HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.08.17. 20:02 Amijo

786. Meddig még?

Címkék: önkormányzat házak vagyongazdálkodás négyház egyesület lakásbérlők

Pesterzsébet Önkormányzata csatlakozott a Kunyhóból Lakásba! Programhoz
(via Utcáról Lakásba Egyesület) margójára. Vagy ürügyén.  

Valójában sose értettem meg igazán azt, hogy a VIII. kerület önkormányzata – ma már szinte egyedülállóan – vajon mért zárkózik el a gondjaira bízott bérházaknak a Magdolna Programban is előírt jogviszony-rendezésétől, amihez pedig még külső szakembert is szerződtetett anno, s a tervezetet még egy képviselő-testületi határozattal is elfogadtatta.

Az ugyanis egy pillanatig se lehet kérdéses, hogy egy olyan projekthez, mint amilyet az ULE szervez, ez a jogi-szociális program nem spórolható meg, s persze, még azokhoz a programelemekhez is elengedhetetlen egy bizonyos fokú önkormányzati együttműködés, amelyek nem az ök-i bérházak lakásait érintik.

Sokszor leírtuk már itt is, hogy Józsefváros önkormányzatával már több elvi egyezség, sőt, szerződéses megállapodások is köttettek a Négyház Egyesülettel e mára akuttá vált, sok ezer józsefvárosi ember életét ellehetetlenítő probléma megoldására, aztán – mit se tö- rődve holmi megállapodásokkal és persze, az adott szóval se – ezek a tervezetek mind az irattemetőben kötöttek ki.

Pedig a mi projektterveink jóval "szolidabbak" voltak a Város Mindenkié koncepcióinál, s abból a föltétlen legitim elvből indultak ki, hogy legalább egy szakszerű lakhatási- és állagfelmérést hozzunk össze, hogy azt a valóságos állapotokat erősen kozmetikázó képet, amit Józsefváros Önkormányzata – egyedül az összes többi között – a birtokában lévő nemzeti tulajdonról kiállít, végre a maga igaz valójában lássuk. És akkor még mindig hátravan az évtizedek óta – igen, nemcsak a Fidesz-rezsim óta – tanács-rendszerbeli zárványként működő, korrupcionális elemekkel átszőtt vagyongazdálkodási rendszer megreformálása is.

Az ugyanis már többé-kevésbé minden fővárosi önkormányzatnál megtörtént. És persze, az se vigasztal bennünket, hogy a "demokratikus oldal" képviselői se igen tettek érdemi lépéseket ez ügyben. Vajon meddig kell még erre várni? A teljes lakhatási és épített állag- beli katasztrófa bekövetkeztéig? Hát senki se látja, hogy minek a szélén áll a főváros leg- nagyobb egybefüggő bérlakás-konglomerátuma, amely egyben páratlan épített örökségünk is? Meddig mehet még a "rendcsinálás" mezébe öltöztetett hadviselése a hatalomnak a nemzeti tulajdon és saját polgárai ellen?

Budaházy Gusztáv

Szólj hozzá!

2018.08.14. 20:04 Amijo

785. Megújul a Corvin is

Címkék: önkormányzat felújítás blaha lujza tér műemlékvédelem corvin áruház

Bő másfél hete írta a Magyar Narancs – meg ennek nyomán mi is – hogy megújul(hat) a Blaha Lujza tér, merthogy győztest hirdetett a BKK a tér felújítási terveinek elkészítésére kiírt tenderen. Szóba került a Corvin Áruház bádogborításának május végi eltüntetése is, amire a kerület kötelezte a tulajdonost*, és amely cserébe 300 millió forintos támogatást kap. Így a tervek szerint 2019 végéig nem csak a tér, hanem az áruház is megszépül(het).

corvin2018a.jpg

A munkálatok május végén elkezdődtek, majd két héttel az alumíniumborítás eltávolítása után letakarták a siralmas állapotú homlokzatot. Jelenleg itt tartunk. Amíg ismét történik valami – a letakaráson kívül – ejtsünk pár szót röviden magáról az épületről is…

