A mi Józsefvárosunk

Bontandó bérházakról XII. [273.]

Koszorú utca 12. és 20.

2022. szeptember 30. - Amijo

A sorozat ezen darabjában a Koszorú utca azon két önkormányzati bérházát vesszük sorra, melyeket a kerület módosításokkal elfogadott vagyongazdálkodási terve szerint már bontandónak ítélt önkormányzat. Hogy legalább ennyi megmaradjon utánuk... 

*

Koszorú utca 12. (Hrsz.: 35285)

Az 1886-ban Stechlick Antal tervezte és építette háznak "szomorú sorsa" előre látható volt, már évek óta befalazott ablakokkal néztünk szembe. Az 1920-as években pedig a keskeny, 10 méter széles telek neves helyszín volt, itt alakult meg Czeiler János Réz-, Alumínium- és Vegyipari Gyára. A kb. 50 munkás tej- és konzervipari berendezéseket, konyhai felszereléseket készített.

koszoru12.jpg

Jelenleg a házban két lakás üres, csak egy bérlő van az igen rossz állapotú épületben. Bontása elkerülhetetlen, ezt követően tervezik Koszorú utca 12, 16, 18, 20 számú telkek összevonását.

Koszorú utca 20. (Hrsz.: 35288)

1883/84-ben Schaller Ferenc bérkocsis megrendelésére épült földszintes lakóház, félköríves kapu- és ablaknyílásokkal az igényes, téglaberakással a homlokzaton. A két világháború között az országszerte ismert, padló- és falburkolatokat készítő Fischer Testvérek Rt. központja, majd a Staics-féle hentesárugyár működött az udvarán. Lakásai ma csak részben lakottak.

koszoru20_1.jpg

A vagyongazdálkodási terv első változata szerint keskeny és előnytelenül beépíthető a telek, ezért a ház esetleges bontását követően javasolja a Koszorú utca 12, 16, 18, 20 számú telkek összevonását. Bontása jelenleg több mint kérdéses, ehelyett a lakások megszüntetésével járó funkcióváltást javasolják.

Tudom, tudom, keskeny telek, régi ház, stb., de ezt az utóbbi kis házat – ha mégis lebontják – én sajnálni fogom. Nagyon.

LaMa

*

Bérlakás, bérházfejlesztés. A vagyongazdálkodási terv után elkészült Józsefváros 2022-2023 évekre vonatkozó lakásgazdálkodási terve is. Most már térképen is követhető a fejlesztések aktuális állapota – itt megtalálható a pontos címekkel, részletekkel, a közbe- szerzések eredményeivel, és a projekt aktuális állapotával.

A Vagyongazdálkodási terv központi eleme a bérház- és bérlakásfejlesztési program. Szintén ez a terv rögzítette a 130 db önkormányzati bérházzal, és az önkormányzati tulajdonú üres telkekkel kapcsolatos közép (2022-2024) és hosszú távú (2025-2029) elképzeléseket. Kijelölte a bontandó, a felújítandó, a funkcióváltásra javasolt, az épületszerkezeti felújítást nem igénylő bérházak körét. (via jozsefvaros.hu)

Hülyék, hülyék, hülyék 2. [272.]

Matolcsy fejében minden eldől.

Minden a fejben dől el – Matolcsy György új,
fenntartható közgazdaságtant sürget. (Telex

A fenntartható közgazdaságtan egyik talpköve a történelmi DNS lesz. Továbbiak az élő rendszerek törvényei, és lesznek még a Heisenberg törvénye szerint létező bizonyta- lansági törvények. Ezen dolgoznak ők az MNB-ben, és e pillanattól már érteni vélem, mi történik a forinttal.

matolcsy.jpg

Fő törekvéseként a komplexitást kívánja magáévá tenni; a külkereskedelem hatalmas lyukára már rá is bukkant.

A nagyívű előadás csak azon a ponton bicsaklik meg, ahol az elnök úr arról értekezik, hogy az új közgazdaságtanban az idő mellé oda kell tenni a teret is — ez bizony egy vakfoltja fölényes tudásának. A közgazdaságtannak ezt a törvényét ugyanis már apró gyermekkoromban ismertük; mi több, a tér és az idő mellé a tömeget is bevonva az összefüggésbe.

Ebben az optimális esetben "a csökkenő hozadék elve helyett a növekvő hozadék lép be" — amint láthatjuk, ez utóbbi nem elv: ez maga a gyakorlat.

