HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.11.12. 18:00 Amijo

815. A köz érdeke mindenek előtt

Címkék: ítélet jogállam városliget civilek ligetvédők elios zrt

Fejenként 200-250 óra közérdekű munkára ítélt a bíróság 11 ligetvédőt csoportos garázdaság és rongálás miatt. A kár összesen 60 ezer forint volt. 

Egy hozzászóló arról érdeklődik, hogy mennyire ítélték Orbán Viktort az ő kordonbontása miatt. Nem kell válaszolni neki, a kérdés szónoki. Többedszer őszintén remélem, hogy a jogállamisághoz visszatérés fontos lépéseként a mentelmi jog védelme alatt elkövetett bűncselekmények és szabálysértések elévülését egyszer s mindenkorra megszüntetjük — az átmenet jellegéből adódóan visszamenőleges hatállyal.

ligetvedok2.jpg

Bármily szomorú is, de ha az ember úgy akar visszatérni a maffiaállamból a jogállamba, hogy egyszer csak elkezd a jogelmélet és az államjog szerint korrekt és koherens szabá- lyokat hozni, azzal a legtöbbet az így büntetlenül maradó maffiózóknak kedvez. Kell egy átmeneti időszak.

Nagyon komoly erkölcsi kérdés, hogy mi legyen ennek hossza és tartalma, mert napról napra látjuk, mi is történik, hogy ha az ember egyszer letér a jogszerűség útjáról, egyre nagyobb kedvet kap arra, hogy mindent önkényesen intézzen el — hiszen úgy sokkal könnyebb és (az egyre torzabb értékrend felől nézve) egyre hatékonyabb.

No de hát az ellenzék (ami jelenleg a kutyapárt) hatalomra jutásáig még legalább nyolc évünk van...

Fügedi Ubul

***

És ha már a köz roppant fontos érdeke szóba került: Úgy tűnik, a rendőrség nem is nyomozott Orbán vejének ügyében. A máskor, másoknál oly szorgos rendőrség és ügyészség bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást az Elios Zrt. ügyében. Felmerül a kérdés, hogy vizsgáltak-e egyáltalán valamit.

Szólj hozzá!

2018.11.09. 18:00 Amijo

814. Ez sem jött össze

Címkék: facebook önkormányzat ítélet civilek auróra sára botond

"… mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, 
akik nem értenek egyet velünk”. (Orbán Viktor) 

Megint pofára esett a kerület vezetése, továbbra sem sikerül bezárniuk az Aurórát: kedden a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a bezáratásról szóló legutóbbi határozatot – egyben elmarasztalta a kerületet, és új eljárásra kötelezte az önkormányzatot. Így aztán a közösségi házat Sára Botondék most sem tudták kinyírni, de az ítélet szerint az önkori szorgosan próbálkozhat tovább.

aurora2018-3.jpg

Fotó: nepszava.hu

A hírről pár napja így számolt be Facebook-oldalán az Auróra: 

Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli.

 

Nyáron eljárást indított ellenünk a Józsefvárosi Önkormányzat, mert szerin- tük jogtalanul béreljük az Aurórát, holott ezt a bérbeadó és a bérlő is közös nyilatkozatában megerősíti, négy éve fizetjük a bérleti díjat. Ma tárgyalták az ügyet a bíróságon, ahol az az ítélet született, hogy megsemmisítették a bezárató határozatot. A bírói tanács szerint ugyanis az Önkormányzat nem értesített minket arról, hogy eljárás folyik ellenünk, ezért elmarasztalták az Önkormányzatot, és arra kötelezték őket, hogy új eljárást indítsanak elle- nünk. Egyik szemünk sír, a másik nevet, de igazából mindkettő inkább sírva nevet!

 

Túl sokáig nem lesz nyugtunk, biztosan fog új eljárás fog indulni, de azért mi ennek is örülünk – a kis győzelem is győzelem.