A Blaha Lujza téri egykori Kasselik-telken állt és működött 1907-től 1922-ig az Apolló Mo- zi és az Apolló Kabaré. Ekkor lebontották, hogy holland és német tőkével felépíthessék az addigi legnagyobb "bevásárlóközpontot" a körút és a Rákóczi út kereszteződésében a Cor- vin Nagyáruházat. Reis Zoltán műegyetemi tanár tervei alapján 1925-ben kezdődött meg az építkezés, és 1926. március 1-én meg is nyílt amerikai stílusú áruház.

corvin1933.jpg

A Nemzeti Színház szomszédságában lévő nagyáruház klasszicizáló stílusban épült meg, díszes palotahomlokzattal. A látszólag egyemeletes homlokzat mögött négy emeletsor volt, teljes magasságukban összefüggő ablakokkal. A bejárat mögött kétszintes, üvegtetős csar- nokrész fogadta a vásárlókat. A belső tereket és felületeket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid szobrászok munkái díszítették.

corvin2013.jpg

Aztán a hatvanas években eltakarták az eredeti homlokzatot, az így végrehajtott rekon- strukció eredményét, az ú.n. "luxalonborítást” – amellyel tulajdonképpen becsomagolták, elrejtették a nem túl jó állapotú eredeti homlokzatot – ezt bontották el májusban. Aztán ha minden jól megy, 2019 végére a Corvin Áruház is visszakapja eredeti formáját és talán egy- kori rangját is. Mert ugye: „Nincs karácsony Corvin nélkül!”

Az alumínium épületburkolat egyébként nem csak nálunk örvend közutálatnak, hanem az Egyesült Államokban is, ahol sokkal elterjedtebb. Woody Allen Agyament Harryjében amikor leszáll a pokolba, és már túljut a sorozatgyilkosok, TV-ügyvédek, háborús bűnösök és a média szintjén, akkor legeslegalul, a legsötétebb pokolbugyorban találkozik egy öltönyös pacákkal: "Hát maga mit követett el? Feltaláltam az alumínium épületburkolatot." (Index/Urbanista)

*Eredetileg csak az alumíniumburkolat elbontásáról volt szó, de később a Józsefváros ön- kormányzata bejelentette, hogy támogatja a magántulajdonban álló, műemléki védettségű épület homlokzat-felújítását is, hogy a településkép védelme érdekében váljon újra látha- tóvá az épület. A tavaly őszi rendeletben még 22 millió forintos költség szerepelt a hatósági eljárás mellett, vagyis mindent levonva és egybevetve a Corvin épületének rekonstrukció- ját több mint negyedmilliárddal segíti az állam.

LaMa & E.

Szólj hozzá!

2018.08.11. 19:00 Amijo

784. Történéseim (10)

Címkék: történet sakk múltidéző

Hogyan lettem versenysportoló?
Vidám történetek a régi, jó kis átkosból 

Harmadikos gimnazista voltam, amikor úgy november táján megszólított a tornatanár.
— Azt mondják, jól sakkozol. Indul egy csapatbajnokság a kerület iskoláinak. Volna-e kedved ott játszani?
— Volna.

sakk.jpg

Elmondta, mikor és hol lesz a forduló, és meg is jelentem. Zsúfolásig tele volt az erre kijelölt néhány szoba — vagy húsz, egyenként négy fős csapat készült egymásnak esni. Szembeültettek egy korombéli fiatalemberrel, aki a kézfogás után valami egészen sajátos dolgot kérdezett:

— Hányad osztályú vagy?
— Tessék?
— Milyen minősítésed van?
— Minősítés? Azt se tudom, mi az.

Beírta a papírjára a nevem mellé, hogy "alapfokú", majd magabiztosan végigmért, és figyelmeztetett, hogy mindkettőnk lépéseit írjam a saját papíromra.

— Én másodosztályú vagyok.

Az biztosan valami jó dolog — gondoltam, és úgy döntöttem, hogy kivárásra játszom. Egyik kedvenc megnyitásom volt akkoriban a Petrov-huszárjáték, aminek az a lényege, hogy sötét lemond a terület nagyjáról, és amíg világos előrerohan távoli frontvonalig, elhelyezgeti a bábuit úgy, hogy majd valamikor áttörhesse a világos gyalogláncot.