Fügedi Ubul

Nincs ingyenparkolás [271.]

Eldőlt: Józsefváros fizetőssé teszi a parkolást.
A lakosság elméletileg támogatja az intézkedést.
(Index

A képviselőtestület tegnapi ülésén a testület megszavazta és elfogadta az új parkolási rendeletet, miszerint 2023. január 1-től megszűnik a helyiek ingyenes parkolása. Ugyan- akkor sokaknak jár valamilyen kedvezmény. (Megj.: az eddigi parkolási rendelet szerint lakosonként két autó (!) ingyenesen parkolhatott a közterületeken.)

parkolas4.jpg

A kerület eddig éves szinten 1,5 milliárd forinttal támogatta a közterületi parkolást. Most az előterjesztés szerint a lakossági parkolási engedélyek támogatása az eddigi 100 százalékról 80 százalékra csökken az első autó esetén, másodiknál pedig ez akár 50 százalék is lehet. Egy korábban elvégzett kutatás szerint a lakosok többsége támogatja az intézkedést.

A kerületi parkolásrendezés fő célja a közterületen parkoló gépjárművek számának csökkentése – írja minderről az önkormányzat. Az ittlakunk.hu részletesen, pontokba szedve felsorolja a módosításokat, illetve az azok alóli kivételek.

Korrekt dolog lett volna [270.]

Most vasárnap az ellenzék választást vesztett Zuglóban is. A fideszes jelölt (majdnem pontosan) kerek 40 % eredménnyel nyert. Azon egyetlen okból, hogy az ún. ellenzék az emiatt várható vereség teljes tudatában ráindította a maga emberét a CivilZugló helyi jelöltjére. A teljesség kedvéért emlékezzünk meg arról, hogy az MSZP-nek még ez se volt elég megosztó, amiért teljesen saját, Tóth Csaba által patronált jelöltet indítottak — ő is elhozott dicső (csaknem) 2,5 %-ot.

idokozi2022-1a.jpg

A CivilZugló — amint ezt neve is mutatja — egy helyi szervezet. Önmagára valamit is adó politikai tényező az ilyen helyi szervezetekre támaszkodik; ebből van az ún. bázisa.

Normálisan ez úgy működik, hogy az önkori választáson az országos pártok támogatják helyi szövetségesüket, és ők ezt az országos választáson viszonozzák. Ez utóbbit a CivilZugló akár nagyvonalúnak is mondható gesztussal megelőlegezte, amikor az orsz. választáson teljes mellszélességgel beálltak kampányolni Hadházynak. Korrekt dolog lett volna ezt viszonozni.

És nem érdemes azzal példálózni, hogy a pártszövetség jelöltje több szavazatot kapott, mint a helyi ember: a választók nagy többsége egyik jelöltet sem ismeri, és a pártlogókra szavaz. Gondolom, azt senki nem vitatja, hogy ha "saját" jelölt helyett a pártok beállnak a helyi ember mögé, akkor az magabiztosan nyert volna.

Meg még úgy is gondolom, a CivilZuglónak mindeddig bérelt helyei kellene legyenek (hogy hány, az alku kérdése) mindaddig, amíg szövetkezni hajlandóak.

Fügedi Ubul

Mindig van lejjebb [269.]

Jaj, püspök uram, hét oka is van annak!

A zuglói MSZP nem tudja elengedni Tóth Csabát. (Index

Tavasszal a választók leváltották az ellenzéket. De az úgy tesz, mintha nem venné ezt észre. Mintha minden a legnagyobb rendben menne. "Nincs egyrészt-másrészt. Ezt a küzdelmet... a Demokratikus Koalíció vezeti." Stb.

tocsa2022-1.jpg

Az egykor 40 % fölött teljesítő MSZP népszerűségét a közvélemény-kutatók mára 1 % körül mérik. Jaj, püspök uram, hét oka is van annak!

Ebből az egyik, hogy a Bosnyák térre tervezett "városközpont" az azt elutasító közvélekedés szerint a "csabák" (Tóth + Horváth) nagy üzlete, amit éppen ezért még a következő önkormányzati választás előtt le kell zavarni. Meg is kapták Magyarbasitól a nemzetgazdasági érdeket, fel is mentették az építkezést minden jogszabály alól. Ha a választási eredményeknek nem is örülhet a kerületi MSZP, de ezt azért nagy sikernek fogja fel. Az esedékes tisztújításon elnöknek ellenfél nélkül Tóth Csabát jelölik.

Mindig van lejjebb. Lehet-e egy párt támogatottsága negatív?

Fügedi Ubul

P.s.: Egyedüli jelöltként az eddigi elnököt, Tóth Csabát választották újra a zuglói szocialisták az MSZP tisztújításán a helyi szervezet élén a csütörtöki voksoláson – erősítették meg az MSZP sajtóirodáján a hvg.hu értesülését.

*

Levegőben lóg az újabb ellenzéki bukás. Az egekbe szökő gázárak és a két számjegyű infláció ellenére is mandátumot veszíthet az ellenzék Zuglóban, ahol az ellenzéki pártok jelöltjének nemcsak a fideszes indulóval és a Civil Zugló Egyesület jelöltjével kell meg- küzdenie, de egy Tóth Csabához köthető riválissal is. (via 24.hu)

Jaj, de nagyon így van ez [268.]

Röviden az előző poszt margójára.

Gelencsér kezdte azzal, hogy miután elnökké választották, okvetlenül be kellett kerülnie a parlamentbe abban a biztos tudatban, hogy az önkormányzati időközin nem nekik áll a zászló. Bukták is a helyét, ahogy kell — és vele a többségüket is, mivel a két jobbikos képviselő (persze) már régen átállt a Fideszhez.

gelencser2022-1.jpg

Ez a fickó egy csődtömeg — és akkor mit gondoljunk arról a szervezetről, amely:

  1. a) megválasztotta,
  2. b) nem mondja neki, hogy most pedig ülj le szépen, lapulj meg az árnyékban, és lehetőleg még akkor se te beszélj, ha téged kérdeznek???

Fügedi Ubul

Egyik hülyébb, mint a másik [267.]

Nyilasok által használt jelszóval köszönt be
követőinek Gelencsér Ferenc. (Népszava

Pár napja a Momentum újdonsült elnöke, parlamenti képviselő is beszállt a legújabb Facebook-őrületbe, az egyszavas posztok írásába – és ez a tájékozott, empatikus, politikailag képzett fiatalember azt üzente követőinek, hogy „Kitartás”. Amikor pedig a kommentelők finoman felhívták figyelmét arra, hogy a „kitartást” a Szálasi vezette nyilaskeresztesek használták a nyilas rémuralom idején, magyarázkodásba kezdett:

gelencser2022.jpg

szerintem ennyire vészterhes időkben kitartásra biztatni az embereket nem összekeverendő egy letűnt kor torz eszméjével. (…) Én nem fogadom el, hogy az anyanyelvem egyes szavait különböző táborok kisajátítsák. (…) miért kellene elfogadnunk ezt a kommunikációs elnyomást? Miért ne törhetnénk ki a kereteiből?

És végül a nagy vakaródzásban ez a politikus látszatát kelteni próbáló seggfej „kommuni- kációs elnyomást”, szavak kisajátítását emlegeti, ahelyett, hogy szégyenkezve elbújna hiányos történelmi ismeretei okán. (Ha meg érzéketlen taplóságról van szó, méginkább.)

Tényleg idióták a politikusaink. Egyik hülyébb, mint a másik.

P.s. De most komolyan! Erre a figurára cseréljük le a másik oldal idiótáinak valamelyikét?! Bármelyiket.

Bontandó bérházakról XI. [266.]

Kőris utca 11., 15. és 37.

Folytatva Józsefváros módosításokkal elfogadott vagyongazdálkodási terve szerint már bontandónak ítélt önkormányzati bérházak sorát, most három Kőris utcai házzal folytatjuk a felsorolást. Hogy legalább ennyi megmaradjon utánuk...

*

Kőris utca 11. (Hrsz.: 36071)

1900 körül épült földszintes iparosház, tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Mára állapota nagyon leromlott, középtávon bontandó. A telket érinti a Semmelweis XXI. Fejlesztés Projekt.

koris11-1_1.jpg

koris11-2_1.jpg

Kőris utca 15.(Hrsz.: 36069)

A Diószegi utca (Diószegi u. 11.) és a Kőris utca sarkán. álló földszintes, ámde jókora házról semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár. Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiájában azonban tudni véli, hogy 1890 körül épült. Az osztatlan vegyes tulajdonban lévő épület bontása nem kérdéses. (A Semmelweis XXI. Fejlesztési terület vonzáskörzetébe tartozik, a projekt elindulását célszerű megvárni.)

