HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

Utolsó kommentek:

Boar. 2018.12.07. 20:29:18

Pistike nem jó megfigyelő.
Tényleg barna a szájuk széle, de az nem csoki...

Bejegyzés: 823. Nincs új a nap alatt

koszorumagdolna 2018.12.01. 21:32:57

Nem, ezekre a kérdésekre valóban csak az Ákos válaszolhatna hitelesen, illetve ami ebből hozzáférhető a közönséges halandó számára is, az rendelkezésre áll a különféle képviselő-testületi jegyzőkönyvekből.
Amit pedig én, mint egyszerű lakos tudok erről, annak úgyszólván semmi köze nincs ahhoz a valósághoz, amit az önkormányzati fejesek boszorkánykonyháján forralnak, mert a képviselők és a lakosok két, egymással párhuzamosan futó világban élnek, melyek még a végtelenben se igen találkoznak össze...

Bejegyzés: 821. A "modern idők” sodrában

WZRD 2018.12.01. 18:57:05

@koszorumagdolna: elnezest, nem lattam az alairasat es Komassy Akos osztja meg a cikkeket folyton, ezert abban a hitben voltam, hogy tole szarmazik az anyag.

De akkor Ont kerdezem: a legutobbi kozgyulesen Sara Botond gyanusan kitert a valasz elol, amikor Akos rakerdezett arra, hogy mi lesz a fenti tomb sorsa.

On mit tud errol?

Bejegyzés: 821. A "modern idők” sodrában

koszorumagdolna 2018.12.01. 18:52:43

@WZRD: Bocs, de - lévén, hogy én, Budaházy Gusztáv, jegyzem ezt a cikket - érdekelne, hogy ki az az "Akos", akinek a kommented szól? Így aztán persze azt se értem, hogy kire vonatkozk a "Mit gondol mi lesz a dioszegi tomb sorsa?
Gyanus, hogy az Orczy negyed programban nem vesz reszt." kitétel sem. Tisztázhatnánk ezt a kissé homályos ügyet, kedves @WZRD?

Bejegyzés: 821. A "modern idők” sodrában

WZRD 2018.12.01. 10:53:45

Udv Akos!

Mit gondol mi lesz a dioszegi tomb sorsa?
Gyanus, hogy az Orczy negyed programban nem vesz reszt.
Korabban arra gondoltam, hogy a Ludovika 2. Utem ott epul meg, de ez el lett vetve, mivel a Koranyiban epul meg az uj tomb.

Bejegyzés: 821. A "modern idők” sodrában

koszorumagdolna 2018.11.22. 22:28:40

... bocsánat, az utolsó, csonkán maradt mondat tévedésből maradt benne a jegyzetben. A komment a ..."de mondhatnám belső parancsnak is" résszel ér véget.

Bejegyzés: 818. Írd alá a petíciót!

koszorumagdolna 2018.11.22. 22:22:50

Ó, hát én is megosztottam és aláírtam a petíciót, hisz ez a gyalázatos lépés - vétlen lakosok karámba zárása - minden tisztességes emberből felháborodást kell hogy kiváltson, s még a kihalófélben lévő, maradék szolidaritásérzésünk is felhorgad bennünk ennek hallatán.

Épp ezért mi, a józsefvárosi gettó lakói - akiknek helyzete tán szintén megérne legalább egy petíciófélét a jogfosztottak iránt oly nagy szolidaritást érző ellenzék és derék, civil szövetségeseik részéről - azt kérdeznénk most, hogy a mi, a Hős utcaihoz nagyon is hasonló állapotaink vajon mért nem késztetik őket hasonló megmozdulásra?

Persze, megkérdeztük mi már ezt nemegyszer - most, pl, a Molnár György aláírásra buzdító felhívását közlő oldalon is - de feleletet sem ott, sem itt, az amijo oldalán nem kaptunk, sőt, "személyeskedés" címén, némi baráti elmarasztalásban is volt részünk. És még sőtebb: az amúgy igencsak harcos kedvéről híres PM-es képviselőnk, egyenesen azzal hárította el az elgettósodásunkkal kapcsolatos felszólamlásait hiányoló észrevételeinket, hogy "a polgármestert Sára Botondnak hívják;" mely éleseszű válasszal többszörösen is zavarba hozott bennünket. Mert ugyan mi se várunk túl sokat a polgármesterünktől, de azt, hogy - tudathasadásos módon - ő maga interpelláljon a balellenzék nevében, ráadásul önmaga ellen, szerintem túlzás lenne elvárni tőle.

Így hát meg kell értenünk, hogy - amint most épp olvasom - szegény Hős utcai dílerek és hű ügyfeleik is úgy gondolják, jobb, ha az ottani háborús viszonyok elől a békésebb, józsefvárosi környezetben keresnek menedéket, elvégre felelősségteljes munkájukat nem végezhetik elzárva bevált ügyfeleiktől, holmi karámba zárva.

És persze nekünk, Magdolna-negyedi lakóknak sincs okunk különösebb aggodalomra. Először is évek óta hozzászoktunk, hogy házainkban dílerek ütik föl tanyáikat, másodszor is biztosak lehetünk abban, hogy amint most a józsefvárosi civilek emelik föl szavukat a kőbányai lakosokért, úgy ez hamarosan fordítva is megtörténik majd. Sőt, én tovább is fejleszteném ezt a szolidaritásosdit. A felelősségvállalást is mindkét félnek a másikra kéne hárítani... de talán elég is a keserű viccelődésből.

Ugyanis úgy a kőbányaiak mint a ferencvárosiak - ellenzék, civilek egyaránt - többször és kitartó intenzitással felléptek a kerületükbeli önkormányzati bérlakásrendszer anomáliái ellen, szemben a józsefvárosiakkal, akik még folyamatos késztetésre sem tették meg ezt; legalábbis következetes makacssággal és szakmai alapossággal biztos, nem.
Persze, szolidaritást vállalni a szomszéddal is szép dolog, de a saját égő házunk oltása mégis, mindenek előtti kötelesség, de mondhatnám belső parancsnak is.

A helyzet viszont az, hogy a szomszéd kerületek - Ferencváros és Kőbánya - elesettjei, kilakoltatottjai iránt oly nagy együttérzést tanúsító és konkrét intézkedéseket sürgető józsefvárosi balellenzék már jóval csöndesebb, ha a saját portáján történő

Bejegyzés: 818. Írd alá a petíciót!

koszorumagdolna 2018.11.14. 23:36:30

Válaszolva a kérdésre, hogy "és akkor most újra megkérdem: kegyetlenkedés, (el)üldözés helyett nem lehetne inkább támogatást nyújtani a hajléktalanságból való kijutáshoz?"
- talán épp századjára - válaszolnék is néhány, a semmibe rikoltott tétova szóval, bár tudom, már mindenki unja.

Mert a jámbor óhaj és szörnyülködés helyett, végre épkézláb javaslatokkal kéne előállni, s azokkal addig bombázni a hatalomban lévőket, amíg jobb belátásra nem térnek. Mi itt, néhány lakos a környezetedben - a legcsekélyebb segítség nélkül is - ezt próbáljuk elérni, s akkor se adjuk föl, ha ismétlődő észrevételeinkre, leveleinkre se válaszolnak mindig.

Nem hinném ugyanis, hogy ebben a körben ne lenne nyilvánvaló az, hogy a hajléktalanok elsöprő többsége a totálisan működésképtelen önkormányzati bérlakás-rendszerből kerül ki, mellyel kapcsolatban nemcsak a mai de az ezt megelőző vezetésnél se tudtuk áttörni a hallgatás falát.

Nem gondoljátok, hogy a hajléktalanságról szóló háborgásokon túl, épp nektek, a baloldal helyi képviselőinek kellene elsősorban konkrét javaslatokkal előállni épp az ötezernyi bérlakás optimális élet- és lakhatási körülményeire nézve?

Mindenekelőtt a tekintetben, hogy ne amortizálódjanak úgy, ahogy ezt te is láthatod a saját környezetedben. És persze, egy percre se szem elől téveszteni azt a tarthatatlan tényt, hogy ezen lakások minimum egyharmada illegitim módon, ún. tovább-albérletesítés által lakott, s ennél kisebb mértékben ugyan, de száz számra üresen áll.
Nem gondoljátok, hogy minden együttérzés és tiltakozás pusztába kiáltott szó csupán, ha az nem párosul kézzel fogható tettekkel is?

Bejegyzés: 813. Mert olvasni jó (2)

koszorumagdolna 2018.10.22. 20:08:43

Szép-szép a pontokba szedett, "komplex megoldások," meg a hatékony "kormányzati intézkedések" követelése Feri, s a körúti fák "felruházása" se rossz ötlet.

De - sajnos-e vagy sem - a valóban hatékony intézkedéseket nem elsősorban másoktól kéne várnotok, hanem nektek kéne olyan akciókba fognotok, amelyek valóban fölkavarhatnák az egy tapodtat előre lépni sem képes helyi ellenzék állóvizét, s mely lemoshatná rólatok a föl- főlröppennő "lojális ellenzék" - vagy amit most olvastam a neten:"fideszempé" - csúnya vádját.

Nem is értem, hogy egyáltalán hogy tudjátok megállni most, a hajléktalan-üggyel is csak nyomatékosított lakhatási válság e mély pontján, hogy nem szólaltok meg s kezdeményeztek mozgalmat, az önkormányzati bérlakások évtizede halogatott teljes és szakszerű fölméréséért, melyet 2013-ban - épp a mi (Nh. Egyesület) kezdeményezésünkre is - egyszer már meglépett az önkormányzat.

Igaz ugyan, hogy ez a felmérési munka korántsem zárult olyan "fényes sikerrel," ahogy ezt Kocsis Máté állította a milliókba kerülő "bérleményellenőrzésről," mely a nagy felhajtás ellenére se tárt föl egyetlen hiányosságot sem, s így maradt minden abban a kaotikus, rendezetlen állapotban, ahogy volt.

És persze az általunk beterjesztett - és képviselő-testületileg is elfogadott - javaslatok egyikét se valósították meg, s a kaotikus állapotok nemhogy csökkentek, de csak "fokozódtak" azóta.
Hát nem veszitek észre, hogy a legsürgetőbb, égetően konkrét feladatokat nem lehet látványos happeningekkel, görögtüzes mutatványokkal pótolni? Nem gondoljátok, hogy a kényelmes ellenzéki szinekúra is megszűnik egyszer, s akkor itt maradtok üres kézzel, üres ég alatt?

Bejegyzés: 806. Tegnaptól már bűn

koszorumagdolna 2018.10.13. 22:02:47

CETERUM CENSEO...
Most, az egyébként valóban gyalázatos, legújabb hajléktalannyomorító rendelet olvastán - mely ellen tüntetni magam is ott leszek holnap - is csak azt mondom, hogy az önkormányzati bérlakás-rendszer százszor is megénekelt komplex katasztrófahelyzetének orvoslása nélkül, nemcsak hogy megnyerhetetlen a hajléktalan polgártársaink vérlázító megaláztatása és kifosztása ellen indított nemes küzdelem, de még csak további szimpatizánsokat se igen nyer meg ezzel magának a lelkes küzdők csapata.

És mondhatnak akár SZÁZ MONDATOT IS A ZSARNOKSÁGRÓL koszorús költőink holnap a tervezett és megszentelt, illyési EGY MONDAT HELYETT, ha nem tudják azt az EGYETLEN EGYET, amely ahhoz a közösségnek szólna, amely szinte az állatorvosi ló példájával szemlélteti a legbiztosabb utat a teljes kiszolgáltatottság és reménytelenség felé. Igen, azt, amelyik máig is a legtöbb hajléktalant "adja a hazának," a kifosztott, valójában senkit sem érdeklő és az "illetékesek" által forró krumpliként egymásnak dobált, önkormányzati bérlakás-rendszerről beszélek, ha kell századjára is, arról, amiről a holnapi felkent poéták valszeg semmit se tudnak.

Pedig a hajléktalanok lelki üdvéért vívott nemes harc biztos hátországa, ki nem fogyó tűzfészke, nem más, mint a tanács-rendszerből itt-ragadt, rég alkalmatlan és korrupt önkormányzati rendszer, melynek legszimptomatikusabb megnyilvánulása a halódó bérlakásrendszer. Az, amely a már említett állatorvosi ló szemléletességével mutatja meg azt, aminek fölszámolásához haladéktalanul hozzá kéne fogni.

De persze nem úgy, ahogy azt - AUSRADIEREN! - a fékeveszett önkény felkent urai elképzelik, hogy ugyanis menjen onnan mindenki isten hírével tova, s maradjon üres kézzel üres ég alatt. Mert azt, hogy kő kövön ne maradjon a több mint száz évet, két világháborút és forradalmakat megért városnegyedben, hát azt még megélhetjük, ha így megy tovább...

Bejegyzés: 805. Találkozás a pápával

koszorumagdolna 2018.10.10. 16:30:59

Mottó: "a város lehet, hogy mindenkié, de ha majd azoké se lesz, akik verejtékes munkával megteremtett otthonaikban se tudnak már embermód élni, csak vegetálni, akkor a Város Már Senkié Se Lesz, legföljebb csak az elszabadult Hatalomé és mindenre kész fogdmegjeié."

Lerágott csontnak tűnik, de mégis el kell ezt mondanom, s - bármily furcsa is - épp a fenti cikk kapcsán.

Valamit kibaszottul nem értenek meg ugyanis azok, akik a "nagy társadalmi igazságtalanságok" s hasonló, nemzetmegváltó gondolatok harcos szószólóiként próbálják megnyerni az "embereket" az önkényuralom ellen, mert a társadalmi többség csak azt látja, hogy az őt közvetlenül feszítő gondok fölött csak ellebegnek ennek a magasztos eszmének az "elhivatott szószólói," s bármennyire is harcolni látszanak az igazságtalanság ellen, az emberek _szívét_ így valahogy mégse tudják megnyerni.

Például most, amikor a magyar nép tudatában mélyen beivódott, 150 éves török hódoltság ellenére azt halljuk a nemzetvezetőtől, hogy az voltaképpen nem volt más, mint "két nagyszerű nép fiainak többszáz évvel ezelőtti egymásnak feszülése," akkor hiába mondja azt a "demokratikus oldal" némely helyi képviselője, hogy undorral tölti el az ilyen beszéd, mert képviseltjei csak azt látják, hogy "jó, jó, de te csak a 'török áfiumhoz' értesz, de fogalmad sincs arról, hogy miféle 'áfium' az, amiben én élek, s ha szólasz is néha, nem közvetlen tapasztalataid alapján teszed, hanem a Párt mindenkori érvényes 'koncepciója' szerint, amit mindenekfelett, híven szolgálnod kell.

És mindez arról jut elsősorban ismét az eszembe, hogy amikor a demokratikus oldal jelöltje - közvetlen a választásokat megelőző napokban - meglátogatott minket itt, a kies, KS utcai házunkban, egyáltalán nem tartotta fontosnak, hogy azt a néhány konkrét ügyet, amit mi javasoltunk neki, fölvegye a túlnyomórészt az önkormányzati lakhatási anomáliákról szóló programjába, és arra való hivatkozással, hogy "tanácsadóimmal már mindent megbeszéltem ez ügyben," csak saját, magasröptű programját próbálta itt nekünk nyomatni. Igen, azt, melyet többnyire olyasvalakik "tanácsoltak", akik jóformán bérházat se láttak belülről.

És mindezt csak azért mondom itt el, mert - nem is sokára - itt van a nyakunkon az újabb polgiválasztás, melyben persze korántsem az "elátkozott" bérházügyről lesz csak szó. De ha a többi más, különféle, szerteágazó kérdéskörben is olyan "hozzáértőket" indít a nagyreményű demokratikus oldal, mint tette azt az idén, hát ismét lehet...no, mit is csinálni? Igen, lehet majd újból mutogatni a "megtévesztett lakosságra," meg - némi joggal persze - a "fidesz által megbuherált választási rendszerre" és hasonlókra.

Én viszont csak azt mondhatom hogy vereség és vereség között is óriási különbség van. Egy hiteles jelölt ugyanis - akire nem tekint bizalmatlan értetlenséggel a demokratikus változást akaró választók többsége - még akkor is félgyőzelemnek számít, ha az "itt a piros, hol a piros" féle fideszmetodikának újra sikerül megbundáznia a választást.

Egy hiteles jelölt ugyanis - furcsa-e vagy sem - minden óvási, újraszámlálási követelésnél meggyőzőbb a "megvezetett választók" szemében, mert a "nép" egy része lehet, hogy beveszi a migránsdumát meg hasonlókat, de csak addig, amíg nincs a felhozatalban olyan, aki "tudja a nevét."
Mert bármilyen aljasságnak tűnik is a jól kifundált demagógiával "az egyszerű embereket" beetetni, amíg az 'ellenoldalon' csak hitvány lózungokat és 'világmegváltó eszméket' hall, addig azt is tudja, hogy az Igazi Erő mégis csak a ravasz demagógia oldalán van.

Bejegyzés: 802. Azóta sem

koszorumagdolna 2018.09.21. 18:59:30

(Nos, talán az én hozzászólásomat nem olyan "jó olvasni," mint Győri Péter - állításotok szerint - "kegyetlenül őszinte elemzését," de legalább a bennük foglalt 'száraz tényekben,' egy szemernyi szépítés sincs, és persze, "releváns, redszeralkotói igény" helyett is, csak néhány hiánypótló észrevételt akar hozzáfűzni a feltáró igényű műhöz.)

Nos, hát lehet, hogy a 444.hu újságírójának, vagy akár nektek is, "kegyetlenül őszintének" tűnt az az elemzés, amit Győri Péter demokratikus jelölt a kampánya során kifejtett tevékenységéről írt, de nekünk, önkormányzati bérlőknek - akik a kampány két hónapja alatt egyszer se tudtuk megbeszélni azokat a kérdéseket, amik a kerületi lakosság minimum egynegyedének a legsúlyosabb problémája - egyáltalán nem tűnik őszintén feltáró jellegűnek a polgármesterjelölt írása.

Bevallom., ezúttal - miután az ő oldalán, sőt, a Molnár Györgyén s a magamén is, már nemegyszer megtettem ezt - nem látom itt értelmét annak, hogy tételesen rámutassak Győri elemzéseinek minden hiányosságára, ezért abból a kommentből idéznék csak, amelyben épp itt, az "amijo"-ban, Bódis Lajosnak csak egyet ragadtam ki azok közül, amiben Győri Péternek elébb a saját háza táján kéne rendet tennie ahhoz, hogy az általa is központi jelentőségűnek tartott lakhatási ügyekben, hitelesen léphessen föl.

Olyan ügyről van szó, mely szorosan hozzátartozik a lakhatási kérdésekkel kapcsolatos jogellenes bérleményhasználati kérdések igen bonyolult és kiterjedt ügyéhez, s mellyel kapcsolatban, több bérlő kérésére is, személyes (nem nyilvános) levelet is írtam Győri Péternek, s melyre - minden szó- és írásbeli ígérete dacára - máig nem kaptunk választ. Ezért s még sok más miatt is azt kell mondjam, hogy Győri Péter - minden látszat dacára - nem sokban tér el attól a mindkét "oldalt" olyannyira jellemző gyakorlattól, amely az egyes részterületek problémáinak alapos ismerete hiányában alkotja meg szervezetelemzési és rendszerelméleti téziseit.

Erről írtam ezt a Bódis Lajosnak szóló válaszkommentet, melyre ő - a demokratikus polgármesterjelölthöz hasonlóan - csak mély hallgatással válaszolt, s melynek (mármint a kommentnek) idevágó részletét most idemásolom. Mert őszinte hevület ide vagy oda, baromi nehéz elbűvészkedni azt a súlyos tényt, hogy Győri mindenkivel szívesen folytatott eszmecserét, a neves egyetemi kollégáitól kezdve a szűkebb civil közösségeken át, az egyes, valóban csak "egyszerű embereknek" nevezhető, helyi lakosokig, de a leginkább "kitett" önkormányzati bérlői réteg képviselőivel két hónap alatt se talált alkalmat érdemben tárgyalni.

A fent említett, Bódis Lajossal folytatott levélváltás már kezdőmondatában is erre a súlyos és kényes témára utal, melyre, megállapodásunk ellenére, azóta se tért ki Győri Péter, s amire - anélkül, hogy e bonyolult kérdés szakmai részleteire most bővebben kitérnék - ezzel a jegyzetrészlettel világítanék rá.

"S az, hogy erről Győri Péterrel a kampány két hónapja során, még tárgyalni se tudtak az ebben érdekeltek, nos, az súlyos hiba. Ahogy az is, hogy az ő alapítványa jóvoltából számos szempontból jogellenesen lakó, meghatározhatatlan lakhatási jogállású személyek részesei az illegitim lakhatásból származó problémakomplexumnak is. Péter - minden, szóban és írásban egyaránt megerősített ígérete ellenére is - ezekre a problémákra sohasem reflektált, s még az őt ez ügyben a házunkban megkörnyékező lakó se tehette fel ezzel kapcsolatos kérdéseit neki. (ÉN feltettem, még a Molnár Gyuri oldalán kibontakozott purparlé során is, de ő ezúttal is hallatlanba vette a neki föltett kérdéseimet."
(A teljes jegyzet megtalálható itt, az "amijo"-ban.)

Mindezt azért tartom fontosnak - akár az ismétlés erejével is - kihangsúlyozni, mert a "rendszerjellegű problémafeltárás" 'kegyetlen őszinteségéhez' azoknak a rendszer egészét megingató mulasztásoknak feltárása is hozzátartozik, melyek nélkül, egy tapodtat se lehet továbblépni. Még akkor se, ha hangzatos Váci Mihály-idézetekkel (vagy persziflázsokkal) indítjuk is "kegyetlenül őszinte elemzésünket."

Bejegyzés: 797. Mert olvasni jó (1)

koszorumagdolna 2018.09.05. 04:43:27

Nahát, én is épp 1975-ben érkeztem a dicsőséges Szovjetunióba, csakhogy én egy kissé nyugatabbra, az ukrajnai Bogorodcsányba. Az orenburgi gázvezeték építőinek kis magyar csapatát erősítettem ugyanis, a nagy internacionalista összefogás jegyében beindult gigaberuházás szerény dolgozójaként.

És bár poloskák nem voltak a frissiben felhúzott és a korabeli követelményekhez képest igényesen kialakított lakó- és munkakörnyezetben, az viszont tényleg jellemző volt az akkori időkre, hogy nemigen engedtek megjelenni a szocializmus mintaállamának életkörülményeit előnytelen színben feltüntető közleményeket.

S nem is tudom, mért jutnak minderről eszembe napjaink nyolckerbeli élet- és lakhatási körülményei, de ha jól sejtem, hát úgy, ahogy a szerkesztőnek is.
2013-ban ugyanis, amikor néhányan elszántuk magunkat, hogy jelezzük az önkormányzatnak, hogy a kezelésükben lévő bérházakban egyre nagyobb a poloskapenetráció, a vagyonkezelő egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy ezt az egészet csak a megátalkodott méregkeverő Budaházy találta ki.

Ezt követően beosztottjait azzal küldte ki a házba, hogy ott az általa is ismert "álbérlőket" bujtsa föl ellenem, mert én "poloskairtás" ürügyén, az ő lakhatásukat akarom ellehetetleníteni. Mit mondjak; kis híján meglincseltek a kedves illegális lakók.

És talán a mi mostani "szovjet állapotainkat" mi sem jellemzi jobban, hogy mindezt - mármint a poloskafertőzés tényét - nagy nyilvánosság előtt, az önkormányzati vezetők és civilek közt nagy nehezen összehozott, a kis tanácsteremben megrendezett megbeszélésen is elmondta, különös hangsúllyal kiemelve az én megátalkodott aknamunkát végző tevékenységemet.

S ami viszont talán mindennél nagyobb hasonlóságot mutat az "átkosbeli" időkkel, hogy sem az önkormányzat fejesei, sem a megbeszélésen megjelent, nagy számú civil aktivista egyikének se jutott eszébe, hogy - ha nem is az én védelmemben, de - a nyilvánvalóan aljas indítékú és a szintén "világos és nyilvánvaló veszély" eltitkolásáról szóló hazugság és rágalom ellen, akárha egyetlen szót is szóljon. Nahát - sok más mellett persze - ezért van nekem olyan, amilyen véleményem a magukat hangadónak tartó (nemcsak helyi) civil ellenzékről, ami nem sokban különbözik a velük szövetséges pártokéiról alkotottól sem.

Mert igen, "az aktuális problémák az önkormányzati bérlakás-rendszerben," címen megrendezett találkozón, akkor is olyan delegáltak próbálták "rendszerelméleti szintű" módszerekkel kezükbe venni a megoldás kulcsát, akik sem egy bérházat belülről, sem egy eleven bérlőt nem láttak soha.

Ami - bármily furcsa ez - a dolgok valódi értelmét tekintve, az önkormányzati vagyonkezelőről is elmondható. S ezért van az is, hogy a valódi feladataival tisztában nem lévő ellenzék és civil szövetségesei - egészen kis számú kivétellel - akár tudnak erről, akár nem, valójában s lényegében ma nem mások, mint a teljességgel demoralizálódott hatalom szekértolói.

Bejegyzés: 792. Nem jelent meg

Pásztörperc 2018.09.02. 19:56:57

@czerka: Ha elolvasod a belinkelt írást, abban Ungárnak egy nagy rakás állítását találod. Ezek egyik nagy csoportja igaz, találó és frappáns, a másik nagy csoport bődületes hülyeség.

Ha még ezek után se látsz hasonlóságot, magyarázhatom tovább is...

Bejegyzés: 790. Hruscsov síremléke

bodis.lajos 2018.09.02. 19:41:24

Csak az jut eszembe, hogy talán mégis meg kellene próbálni "előbújni", illetve erre biztatni azokat, akiknek élhetetlenek a körülményeik. Elmenni 10-en meghirdetett nyilvános fogadóórára (a meglévő kevés jogintézmény egyikére, ahol lakos az állampolgár és véleményét kifejezheti), hívni sajtót (kormányzatit, ellenzékit, függetlent, már ami van belőle, nem diszkriminálni, ami fontos, aztán megy, aki ebben témát lát), előtte egyeztetni, és okosan viselkedni.

Hogy az élhetetlen körülmények között élők a még nehezebb helyzetben lévők iránti gyűlölet felé fordulnak? Vagy hogy egy sokáig szervezett közös fellépést esetleg rövid úton szétbombáz egy megosztásra irányuló (és aztán általában nem betartott ígéret)? Ezzel szemben csak próbálkozni tudnék, nehéz, és annál szebb, ha sikerül. Sok szerencsét, és írjál róla itt vagy máshol!

Bejegyzés: 791. Világos és nyilvánvaló

koszorumagdolna 2018.09.01. 22:06:15

Örülök, hogy ilyen rövid, ám mégis szellemesen magvas véleményed van a kialakult helyzetről, Lajos. Bizony, jól jönne most nekünk is némi humorérzék, mert - s emiatt valóban kétségbe vagyok esve - egyszerűen képtelen vagyok megmagyarázni a kétségbeesett lakóknak, hogy nem elsősorban a valóban egyre deszocializáltabbá váló s többnyire illegitim lakhatású s elveszett lelkekként köztünk bolyongó zombik felelősek a kialakult állapotokért, hanem - a demoralizálódott és dejurializálódott hatalom mellett - azok is, akik mint hivatásos segítőik, törvénytelen eszközöktől se riadnak vissza pártfogoltjaik "megsegítésétől." Ezzel - akár az általam ismert házakban is - olyan gyűlölethullámot indítottak el minden élet- és lakhatási körülményeiben végveszélybe került lakótársunk s már lakni se tudó társaink ellen, amely beláthatatlan következményekkel járhat az egész "gettónegyednek" nevezett, s egyre tágabb régiókra kiterjedő lakókörnyezetekre nézve.Persze, senki nem vitathatja ép ésszel, hogy ez csak a legcinikusabb politikai bizniszben utazó mai, lezüllött hatalom bűne. De azért nemcsak az övé.

Bejegyzés: 791. Világos és nyilvánvaló

bodis.lajos 2018.09.01. 21:11:07

szigorúan néző államférfiak_biztonságot_adnak

Bejegyzés: 791. Világos és nyilvánvaló

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2018.08.30. 16:09:00

@czerka: Mindkét névben az első magánhangzó "u". :)

Bejegyzés: 790. Hruscsov síremléke

czerka 2018.08.30. 15:24:46

Ungárnak mi köze Hruscsovhoz? De most tényleg.

Bejegyzés: 790. Hruscsov síremléke

barabasJ 2018.08.25. 12:42:37

Nem is tudtam, hogy Kölcsey írta az Alkotmányt!... Igaz azt se tudtam, hogy Jézus jász volt. Gyöngyszem ez a faszi!

Bejegyzés: 788. Pócs megdíjazta magát