekkor már Zákó József nyugalmazott postatiszt, és neje Ott Julianna tulajdonában volt. Így elképzelhető, hogy ők voltak az építtetők is.

1904-ben Zákó halála után felesége és kiskorú fia, Zákó Elemér örökölte az ingatlant egy Kistemplom utcai házzal együtt. Annyit tudni még, hogy ezt követően 1911-ben Kövesi Kálmán ékszerkereskedő vásárolta meg az ingatlant, ő egészen az 1940-es évek végéig volt a tulajdonos.

tomo23b-2008b.jpg

tomo23b-2008a.jpg

A ház jópár éve, 2007 februárjában is rossz állapotban volt – az akkor készült kép tanúsága szerint a baloldali részt már ekkor elfalazták…

Ennyi volt tehát, a ház több majd’ 130 éves története itt és most véget is ért. Nem, nincs siránkozás, könnyek hullatása, ingek megtépése – valóban már csak a bontásra volt jó. (Az meg, hogy miért, mikor és hogyan került ilyen állapotba, az már más kérdés…)

Egy azonban biztos: tetszik nem tetszik, de ez a ház is része volt egy tipikus józsefvárosi utcaképnek. Hát most már nem lesz az. Annyi azonban minden nyomtalanul eltüntetett régi háznak kijár, hogy egy-egy képpel emléket állítsunk neki(k).

LaMa

süti beállítások módosítása