A mi Józsefvárosunk

785. Megújul a Corvin is

2018. augusztus 14. - Amijo

Bő másfél hete írta a Magyar Narancs – meg ennek nyomán mi is – hogy megújul(hat) a Blaha Lujza tér, merthogy győztest hirdetett a BKK a tér felújítási terveinek elkészítésére kiírt tenderen. Szóba került a Corvin Áruház bádogborításának május végi eltüntetése is, amire a kerület kötelezte a tulajdonost*, és amely cserébe 300 millió forintos támogatást kap. Így a tervek szerint 2019 végéig nem csak a tér, hanem az áruház is megszépül(het).

corvin2018a.jpg

A munkálatok május végén elkezdődtek, majd két héttel az alumíniumborítás eltávolítása után letakarták a siralmas állapotú homlokzatot. Jelenleg itt tartunk. Amíg ismét történik valami – a letakaráson kívül – ejtsünk pár szót röviden magáról az épületről is…

A Blaha Lujza téri egykori Kasselik-telken állt és működött 1907-től 1922-ig az Apolló Mo- zi és az Apolló Kabaré. Ekkor lebontották, hogy holland és német tőkével felépíthessék az addigi legnagyobb "bevásárlóközpontot" a körút és a Rákóczi út kereszteződésében a Cor- vin Nagyáruházat. Reis Zoltán műegyetemi tanár tervei alapján 1925-ben kezdődött meg az építkezés, és 1926. március 1-én meg is nyílt amerikai stílusú áruház.

corvin1933.jpg

A Nemzeti Színház szomszédságában lévő nagyáruház klasszicizáló stílusban épült meg, díszes palotahomlokzattal. A látszólag egyemeletes homlokzat mögött négy emeletsor volt, teljes magasságukban összefüggő ablakokkal. A bejárat mögött kétszintes, üvegtetős csar- nokrész fogadta a vásárlókat. A belső tereket és felületeket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid szobrászok munkái díszítették.

corvin2013.jpg

Aztán a hatvanas években eltakarták az eredeti homlokzatot, az így végrehajtott rekon- strukció eredményét, az ú.n. "luxalonborítást” – amellyel tulajdonképpen becsomagolták, elrejtették a nem túl jó állapotú eredeti homlokzatot – ezt bontották el májusban. Aztán ha minden jól megy, 2019 végére a Corvin Áruház is visszakapja eredeti formáját és talán egy- kori rangját is. Mert ugye: „Nincs karácsony Corvin nélkül!”

Az alumínium épületburkolat egyébként nem csak nálunk örvend közutálatnak, hanem az Egyesült Államokban is, ahol sokkal elterjedtebb. Woody Allen Agyament Harryjében amikor leszáll a pokolba, és már túljut a sorozatgyilkosok, TV-ügyvédek, háborús bűnösök és a média szintjén, akkor legeslegalul, a legsötétebb pokolbugyorban találkozik egy öltönyös pacákkal: "Hát maga mit követett el? Feltaláltam az alumínium épületburkolatot." (Index/Urbanista)

*Eredetileg csak az alumíniumburkolat elbontásáról volt szó, de később a Józsefváros ön- kormányzata bejelentette, hogy támogatja a magántulajdonban álló, műemléki védettségű épület homlokzat-felújítását is, hogy a településkép védelme érdekében váljon újra látha- tóvá az épület. A tavaly őszi rendeletben még 22 millió forintos költség szerepelt a hatósági eljárás mellett, vagyis mindent levonva és egybevetve a Corvin épületének rekonstrukció- ját több mint negyedmilliárddal segíti az állam.

LaMa & E.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4414181453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása