HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

Utolsó kommentek:

koszorumagdolna 2019.04.19. 17:17:56

Bevallom, kedves Fügedi Ubul, hogy ez a házmesterezés - mely nem először íródik le pejoratív éllel ezen az oldalon is - nekem baromian bassza a csőrömet.

A diktatúrák kiszolgálásában ugyanis minden társadalmi réteg egyaránt "kitüntette magát," a balett-táncosoktól kezdve a kőfaragókon át minden felekezet papságáig, s ilyen alapon, akár a masinisztákat is en bloc el lehetne marasztalni, akik vidám vonatfütty kíséretében szállították halálba ártatlanok százezreit.

Ezért én - bár lehet, hogy ma még egyszemélyes programként, de - azt hirdetném meg, hogy a mai, újabb világégéssel terhes időkben, nemcsak hogy az élők elleni diszkriminációval hagyjunk fel már végképp, de kezdjük az "egyenlősdit" az ezerszer átkozott háborúkban elesettek emlékének egyenrangúsításával, s ha nem is közös emlékműbe, de hősi halottaink sírjait helyezzük egymás mellé, ezzel is jelezve azt, hogy egyik nemzet fia sem tehet jobban vezetőinek elvakult vérszomjtól hajtott, esztelen mészárlásairól, mint a másiké.

Szerintem meg ezzel kéne kezdeni az "általános megbékéléshez vezető utat", még akkor is, ha ez ma még ábrándos fantazmagóriának látszik is. Mert - mély meggyőződésem mondatja ezt velem - minden más, túlbonyolított koncepció a "népek barátságáról" s hasonló, magasztos eszmékről, hiú ábránd és hitvány frázis csupán, legalábbis addig, míg ezt az elképzelést alaposan végig nem gondoljuk, s komolyan fontolóra nem vesszük...

Bejegyzés: 866. Házmesterek országa

Amijo 2019.04.01. 21:03:41

Mintha eredetileg nem erről lett volna szó. A látszat kedvéért a homlokzatot megtartják Patyomkin-díszletként, az eredeti, régi épületet meg elbontják mögüle, és valami egészen mást, nem egyszer nagyobbat építenek mögé. (Lásd: faszádizmus) Ugyanígy nyírták ki a körút egyik legszebb épületét, a József krt. 7. alatt… Szép új világ ez így. :(

Bejegyzés: 862. Mi így újulunk meg

CBFM 2019.04.01. 20:14:34

A hotel hátsó részét szinte teljesen elbontották, csak a homlokzat és a Bacsó Béla utca felé pár méternyit hagytak meg. Ha jól láttam már az alapozás is kész. Nagyon remélem, hogy a Bacsó Béla utcában jelenleg zajló háom építkezés (egy nagy társasház, egy hotel s egy kisebb társasház) pozitív hatással lesz Budapest "legbüdösebb" utcájára.

Bejegyzés: 862. Mi így újulunk meg

putyi8 2019.03.27. 20:12:14

Miután látom senki nem osztott meg régi,kedves történetet mely utal milyen jó is volt a szomszédsági kapcsolatok.A mi házunk történetében is őrzünk régi emléket kb 28 éve amikor is a házlakói ismerkedési estet rendeztek,mikulás buli stb.aztán sok sok év szünet és mindenki éli életét.A közös találkozások megszűntek.De szeretnék most egy nagyon jó példát azért leirni.A házunk elé ültetett az Önkormányzat fát kb 4 éve-sok mindennek van kitéve a fa ,valószinü hogy elszárad.A szemközti ház lakója csodálatosan szépiti a házuk előtti részt-DE a mi kis fánkat nézve kicsi virágokkal és kis tujával díszítette.Hogy ez jó szomszédi viszony ? IGEN ami manapság ritka

Bejegyzés: 860. Némi nosztalgiával

Pásztörperc 2019.03.09. 23:15:39

Az első negyedévben elindul az ágyak beszerzése — O.K. De engem jobban érdekelne, hogy melyik évben veszik meg és kiváltképp, hogy melyikben szállítják le azokat?

Bejegyzés: 853. Legalizáljuk a hentelést!

nevetnijo 2019.02.25. 19:35:28

Szomorúan olvasom, hogy lebontották a házat. Többször fotóztam én is. Józsefváros egy darabja ismét eltűnt.

Bejegyzés: 822. Egy házzal ismét kevesebb

putyi8 2019.01.29. 18:05:31

A lelakott lakások azonnali osb-vel vagy befalazással történő lezárása addig érthető amig az önkormányzat veszi a fáradtságot pénzt nem kimélve valamelyest rendbe hozza a lakást hogy bérlőt ajánljon vagy pályázatra kiirja. Sajnos azonban több év eltelik és a lakások ugyanugy vannak.Még tovább amortizálódik-a mellette lévő lakások is hidegebbek hiszen nincs fütés balról -jobbról valamint a vizesedés és az elszaporodott állatok száma is tovább nő!A Diószegi utcában ha valaki végig sétál több lakást is lát amin be lehet látni az utcárol kb 7 éve üresen áll! Amit nem használunk tovább romlik -megéri ez mikor azt szeretnénk ha többen lakhatáshoz jutnának legyen az fiatal vagy bárki más.

Bejegyzés: 841. Inkább befalazzák

Pásztörperc 2019.01.27. 22:35:28

A "rossz műszaki állapotban van" jelentése az, hogy "nem csináltuk meg, mert szarunk bele". Bocs, de évekig éltem abból, hogy politikusok mondatait fordítottam magyarra, sz'al ez nálam kvázi automatikus.

Bejegyzés: 840. Egy izgalmas hír

koszorumagdolna 2019.01.19. 23:59:10

„A javaslat nem arról szól, hogy a kábítószerfogyasztóknak, hajléktalanoknak, vendégmunkásoknak hogyan oldjuk meg a problémáját, hanem arról szól, hogy hogyan védjük meg a józsefvárosiak életét, testi épségét, magántulajdonát,” mondja a rendíthetetlenül rendpárti Sára Botond, a fent idézett Mérce-cikk szerint.

Nos, az önkormányzati bérlakások illegálisan tovább-albérletesített lakásaiban több potenciális és valóságos bűnöző bújik meg, mint amennyit a végrehajthatatlan - mert életszerűtlen - rendeletek által valaha is felelősségre vonatnak; Sára Botond rendeletei pedig oly messze állnak a reális megvalósíthatóságtól, mint pl, a buszmegállókban való, dohányzást tiltó rendeletek, s úgy tükrözik a mai, valóságos helyzetet, mint a hatvanas évekből itt maradt udavari porolók rendtartása, vagy a szénlehordás rendje.

Azzal a lényeges különbséggel persze, hogy az utóbb fölsorolt két rendeletnek s hasonló társaiknak volt értelme a maguk idejében, míg a közelmúlt bolondkormányainak hülyerendeletei nem hogy ép ésszel értelmezhetetlenek, de betar(ta)tásuknak még annyi esélye sincs, mint egy közepes fingnak az enyhe forgószélben.

Mert épp arról van szó, hogy az önkormányzat minden valódi, évek- évtizedek óta bevált, jogi- és hosszan érlelt szokásrendszerek által kialakított szervezeti és működési szabályzatot mellőz, melyek úgy min. 150 év óta, a modern városi bérlakásrendszer alapvető követelményeiként alakultak ki és szilárdultak meg.

S egy olyan bérlakás-rendszerben, amelyet át- meg átsző a virtigli törvénytelenség, s lakóit tekintve pedig egyetlen "rendező elvet" tart irányadónak a kormányzat: hogy ugyanis felhasználható-e az a további törvénytelenségek "legitimálása" szempontjából, avagy sem; nos, ott efféle "életvitelszerű járműlakhatás-tilalom" csak a cifra kezdet a komor tébolytörvények felé, melyre mi, idősebbek még elég jól emlékezhetünk...