A kerület vezetése immáron sokadszorra futott/fut neki az Auróra felszámolásának, de – egyelőre – nem zárathatják be a civil szervezeteknek otthont adó helyet. Pedig már eddig is mindent bevetettek 2017 júniusa óta, legutóbb már azt is felajánlotta az önkormányzat, hogy megvásárolja az Auróra Civil Központ által használt ingatlanokat – csak hogy a civil foglalkozásoknak és koncerteknek otthont adó központ ne maradhasson a kerületben

Így aztán most az Auróra várhatja az újabb mocskos fantáziadús bezáratási kísérletet – mert biztos, hogy születni fog ilyen. Akár több is. Végül is a fiúk – ha mást nem is – azt már megtanulták, hogy ha valami nem tetszik, azt el kell hallgattatni, el kell tüntetni.

***

Az Auróra egyébként 2014-ben nyitott, és régóta csípi az önkormányzat szemét, tavaly nyáron például olyan hirtelen zárták be a szórakozóhelyet szintén egy jegyzői döntéssel, hogy az előző nap még senki sem sejtett semmit. Akkor – az indoklás szerint – “lakossági nyomásra”, ill. “közbiztonsági érdekből” csaptak le a helyre. Az meg bizonyára csak vélet- len egybeesés, hogy az Aurórában több olyan civil szervezet működtet irodát, melyek finoman szólva sem hívei a kormánynak.

Szólj hozzá!

2018.11.06. 19:00 Amijo

813. Mert olvasni jó (2)

Címkék: népszava szegénység hajléktalanok horváth m tér michels antal

"Az nem segít, ha kinyitjuk a templomot, mert a hideg pad nem elég"  

Érteni még jobb. Pár hete írtam a hajléktalanok üldözéséről, amikor is a kormány egy laza tollvonással "megoldotta" a hajléktalanság problémáját és szabálysértéssé tette az utcán élést. Most a témához kapcsolódóan egy interjút ajánlok olvasásra a Népszavából, mert sok tanulságot hordoz az a beszélgetés, melyet hajléktalan ügyben folytatattak Michels Antal plébánossal, a Horváth Mihály téri Szent József plébánia vezetőjével.

Michels Antal: Ami most történik a hajléktalanokkal, az csak látszatintézkedés: egyik helyről egy másikra terelik őket, talán ideig-óráig eltűnnek a világ szeme elől, de a sorsuk nem változik meg, csak a szőnyeg alá söpörtük a problémát.

Józsefváros plébánosát – Tóni atyát - a hajléktalanok papjaként is ismerik, külön nekik tart misét minden vasárnap délután háromkor. (via Népszava)

Névjegy
Michels Antal Budapesten született a Trefort Ágoston Gimnáziumba járt, majd sza- kácsként dolgozott, mielőtt meghallotta volna isten hívó szavát. Közel tíz évig volt az esztergomi belvárosi Szent Péter és Pál plébánia vezetője, mellette a helyi Vaszary Kolos Kórház lelkésze, s börtönlelkész. Öt évig lelkipásztori szolgálatot látott el Kár- pátalján, mielőtt 2014-ben a Budapest-Józsefvárosi Szent József plébániára helyez- ték. Karácsonykor nemcsak munkatársait, de a hajléktalanokat is megvendégeli.

És akkor most újra megkérdem: kegyetlenkedés, (el)üldözés helyett nem lehetne inkább támogatást nyújtani a hajléktalanságból való kijutáshoz?

További szép estét és kellemes olvasgatást. Mert olvasni jó. Érteni meg még jobb.