És lőn. Derék ellenfelem bábui végigrohantak a pályán, gyöngének látszó pontokat fe- deztek fel állásomban, és nyomni kezdték őket mindennel, amit csak fel tudtak vonultatni. A gyengének látszó pontokról azonban egymás után derült ki, hogy mégiscsak védhetők, világosnak egyre nagyobb fáradságába került a következő célpontra átcsoportosítani, és ahogy nagy ritkán felszabadult egy-egy tempó, arrébb raktam egy-egy figurát, hogy a majdani ellentámadásomat is tudja segíteni.

Minden játékban az az egyik legalapvetőbb hibám, hogy túl gyorsan játszom; itt se sokat cicóztam. De az én másodosztályú ellenfelem egyre többet és többet gondolkodott egy-egy lépésen. Apránként elment mindenki, és már csak ketten ültünk egy tisztázatlan jellegű középjátékba bonyolódva, és mind türelmetlenebbül nógatott minket a versenyszervező, akiről két lépés között megtudtam, hogy ő az én ellenfelem edzője a Petőfi SE-ben, amelynek ifjúsági csapatát benevezte ebbe a középiskolás bajnokságba. Amikor már nagyon mehetnékje volt, elővett egy sakkórát, és lerakta közénk, hogy használjuk.

No, ilyet se láttam még. Lépés után persze rendszeresen elfelejtettem lecsapni a karját, és csak az ellenfelem szemében hosszú percek után felcsillanó gonosz fény figyelmeztetett arra, hogy az én időmet használja. De még így is bőven a szintidőn belül maradtam. Amikor pedig a támadása végképp kifulladt, megindultam, és lemostam a pályáról. Mit mondjak? Boldogan mentem haza.

A következő fordulón a húsz csapatból összesen nyolcan jelentünk meg, és ezzel a bajnokság véget ért. De ha már ott voltam, a szervező/edző felkínálta, hogy lépjek be a Petőfi SE-be, és meg is egyeztünk, hogy találkozunk köv. héten a Tisztiházban, ahol valamiféle sorsolás lesz.

Az a sorsolás az OBII csapatbajnokság kezdődő szezonjáé volt. Ekkor vezették be azt az újítást, hogy az utolsó két táblán kötelező ifjúságit szerepeltetni. A Vasas Izzóban azonban csak egy ifi játszott, tehát engem, aki még nem voltam igazolt versenyző, gyorsan kölcsönadtak nekik. Nem is jártam a Petőfi SE-ben azóta se...

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2018.08.08. 20:00 Amijo

783. Kampányt ide, ezeret!

Címkék: kampány felújítás faültetés parkoló szigony utca józsefváros.hu

Megújulnak a Szigony utcai parkoló zöldfelületei – írja az önkormányzat honlapja. Mert az önkormányzat most épp erősen fókuszál, jelenleg a kerület utcáinak, tereinek, parkjainak rekonstrukciójára. Ami jó. Mint ahogy az is jó, hogy négy ill. ötévente választások vannak, mert így legalább a ciklus vége felé látszik valami kis fejlesztési szándék.

A nyár eleji polgármester-választási kampányban is olyan dolgok valósultak meg, amiket már évek óta javasolt az ellenzék, illetve kért a lakosság, mind hiába. Sebaj, legyen sok kampány, addig is lesz fejlesztés. Persze érdemes (lenne) olyan vezetést választani jövőre, akik nem csak ily módon, ún. ciklus végi látvány-politizálást folytatnak!

Camara-Bereczki (CBFM), Magdolna-negyed

Szólj hozzá!

2018.08.05. 18:00 Amijo

782. Megújul a Blaha?

Címkék: közlekedés tarlós istván felújítás blaha lujza tér józsef körút bkk

Győztest hirdetett a Blaha Lujza tér felújítási terveinek elkészítésére kiírt tenderen a BKK. A Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. és az UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt. nyert, ők 139,2 millió forintért vállalták a munkát, ami messze a legjobb ár volt. A munka teljes ellenértékét eredetileg 145 millióra becsülték – írja a Magyar Narancs.

blaha1.jpg

A Corvin Áruház bádogborításának májusvégi eltüntetésével azonban hamarosan új fejezet nyílik az ország egyik legforgalmasabb tere, a Blaha Lujza tér életében. Ennek kapcsán veszi górcső alá a tér és jelentékenyebb épületeinek történelmét Vizy Márton.

A tér felújítása már 2011 óta napirenden van, azóta számos terv, elképzelés született, hogy a város egyik legforgalmasabb csomópontját, ahol naponta 200-300 ezer ember halad át autóval, villamossal, metróval vagy gyalog, és ahol az állapotok egyre áldatlanabbak.

A komplex rendezés a Rákóczi út – József Körút – Europeum – Corvin áruház – Márkus Emília utca területét foglalja magában, amelyhez hozzá tartozik a Somogyi Béla utca is, valamint a Blaha Lujza téri aluljáró és a nyilvános illemhelyek. Mindemellett a Nagykörút és a Rákóczi út csomópontjának akadálymentesítése. A szerződést már meg is kötötték. A rekonstrukciót márciusban jelentette be Tarlós István, a tér felújítására mintegy 2 milliárd forintot szánnak. Várhatóan 2019 végére el is készül(het) a teljes körű felújítás.

Kíváncsian várom, milyen lesz. És mennyiért.

LaMa

Megj.: Ugye mindenki számára világos, hogy csak a Blaha felújításához szükséges enge- délyezési és kiviteli tervek elkészítése, valamint a szükséges engedélyek megszerzése kerül 140 millió forintjába az adófizetőknek? Nem lesz olcsó mulatság tér felújítása.

Szólj hozzá!

2018.08.02. 18:01 Amijo

781. Ja, a kutya vót

Címkék: hírtv fidesz kocsis máté

Tegnap villámgyorsan, szinte percek alatt vette át/vissza az irányítást a NER Simicska Lajos egykori csatornájánál, a Hír TV-nél. Azonnal láthatóvá vált a régi/új irány, rögtön megkezdődött a vezetők leváltása. Kirúgták Kálmán Olgát is, a tévé korábbi húzónevei nélkül, a fidesz G-nap előtti, jól bejáratott embereivel folytatja a munkát.

kocsis-pszichologiai-elemzes.jpg

2018. augusztus 1-jén a Hír TV átfordításának jelképeként lejátszották Orbán Viktor tusványosi beszédét. „Mi történt, mióta nem láttuk egymást”, gúnyolódik az új gazda a kővé dermedt nézőn. (Lakner Zoltán/168 óra)

És este, láss csodát, évek óta először fideszes vendéget köszönthetett Kálmán Olga helyett a szintén régi/új Földi-Kovács Andrea – írja a 24.hu. Méghozzá a nagyszerű Kocsis Mátét, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjét, egykori polgármesterünket. Aki azonmód bele is mondta a kamerába:

A Fidesznek a mai napon történtekhez semmi köze.

Ó, baszki, kicsi huszár! Nektek aztán tényleg semmi közötök nincs mindehhez! Tényleg ennyire hülyének néztek mindenkit?! Legalább egy icipici puca lenne a véretekben! De nem, nincs. Erről az egész széttárt kezes, szemforgató mosakodásról egy székely vicc jut az eszembe.

Két székely üldögél kukoricát morzsolgatva. Egyik megszólal:
- Kend fingott?
- Én nem! Tán a kutya vót.
- De hát az bént sincs!
- Majd bégyün…

További szép estét mindenkinek!

***

Kocsis azt mondta, nem fideszes tévét szeretne, hanem „a saját szavazótáborunk számára szerethető televíziót”. Az nem világos, hogyha a Fidesznek semmi köze a mai naphoz, ak- kor Kocsisnak mi köze ahhoz, hogy milyen lesz a Hír TV. (via civilhetes.net)

Szólj hozzá!

2018.07.30. 18:01 Amijo

780. Az örökös

Címkék: egyházak tusványos orbán gáspár felház

Apró megjegyzés a "Ha Orbán Gáspár megtér, nem követheti édesapját"
(FüHü) margójára… 

Őszintén üdvözlöm az új egyházakat — hadd virágozzon száz virág! Semmiféle előjoguk nem lehet a "történelmi" egyházaknak: amikor azok alakultak, még egészen más egyházak voltak "történelmiek".

felhaz_gaspar.jpg

Igét hirdetnek, vagy politikai befolyást szereznek? Orbán Gáspár (j) a Felházban. (Forrás: Facebook/FüHü)

Minél többen vesznek részt a hívőkért vívott szabad versenyben, annál jobban teljesítenek az egyes résztvevők — és folyamatosan nő az esélye annak, hogy mindenki, aki ilyesmire vágyik, olyan egyházat talál magának, amilyet tényleg szeretne — és nem találja magát alternatívátlanul egy pápájával és a szeretet parancsával is szembeforduló katolikus közösségben.

A bajom pont az, hogy ez a verseny kis hazánkban nem szabad. Amíg egyeseket kitömnek költségvetési meg állami céges pénzekkel, másoktól pedig önkényesen még az "egyház" státust is megvonják. a lelkek piaca egyre csak torzul.

Miként benne a lelkek is.

Fügedi Ubul

***

„Orbán Gáspár Tusványoson elmondta, hogy előző nap, egy debreceni csarnokban meg- rendezett Felház-gyűlésen négyszer-ötször szólt hozzá Isten.” És mondá neki, hogy övé lehet a Vegyépszer, a Vajna-vagyon, a MOL-pakett, a Várnegyed, amit akar, csak menjen már haza. (via tumblr)

(A 24. hu Felházzal foglalkozó cikksorozatának részeit itt, itt és itt olvashatja.)

Szólj hozzá!

2018.07.27. 17:00 Amijo

779. Bezárni, bármi áron

Címkék: önkormányzat civilek auróra jegyző józsefváros.hu auróra utca

"Dehát az emberek kétharmada
az Auróra bezárására szavazott áprilisban!” 

Kedden, az előző, szavazatvásárlós/nyomozós poszt aljára még odabiggyesztettük röviden a hírt, hogy szorgos önkormányzatunk újra (meg újra) be akarja zárni az Aurórát. Ezt a hírt már jóval korábban a kerületi honlap is megírta, méghozzá úgy, hogy „bezáratták” az Aurórát. Igen így, múlt időben. Aztán majd' két hetes huzavona után végül az Aurórába is eljutott a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal határozata*.

aurora2018-2.jpg

Ami ellen azonnal be is adták a felülvizsgálati keresetet, és jogvédelmet kértek. Az Auróra közösségi oldalán is reagált az eseményekre:

Mint kiderült, az önkormányzatnak az a problémája az Aurórával, hogy 2014. július 1-jére dátumoztuk a ház bérleti szerződését, a Marom Klub Kft.-t viszont csak július 4-én jegyezte be a cégbíróság. Ezért mondják, hogy jogcím nélkül használjuk az ingatlant.

Az Auróra az adminisztratív hiba ellenére négy éve fizeti a bérleti díjat és működtetik a vendéglátást a Kioszkban.

Tehát két elég furcsa dolog is történt: egyrészt a szerződés érvénytelenségére hivatkozni eleve abszurd, az Auróra 4 éve teljesen jogszerű megállapodással tartózkodik az ingatlanban. Másrészt, ha az önkormányzat szabályosan akart volna eljárni, először fel kellett volna szólítania bennünket, hogy pótoljuk a hiányosságot.

A hely tehát jelenleg érvényes szerződéssel és működési engedéllyel nyitva tart.

Saját hatáskörben rendelte el a józsefvárosi jegyző  július 16-án kelt határozatában az Auróra vendéglátó-tevékenység beszüntetését, a káoszba forduló esetről a hvg.hu több cikkben is beszámolt

***

A hely régóta csípi az önkormányzat szemét, tavaly nyáron például olyan hirtelen zárták be a szórakozóhelyet szintén egy jegyzői döntéssel, hogy az előző nap még senki sem sejtett semmit. Akkor – az indoklás szerint – “lakossági nyomásra”, ill. “közbiztonsági érdekből” csaptak le a helyre. Az meg bizonyára csak véletlen egybeesés, hogy az Aurórában több olyan civil szervezet működtet irodát, melyek finoman szólva sem hívei a kormánynak.

Szólj hozzá!