Bejegyzés: 838. Patkányirtók (3)

koszorumagdolna 2018.12.22. 00:36:13

Nos, nem kevesebbet állítunk, mint azt, hogy a vagyonkezelő - a patkányirtásra vonatkozó szigorú előírásokat figyelmen kívül hagyva - azzal, hogy az udvaron szanaszét dobált, méreggel teli dobozokat hagyott maga után, súlyos veszélynek tette ki elsősorban a gyerekeket, de a felnőttek s a háziállatok biztonsága is veszélyben foroghatott így.

Én, személy szerint, fölhívtam az irtószert forgalmazó cég képviselőjét is, aki megerősítette azt a vélelmemet, hogy a szabad ég alatt hagyott dobozok - lévén, hogy a bennük lévő mérget a csapadék vagy más vízhozzáférés kioldhatja - komoly veszélyt jelenthetnek emberre, állatra és növényre egyaránt. Hozzá kell tennem ehhez, hogy a vagyonkezelő szervekkel való kommunikáció - bármit is állít az ezt a közmeghallgatáson letagadó Bozsik István Péter - az egyszerű lakó számára lehetetlen, s intézkedéseikről lényegében minket nem értesítenek, s azok teljesítéséről sem szóban, sem írásban nem adnak számot.

A dobozokat ezért én összeszedtem, s az általunk egyetlen hozzáférési helyre, egy alagsori helyiségbe zártam be, - ahová mellesleg, szintén befolyik az esővíz néha. De hosszan sorolhatnám itt azokat az épített állagban keletkezett különféle meghibásodásokat is, amelyeket a vagyonkezelő évek óta figyelmen kívül hagy, de azokat a csak névleg bérbeadott lakásokat is, amelyek üresen állnak, s így amortizálódnak le a teljes lakhatatlanságig.

Megmondaná végre itt valaki - kormánypárti vagy ellenzéki képviselő, vagy bárki, aki a mi adónkból illegeti itt magát és osztja az észt - hogy mi a frász folyik itt évek óta a szemük előtt? Mert az ez ügyben épp ma kapott - harmadik - pogármesteri válaszlevél, mintha tudni se akarna ezekről a dolgokról, s változatlanul azt szajkózza, hogy "az illetékesek majd kivizsgálják az ügyet."

S persze, az első számú illetékes - legalábbis a polgi szerint - nem más, mint a már századjára is bepanaszolt korrupt, lusta és hozzá nem értő vagyonkezelő, aki még - a ház képviselője maga is láthatta ezt tavaly novemberben - a munkálatokról nagy nehezen, utólag összetákolt jegyzőkönyvek meghamisításától se riad vissza. Szerintetek meddig mehet ez még így?

Bejegyzés: 828. Patkányirtók (1)

Boar. 2018.12.07. 20:29:18

Pistike nem jó megfigyelő.
Tényleg barna a szájuk széle, de az nem csoki...

Bejegyzés: 823. Nincs új a nap alatt

koszorumagdolna 2018.12.01. 21:32:57

Nem, ezekre a kérdésekre valóban csak az Ákos válaszolhatna hitelesen, illetve ami ebből hozzáférhető a közönséges halandó számára is, az rendelkezésre áll a különféle képviselő-testületi jegyzőkönyvekből.
Amit pedig én, mint egyszerű lakos tudok erről, annak úgyszólván semmi köze nincs ahhoz a valósághoz, amit az önkormányzati fejesek boszorkánykonyháján forralnak, mert a képviselők és a lakosok két, egymással párhuzamosan futó világban élnek, melyek még a végtelenben se igen találkoznak össze...

Bejegyzés: 821. A "modern idők” sodrában

WZRD 2018.12.01. 18:57:05

@koszorumagdolna: elnezest, nem lattam az alairasat es Komassy Akos osztja meg a cikkeket folyton, ezert abban a hitben voltam, hogy tole szarmazik az anyag.