Camara-Bereczki (CBFM), Magdolna-negyed

1 komment

2018.11.03. 20:01 Amijo

812. Történéseim (11)

Címkék: térkép történet múltidéző MÁFI

Szigorúan titkos
Vidám történetek a régi, jó kis átkosból sorozat

Alapvetően szórakozott ember lévén jóformán minden lehetséges dolgot hagytam már el életemben — tán csak titkos térképet nem. Márpedig abban a bizonyos régi, jó kis átkos rendszerben titkos volt az összes tízezres és huszonötezres térkép. Az amerikaiak már az autók rendszámait is le tudták olvasni az űrből, mi pedig még a hatvanezres léptékű turistatérképeket is úgy torzítottuk, hogy órákba telt megtalálni a rajtuk feltüntetett tereptárgyakat (pl. barlang), mert persze sosem ott voltak, ahol a jelük.

Naggggyon szigorú szabályai voltak a titkos térképek kezelésének: egy ember egyszerre csak egy darabot tarthatott magánál. Mivel az azért teljesen ki volt csukva, hogy egy kb. 6 km * 6 km-es térkép elég legyen a napi munkához, ha párosával mentünk, akárhány lap lehetett nálunk. Arra azonban persze nem volt pénz, hogy minden térképező geológust elkísérjen egy térképcipelő segéderő, így hát ezt a szabályt nem tartotta be soha senki. Ezt pontosan tudták a főnökök is, és mindenki mélyen hallgatott róla.

Bogumil, akiről számos történet kering a nép ajkán, 1978-ban a Börzsönyt térképezte, amihez egy híján negyven titkos térképlapot vett fel legálisan. Ezeket a szálláshelyén, páncélszerkényben vagy végszükség esetén páncéldobozban kellett volna tartania, csak hát ilyen nem volt. Sőt, állandó szállása sem volt, és az idő múlásával egyre kevésbé tudta, hogy melyik térképlapja melyik alvóhelyén van. Mígnem május végén ő is, én is megkap- tuk a parancsot, hogy egy hónap múlva rukkoljunk be a magyar népről elnevezett hadse- regbe, ahol számítanak ránk. Kellett is ez az idő a felkészülésre, mert előtte darabra le kellett adnunk a nálunk levő kincstári tárgyakat — egyebek közt a titkos térképeket.

Egy álló hetet töltöttem azzal, hogy az utolsó szálig minden nálam levő papírt egyenként átvizsgáltam és vagy kidobtam, vagy rendezett stószokba, témánként külön fiókokban, illetve polcokon halmoztam fel. Leadtam a könyvtárba, adattárba, térképtárba, raktárba amit kellett, és rendezett viszonyokat hátrahagyva távoztam Szolnok felé.

Bogumilnak azonban komoly problémái akadtak. Legelőbb is észrevette, hogy nincs meg a térképtáskája. Visszaemlékezve a közelmúlt eseményeire felködlött neki, hogy néhány napja Vácott még megvolt, aztán meg már nem. — Alighanem ellopták — gondolta, és elutazott Vácra. Végigjárta a várost széltében-hosszában, és nem hiába, mert a hajóállo- más szeméttárolójában megtalálta a térképeket (amelyekre a táska eltulajdonítója nem tartott igényt). Mármint azt a harminckettőt, amelyek a táskában voltak. Na jó, de mi van a többi héttel?

Eszébe jutott, hogy vagy két héttel előbb egy jó kis forrásnál aludt meg ott a hegyek között, és mintha ott kipakolta volna a nála levő térképeket — reggel meg aligha el nem feledte összeszedni őket. Nosza, irány a forrás!

Hihetetlenül jó passzban volt akkoriban, ugyanis az alvóhelyen is megtalálta az ott kirakott térképeket; mind a hatot. Na jó, na jó, de hol az utolsó?

Hát az bizony nem lett meg, és Bogumil utolsó szabad hetét többé-kevésbé magyarázó feljegyzések írásával és a fegyelmi bizottság előtt szabadkozással töltötte. No de hát eltelt a hét, és mi berukkoltunk.

Az alapkiképzés végeztével ő Zalaegerszegre került, ahol hamarosan belépett a helyi gyász- kórusba, és ezért rendszeresen kikérték különböző temetésekre énekelni. Én visszajöttem Budapestre a sereg térképészeti intézetébe, ahol gatyás (ruharaktáros) koromban magam is élveztem bizonyos szabadságot, úgyhogy időnként be tudtam ugrani a Földtani Intézet- be.

Az első ilyen alkalommal egy összehajtogatott tízezres térképet találtam az asztalom középső fiókjában. A főnökömnél éppen pártvezetőségi ülés volt, amin ott kellett legyen Korpás Laci, Bogumil főnöke is, így hát bekopogtam:

— Elnézést, de nem ez Bogumil hiányzó térképlapja?

Belesápadtak. mert azt még meg lehet magyarázni, ha valaki elveszít egy térképet, de ha talál egyet, abból nagy vizsgálat lesz. Innentől én írtam a raktárban a feljegyzéseket; bele- telt vagy egy hónap, mire az ügyet lezárták.

Addigra már alig több, mint egy év volt hátra a szolgálati időből; csak végigszenvedtük azt is. Leszereltünk (Bogumil szakaszvezetőként, én mint fenyített honvéd), és ennek örömére mindenki, aki visszatért az intézetbe, kapott munkahelyi jutalmat. Engem kivéve.

Mi tagadás, bosszantott a dolog, úgy hogy meg is kérdeztem a személyzetisünket, mivégre ez a kivételezés.

— Tudja, volt magának az a zűrös térképügye...

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2018.10.31. 20:00 Amijo

811. A méltó jutalom

Címkék: űrkutatás kormány közigazgatás szijjártó péter ferencz orsolya

"Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás Ferencz Orsolyának.” 

Novembertől dr. Ferencz Orsolya, kerületünk önkormányzati képviselője lesz a kormány űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. Munkáját egyfős titkárság segíti holnaptól az Űrkutatásért Felelős Főosztályon.

Feladata lesz, hogy "gondoskodjon az  űrkutatási tárgyú szerződések, a  szükséges szabályozás kidolgozásával, a  szerződések előkészítésével, egyeztetésével kapcsolatos feladatokról. Felügyelje az űrkutatás fejlesztésére vonatkozó stratégiák, szakpolitikák összehangolását és megvalósítását, valamint képviselje a kormányt a hazai és nemzet- közi űrkutatási szervezetekben és fórumokon. A munkájáért helyettes államtitkári fizetést kaphat." – írja a 444.hu.

Végre Ferencz Orsolya képviselő asszony is kapott kormányzati pozíciót. Nincs is annál szebb, mint amikor a kemény munka és a gátlástalan szorgalom elnyeri méltó jutalmát.

Camara-Bereczki (CBFM), Magdolna-negyed

P.s.: De másik fontos területnek is lesz miniszteri biztosa: igen, a székelyföldi jégpályák építésének. Miközben több ezer embert tesznek utcára a közigazgatás modernizációja címén…

Szólj hozzá!

2018.10.28. 18:52 Amijo

810. Keresztény, demokrácia

Címkék: fidesz kormány demokrácia szegénység hajléktalanok szoboravatás

Tizenöt ember kunyhóját semmisítették meg Kispesten. (Népszava

Majd' két hete, hogy október 15-én a NER és a kereszténydemokrácia nagyobb dicsőségére életbe lépett a közterületen való életvitelszerű tartózkodást megtiltó jogszabály, amely a hajléktalanságot szabálysértéssé minősítette. És azóta szorgosan zajlik a hajléktalanok vegzálása. Az különösebben senkit nem zavar, hogy például a kaposvári bíróság szerint a hajléktalantörvény alkalmazandó szabályai az Alaptörvénybe ütköznek. (Megj.: 2012-ben az Alkotmánybíróság már elbírálta a kérdést, hogy a hajléktalan állapot állami üldözése alkotmányos-e, és a válasza kategorikus nem volt.)

hajlektalan_szobor.jpg

Jó ideje mozdulatlan és felszólításra sem reagál
(Fotómontázs: Magyar Kétfarkú Kutya Párt)

Csak emlékeztetőül: alig másfél éve, 2017. április 11-én Erdő Péter bíboros, prímás a Horváth Mihály téri templom előtt megáldotta Timothy P. Schmalz kanadai szobrász Hajléktalan Jézus című alkotását. A padon fekvő, pokrócába burkolózott, elesett embert ábrázoló köztéri szobor első példányát a torontói Regis College épületénél, a kanadai je- zsuiták teológiai fakultásánál állították fel. Másolatai azóta eljutottak a világ több részére, a Vatikánban az Apostoli Alamizsnahivatal bejáratánál látható.

A szobor fő üzenete, a hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége. Az elesett emberek méltóságát a szociális ellátó rendszer önmagában nem tudja visszaadni, arra csak a társadalom képes. (Budácsik Lajos)

A budapesti szoborállítást követően országjáró körútra vitték a szobrot, kiállították Vácon, Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen, Veszprémben és Miskolcon is. A józsefvárosi szobor- állítás alkalomára Lackfi János verset írt, melyet fel is olvasott a szobor megáldásakor.

A hajlékkészítés zsoltára (részlet)

... odadőlsz amellé az árva fickó
mellé, és mindenféléket duruzsolsz
a fülébe, szédíted, hitegeted, mennyei
királysággal kábítod, ezerszer újrapörgeted
vele veszteségeit, és megsiratod mindet,
házat, hazát, asszonyt, állást, megbecsülést,
mi mindent lehet elveszteni, te jó ég,
mi mindent lehet megszerezni, te jó ég,
közben igazából csak szétpergő homok
marad kezünkben, és úgy vágyjuk közeledet,
Uram, te pedig megcsalsz minket,
heverészel úri kedvedben
a hidegben azzal az emberrel ott a padon,
és bennünk nincs elég bátorság,
hogy odaheveredjünk mellé,
hogy odaheveredjünk melléd.

És amíg mi – a nagyobb szabadsággal megáldott többségi társadalom – nem segítettünk érdemben a hajléktalanokon, addig az a minimum, hogy viseljük el a látványukat és a szagukat. (Balavány György: Felelősek a sorsukért a hajléktalanok?)

Itt tartunk ma: szobrot állítunk, de a hajléktalanok még megmaradt, szegényes motyóját elégetjük, kunyhóit leromboltuk, pénzbírságot (!) szabunk ki rájuk, börtönbe küldjük őket – azért mert szegények. Keresztény, demokrácia. Szégyellhetjük magunkat, mindannyian. Mert az hagyjuk, hagytuk.

***

Bírók is aláírták a hajléktalanok büntetése elleni petíciót. Nyilatkozott az RTL Klub Híra- dójának az a jogász, aki elindította a hajléktalanok bíróságra citálása és megbüntetése elleni online petíciót. A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet – olvasható a felhívásban, ami kiemeli, hogy a jogszabály rossz "és nem lett volna szabad” megszületnie. Már több mint 1700-an támogatták a tiltakozást. A petíció itt érhető el. Ehhez érdemes még elolvasni M. Tóth Balázs írását az Átlátszón: Miért tiltakozik már több mint ezerötszáz ügyvéd a hajlék- talanok állami üldözése ellen?

Szólj hozzá!

2018.10.25. 20:00 Amijo

809. Orángután-alternatíva

Címkék: oktatás kormány facebook orbán viktor orbánisztán CEU

A nap mai hírcsokra: A kormány nem akar megegyezni, a CEU vezetésének meg kezd elfogyni a türelme. A CEU egy hónapot adott, hogy aláírják a szerződést, különben jövő év szeptember 19-től minden programját Bécsben kezdi meg az egyetem. A kormányszóvivő szerint a CEU csak trükközik. Az amerikai nagykövet szerint még mindig lehet megoldást találni. Egy ifjú barátunk bejegyzése mindehhez a fészbukról (melynek minden szavával egyetértünk, beleértve a névmásokat, névelőket, névutókat, kötőszavakat, stb...):

orangutan.jpg

Pont ma, amikor a CEU úgy tűnik végképp rádöbbent, hogy baromira nem akarja ám itten a hatalom, hogy Pesten maradjon, ha cigánykereket hány, akkor se, úgyhogy kár vitatkozni. (Volt pofája valamelyik pribéknek leírni, hogy a CEU megzsarolta a kormányt. Gondolom arra gondolt, hogy Bécsben se az lesz kiírva a bejárat fölé, hogy Viktorka szép és okos. Ezt a kibaszott óvodát!)

Szóval pom’ma, amikor sikerült beverni még egy szöget ennek a szerencsétlen országnak a koporsójába (amibe a következő 20 évünk, etc.) nem tudok elmenni a következő mellett:

Egy csomó eléggé okos ember, akire érdemesnek tűnik hallgatni (akkor sem írom le, hogy értelmiségi... tévedtem) rendszeresen azt magyarázza, hogy az ellenzék nem mutat fel alternatívát, és főleg nem tűnik kompetensnek. Ez utóbbit amúgy épelméjű Fidesz szavazóktól is rendszeresen hallom: a Fidesznek nincs értelmes alternatívája. Az persze tény, hogy az állítólagos ellenzéki szakpolitikusok kompetenciája nem rit- kán elég kérdéses, de ehhez képest mennyiben más a kormányé?

Oktatás kicsit rosszabbul, mint 10 éve, közegészségügy romokban, magán lassan legalizálva (ez a novum!), a gazdaság kicsit a régiós átlag mögött elketyeg (ezt kb. Gyurcsány is tudta), szociális rendszer romokban, különböző lufik (bér, ingatlan) dagadnak. Simán úgy néz ki, hogy ha Orbán Viktor helyett egy békésebb természetű orángután vezette volna 8,5 évig ezt az országot, akkor sem lennénk nagyon máshol, igaz Mészáros Lőrinc meg baszakodhatna kondenzációs cirkókkal.

Szóval mégis mi az úristen az, amitől egy amúgy széteső és elég szerencsétlen ellen- zéki banda nem alternatívája ennek???!!!

MDM

P.s.: Ha pedig mindehhez még újra el tetszetek olvasni az előzőMagyar Tudományos Akadémiás, CEU-s, MTI-s bejegyzést – még teljesebbé válik az egyre csúfabb összkép.

***

Teljesen mindegy, hogy a CEU megtett mindent, hogy megfeleljen a kormány elvárásai- nak, Orbán Viktor mégsem szeretné azt, ha az egyetem tovább működne Budapesten. Ezt ő eldöntötte és kész, még megmagyarázni sem kívánja, egyszerűen nem nyilatkozik senki- nek az üggyel kapcsolatban. … Orbán Viktort az sem érdekli, hogy a CEU az ország egyik legjobb – ha nem a legjobb – egyeteme. Azt Soros György hozta létre, ezért pusztulnia kell. Nem fontosak sem a világ minden tájáról érkező diákok, sem az oktatók, de még a munka- társak százai sem. Orbán Viktor számára a bosszú mindennél fontosabb. Ha ő nem irá- nyíthatja az egyetemet, akkor senki más se irányítsa. Ennyire egyszerű. (K.. Szalonna)

Szólj hozzá!

2018.10.22. 19:00 Amijo

808. Öncenzúra

Címkék: mti cenzúra közlemény demokrácia mta ceu orbánisztán 444.hu

Orbanisztán bennünk él. 

Az MTI úgy hozta le a Magyar Tudományos Akadémia közleményét arról, hogy hatalmas nemzetközi sikert ért el a magyar tudományos élet, hogy elhallgatta, hogy a siker részese a CEU is – írja 444.hu. Nem, egész egyszerűen nem hiszem, hogy bárki is leszólt volna az MTI-nek, hogy az MTA közleményét csonkolják meg.

ceu_tuntet.jpg

Sztálin, Churchill és Roosevelt összevitatkozik azon, hogy melyikük a jobb vezető. Természettudományos kísérlettel vélik eldönteni a kérdést: az, aki rá tudja venni a macskáját arra, hogy megegye a mustárt. (Az angol mustárt jobban kedvelték, mint a németet, mert az angol mustár különösen erős, és úgy mar, mintha foga volna — fogalmazta Erich Kästner Május 35 c. örökbecsűjében.)

Churchill nyitja a sort: hazafias szónoklatot intéz a cicához, hogy ezt most Angliáért kell tennie, majd belenyomja a fejét a mustárba. A macska, tekereg, karmol, nyávog; kitépi magát Churchill kezéből és elmenekül.

Roosevelt elővesz egy darab sonkát, beletekeri a mustárt, és így teszi a cicája elé. A macska megszagolja, dühösen fúj és elmegy kellemesebb illatú égtájakra.

Sztálin fölemeli a macska farkát, és odakeni a mustárt, ahol az a legjobban csíp. Szegény jószág iszonyatos kínokat él át, és lázasan próbálja lenyalni onnan ezt a borzalmas anyagot.

— Látjátok? Így kell ezt csinálni. Nem erőszak. Nem félrevezetés. Önként eszi, saját akaratából.

Fügedi Ubul

***

"… az Európai Kutatási Tanács 10 millió eurós támogatását a Lovász László, Barabási Albert-László és a cseh Jaroslav Nesetril vezetésével, a Magyar Tudományos Akadémia, a CEU és a prágai Károly Egyetem együttműködésében megvalósuló hatéves hálózatkutatási program nyerte.” A Magyar Távirati Iroda szerint is ez történt csak a CEU nélkül. A hír- ügynökség arra hivatkozik, hogy az MTA tájékoztatását vették át. Csakhogy az akadémia közleményében szerepel a CEU, több helyen is. (via 444.hu)

Szólj hozzá!

2018.10.19. 19:00 Amijo

807. Rangkór Tábornok

Címkék: leépítés közszféra államigazgatás gulyás gergely

Rancor tábornok volt a neve az egyik negatív hősnek egy paródiafilmben (Drágám, add az életed!/Spy Hard), ahol Leslie Nielsen játszotta a főszerepet. De Rangkór Tábornok a most belengetett/bejelentett közszféra-leépítés kapcsán jutott eszembe – mert hát a rangkórság, a titulusfétis bizony hungarikum.

rangkor_tabornok.jpg

Erre jó példa, hogy miféle vezetői posztok és titulusok léteznek a központi államigazga- tásban:

- Elnök
- Elnökségi Titkárságvezető
- Elnöki Kabinet Vezetője
- Alelnök
- Alelnöki Titkárságvezető
- Alelnöki Kabinet Vezetője
- Elnökhelyettes
- Elnökhelyettesi Titkárságvezető
- Elnökhelyettesi Kabinet Vezetője
- Főigazgató
- Főigazgatói Kabinet Vezetője
- Főigazgatói Titkárságvezető
- Főigazgató-helyettes
- Főigazgató-helyettesi Titkárság Vezetője
- Igazgató
- Igazgatói Titkárság Vezetője
- Aligazgató
- Aligazgatói Titkárság Vezetője
- Ágazati Projektvezető
- Ágazati Projektvezetői Kabinet Vezetője
- Ágazati Projektvezető Titkárság Vezetője
- Címzetes Főtanácsadó
- Címzetes Vezető Szakértő
- Főigazgató-helyettes
- Főigazgató-helyettesi Titkárság Vezetője
- Főcsoportfőnök
- Főcsoportfőnőki Titkárság Vezetője
- Főosztályvezető
- Főosztályvezetői Titkárság Vezetője
- Főosztályvezető-helyettes
- Csoportfőnök
- Osztályvezető
- Osztályvezető-helyettes
- Címzetes Főmunkatárs
- Csoportvezető
- Csoportvezető-helyettes

Szóval volnának ötleteim a "ritkítást" illetően.

Frigyesmester

P.s.: Mától a Pannónia Szívéért felelős miniszterelnöki biztosa is van az ország- nak a szerdai Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki utasítás szerint. Esküszöm, ha nem látnám, nem hinném! Tényleg (újra) életre kelt A tanú világa ebben az országban.

***

Tömeges kirúgások a közszférában: itt a végleges létszám - A közigazgatásból 9000 embert bocsátanak el, ami az állomány 10-15 százaléka - mondta el Gulyás Gergely kancelláriami- niszter a szerdai kormányinfón. A miniszter szerint nem fűnyíróelv mentén döntöttek, ha- nem a felesleges munkaerőtől válnak meg. És erről hosszas vizsgálatokkal győződtek meg.

Szólj hozzá!

2018.10.16. 19:00 Amijo

806. Tegnaptól már bűn

Címkék: rendőrség kormány szegénység hajléktalanok korózs lajos

Egy tollvonással megoldotta az Orbán-kormány a hajléktalanság problémáját: tegnaptól szabálysértés az utcán élni, tegnaptól bűn, ha valaki hajléktalan – hatályba lépett a gyo- morforgató, a hajléktalanokat a puszta létük miatt büntető új rendelet. Hétfőn hajnalban – tiltakozásul a hajléktalan vegzáló rendelkezés ellen – sálakat, sapkákat tettünk ki a József körúti fákra. Majd délután folytattuk szegényeket segítő tevékenységünket; kimosva, váll- fára akasztva téli kabátok, melegítők találtak új gazdára a Blahán.

korozs_h3.jpg

hajlektalan_8ker2.jpg

Ahogy a Rákóczi tértől a Blaha Lujza tér felé indulunk, különös politikai akció nyomait látjuk: a szocialisták sálakat kötöttek a körúti fák törzsére. A kitűzött cetliken az olvasható: „Vegyél egyet, ha szükséged van rá!” Így tiltakoznak az ellen, hogy a kormány az ellátás helyett embertelen megoldást választott. (via Népszava)

hajlektalan_8ker.jpg

korozs_h1.jpg

Van megoldás a hajléktalanság felszámolására, de nem az, hogy a szerencsétlenül járt embereket odébb terelik vagy begyűjtik, kunyhóikat lerombolják, holmijaikat elégetik.

  • Talán ha kiterjedt, jól működő és megfizethető szociális bérlakások lennének.
  • Ha lennének komplex megoldások, amelyek segíti a hitel/közműdíj hátralékok törlesztését.
  • Ha lennének kormányzati intézkedések az adósságspirálból való kikerülést segítendő.
  • Ha lenne hatékonyan működő magáncsőd rendszer.
  • Ha lenne anyagi forrása az önkormányzatoknak a lakásfenntartási támogatásokra és az adósságkezelési szolgáltatásokra.

(Korózs Lajos):

Kegyetlenkedés, (el)üldözés helyett nem lehetne inkább támogatást nyújtani a hajléktalan- ságból való kijutáshoz?

Camara-Bereczki (CBFM), Magdolna-negyed

***

A francia főváros polgármestere, Anne Hidalgo bejelentette, hogy amíg nem készülnek el az újabb hajléktalan szálláshelyek, megnyitja a városháza, a kerületi polgármesteri hivata- lok, a nagyobb középületek dísztermeit az otthon nélkülieknek. Bal- és jobboldali polgár- mesterekkel egyetértve. Ahogyan az való. „A párizsi városházának példát kell mutatnia, be kell bizonyítania, hogy hajléktalanokat mindenhol lehetséges elszállásolni, beleértve az állami palotákat is” – írja a 24.hu a Le Journal du Dimanche című hetilapban megjelent interjúból idézve. (Kolozsvári Szalonna)

1 komment