koris15.jpg

Kőris utca 37. (Hrsz: 35963)

Földszintes épület és telek. Amit lehet tudni: korábban itt egy Sechert József tulajdonában lévő, 1908-ban Beke István építette kétemeletes lakóház állt. Az épület a Semmelweis XXI. Fejlesztési terület vonzáskörzetébe tartozik, bontásra javasolt.

koris37.jpg

koris37-1.jpg

Ezeknek – az egykor talán szebb napokat látott – házak lebontásának már rég itt volt az ideje, a képek magukért beszélnek… Innen folytatjuk nemsokára a Koszorú utca négy bontandó házával. Addig is további szép estét mindenkinek.

LaMa

*

Bérlakás, bérházfejlesztés. A vagyongazdálkodási terv után elkészült Józsefváros 2022-2023 évekre vonatkozó lakásgazdálkodási terve is. Most már térképen is követhető a fejlesztések aktuális állapota – itt megtalálható a pontos címekkel, részletekkel, a közbe- szerzések eredményeivel, és a projekt aktuális állapotával.

A Vagyongazdálkodási terv központi eleme a bérház- és bérlakásfejlesztési program. Szintén ez a terv rögzítette a 130 db önkormányzati bérházzal, és az önkormányzati tulajdonú üres telkekkel kapcsolatos közép (2022-2024) és hosszú távú (2025-2029) elképzeléseket. Kijelölte a bontandó, a felújítandó, a funkcióváltásra javasolt, az épületszerkezeti felújítást nem igénylő bérházak körét. (via jozsefvaros.hu)

Élet egy teokratikus diktatúrában [265.]

Három évet is kaphat az a török énekesnő, aki olyan iskolával viccelődött,
ahová Erdoğan is járt. (Telex

Egy török énekesnőt azért ültethetnek le, AKÁR 3 ÉVRE, mert úgymond megsértette a vallásos iskolákat. Gülsen, az énekesnő visszautasította a gyűlöletkeltés vádját, mondván: „nem állt szándékában megsérteni sem az imam hatip iskolák tanulóit, sem bármely egyéb vallásos társadalmi csoportot, mert értékeiket tiszteletben tartja.”

gulsen_torok.jpg

A csudába is -- minden normális országban, MINDEN VALAMIRE VALÓ NORMÁLIS, DEMOKRATIKUS ORSZÁGBAN, az viccelődik büntetlenül vallásos (vagy akármilyen) iskolákkal, aki és ahogy akar. Ha nem viccelődhet büntetlenül vallásos (vagy akármilyen) iskolákkal, akkor nem beszélünk többé demokráciáról. Akkor diktatúráról beszélünk.

Marosán Bencs Péter

*

Törökországban az imam hatip (muzulmán imám- és prédikátorképző) iskolahálózat arról ismert, hogy nemcsak Recep Tayyip Erdoğan elnök, hanem a kormányzó pártjának sok további tagja is ott tanult. (via Telex)

Társadalmi szkepticizmus [264.]

Amikor én nagyobbacska gyerek voltam (80-as évek), teljesen természetes volt, hogy a pártállami újságnak, tévének stb. nem hiszünk. Nem volt ebben semmi lázadás vagy ráébredés; egyszerűen ez volt a természetes, ebbe nőttünk bele. A hivatalos propaganda csak valami kellemetlen, nyúlós kötelező maszlag volt, már az is unta (talán szégyellte is), akinek az volt a dolga, hogy terjessze.

80as_evek.jpg

Érettségire készültem, mikor életemben először (és utoljára) találkoztam olyan emberrel, aki tényleg hitt a kommunizmus eszméjében; egészen megdöbbentő élmény volt, alig hittem el, hogy ilyesmi létezik.

Ez a társadalmi szkepticizmus jóval könnyebbé tette a mindennapokat.  Nehezebb úgy élni egy velejéig hazug és kártékony hatalom alatt, hogy a környezetünk őszintén hisz benne és ünnepli.

A járműveken, utcán, piacon elkapott beszélgetések alapján úgy érzem, hogy mostanában ebben a rendszerben is elkezdődött valami elmozdulás a szkepticizmus irányába.

Ez persze semmi mást nem jelent, mint hogy legalább itt, Budapesten idővel eljuthatunk oda, ahol a nyolcvanas évek elején tartottunk.

Az is valami.

Borsi Vera

süti beállítások módosítása