De akkor Ont kerdezem: a legutobbi kozgyulesen Sara Botond gyanusan kitert a valasz elol, amikor Akos rakerdezett arra, hogy mi lesz a fenti tomb sorsa.

On mit tud errol?

Bejegyzés: 821. A "modern idők” sodrában

koszorumagdolna 2018.12.01. 18:52:43

@WZRD: Bocs, de - lévén, hogy én, Budaházy Gusztáv, jegyzem ezt a cikket - érdekelne, hogy ki az az "Akos", akinek a kommented szól? Így aztán persze azt se értem, hogy kire vonatkozk a "Mit gondol mi lesz a dioszegi tomb sorsa?
Gyanus, hogy az Orczy negyed programban nem vesz reszt." kitétel sem. Tisztázhatnánk ezt a kissé homályos ügyet, kedves @WZRD?

Bejegyzés: 821. A "modern idők” sodrában

WZRD 2018.12.01. 10:53:45

Udv Akos!

Mit gondol mi lesz a dioszegi tomb sorsa?
Gyanus, hogy az Orczy negyed programban nem vesz reszt.
Korabban arra gondoltam, hogy a Ludovika 2. Utem ott epul meg, de ez el lett vetve, mivel a Koranyiban epul meg az uj tomb.

Bejegyzés: 821. A "modern idők” sodrában

koszorumagdolna 2018.11.22. 22:28:40

... bocsánat, az utolsó, csonkán maradt mondat tévedésből maradt benne a jegyzetben. A komment a ..."de mondhatnám belső parancsnak is" résszel ér véget.

Bejegyzés: 818. Írd alá a petíciót!

koszorumagdolna 2018.11.22. 22:22:50

Ó, hát én is megosztottam és aláírtam a petíciót, hisz ez a gyalázatos lépés - vétlen lakosok karámba zárása - minden tisztességes emberből felháborodást kell hogy kiváltson, s még a kihalófélben lévő, maradék szolidaritásérzésünk is felhorgad bennünk ennek hallatán.

Épp ezért mi, a józsefvárosi gettó lakói - akiknek helyzete tán szintén megérne legalább egy petíciófélét a jogfosztottak iránt oly nagy szolidaritást érző ellenzék és derék, civil szövetségeseik részéről - azt kérdeznénk most, hogy a mi, a Hős utcaihoz nagyon is hasonló állapotaink vajon mért nem késztetik őket hasonló megmozdulásra?

Persze, megkérdeztük mi már ezt nemegyszer - most, pl, a Molnár György aláírásra buzdító felhívását közlő oldalon is - de feleletet sem ott, sem itt, az amijo oldalán nem kaptunk, sőt, "személyeskedés" címén, némi baráti elmarasztalásban is volt részünk. És még sőtebb: az amúgy igencsak harcos kedvéről híres PM-es képviselőnk, egyenesen azzal hárította el az elgettósodásunkkal kapcsolatos felszólamlásait hiányoló észrevételeinket, hogy "a polgármestert Sára Botondnak hívják;" mely éleseszű válasszal többszörösen is zavarba hozott bennünket. Mert ugyan mi se várunk túl sokat a polgármesterünktől, de azt, hogy - tudathasadásos módon - ő maga interpelláljon a balellenzék nevében, ráadásul önmaga ellen, szerintem túlzás lenne elvárni tőle.

Így hát meg kell értenünk, hogy - amint most épp olvasom - szegény Hős utcai dílerek és hű ügyfeleik is úgy gondolják, jobb, ha az ottani háborús viszonyok elől a békésebb, józsefvárosi környezetben keresnek menedéket, elvégre felelősségteljes munkájukat nem végezhetik elzárva bevált ügyfeleiktől, holmi karámba zárva.

És persze nekünk, Magdolna-negyedi lakóknak sincs okunk különösebb aggodalomra. Először is évek óta hozzászoktunk, hogy házainkban dílerek ütik föl tanyáikat, másodszor is biztosak lehetünk abban, hogy amint most a józsefvárosi civilek emelik föl szavukat a kőbányai lakosokért, úgy ez hamarosan fordítva is megtörténik majd. Sőt, én tovább is fejleszteném ezt a szolidaritásosdit. A felelősségvállalást is mindkét félnek a másikra kéne hárítani... de talán elég is a keserű viccelődésből.

Ugyanis úgy a kőbányaiak mint a ferencvárosiak - ellenzék, civilek egyaránt - többször és kitartó intenzitással felléptek a kerületükbeli önkormányzati bérlakásrendszer anomáliái ellen, szemben a józsefvárosiakkal, akik még folyamatos késztetésre sem tették meg ezt; legalábbis következetes makacssággal és szakmai alapossággal biztos, nem.
Persze, szolidaritást vállalni a szomszéddal is szép dolog, de a saját égő házunk oltása mégis, mindenek előtti kötelesség, de mondhatnám belső parancsnak is.

A helyzet viszont az, hogy a szomszéd kerületek - Ferencváros és Kőbánya - elesettjei, kilakoltatottjai iránt oly nagy együttérzést tanúsító és konkrét intézkedéseket sürgető józsefvárosi balellenzék már jóval csöndesebb, ha a saját portáján történő

Bejegyzés: 818. Írd alá a petíciót!

koszorumagdolna 2018.11.14. 23:36:30

Válaszolva a kérdésre, hogy "és akkor most újra megkérdem: kegyetlenkedés, (el)üldözés helyett nem lehetne inkább támogatást nyújtani a hajléktalanságból való kijutáshoz?"
- talán épp századjára - válaszolnék is néhány, a semmibe rikoltott tétova szóval, bár tudom, már mindenki unja.

Mert a jámbor óhaj és szörnyülködés helyett, végre épkézláb javaslatokkal kéne előállni, s azokkal addig bombázni a hatalomban lévőket, amíg jobb belátásra nem térnek. Mi itt, néhány lakos a környezetedben - a legcsekélyebb segítség nélkül is - ezt próbáljuk elérni, s akkor se adjuk föl, ha ismétlődő észrevételeinkre, leveleinkre se válaszolnak mindig.

Nem hinném ugyanis, hogy ebben a körben ne lenne nyilvánvaló az, hogy a hajléktalanok elsöprő többsége a totálisan működésképtelen önkormányzati bérlakás-rendszerből kerül ki, mellyel kapcsolatban nemcsak a mai de az ezt megelőző vezetésnél se tudtuk áttörni a hallgatás falát.

Nem gondoljátok, hogy a hajléktalanságról szóló háborgásokon túl, épp nektek, a baloldal helyi képviselőinek kellene elsősorban konkrét javaslatokkal előállni épp az ötezernyi bérlakás optimális élet- és lakhatási körülményeire nézve?

Mindenekelőtt a tekintetben, hogy ne amortizálódjanak úgy, ahogy ezt te is láthatod a saját környezetedben. És persze, egy percre se szem elől téveszteni azt a tarthatatlan tényt, hogy ezen lakások minimum egyharmada illegitim módon, ún. tovább-albérletesítés által lakott, s ennél kisebb mértékben ugyan, de száz számra üresen áll.
Nem gondoljátok, hogy minden együttérzés és tiltakozás pusztába kiáltott szó csupán, ha az nem párosul kézzel fogható tettekkel is?

Bejegyzés: 813. Mert olvasni jó (2)

koszorumagdolna 2018.10.22. 20:08:43

Szép-szép a pontokba szedett, "komplex megoldások," meg a hatékony "kormányzati intézkedések" követelése Feri, s a körúti fák "felruházása" se rossz ötlet.

De - sajnos-e vagy sem - a valóban hatékony intézkedéseket nem elsősorban másoktól kéne várnotok, hanem nektek kéne olyan akciókba fognotok, amelyek valóban fölkavarhatnák az egy tapodtat előre lépni sem képes helyi ellenzék állóvizét, s mely lemoshatná rólatok a föl- főlröppennő "lojális ellenzék" - vagy amit most olvastam a neten:"fideszempé" - csúnya vádját.

Nem is értem, hogy egyáltalán hogy tudjátok megállni most, a hajléktalan-üggyel is csak nyomatékosított lakhatási válság e mély pontján, hogy nem szólaltok meg s kezdeményeztek mozgalmat, az önkormányzati bérlakások évtizede halogatott teljes és szakszerű fölméréséért, melyet 2013-ban - épp a mi (Nh. Egyesület) kezdeményezésünkre is - egyszer már meglépett az önkormányzat.

Igaz ugyan, hogy ez a felmérési munka korántsem zárult olyan "fényes sikerrel," ahogy ezt Kocsis Máté állította a milliókba kerülő "bérleményellenőrzésről," mely a nagy felhajtás ellenére se tárt föl egyetlen hiányosságot sem, s így maradt minden abban a kaotikus, rendezetlen állapotban, ahogy volt.

És persze az általunk beterjesztett - és képviselő-testületileg is elfogadott - javaslatok egyikét se valósították meg, s a kaotikus állapotok nemhogy csökkentek, de csak "fokozódtak" azóta.
Hát nem veszitek észre, hogy a legsürgetőbb, égetően konkrét feladatokat nem lehet látványos happeningekkel, görögtüzes mutatványokkal pótolni? Nem gondoljátok, hogy a kényelmes ellenzéki szinekúra is megszűnik egyszer, s akkor itt maradtok üres kézzel, üres ég alatt?

Bejegyzés: 806. Tegnaptól már bűn

koszorumagdolna 2018.10.13. 22:02:47

CETERUM CENSEO...
Most, az egyébként valóban gyalázatos, legújabb hajléktalannyomorító rendelet olvastán - mely ellen tüntetni magam is ott leszek holnap - is csak azt mondom, hogy az önkormányzati bérlakás-rendszer százszor is megénekelt komplex katasztrófahelyzetének orvoslása nélkül, nemcsak hogy megnyerhetetlen a hajléktalan polgártársaink vérlázító megaláztatása és kifosztása ellen indított nemes küzdelem, de még csak további szimpatizánsokat se igen nyer meg ezzel magának a lelkes küzdők csapata.

És mondhatnak akár SZÁZ MONDATOT IS A ZSARNOKSÁGRÓL koszorús költőink holnap a tervezett és megszentelt, illyési EGY MONDAT HELYETT, ha nem tudják azt az EGYETLEN EGYET, amely ahhoz a közösségnek szólna, amely szinte az állatorvosi ló példájával szemlélteti a legbiztosabb utat a teljes kiszolgáltatottság és reménytelenség felé. Igen, azt, amelyik máig is a legtöbb hajléktalant "adja a hazának," a kifosztott, valójában senkit sem érdeklő és az "illetékesek" által forró krumpliként egymásnak dobált, önkormányzati bérlakás-rendszerről beszélek, ha kell századjára is, arról, amiről a holnapi felkent poéták valszeg semmit se tudnak.

Pedig a hajléktalanok lelki üdvéért vívott nemes harc biztos hátországa, ki nem fogyó tűzfészke, nem más, mint a tanács-rendszerből itt-ragadt, rég alkalmatlan és korrupt önkormányzati rendszer, melynek legszimptomatikusabb megnyilvánulása a halódó bérlakásrendszer. Az, amely a már említett állatorvosi ló szemléletességével mutatja meg azt, aminek fölszámolásához haladéktalanul hozzá kéne fogni.

De persze nem úgy, ahogy azt - AUSRADIEREN! - a fékeveszett önkény felkent urai elképzelik, hogy ugyanis menjen onnan mindenki isten hírével tova, s maradjon üres kézzel üres ég alatt. Mert azt, hogy kő kövön ne maradjon a több mint száz évet, két világháborút és forradalmakat megért városnegyedben, hát azt még megélhetjük, ha így megy tovább...

Bejegyzés: 805. Találkozás a pápával