2018.07.24. 18:00 Amijo

778. A nagy sejtés

Címkék: választás romák feljelentés auróra szavazatvásárlás zoom.hu győri péter

Választás rendje elleni bűntett gyanújával nyomoz a rendőrség a józsefvárosi időközi polgármester-választással összefüggésben. A nyomozást azt követően rendelték el, hogy az egykori fideszes, Tényi István – aki rendszeresen tesz bejelentést és feljelentést az általa gyanúsnak tartott ügyekben – most is bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségen.

nepszinhaz_rendorseg.jpg

Tényi a zoom.hu cikke szerint az ügyészségen feljelentésként értékelt beadványában annak alapján vetette fel a gyanút, hogy még július elején, a szavazás előtti napon Győri Péter úgy nyilatkozott: információi szerint roma szavazatok megvásárlásával akarják őt legyőzni, mi- vel többen is arról számoltak be neki, hogy a kerületi romáknak 5, illetve 20 ezer forintot ajánlottak fel a voksukért.

Így aztán most nyomoz a rendőrség. Aztán majd egyszer (talán) meglátjuk, mi lesz belőle. (Megj.: 2009 óta majd minden választáson felmerült a romák és a szegények szavazatai- nak felvásárlása. Eddig még soha, semmilyen nyomozás nem vezetett eredményre…)

A Büntetőtörvénykönyv (Btk.) szerint az követi el a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekményt, aki többek között jogosultság nélkül szavaz, illetve aki arra jogosultat a választásban vagy népszavazásban akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetőleg anyagi juttatással befolyásolni törekszik. A Btk. ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

***

Ismét be akarják zárni az Aurórát, több mint egy hete tart a huzavona. Az Auróra szerint most egy eldátumozásra hivatkozva záratná be a helyet a józsefvárosi önkormányzat. (via 444.hu)

1 komment

2018.07.21. 18:00 Amijo

777. Bérből és fizetésből nem élők

Címkék: kormány sztrájk ellenzék szakszervezetek érdekképviselet

Azok a dolgozók tudnak "megélni" a fizetésükből, akik érdekeit erre hivatott szervezetek képviselik. Nem olyanok, amelyek vezetői le tudnak ülni egy tárgyalónak nevezett asztalhoz, és ott szép szóvirágokkal szorítják ki a jobb sorsra érdemes levegőt, hanem olyanok, akik képesek megbízóik érdekeit érvényesíteni. Olyanok, akik úgynevezett alkupozícióban vannak, és keményen alkusznak, hogy ebből a pozícióból ki tudják hozni a maximumot. Olyanok, akik a számukra elfogadhatatlan "végső" ajánlatokat hallva feláll- nak, rácsapják az ajtót nem igazán tárgyaló "partnereikre", majd azon kilépve azt ordítják a rájuk váró, utcaköves-kalapácsos tömegnek, hogy: SZTRÁJK!

sztrajk2.jpg

Robert Koehler: A sztrájk (1886)

No, hát ilyen Magyarországon nincs. És nem azért nincs, mert a kisemmizett szakszerve- zeti vezetőket nem várja utcaköves-kalapácsos tömeg az ajtó előtt, hanem azért nincs ott utcaköves-kalapácsos tömeg, mert a kilépő vezető hiába ordítaná teli torokból azt, hogy "SZTRÁÁJK!!!!!", az egésznek nem lenne semmi foganatja. Nem sztrájkolna senki. A sikeres érdekérvényesítéshez ugyanis két dolog kell: sztrájkolni hajlandó tömeg és a sztrájkot fedezni képes sztrájkalap. Magyarországon pedig a rendszerváltás óta az összes parlamenti párt teljes egyetértésben nyirbálta a szakszervezeti jogokat addig, hogy e két dolog összegyűjtésére esély se maradjon.

Az egész eleve rosszul kezdődött — pont úgy, mint a politikában. Az új szakszervezetek nem a SZOT szétverése után, annak vagyonát felosztva jöttek létre, hanem azzal párhu- zamosan és vagyon nélkül — úgy, hogy minden, magára valamit adó pártnak lett "saját" szakszervezeti szövetsége: a Maszopnak persze az átkeresztelt SZOT, az SZDSZ-nek a LIGA, az MDF-nek a Munkástanácsok, a kisgazdák meg a parasztok szervezeteit "karolták fel". Csak a FIDESZ-nek nem volt ilyenje, és persze nem véletlenül, hanem azért, mert a nagybetűs FIDESZ-t mindenki az SZDSZ ifjúsági szervezetének tartotta — egyebek közt ők maguk is. Szóval a tömeget eleve szétforgácsolták párhuzamos szakmai szervezetekre. Márpedig hatékony képviseletre csak nagy tömegek képesek: a magányos munkavállaló az óriási gazdasági erőfölénnyel szemben esélytelen, a kis csoportok kevéssé esélyesek.

Ezután kötelezték a szakszervezeteket, hogy képviseljék azon dolgozók érdekeit is, akik a szakszervezetnek nem tagjai. Ők ezek után teljes joggal gondolták azt, hogy nagy hülyeség lenne tagdíjat fizetni — nem is tették. Soha, egyetlen magyar szakszervezet se tudott sztrájkalapot létrehozni. A bevétel zöme elmegy a bérelt irodára és benne az egy-két fizetett munkatársra, a maradékból pedig szociális gesztusokat tesznek (tanszertámogatás, Mikulás-ünnepség, ilyesmi).

De voltak olyan szakmák, amelyeknél kevés dolgozó leállása is látványos, nagy fennaka- dásokat tudott okozni. Jellemzően ilyenek voltak a mozdonyvezetők. Náluk nem kellett nagy sztrájkalapot feltölteni: egy-két hetes leállást a legtöbb család meg tudott finanszí- rozni. Ennél többet pedig a kormány (a legnagyobb magyar munkáltató) nem engedhetett, mert a népharag elsöpörte volna. Ezért a '90-es években a mozdonyvezetők évről évre ismétlődő sztrájkjai rendre eredményesek voltak.

Bevezették az "elégséges szolgáltatás" fogalmát — ez az, amit sztrájk idején is fenn kell tartani. Mivel pedig a sztrájk lényege a szolgáltatás/termelés elégtelenné tétele, az elégséges szolgáltatás a sztrájk gyilkosa. Gaskó Istvánt, a mozdonyvezető szakszervezet elnökét pedig kedvesen megszólították (szakasztott akár Móricznál a Rokonokban).

— Te, Pistám, igazán eleget voltál már ellenzékben! Nem akarsz átülni ide hozzánk? — az addig "autonóm" Gaskó hipp-hopp az MSZP munkás tagozatának vezetőségi tagja lett, az általa dominált szakszervezeti szövetség pedig a Maszop stratégiai partnere.

A következő évtizedekben nevezett "elégséges szolgáltatást" több lépcsőben a szokásos volumen 80 %-ára emelték. Már csak egy lépés a 100 %: akkor válik a sztrájk olyan időszakká, amelyben éppen úgy kell dolgozni, mint máskor, csak nem jár érte fizetés.

Apropó termelés! Bár a kormány közel annyi embernek ad munkát, mint az összes piaci szereplő együtt, még így is vannak olyan gyárak, amelyekben akár több ezer ember is dolgozik. Kormányunk ezekkel sorra "stratégiai megállapodásokat" köt, és ezekben a munkavállalók érdekképviseletének már egyébként is röhejesre csökkentett jogait is eladja/elárulja. Az úgynevezett "ellenzék" persze ez ellen sem tiltakozik, mint ahogy a korábbi dolgozóellenes törvénykezésnek is aktív részese volt. Épp úgy, ahogy aktív részese a képviselők fizetésemelésének is — oppardon, az más. A képviselők ugyanis nem bérből vagy fizetésből élnek, hanem tiszteletdíjat kapnak.

Ezért aztán nekik (és csak nekik) jár mellette a nyugdíj is.

Fügedi Ubul

P.s.: Annak pedig, aki elégedetlen a jog változásaival, azok irányával, marad a handaban- dázás: Felejthetetlen, mindent elsöprő közleményben küldik el a búsba az…

***

Egész egyszerűen úgy tűnik, elfelejtettük, hogy a sztrájk lényege nem az, hogy a sztrájkoló kibasszon a társadalommal. Hanem a saját érdekeinek a képviselete – ami közvetve vagy közvetlenül, de mindannyiunkat érint. A dolgozók harca ugyanis így vagy úgy, de mind- annyiunk harca. Mert minőségi szolgáltatást csak az tud nyújtani (legyen fogorvos, tanár, önkormányzati dolgozó, vasutas vagy bárki más), aki az elvégzett munkájáért megfelelő bért kap, és ehhez megfelelő munkakörülményeket is biztosítanak neki. (via Kettős Mérce)

Szólj hozzá!